Προχωρεί σταθερά το νέο σχέδιο Στήριξης της Ελλάδας
Στο μηχανισμό και η Πορτογαλία- Τι γίνεται με Ισπανία και Βέλγιο;
Την Κυριακή στην έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα ολοκληρωθούν κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας με βάση τη γαλλική πρόταση
Οι συνεχείς επαφές μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των υπουργείων οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης με τους μεγαλοτραπεζίτες-κατόχους ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό τελικό στάδιο, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών.
Παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες Γαλλίας και Γερμανίας συνομιλούν ανεπίσημα με τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίσουν ότι η μορφή της συμφωνία που θα επιλεγεί δεν θα κριθεί ως «πιστωτικό γεγονός».
Το γαλλικό πακέτο έχει δύο εναλλακτικά σενάρια:
-Tο πρώτο προβλέπει την επανεπένδυση για 30 χρόνια του 70% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και λήγουν μέχρι το τέλος του 2014. Το 50% θα επανεπενδυθεί σε νέες ελληνικές εκδόσεις και το 20% σε ένα ειδικό χρηματοδοτικό όχημα μηδενικού επιτοκίου, που έχει ρόλο εγγύησης για τους επενδυτές σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος.
Το 50% της αξίας των ομολόγων που θα λήγουν θα επανεπενδύεται με επιτόκιο 5,5% σταθερό, το οποίο θα αυξάνεται με βάση την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ, που σημαίνει ότι με μια μέση αύξηση κατά 2% με 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια το τελικό επιτόκιο θα πλησιάζει το 8%.
Πρόκειται για ένα σημαντικά ψηλότερο από το 5,5% κατά μέσο όρο των ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2014. Επιπλέον για το 20% που θα τοποθετηθούν σε ένα χρηματοδοτικό όχημα μηδενικού επιτοκίου, η Ελλάδα θα επιβαρύνεται το οικονομικό κόστος.
-το δεύτερο προβλέπει την επανεπένδυση του 90% της αξίας των ομολόγων, αλλά μόνο για πέντε χρόνια με σταθερό επιτόκιο 5,5%. Συνολικά η γαλλική πρόταση εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα λήξουν ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές συνολικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ.
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη θα αποτελέσει το κυρίαρχο θέμα που θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την Κυριακή, όπου θα συζητηθεί επίσης και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων.
Ο πρόεδρος του Γιούργκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παράλληλα με την έγκριση της πέμπτης δόσης θα επιδιώξει απόφαση και για τη νέα στήριξη, ενώ εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό λόγω μη ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων με τους ιδιώτες επενδυτές, τότε θα αποφασιστεί ένα περίγραμμα και η τελική απόφαση θα στην επόμενη συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ, στις 11 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει δέσμευση για τη νέα στήριξη την προσεχή Κυριακή, ώστε να μπορέσει το ΔΝΤ να αποφασίσει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης στις 8 Ιουλίου.
Εξάλλου, σε δηλώσεις που έκανε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υποστήριξε ότι η σημερινή λιτότητα στην Ελλάδα «διορθώνει» λάθη που έγιναν στη χώρα στο παρελθόν.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφερόμενος στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία επισήμανε ότι η αύξηση των μισθών σε αυτές τις τρεις χώρες ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια διόρθωση για να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών», είπε ο κ. Τρισέ.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!