Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Κ.Υ.Α. 355033/2021 Διαχείριση και αποστολή δεδομένων που αφορούν στη λειτουργία των φορέων της αγοράς ηλεκτροκίνησης, στα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και στα δικαιώματα πρόσβασης στο Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.) των ενδιαφερομένων μερών.

Αριθμ. 355033

ΦΕΚ B' 5776/10.12.2021

Διαχείριση και αποστολή δεδομένων που αφορούν στη λειτουργία των φορέων της αγοράς ηλεκτροκίνησης, στα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και στα δικαιώματα πρόσβασης στο Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.) των ενδιαφερομένων μερών.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Της παρ. 6 του άρθρου 62 του ν. 4710/2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις» (Α’ 142).

β) Του ν. 4622/2019 «Επιτελικό κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης» (Α’ 133).

γ) Tου άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005 - Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α'133).

δ) Του άρθρου 134Β του ν. 4001/2011 «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» (Α’ 179).

ε) Του π.δ. 123/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Α’ 151).

στ) Του π.δ. 132/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» (Α’ 160).

ζ) Του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

η) Του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123).

θ) Του π.δ. 2/21 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2).

ι) Του π.δ. 68/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρώτριας Υπουργού και Υφυπουργών» (Α’ 155).

ια) Της υπό στοιχείο 27954/14-05-2020 απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Διορισμός της Μιλένας - Ελένης Κόντου του Αλεξίου σε θέση Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 406).

ιβ) Του ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου και άλλες διατάξεις» (Α’ 137) και του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων).

2. Την υπ’ αρ. 351038/7-12-2021 εισηγητική έκθεση δημοσιονομικών επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

3. Την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠΔΑ/117432/2629/ 8-12-2021 εισήγηση της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

4. Την ανάγκη ρύθμισης θεμάτων σχετικά με τη διαχείριση και αποστολή των δεδομένων που αφορούν στη λειτουργία των φορέων της αγοράς και στα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στα δικαιώματα πρόσβασης στο Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.) των ενδιαφερομένων μερών, και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 14 του ν. 4710/2020 (Α’ 142).

5. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Αντικείμενο - Πεδίο εφαρμογής - Σκοπός

Με την παρούσα ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαχείριση και αποστολή των δεδομένων που αφορούν στη λειτουργία των φορέων της αγοράς ηλεκτροκίνησης, στα δημοσίως προσβάσιμα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), στα δικαιώματα πρόσβασης στο Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.) των ενδιαφερομένων μερών, και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 14 του ν. 4710/2020 (Α’ 142). Εξειδικεύεται το είδος, η μορφή και η ποιότητα των δεδομένων προκειμένου να εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς. Στο πλαίσιο της εξειδίκευσης αυτής, ορίζονται τα πεδία και οι ομάδες πεδίων που αναφέρονται στους μοναδικούς κωδικούς ταυτοποίησης (ID), για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον εθνικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Άρθρο 2

Πρόσβαση και ρόλοι στο Μ.Υ.Φ.Α.Η.

1. Πρόσβαση στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. έχουν οι ακόλουθοι:

α. Οι Φορείς της αγοράς ηλεκτροκίνησης του άρθρου 12 του ν. 4710/2020 (Α’ 142) ήτοι οι Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.), οι Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτροκίνησης (Π.Υ.Η.), οι Φορείς Διεκπεραίωσης Συναλλαγών (Φ.Δ.Σ.) και οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης Φορτίου Η/Ο (Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο.), με απαίτηση εγγραφής στο Μ.Υ.Φ.Α.Η., σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας.

β. Χρήστες της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου και Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Αυτοτελούς Τμήματος Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπως οριστούν με αποφάσεις των αρμόδιων Διευθύνσεων τους.

γ. Όλοι οι πολίτες, που έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα στατικά και δυναμικά δεδομένα του άρθρου 5 χωρίς να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια, με στόχο την εμπεριστατωμένη και έγκυρη πληροφόρησή τους σχετικά με τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία επαναφόρτισης Η/Ο, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 3 του άρθρου 2 της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ «για την ανάπτυξη των υποδομών εναλλακτικών καυσίμων».

H πρόσβαση των φορέων της αγοράς ηλεκτροκίνησης και των χειριστών των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας γίνεται μέσω της ειδικής υπηρεσίας αυθεντικοποίησης χρηστών δημόσιας διοίκησης «oAuth2.0.PA». Μετά την επιτυχημένη είσοδο των χρηστών στην εφαρμογή, ενεργοποιούνται οι εγκεκριμένοι σε αυτούς ρόλοι και δικαιώματα κατά περίπτωση, ώστε να επιτρέπονται συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο αυτές.

2. Οι ρόλοι των εγγεγραμμένων φορέων και χρηστών διαχωρίζονται ως εξής:

α) Φορείς της Αγοράς Ηλεκτροκίνησης. Οι χρήστες αυτοί έχουν τις εξής δυνατότητες:

αα) Αίτημα Εγγραφής στο Μ.Υ.Φ.Α.Η

αβ) Δυνατότητα προβολής της υπάρχουσας κατάστασής τους και πρόσβασης στα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν.

αγ) Δυνατότητα υποβολής επικαιροποιημένων δικαιολογητικών εγγραφής.

αδ) Αίτηση διαγραφής από το Μ.Υ.Φ.Α.Η.

αε) Δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των δεδομένων που αφορά στα δημοσίως προσβάσιμα σημεία επαναφόρτισης Η/Ο που αυτοί εκπροσωπούν.

β) Χρήστες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠ.Υ.ΜΕ). Οι χρήστες αυτοί έχουν τις εξής δυνατότητες:

βα) Εγκρίνουν την πρόσβαση των χρηστών της περ. β της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων Υπηρεσιών.

ββ) Εγκρίνουν την εγγραφή, τροποποίηση και διαγραφή των Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο./Π.Η.Υ./Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. και Φ.Δ.Σ.

βγ) Αναζήτηση λίστας και προβολή στοιχείων Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο./Π.Υ.Η./Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. και Φ.Δ.Σ. Μέσα από τη λίστα μπορεί να προβάλλει την υπάρχουσα κατάστασή του φορέα και τα δικαιολογητικά που έχει αυτός υποβάλλει.

βδ) Έκδοση στατιστικών στοιχείων.

γ) Χρήστες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Οι χρήστες αυτοί έχουν τις εξής δυνατότητες:

γα) Αναζήτηση λίστας και προβολή στοιχείων των Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο./Π.Η.Υ./Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. και Φ.Δ.Σ.

γβ) Έκδοση στατιστικών στοιχείων.

δ) Πολίτες που χρησιμοποιούν τα στατικά και δυναμικά δεδομένα του άρθρου 5 της παρούσας, μέσω ιστοσελίδας και εφαρμογής για κινητές συσκευές, με στόχο την εμπεριστατωμένη και έγκυρη πληροφόρησή τους σχετικά με τις δημοσίως προσβάσιμες υποδομές επαναφόρτισης Η/Ο.

3. Πρόσβαση στα απολογιστικά/λειτουργικά δεδομένα της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4710/2020 έχουν μόνο οι χρήστες της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου και Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι χρήστες του Αυτοτελούς Τμήματος Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρ.Α.Ε.

Άρθρο 3

Εγγραφή φορέων αγοράς ηλεκτροκίνησης στο Μ.Υ.Φ.Α.Η.

1. Στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. εγγράφονται υποχρεωτικά οι φορείς της αγοράς ηλεκτροκίνησης του άρθρου 12 του ν. 4710/2020, ήτοι Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο, Π.Υ.Η, Φ.Δ.Σ. και Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. Η εγγραφή στο μητρώο γίνεται ηλεκτρονικά, με την υποβολή των δικαιολογητικών της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 4710/2020 και του αντίστοιχου ηλεκτρονικού παραβόλου. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο συνδέεται με το Μ.Υ.Φ.Α.Η. μέσω του TAXIS κάνοντας χρήση των κωδικών σύνδεσης, διαδικασία μέσω της οποίας λαμβάνονται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης του προσώπου (φυσικό ή νομικό πρόσωπο). Μετά την ταυτοποίηση, αν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο, μεταφέρεται αυτόματα σε φόρμα εγγραφής.

2. Για την εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι φορείς υποβάλλουν στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. ηλεκτρονικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Ι. Για Φυσικά Πρόσωπα

α) Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου

β) Αποδεικτικό στο οποίο αναφέρεται ο κωδικός αριθμός (ΚΑΔ) δραστηριότητας του προσώπου

γ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), στην οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι όλα τα στοιχεία που έχει υποβάλει είναι αληθή.

δ) Παράβολο εγγραφής, το ύψος του οποίου καθορίζεται στην απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4710/2021.

ΙΙ. Για Νομικά Πρόσωπα

α) Καταστατικό της εταιρίας

β) Αποδεικτικό στο οποίο αναφέρεται ο κωδικός αριθμός (ΚΑΔ) δραστηριότητας του νομικού προσώπου,

γ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στην οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι όλα τα στοιχεία που έχει υποβάλει είναι αληθή.

δ) Παράβολο εγγραφής, το ύψος του οποίου καθορίζεται στην απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4710/2020 (Α’ 142).

3. Μετά από τον έλεγχο και την έγκριση της αίτησης από χρήστη του ΥΠ.Υ.ΜΕ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β της παρ. 2 του άρθρου 2, ολοκληρώνεται η εγγραφή και ο ενδιαφερόμενος αποκτά μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης (ID), για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας,) στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. Κάθε ενδιαφερόμενος, εφόσον διαθέτει περισσότερους του ενός ρόλους στην αγορά ηλεκτροκίνησης, οφείλει να εγγραφεί διακριτά για κάθε έναν εξ αυτών επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία χωριστά ανά κατηγορία.

Κατά την ολοκλήρωση κάθε εγγραφής, εκδίδεται επιπλέον αντίστοιχο ψηφιακό διακριτικό (token) που διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα και ακεραιότητα των δεδομένων που ανταλλάσσονται μέσω ενός ασφαλούς διαύλου (Μ2Μ D), για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, ata Exchange), μεταξύ Μ.Υ.Φ.Α.Η. και της διαδικτυακής πύλης του κάθε φορέα της αγοράς ηλεκτροκίνησης.

Οι εγγεγραμμένοι φορείς ακολουθούν την τυποποίηση του Μητρώου αναφορικά με τα ανταλλασσόμενα δεδομένα, διασφαλίζοντας τη συμβατότητα που απαιτείται. Για το σκοπό αυτό, εκδίδεται τεχνικό εγχειρίδιο που περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του Μητρώου καθώς και ανάλυση των ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων ανταλλαγής δεδομένων.

4. Όλοι οι φορείς που εγγράφονται στο Μητρώο οφείλουν να γνωστοποιήσουν σε αυτό τυχόν συμβάσεις που έχουν συνάψει με άλλους φορείς της αγοράς ηλεκτροκίνησης.

5. Οι φορείς της αγοράς ηλεκτροκίνησης της παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 4710/2020 (Α’ 142) εγγράφονται στο ΜΥΦΑΗ και αποκτούν μοναδικούς κωδικούς ταυτοποίησης ένα (1) μήνα από την έναρξη δραστηριοποίησής τους. Οι Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. αποστέλλουν τα προβλεπόμενα δεδομένα για τα σημεία επαναφόρτισης Η/Ο που εκπροσωπούν εντός ενός (1) μήνα από την εγγραφή τους σε αυτό, εκτός από τους Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. με έναρξη δραστηριότητας έως τρεις (3) μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του Μ.Υ.Φ.Α.Η., οι οποίοι αποστέλλουν τα προβλεπόμενα δεδομένα για τα σημεία επαναφόρτισης Η/Ο που εκπροσωπούν εντός έξι (6) μηνών από την εγγραφή τους σε αυτό.

Οι ήδη λειτουργούντες φορείς της παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 4710/2020 αναλαμβάνουν την υποχρέωση εγγραφής στο ως άνω Μητρώο εντός διαστήματος τριών (3) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του Μ.Υ.Φ.Α.Η. για να λάβουν μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης. Τα σημεία επαναφόρτισης που ήδη λειτουργούν οφείλουν, με ευθύνη των οικείων Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. ή των ιδιοκτητών τους κατά περίπτωση, να καταγραφούν στο Μητρώο και να προσαρμοστούν στις τιθέμενες τεχνικές και άλλες απαιτήσεις εντός διαστήματος ενός (1) έτους από την έναρξη λειτουργίας του Μ.Υ.Φ.Α.Η.

Η έναρξη λειτουργίας του Μ.Υ.Φ.Α.Η. ανακοινώνεται με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

6. Σε περίπτωση μεταβολής των δηλωθέντων στοιχείων φυσικού ή νομικού προσώπου, που έχει εγγραφεί στο Μ.Υ.Φ.Α.Η., ή μεταβολής της σχέσης του με τα διαχειριζόμενα σημεία, εφόσον πρόκειται για Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο., ο υπόχρεος οφείλει εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία μεταβολής να τη δηλώσει στο Μ.Υ.Φ.Α.Η.

7. Οι φορείς έχουν την υποχρέωση υποβολής ετήσιου παραβόλου διατήρησης στο ΜΥΦΑΗ το ύψος του οποίου καθορίζεται στη σχετική κ.υ.α. της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4710/2021 (Α’ 142).

Άρθρο 4

Μορφότυπος των ηλεκτρονικών μοναδικών κωδικών ταυτοποίησης (ID)

Η μορφή του προτύπου έκδοσης μοναδικών κωδικών ταυτοποίησης των φορέων της αγοράς ηλεκτροκίνησης είναι η εξής:

Ο κωδικός ταυτοποίησης αποτελείται από δύο μέρη, εκ των οποίων το πρώτο μέρος εκδίδεται από το Μ.Υ.Φ.Α.Η. κατά την ολοκλήρωση της εγγραφής, ενώ το δεύτερο μέρος εκδίδεται από τους φορείς αγοράς ηλεκτροκίνησης κατά την ενεργοποίηση κάθε νέας υπηρεσίας ή υποδομής.

Το πρώτο μέρος του κωδικού για την περίπτωση φορέα που έχει εγγραφεί στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. ως Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. και παράλληλα και ως Π.Υ.Η., είναι κοινό.

Οι φορείς Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. και Φ.Δ.Σ. δεν εκδίδουν δεύτερο μέρος του κωδικού.

Η ακριβής μορφή των μοναδικών κωδικών ταυτοποίησης ID), για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, περιγράφεται στο Παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 5

Συλλογή δεδομένων

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. οι φορείς της αγοράς μπορούν να αποδίδουν μοναδικούς κωδικούς ταυτοποίησης (ID), για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας,) και να μεριμνούν για την αποστολή των δεδομένων του άρθρου 14 του ν. 4710/2020 (Α’ 142) προς το Μ.Υ.Φ.Α.Η. Η ανταλλαγή δεδομένων εκτελείται μέσω ασφαλών διαύλων επικοινωνίας με τη χρήση του αντίστοιχου ψηφιακού διακριτικού (token).

Οι μορφότυποι των δεδομένων είναι σύμφωνοι με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στο τεχνικό εγχειρίδιο της παρ. 3 του άρθρου 3 της παρούσας. Μη συμβατά δεδομένα απορρίπτονται από το Μ.Υ.Φ.Α.Η., με ταυτόχρονη ενημέρωση του φορέα αγοράς ηλεκτροκίνησης μέσω Μ2Μ D), για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας,ata Exchange.

Τα συλλεγόμενα στοιχεία για κάθε δημοσίως προσβάσιμο σημείο επαναφόρτισης Η/Ο αποστέλλονται από τους Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. στο Μ.Υ.Φ.Α.Η., μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και των πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης των πληροφοριών που συλλέγουν από τα σημεία επαναφόρτισης τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 4710/2020. Τα στοιχεία αυτά κατηγοριοποιούνται σε στατικά, δυναμικά και απολογιστικά/λειτουργικά, ως εξής:

α) Στατικά δεδομένα:

αα) ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης σημείου (σύμφωνα με το άρθρο 4),

αβ) ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης σταθμού φόρτισης (σύμφωνα με το άρθρο 4),

αγ) η τοποθεσία, ήτοι συντεταγμένες (πρότυπο WGS84), Χώρα και πλήρης διεύθυνση,

αδ) ο τύπος της συσκευής φόρτισης Η/Ο, ήτοι ο κατασκευαστής, το μοντέλο, ο τύπος και ο αριθμός ρευματοδοτών, καθώς και η ονομαστική ισχύς φόρτισης,

αε) η μέθοδος φόρτισης,

αστ) η φωτογραφία του σημείου,

αζ) ο ιδιοκτήτης του σημείου,

αη) το ωράριο λειτουργίας του σημείου και η ώρα ζώνης στην οποία βρίσκεται,

αθ) τα στοιχεία επικοινωνίας του διαχειριστή σημείου (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.),

αι) οι μέθοδοι ταυτοποίησης χρηστών Η/Ο,

αια) οι αποδεκτοί τρόποι πληρωμής,

αιβ) η δυνατότητα κράτησης θέσης φόρτισης και

αιγ) η υποστήριξη περιαγωγής χρηστών συμβολαίου, που είναι συμβεβλημένοι με άλλους Π.Υ.Η. ή Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο., για να διευκολύνεται η διαλειτουργικότητα των υποδομών φόρτισης.

β) Δυναμικά δεδομένα:

βα) η διαθεσιμότητα σημείου (εντός ή εκτός λειτουργίας),

ββ) η τρέχουσα κατάσταση σημείου επαναφόρτισης (ελεύθερο ή κατειλημμένο, ανά ρευματοδότη) και

βγ) οι κατά περίπτωση (ad hoc) τιμές.

Τα δυναμικά δεδομένα συλλέγονται, καταγράφονται και αποστέλλονται στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. σε πραγματικό χρόνο με συχνότητα ανανέωσης μικρότερη των 10 λεπτών. Η ακριβής συχνότητα καθορίζεται στο τεχνικό εγχειρίδιο της παρ. 3 του άρθρου 3 της παρούσας.

γ) Απολογιστικά/λειτουργικά δεδομένα, τα οποία καταγράφονται και αποστέλλονται από τους Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. σε ετήσια βάση:

γα) το πλήθος εξυπηρετούμενων Η/Ο,

γβ) το πλήθος πράξεων φόρτισης ανά τύπο σημείου επαναφόρτισης,

γγ) ο μέσος χρόνος φόρτισης οχημάτων στο σημείο,

γδ) η μέση κατανάλωση ενέργειας ανά φόρτιση,

γε) η ολική καταναλωθείσα ενέργεια

γστ) η καταναλωθείσα ενέργεια διακριτά για κατά περίπτωση φορτίσεις και για φορτίσεις μέσω Π.Υ.Η., ξεχωριστά για τον κάθε έναν.

Τα απολογιστικά ή λειτουργικά δεδομένα των σημείων αποτελούν εμπορικά δεδομένα των Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. Τα απολογιστικά ή λειτουργικά δεδομένα συλλέγονται, καταγράφονται και αποστέλλονται στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. σε ετήσια βάση.

Άρθρο 6

Μη έγκυρη αποστολή δεδομένων

Περιπτώσεις μη έγκυρης αποστολής δεδομένων προς το Μ.Υ.Φ.Α.Η. αποτελούν:

α) Η λάθος συχνότητα αποστολής (δυναμικών) δεδομένων (περισσότερο από 6 λεπτά).

β) Αποστολή των στατικών αλλά όχι των δυναμικών δεδομένων από σημείο φόρτισης.

γ) Η μη αποστολή του συνόλου των δεδομένων του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.

δ) Η αποστολή κενού πακέτου δεδομένου.

ε) Η αποστολή εσφαλμένων δεδομένων.

Η μη έγκυρη αποστολή των δεδομένων συνεπάγεται την αποστολή ειδοποίησης τόσο προς τον φορέα, ο οποίος έχει υποχρέωση αποστολής τους, όσο και προς τους χρήστες των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Άρθρο 7

Έκδοση στατιστικών στοιχείων Μ.Υ.Φ.Α.Η.

Το Μ.Υ.Φ.Α.Η. έχει τη δυνατότητα εξαγωγής των κάτωθι στατιστικών στοιχείων επί των καταχωρισμένων σε αυτό στοιχείων για την διευκόλυνση παρακολούθησης και επίτευξης των στόχων για την μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών ρύπων. Ενδεικτικά τα στοιχεία είναι τα εξής:

α) Συνολικός αριθμός «φορέων ηλεκτροκίνησης» ανά δραστηριότητα στη χώρα ή/και ανά Περιφέρεια ή/και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

β) Συνολικός αριθμός σημείων, σταθμών και ομάδων φορτιστών στη χώρα ή/και ανά Περιφέρεια ή/και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

γ) Συνολική εγκατεστημένη ισχύς σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα ή/και ανά Περιφέρεια ή/και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

δ) Κατανομή τύπων φορτιστών στη χώρα ή/και ανά Περιφέρεια ή/και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

ε) Πλήθος και μέση χρονική διάρκεια φορτίσεων ανά σημείο φόρτισης.

στ) Κόστος ανά kWh φόρτισης στη χώρα ή/και ανά Περιφέρεια ή/και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

ζ) Χρονική διάρκεια μη διαθεσιμότητας σημείων φόρτισης για τεχνικούς λόγους.

η) Πλήθος μη αποδεκτών δεδομένων και χρονική διάρκεια διακοπής επικοινωνίας ανά σημείο φόρτισης.

Είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη έκδοση στατιστικών στοιχείων και αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωση των χρηστών των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Άρθρο 8

Λειτουργία Εθνικού Σημείου Πρόσβασης Ηλεκτροκίνησης

Σύμφωνα με την Οδηγία 2010/40/EΕ για τα ευφυή συστήματα μεταφορών και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/962 της Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2014, το Μ.Υ.Φ.Α.Η. λειτουργεί και ως Εθνικό Σημείο Πρόσβασης Ηλεκτροκίνησης (Ε.Σ.Π.Η.), το οποίο αποστέλλει τα προβλεπόμενα δεδομένα των Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. και Π.Υ.Η. στο Ευρωπαϊκό Σημείο Πρόσβασης σύμφωνα με το πρότυπο ανταλλαγής δεδομένων D), για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας atex II.

Τα στατικά και δυναμικά δεδομένα διατίθενται δημόσια, τόσο απευθείας σε χρήστες Η/Ο όσο και στους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, προς ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους χρήστες Η/Ο, όπως πλοήγηση σε διαθέσιμο σημείο φόρτισης, κράτηση θέσης και σύγκριση τιμών.

Άρθρο 9

Τήρηση αρχών του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Σε οποιαδήποτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πραγματοποιηθεί μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Μ.Υ.Φ.Α.Η αλλά και μετά την έναρξη αυτής, θα εφαρμοστούν οι αρχές προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ)679/2016) και στον ν. 4624/2019. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου 25 «Προστασία των δεδομένων ήδη από το σχεδιασμό και εξ ορισμού», του άρθρου 32 «Ασφάλεια επεξεργασίας» καθώς και στην άσκηση των δικαιωμάτων των υποκειμένων (άρθρα 12 έως 20 του ΓΚΠΔ).

Άρθρο 10

Παράρτημα

Στο Παράρτημα το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας περιγράφεται αναλυτικά η μορφή των μοναδικών κωδικών ταυτοποίησης (ID), για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας,).

α. Μορφή κωδικού ταυτοποίησης Π.Υ.Η. και των συμβολαίων τους

Εκδίδεται από Μ.Υ.Φ.Α.Η. (Μέρος Α) Π.Υ.Η. (Μέρος Β)
Περιγραφή Χώρα Κενό Αναγνωριστικό Π.Υ.Η. Κενό Τύπος παρεχόμενων υπηρεσιών Αναγνωριστικό συμβολαίου Κενό Ψηφίο ελέγχου
Παράδειγμα GR “-” EVN “-” C 12A23GHI “-” 3
Προδιαγραφή 2 χαρακτήρες (αλφαριθμητικοί) [ISO 3166-1 alpha -2] {2} Προαιρετικό [-] {1} 3 χαρακτήρες (αλφαριθμητικοί) [Α-Ζ;0-9] {3} Προαιρετικό [-] {1} 1 χαρακτήρας (αλφαριθμητικός) [Α-Ζ] {1} 8 χαρακτήρες (αλφαριθμητικοί) [Α-Ζ;0-9] {8} Προαιρετικό [-] {1} } Προαιρετικό, υπολογιζόμενο σημείο
Ενδεικτικά Παραδείγματα: “GR8AACA2B3C4D5L” η με κενά “GR-8AA-CA2B3C4D5-L”” η με κενά “GR-8AA-CA2B3C4D5-L” η με κενά “GR-8AA-CA2B3C4D5-L””

Ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης των Π.Υ.Η. ακολουθεί την παρακάτω δομή, η οποία καθορίζει και τα συμβόλαιά τους.

< Π.Υ.Η. ID> = <Κωδικός χώρας> <κενό> <αναγνωριστικό Π.Υ.Η.> <κενό> <τύπος παρεχόμενων υπηρεσιών> <κενό> <αναγνωριστικό συμβολαίου> <Ψηφίο ελέγχου>

Επεξηγήσεις:

<Κωδικός χώρας> = 2 χαρακτήρες με τον κωδικό της χώρας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 3166-1 (Αlpha-2-Code)

<Αναγνωριστικό Π.Υ.Η.> = 3 χαρακτήρες (αλφαριθμητικοί) ως αναγνωριστικό του Π.Υ.Η.

<Τύπος παρεχόμενων υπηρεσιών> = ένας χαρακτήρας “C” που υποδηλώνει ότι το ID), για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, αναφέρεται σε συμβόλαιο (contract)

<Αναγνωριστικό συμβολαίου> = 8 χαρακτήρες αλφαριθμητικοί που αναφέρονται στο εσωτερικό συμβόλαιο Π.Υ.Η. και πελάτη

<Κενό> = *1 (“-“) ; προαιρετικό κενό, χρησιμοποιείται κυρίως για την καλύτερη ανάγνωση των κωδικών ταυτοποίησης

Άλφα χαρακτήρες: %x41-5A/%x61-7A; σύμφωνα με RFC 5234 (7-Bit ASCII)

Αριθμητικοί χαρακτήρες: %x30-39; σύμφωνα με RFC 5234 (7-Bit ASCII).

β. Μορφή κωδικού ταυτοποίησης Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. και υποδομής φόρτισης

Εκδίδεται από Μ.Υ.Φ.Α.Η. (Μέρος Α) Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. (Μέρος Β)
Περιγραφή Χώρα Κενό Αναγνωριστικό Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. Κενό Τύπος Αναγνωριστικό
σημείου φόρτισης
Κενό Ψηφίο ελέγχου
Παράδειγμα GR “-” EVN “-” Ε 2542AX8769 “-” 3
Προδιαγραφή 2 χαρακτήρες
(αλφαριθμητικοί)
[ISO 3166-1
alpha -2] {2}
Προαιρετικό [-] {1} 3 χαρακτήρες
(αλφαριθμητικοί)
[Α-Ζ;0-9] {3}
Προαιρετικό [-] {1} 1 χαρακτήρας
(αλφαριθμητικός) Ε
για σημείο φόρτισης,
S για σταθμούς
φόρτισης και P για
ομάδα φορτιστών
[Α-Ζ] {1}
Έως 30 χαρακτήρες
(αλφαριθμητικοί)
[Α-Ζ;0-9] {8}
Προαιρετικό [-] {1} } Προαιρετικό,
υπολογιζόμενο σημείο
Ενδεικτικό Παράδειγμα: “ GRA23E45B78C” όπου «GR» η χώρα, «Α23» το αναγνωριστικό του συγκεκριμένου Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο., «E»
αντιπροσωπεύει τον τύπο του σημείου φόρτισης και «2542AX8769» αντιπροσωπεύει το ID του ρευματολήπτη

Ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης των Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. ακολουθεί την παρακάτω δομή, η οποία χρησιμοποιείται και για την αναγνώριση του κάθε ρευματολήπτη.

<Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. ID> = <Κωδικός χώρας> <κενό> < αναγνωριστικό Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.> <κενό> <τύπος σημείου φόρτισης> <κενό> <αναγνωριστικό σημείου φόρτισης> <Ψηφίο ελέγχου>

Επεξηγήσεις:

<Κωδικός χώρας> = 2 χαρακτήρες με τον κωδικό της χώρας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 3166-1 (Αlpha-2-Code)

<Αναγνωριστικό Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.> = 3 χαρακτήρες (αλφαριθμητικοί) ως αναγνωριστικό του Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.

<Τύπος> = ένας χαρακτήρας “Ε” για σημείο φόρτισης, “S” για σταθμούς φόρτισης, “P” για ομάδα φορτιστών

< Αναγνωριστικό σημείου φόρτισης> = Έως 30 χαρακτήρες αλφαριθμητικοί που χρησιμοποιείται από τον Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. ως αναγνωριστικό του σημείου φόρτισης

<Κενό> = *1 (“-“) ; προαιρετικό κενό, χρησιμοποιείται κυρίως για την καλύτερη ανάγνωση των κωδικών ταυτοποίησης

- Άλφα χαρακτήρες: %x41-5A/%x61-7A; σύμφωνα με RFC 5234 (7-Bit ASCII)

- Αριθμητικοί χαρακτήρες: %x30-39; σύμφωνα με RFC 5234 (7-Bit ASCII)

- Η χρήση μικρών ή κεφαλαίων γραμμάτων δεν επηρεάζει την κωδικοποίηση.

γ. Μορφή κωδικού ταυτοποίησης Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. και Φ.Δ.Σ.

Εκδίδεται από Μ.Υ.Φ.Α.Η.
Περιγραφή Χώρα Κενό Αναγνωριστικό
Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο.
Κενό Τύπος Φορέα Κενό
Παράδειγμα GR “-” EVN “-” S “-”
Προδιαγραφή 2 χαρακτήρες
(αλφαριθμητικοί)
Προαιρετικό [-] {1} 3 χαρακτήρες
(αλφαριθμητικοί)
Προαιρετικό [-] {1} 1 χαρακτήρας (αλφαριθμητικός) S για Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. Προαιρετικό [-] {1}
ή [ISO 3166-1 alpha -2] {2} [Α-Ζ;0-9] {3} D), για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, για Φ.Δ.Σ. [Α-Ζ] {1}
Ενδεικτικό Παράδειγμα: “ GRA23D” όπου «GR» η χώρα, «Α23» το αναγνωριστικό του συγκεκριμένου Φ.Δ.Σ., «D» δηλώνει τον τύπο του φορέα

Ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης των κωδικών Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. και Φ.Δ.Σ. ακολουθεί την παρακάτω δομή. <Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. ID> = <Κωδικός χώρας> <κενό> < αναγνωριστικό Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο.> <κενό> <S> <κενό> <Φ.Δ.Σ. ID> = <Κωδικός χώρας> <κενό> <αναγνωριστικό Φ.Δ.Σ. > <κενό> <D> <κενό>

Επεξηγήσεις:

<Κωδικός χώρας> = 2 χαρακτήρες με τον κωδικό της χώρας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 3166-1 (Αlpha-2-Code)

<Αναγνωριστικό Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. ή Φ.Δ.Σ.> = 3 χαρακτήρες (αλφαριθμητικοί) ως αναγνωριστικό του Φ.Ο.Σ.Ε.Φ.Η.Ο. ή Φ.Δ.Σ.

<Κενό> = *1 (“-“) ; προαιρετικό κενό, χρησιμοποιείται κυρίως για την καλύτερη ανάγνωση των κωδικών ταυτοποίησης

- Άλφα χαρακτήρες: %x41-5A/%x61-7A; σύμφωνα με RFC 5234 (7-Bit ASCII)

- Αριθμητικοί χαρακτήρες: %x30-39; σύμφωνα με RFC 5234 (7-Bit ASCII)

- Η χρήση μικρών ή κεφαλαίων γραμμάτων δεν επηρεάζει την κωδικοποίηση.

Άρθρο 11

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παπάγου, 9 Δεκεμβρίου 2021

Οι Υπουργοί

Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Υποδομών και Μεταφορών
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!