Ακόμη πιο θερμοί οι Γερμανοί για βοήθεια
Soimple
Στα 3,2 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συμβολή των γερμανικών χρηματοοικονομικών ομίλων στο σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Αυτό αφορά στο χρέος που ωριμάζει έως το 2014 αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, είναι και οι γερμανικές τράπεζες που θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι οποίες διαθέτουν χρέος αξίας 1,2 δισ. ευρώ, κατά συνέπεια το συνολικό ποσό του χρέους ανέρχεται στην αξία των 3,2 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, οι γερμανικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι διαθέτουν ελληνικό κρατικό χρέος αξίας 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 55% έχει ωρίμανση μετά το 2020. Καταλήγοντας, εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι το Eurogroup της Κυριακής θα συμφωνήσει σε μία λύση.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche BankΓιόζεφ Ακερμαν, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η γαλλική πρόταση θα λειτουργήσει ως βάση. Η Deutsche Bank πιθανότατα να συμβάλει με λιγότερο από 1 δισ. ευρώ στη γερμανική προσπάθεια για βοήθεια της Ελλάδας, το ίδιο και η Commerzbank ενώ η LBBW με λιγότερο από 500 εκατ.
Στα 17 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες και λήγουν έως τα μέσα του 2014. Εάν εφαρμοστεί το γερμανικό σχέδιο, θα περιληφθούν στο πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών αφού οι Ελληνες τραπεζίτες χωρίς να απαντούν ευθέως αν θα συμμετάσχουν, είναι εύλογο ότι θα λάβουν μέρος σε μια τέτοια λύση.
Αν και αναμένουν την τελική μορφή του όποιου σχεδίου, εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης έως τη λήξη και άρα, νέοι τίτλοι με τουλάχιστον ίσο κουπόνι δεν επηρεάζουν.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερωθεί από το βαρύ χρέος της και να ακολουθήσει μία πολιτική, που θα της επιτρέψει να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη», επισημαίνει ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, Ανχέλ Γκουρία.
«Η παρούσα κατάσταση κατά την οποία όλα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων απορροφούνται από τους πιστωτές δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά όχι μακροπρόθεσμη λύση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρία σε συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα. «Θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να ακολουθήσει μία πολιτική που θα έχει πραγματικά αποτελέσματα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό θα είναι το καλύτερο και για τους πιστωτές» συμπλήρωσε.
Την πρόθεσή του να συνδράμει την Ελλάδα στις προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος εξέφρασε ο Σύνδεσμος Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI). «Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση του σωστού πλαισίου προϋποθέσεων για επενδύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του BDI, Xανς Πέτερ Κάιτελ. Σημείωσε δε ότι η λιτότητα δεν αρκεί, αλλά θα πρέπει να χαραχτεί προοπτική για τη χώρα.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!