Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

30/003/000/4450/2021 Κοινοποίηση της υπ’ αριθ. 26/2021 Α.Υ.Ο. «Χαρακτηρισμός δειγμάτων τσουρεκιών που περιέχουν κουμαρίνη, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ
ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ταχ. Διεύθυνση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας: 115 21 Αθήνα
Πληροφορίες: Ε. Δουμένη
Τηλέφωνο: 213 2117237
e-mail: dat.gcsl@aade.gr
Url: www.aade.gr

ΑΔΑ: 6Κ8Μ46ΜΠ3Ζ-ΨΤΗ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 16/11/2021

Αρ. Πρωτ: 30/003/000/4450

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της υπ’ αριθ. 26/2021 Α.Υ.Ο. «Χαρακτηρισμός δειγμάτων τσουρεκιών που περιέχουν κουμαρίνη, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία».

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Έγγραφο που αφορά στην κοινοποίηση και εφαρμογή της υπ’ αριθ. 26/2021 Α.Υ.Ο. (Β' 4092), [απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.)] «Χαρακτηρισμός δειγμάτων τσουρεκιών που περιέχουν κουμαρίνη, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία».

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με το παρόν έγγραφο κοινοποιείται η ανωτέρω απόφαση στην οποία καθορίζεται ότι τα μη κανονικά δείγματα εκλεκτών αρτοσκευασμάτων τύπου «ΤΣΟΥΡΕΚΙ», που περιέχουν κουμαρίνη σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του ανώτατου επιτρεπόμενου επιπέδου, όπως αυτό τίθεται στον κανονισμό (ΕΚ) 1334/2008, θα χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή και επιβλαβή για την υγεία και δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή της.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Το παρόν έγγραφο εφαρμόζεται από τις Χημικές Υπηρεσίες (Χ.Υ.) του Γενικού Χημείου του Κράτους που πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις για τον προσδιορισμό κουμαρίνης σε δείγματα εκλεκτών αρτοσκευασμάτων τύπου «ΤΣΟΥΡΕΚΙ».

Σκοπός της έκδοσης του παρόντος εγγράφου είναι η ενημέρωση των Χ.Υ. του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) και άλλων ενδιαφερομένων μερών για την έκδοση της υπ' αριθ. 26/2021 Α.Υ.Ο. (Β' 4092) και η εφαρμογή των διατάξεων της εν λόγω απόφασης από τις Χ.Υ. που πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις για τον προσδιορισμό κουμαρίνης σε δείγματα εκλεκτών αρτοσκευασμάτων τύπου «ΤΣΟΥΡΕΚΙ».

Αναλυτικότερα, σας γνωστοποιούμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπ’ αριθ. 26/2021 Α.Υ.Ο. (Β' 4092), η οποία αφορά στην έγκριση της υπ’ αριθ. 26/2021 απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) «Χαρακτηρισμός δειγμάτων τσουρεκιών που περιέχουν κουμαρίνη, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία», [Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ): ΡΤ7146ΜΠ3Ζ-ΧΞ9].

Η ανωτέρω απόφαση του Α.Χ.Σ. ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δηλ. από τις 07.09.2021).

Με την εν λόγω γενική απόφαση Α.Χ.Σ. καθορίζεται ότι, κάθε δείγμα εκλεκτού αρτοσκευάσματος τύπου «ΤΣΟΥΡΕΚΙ», το οποίο βρίσκεται να περιέχει κουμαρίνη, σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του ανώτατου επιτρεπόμενου επιπέδου, όπως αυτό τίθεται στον κανονισμό (ΕΚ) 1334/2008, εφόσον έχει χαρακτηρισθεί ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ σε σχέση με τα οριζόμενα στο Παράρτημα III του ανωτέρω κανονισμού (ΕΚ) 1334/2008, χαρακτηρίζεται ως ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ και ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

Περαιτέρω δίνονται οι ακόλουθες οδηγίες:

1. Στο εξής, κάθε δείγμα εκλεκτού αρτοσκευάσματος τύπου «ΤΣΟΥΡΕΚΙ» το οποίο θα βρεθεί να περιέχει κουμαρίνη, σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του ανώτατου επιτρεπόμενου επιπέδου, όπως αυτό καθορίζεται στον καν. (ΕΚ) 1334/2008, θα χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες Χημικές Υπηρεσίες ως:

α) μη κανονικό σύμφωνα με τις διατάξεις του καν. (ΕΚ) 1334/2008,

β) επιβλαβές για την υγεία σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 26/2021 (Β' 4092) Α.Υ.Ο., και

γ) μη ασφαλές σύμφωνα με το άρθρο 14 του καν. (ΕΚ) 178/2002.

Οι εν λόγω χαρακτηρισμοί θα αποδίδονται από τις Χημικές Υπηρεσίες στα σχετικά δείγματα από την α’ (πρώτη) εξέταση.

Με την εφαρμογή της κοινοποιούμενης απόφασης δεν θα υπάρχει ανάγκη πλέον παραπομπής των υποθέσεων των σχετικών δειγμάτων στο Α.Χ.Σ. προκειμένου να αποφανθεί σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 9 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.).

2. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες της κατ’ έφεση εξέτασης και της παραπομπής υπόθεσης δείγματος στο Α.Χ.Σ. για την κανονικότητα στις περιπτώσεις που προβλέπει ο ν.4177/2013 (διαφορά αποτελέσματος ή γνωμάτευσης μεταξύ της πρώτης και της κατ’ έφεση εξέτασης ή διαφωνία του ιδιώτη εμπειρογνώμονα, εκπροσώπου της επιχείρησης, που παρίσταται στην κατ’ έφεση εξέταση) δεν θίγονται από την εφαρμογή της κοινοποιούμενης απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στη διαδρομή <Επιχειρήσεις> ή <Πολίτες>/<Υπηρεσίες Χημείου>/<Τρόφιμα -Υλικά σε επαφή με τρόφιμα>/<Κώδικας Τροφίμων και Ποτών>/<1σχύουσες εκδόσεις των άρθρων του Κ.Τ.Π.>. Η κοινοποιούμενη απόφαση έχει ενσωματωθεί στο Παράρτημα.

Η κοινοποιούμενη απόφαση έχει αναρτηθεί στο κατά τα ανωτέρω Παράρτημα του Κ.Τ.Π. και στο υποσύστημα ΟΠΣ: Νομοθεσία/Κώδικας Τροφίμων.

Στις Χημικές Yπηpεσίες του Γ.Χ.Κ., για τη διευκόλυνση της ενημέρωσης του Κ.Τ.Π., αποστέλλεται συνημμένα (σε ηλεκτρονική μορφή) η τελευταία έκδοση (έκδοση 25) του Φύλλου Τροποποιήσεων.

Σημειώνεται ακόμα ότι το παρόν έγγραφο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ: http://www.aade.gr, στη διαδρομή: <Επιχειρήσεις> ή <Πολίτες>/<Υπηρεσίες Χημείου>/<Τρόφιμα - Υλικά σε επαφή με τρόφιμα>/<Κώδικας Τροφίμων και Ποτών>/Τροποποιήσεις μετά το 2009.

Με ευθύνη των προϊσταμένων των Χημικών Υπηρεσιών, να λάβουν γνώση του παρόντος οι αρμόδιοι υπάλληλοι.

Για κάθε περαιτέρω σχετική πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να απευθύνεστε στην Δ/νσή μας.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης

Διονυσία Στεφανίτση

Συνημμένα: Β’ 4092

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!