Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

ΕΕΘ Εκδήλωση «Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 - Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία»

ΕΕΘ

10 Δεκεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Εκδήλωση του ΕΕΘ το «Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 - Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία» - Επιβεβαίωση παραμονής της υπηρεσίας Interreg στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με τίτλο «Το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 – Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία» διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα η επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΕΘ, με στόχο την ανάδειξη της ενίσχυσης που θα λάβει η Θεσσαλονίκη, ολόκληρη η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και οι επαγγελματίες, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ομιλητές, ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Αρβανιτίδης.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών ( Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος, όπως και ο πρόεδρος της επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΕΕΘ κ. Ρούλης Εδιάρογλου.

Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Ζορπίδης τόνισε, τη σημασία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανάγκη της όσο δυνατόν μεγαλύτερης ενίσχυσης τους μέσα από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0.
Στην ανάπτυξη του Γ΄ τριμήνου του 2021 που υπερβαίνει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, σε σύγκριση με το αντίστοιχο  τρίμηνο του 2020, αναφέρθηκε ο κ. Καλαφάτης.

Στα πέντε βασικά αιτήματα των επιμελητηρίων δηλαδή, στη διαγραφή μέρους των χρεών ανάλογη με τη μείωση του τζίρου, τη μετάθεση ημερομηνίας έναρξης αποπληρωμών τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2022, τη μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6% και φοροελαφρύνσεις, την κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ορισμένα είδη όπως καφέ και τη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων στην ενέργεια, επικεντρώθηκε από την πλευρά του ο κ. Εδιάρογλου.

Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλητών ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε «προσδοκία, ελπίδα και σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα με τη συνδυασμένη χρήση των γιγαντιαίων και πρωτοφανών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, να αλλάξει και ασφαλώς η Κεντρική Μακεδονία και  η Θεσσαλονίκη, έχουν κυρίαρχο και κομβικό ρόλο σε αυτό τον σχεδιασμό».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε μια ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη για τον εορταστικό τζίρο των εμπορικών καταστημάτων, δηλώνοντας πως αναμένεται πολύ υψηλός, την οποία ωστόσο αμφισβήτησε ο κ. Ζορπίδης.
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ανησυχία στις τάξεις των επαγγελματιών για το γεγονός πως τα μέτρα στήριξης έχουν σταματήσει, ενώ η πανδημία συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα, ο Υπουργός εξήγησε, «όπως είμασταν μαζί σας σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και δεν αφήσαμε κανένα μόνο του, έτσι θα είμαστε και στη συνέχεια».

Στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Ψηφιακή Διακυβέρνησης ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο στο οποίο η επιχειρηματικότητα αλλά και συνολικά η ζωή μας να αποκτήσει την αναγκαία υποστήριξη για την χρήση των νέων τεχνολογιών, έκανε αναφορά ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς, προσθέτοντας, «ταυτόχρονα προσπαθούμε να παρέχουμε ποιοτικότερες υπηρεσίες και στους πολίτες και στους επαγγελματίες».

Διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης έδωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε, « η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στη μικρή, τη μεσαία επιχείρηση, στον αυτοαπασχολούμενο, στον έμπορο, είναι πολύ δύσκολη». Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΒΕΕ, «μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα».

Ως μεγάλη ευκαιρία για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, ο οποίος επισήμανε, «αναζητούμε με το Ελλάδα 2.0 να πετύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη με όρους ανθεκτικότητας για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για την ευρύτερη περιφέρεια της. Αυτό χρειάζεται έργα και υποδομές που θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη ανθεκτική στο αύριο».

Η είδηση όμως στην εκδήλωση αυτή του ΕΕΘ, ήρθε με την διαβεβαίωση, ότι παρά τη φημολογία που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο πρόσφατο χρονικό διάστημα και την ανησυχία στις τάξεις φορέων της πόλης, δεν φεύγει από τη Θεσσαλονίκη η υφιστάμενη Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγραμμάτων Interreg.
Πιο συγκεκριμένα για το θέμα αυτό πραγματοποίησε τοποθέτηση ώστε να το ξεκαθαρίσει ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πουθενά στο προσχέδιο, που έχει κατατεθεί, δεν αναφέρεται ότι η Ειδική Υπηρεσία φεύγει από τη Θεσσαλονίκη”, είπε ο Υφυπουργός, για να τον επιβεβαιώσει και ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, που με παρέμβαση του υπογράμμισε: «Το Interreg δεν φεύγει από τη Θεσσαλονίκη, θα μείνει στη Θεσσαλονίκη ως έχει»

Ο κ. Καλαφάτης απάντησε και στις φήμες για κατάργηση της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας πως «καλύτερα να αποφεύγουμε τις φημολογίες και τις συζητήσεις και να μιλάμε με πράξεις και έργα, εξηγώντας πως η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων όχι μόνο παρέμεινε, αλλά ενισχύθηκε και με επιπλέον έργο κατά 40%, έχοντας τη διαχείριση επενδυτικών σχεδίων από 1  έως 3 εκατ. ευρώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στο κανάλι του ΕΕΘ στο YouTube στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=2wV-QURWP-0

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!