Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Από τον ΟΤΕ αρχίζουν οι αποκρατικοποιήσεις

Στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα εκπρόσωποι της Deutsche Telekom προκειμένου να διαπραγματευτούν με εκπροσώπους  του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο να εξαγοράσουν το σύνολο του 16% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

Η  ιδιωτικοποίηση θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη,το Δημόσιο θα ζητήσει (όπως έχει το δικαίωμα ) από την DT να αγοράσει επιπλέον ποσοστό 10% του Οργανισμού με υπερτίμημα 15% επί της τιμής μετοχής όπως προέβλεπε η συμφωνία του 2008.

Εκτός από τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που θα βάλει το υπουργείο Οικονομικών στα ταμεία του η αποκρατικοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη  μόνο όταν το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ και κατά συνέπεια και η διοίκηση περάσει στα χέρια της DT.

Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο όταν οι εκπρόσωποι του γερμανικού Ομίλου διεμήνυσαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο ότι θα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε η επένδυσή τους να είναι πιο αποδοτική.

Επίσης θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα των θυγατρικών του ελληνικού Οργανισμού εντός και εκτός Ελλάδας μέρος των οποίων δεν επιθυμεί να διατηρήσει και στο μέλλον η Deutsche Telekom.

Μετά την πώληση του 10% το υπουργείο Οικονομικών θα διορίσει συμβούλους για την πώληση του υπόλοιπου 6% του Οργανισμού και τη λήψη τελικών αποφάσεων σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη διάρθρωση και τη λειτουργία του οργανισμού.

Πάντως ο ΟΤΕ δεν θα υποβάλει πρόταση για την εξαγορά του 46% της RomTelecom που ανήκει στο ρουμανικό δημόσιο, ωστόσο έθεσε επί τάπητος στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, τη συγχώνευση της προαναφερόμενης εταιρείας με την Cosmote Ρουμανίας.

Ο ΟΤΕ προβάλλει την προοπτική της συγχώνευσης ως επωφελή και για τους δύο μετόχους της RomTelecom (ο ΟΤΕ κατέχει το 54%) καθώς θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα στις δύο εταιρείες, ενώ αποτελεί τη λύση που επιβάλλεται από τις εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Σημειώνεται πως το 70% της Cosmote Ρουμανίας ανήκει στην Cosmote, δηλαδή στον ΟΤΕ και το 30% στην RomTelecom, δηλαδή εμμέσως και στο ρουμανικό δημόσιο, οπότε οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα πάντως με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ο ΟΤΕ αναφέρει στην επιστολή του ότι αν το δημόσιο επιθυμεί να εισαγάγει μετοχές της RomTelecom στο χρηματιστήριο θα βοηθήσει στην όλη διαδικασία.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!