Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και οι αποκρατικοποιήσεις.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι  επιταχύνονται οι διαδικασίες για  την πλήρη ιδιωτικοποίηση τα ΟΤΕ, με την παραχώρηση του συνόλου του 16% που κατέχει το Δημόσιο και, μαζί, των δικαιωμάτων της διοίκησης του Οργανισμού.

Σε πρώτη φάση, εκχωρείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το 10% του ΟΤΕ  στην Deutsche Telekom.

Μετά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και των επιτελών του με τα στελέχη της τρόικας, ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε επιστολή προς την Deutsche Telekom για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού του Οργανισμού στη βάση του δικαιώματος προαίρεσης του γερμανικού ομίλου, από τη συμφωνία του 2008.

Μέσα στις επόμενες μέρες -ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο- στελέχη της Deutsche Telekom αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα, ώστε η πώληση των 49.019.039 μετοχών του Οργανισμού να ολοκληρωθεί  μέσα στον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε τότε το ελληνικό Δημόσιο με τη γερμανική εταιρεία, σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση του ελληνικού Δημοσίου για την πώληση επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ, η D.T. θα έπρεπε να ανταποκριθεί και μάλιστα να προσφέρει και υπερτίμημα (premium) 15% επί της τιμής της αγοράς.

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, το ποσοστό του Δημοσίου θα μειωθεί στο 6% (ή 10% μαζί με το 4% που έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΠ ΟΤΕ), ενώ το ποσοστό των Γερμανών θα αυξηθεί στο 35%, από 25% που είναι σήμερα, στέλνοντας στα κρατικά ταμεία έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν θα συζητηθεί η  εκχώρηση και του υπόλοιπου 6% του Οργανισμού, μαζί με το σύνολο των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στους Γερμανούς.

Αναφορικά με  την πλήρη αποκρατικοποίηση του κρατικού Οργανισμού, η οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει θετικά τις αγορές, η Deutsche Telekom έχει ήδη εγείρει απαιτήσεις για μείωση του λειτουργικού κόστους του Οργανισμού.

Οι γερμανοί θέτουν θέμα με τον περιορισμό των όποιων πρόσθετων αμοιβών, αλλά και τη μείωση του αριθμού του προσωπικού από τα περίπου 10.000 άτομα που απασχολούνται σήμερα.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε, ότι, μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για το σύνολο των κρατικών επιχειρήσεων που οδεύουν προς αποκρατικοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, με βάση την εισήγηση που παρουσίασε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, προετοιμάζει, για το 2011, την πώληση του 34% που διαθέτει το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), του 100% του ΟΔΙΕ του 75% που διαθέτει σήμερα στον ΟΛΠ   και στον ΟΛΘ.

Μαζί θα εκχωρηθούν το 49% του Καζίνου της Πάρνηθας, το 55% της ΛΑΡΚΟ και ποσοστό από το 49% έως και 100% από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Για  τον ΟΠΑΠ, για φέτος το πρόγραμμα προβλέπει μόνο την ανανέωση των αδειών των νέων και παλιών παιχνιδιών που διαχειρίζεται ο Οργανισμός.

Παράλληλα, προετοιμάζεται η πώληση ποσοστού έως 40%, από το 74% που έχει το Δημόσιο στην ΕΥΑΘ, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2008, αλλά έμεινε στη μέση, λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης.

Επίσης, προγραμματίζεται η πώληση ποσοστού έως το 32%, από το 65% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, στη ΔΕΠΑ και έως το 66% της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (προήλθε από την συγχώνευση ΕΒΟ - Πυρκάλ) και η από καιρού αναμενόμενη επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!