"Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναβάλλουν συνεχώς τις λύσεις για την Ελλάδα και την κρίση χρέους"
Πολλοί αναλυτές, λοιπόν, από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως δεν κάνουν ακριβώς αυτό που πρέπει να για βγει η Ευρώπη από την κρίση χρέους, ένα χρόνο μετά την είσοδο της Ελλάδας στο μηχανισμό διάσωσης.
Μάλιστα, οι αγορές θεωρούν σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να εξοφλήσει το χρέος της, ύψους 327 δις. ευρώ, που αγγίζει το 150% του ΑΕΠ. Ετσι, θεωρούν βέβαιο να συμβεί αναδιάρθρωση χρέους μέσα σε ένα έτος παρά τις έντονες διαψεύσεις από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Και το ερώτημα, για κάποιους, είναι πως αφού το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ας γίνει αναδιάρθρωση.
Ωστόσο, φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάλει να συμβεί το οτιδήποτε θα μοιάζει με πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, όπως haircut του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται πως το κόστος ασφάλισης έναντι ελληνικής χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί, ενώ οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων άγγιξαν το 27% την περασμένη εβδομάδα, τρεις φορές υψηλότερα από αυτών της Ουκρανίας και της Νιγηρίας!
Πρώτο και κυριότερο, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο αφού οι αγορές δεν το εκλάβουν στραβά.
Επίσης, θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που είναι και οι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων του Δημοσίου και, συνεπώς, θα ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και την ευρύτερη οικονομία,. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κοινωνική αναταραχή σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αργότερα, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές η ζημιά θα ήταν μικρότερη. Θα έχει σημειωθεί πρόοδος με τις δημόσιες δαπάνες, το φορολογικό σύστημα θα είναι πιο αυστηρό και θα υπάρχει μικρή ανάπτυξη.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρειάζονται χρόνο να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστούν να ενισχύσουν σημαντικά τα κεφάλαια τους.
Σημειώνεται πως μέχρι το 2013, σύμφωνα με την ΕΕ, οι ευρωπαϊκές χώρες, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, θα κρατούν πάνω από το μισό ελληνικό εξωτερικό χρέος.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!