ΕΒΕΑ Νέα δράση μέσω της ΘΕΑ, για νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες
Το ΕΒΕΑ, μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ) και σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), θα απευθύνει πρόσκληση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες.
Αυτό γνωστοποίησε με άρθρο της στο περιοδικό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών η Α΄ αντιπροέδρου ΕΒΕΑ, Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη.
Η ίδια σημειώνει πως το ΕΒΕΑ θα ηγηθεί της προσπάθειας άμβλυνσης των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, με απώτερο σκοπό να βρεθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην καρδιά της ανάπτυξης, πρωτοστατώντας, παράλληλα, στην ενίσχυση της καινοτομίας και την ομαλή και έγκαιρη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Όπως αναφέρει, αναλυτικά, στο άρθρο της η κυρία Εφραίμογλου:
Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη δεκαετία, κατά την οποία η χώρα μας βίωσε πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης και απαξίωσης σε όλα τα επίπεδα, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε στο μέλλον, να βρούμε ξανά τον προσανατολισμό μας, και να στηριχθούμε σε βασικές αρχές και αξίες που αμφισβητήθηκαν έντονα. Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και να μην αφήσουμε να πάει χαμένη η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας.
Σε αυτή την προσπάθεια ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και η γυναικεία επιχειρηματικότητα τις ευκαιρίες που της αναλογούν.
Μια σύγχρονη κοινωνία επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις οικονομικές αξίες, την επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητά της. Εμπνέεται από το όραμα των επιχειρήσεών της, αλλά ταυτόχρονα είναι αυτή που δίνει πνοή και ώθηση στο επιχειρείν, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες για όλους, σε μια αμφίδρομη σχέση που οδηγεί στην ανάπτυξη, την εξέλιξη και την πρόοδο.
Αποτελεί διαχρονική μου πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να έχουμε ευημερούσα οικονομία όταν το μισό εργατικό δυναμικό δεν έχει ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στο επιχειρείν και την αγορά εργασίας. Γι' αυτό τον λόγο εκτιμώ πως η γυναικεία επιχειρηματικότητα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, μέσω δράσεων και μέτρων που αυξάνουν τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Δεν είναι μόνο θέμα ισότητας, αλλά και καλύτερων οικονομικών προοπτικών. Έχει αποδειχθεί, άλλωστε, από σχετικές μελέτες ότι οι χώρες που αξιοποιούν τις γυναίκες και εξαλείφουν τις ανισότητες στην εργασία, στις αμοιβές και στην κοινωνία, αναπτύσσονται ταχύτερα και ευημερούν. Επομένως, αν θέλουμε να επιτύχουμε ουσιαστική και μακροχρόνια πρόοδο, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τις γυναίκες που θέλουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο και να καταπολεμήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα.
Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από τότε που η γυναικεία επιχειρηματικότητα άρχισε δειλά δειλά να κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ και να κάνει αισθητή την παρουσία της. Ακολούθησαν πολλοί αγώνες.
Εν έτει 2021 είναι πραγματικά λυπηρό μια χώρα σαν την Ελλάδα να υστερεί τόσο πολύ σε θέματα ίσων ευκαιριών. Τα ευρήματα σχετικής έρευνας της Grant Thornton για το γυναικείο επιχειρείν στην Ελλάδα το 2021 προβληματίζουν. Το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις αυξήθηκε στο 33% εφέτος, έναντι 24% το 2020, και παραμένει πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Όμως την ίδια ώρα το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν προβαίνει σε ενέργειες για τη βελτίωση των ίσων ευκαιριών των δύο φύλων στις ανώτερες διοικητικές θέσεις διαμορφώνεται στο 53% όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 18%.
Όσο μένουμε πίσω σε τόσο σημαντικά ζητήματα, τόσο καθυστερούμε να τρέξουμε μπροστά. Όταν μία στις δύο επιχειρήσεις δεν βάζει στόχο να δώσει ίσες ευκαιρίες, πώς γίνεται να ζητεί ίσες ευκαιρίες στήριξης, χρηματοδότησης και ανάπτυξης;
Κατά συνέπεια, τα πεδία που χρειάζονται τομές είναι πολλά και οι δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ακόμα περισσότερες. Τα μέτρα της ποσόστωσης και της άδειας πατρότητας είναι πολύ θετικά, ωστόσο πρέπει να εφαρμόσουμε και άλλα, που ήδη προωθούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και να αναλάβουμε περισσότερες πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες. Αν εξετάσουμε προσεχτικά τι κάνουν χώρες όπως η Αυστραλία, η Ολλανδία ή ο Καναδάς θα καταλάβουμε ότι η επιτυχής εξάλειψη των ανισοτήτων είναι πολύ μεγάλο άλμα.
Ένα κρίσιμο πεδίο είναι αυτό της παιδείας και ένα δεύτερο της επιμόρφωσης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων σε νέες ψηφιακές εφαρμογές. Δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα και ενεργοποιώντας τις γυναίκες στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία θα είναι τεράστια.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΕΒΕΑ, μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ) και σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), θα απευθύνει πρόσκληση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες. Στόχοι της δράσης είναι, μεταξύ άλλων, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η δικτύωση, η υποστήριξη για εξωστρέφεια, και η συμμετοχή σε διεθνείς οργανώσεις. Επίσης, θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές να έρθουν σε επαφή με ξένα επενδυτικά σχήματα και μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις να ενισχυθούν σε επίπεδο καινοτομίας. Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή.
Πάντα πίστευα, και συνεχίζω να πιστεύω, ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο καινοτομίας, εξωστρέφειας και ίσων ευκαιριών. Αρκεί να τολμήσουμε να σπάσουμε τα δεσμά με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται, εκτιμώ πως είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να γίνουμε, εκτός από λίκνο πολιτισμού, και κοιτίδα επιχειρηματικότητας.
Το ΕΒΕΑ θα ηγηθεί της προσπάθειας άμβλυνσης των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, με απώτερο σκοπό να βρεθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην καρδιά της ανάπτυξης, πρωτοστατώντας, παράλληλα, στην ενίσχυση της καινοτομίας και την ομαλή και έγκαιρη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!