ΒΕΑ Δήλωση Αντιπροέδρου σχετικά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους στις ΜμΕ
EPA/PATRICK SEEGER
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δήλωση Α’ Αντιπροέδρου Β.Ε.Α. κ. Κώστα Δαμίγου σχετικά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους στις ΜμΕ
Οι Έλληνες βιοτέχνες, οι τεχνικοί κλάδοι κι οι αυτοαπασχολούμενοι, δίνουν επί σειρά ετών πλέον, μια άνιση μάχη επιβίωσης και βλέπουν σαν «χαριστική βολή» στην συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας, τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.
Αναμφίβολα, η εκτίναξη του κόστους ενέργειας, θα επηρεάσει σημαντικά τη ρευστότητα όλων των επιχειρήσεων. Ήδη, η μια στις τέσσερις επιχειρήσεις, έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Είναι λογικό, ότι δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα, είτε να αναγκαστούν να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές, είτε να οδηγηθούν σε μειωμένο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και άρα σε κίνδυνο περισσότερων λουκέτων.
Δυστυχώς, θα δούμε επιχειρήσεις με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα, να σταματούν την παραγωγή, γιατί θα εκτοξευτεί η τιμή πώλησής τους, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Β.Ε.Α, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν, εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%! Συνολικά, η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%), για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, απαιτείται άμεσα η αντίδραση της Κυβέρνησης με επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, φοροελαφρύνσεις και φυσικά «πυροσβεστικά» μέτρα οικονομικής ανακούφισης, ανάλογα με εκείνα ενδεχομένως που ελήφθησαν την εποχή της πανδημίας – όπως ήταν π.χ. επιστρεπτέες προκαταβολές, αποζημιώσεις για αναστολές, αποζημίωση παγίων δαπανών κ.λπ.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, έχει προτείνει στην Κυβέρνηση, σειρά μέτρων:
- μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%,
- περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 3 σε 5 μονάδες,
- μείωση του ΕΝΦΙΑ και απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο,
- μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%,
- πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
- κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%,
- Ελαστικοποίηση του αυστηροποιημένου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών,
- Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!