Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Όχι στην αναδιάρθρωση του χρέους δηλώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Για πολλοστή φορά, τόσο ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και άλλοι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο ορισμένες πλευρές επιμένουν με τρόπο μάλιστα που δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν εκφράζουν απλώς την άποψή τους, αλλά ότι εξυπηρετούν συμφέροντα.

Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε τρεις φορές στο θέμα του χρέους τονίζοντας την αντίθεση της κυβέρνησης στην αναδιάρθρωση.

Ειδικότερα μιλώντας στην ΝΕΤ ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «Μια αναδιάρθρωση, haircut στα ομόλογα, θα ήταν τεράστιο λάθος για τη χώρα», προσθέτοντας ότι «Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο κόστος και κανένα όφελος για εμάς, θα μέναμε εκτός των αγορών για 10-15 χρόνια, τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων θα έπρεπε να υποστούν απομοιώσεις, θα είχαμε προβλήματα στο τραπεζικό μας σύστημα και κατά συνέπεια στην πραγματική οικονομία».

Επίσης αναφερόμενος στο χρέος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τριετούς Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. ο υπουργός Οικονομικών τόνισε οτι «Η ελληνική κυβέρνηση το έχει πει και το έχει διαλαλήσει: δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους». Και πρόσθεσε ότι «Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται από τη δημιουργία σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων (το 2010 κάναμε σημαντικό βήμα), υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και από το κόστος της διαχείρισης του χρέους».

Παράλληλα, όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη ο κ. Παπακωνσταντίνου προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι το επόμενο έτος μετά από τρία χρόνια ύφεσης.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εξέλθουμε από αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου σε συνέντευξή του στη Γαλλική Εφημερίδα Liberation ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει μια παράταση της αποπληρωμής της διάσωσης των 110 δισ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές, και να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση της απόδοσης του χρέους.

«Συνεχίζουμε να νομίζουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», σημείωσε στη γαλλική εφημερίδα ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Καλύτερα είναι να διευρυνθεί η περίοδος αποπληρωμής για τα 110 δισ. ευρώ που έχουμε δανειστεί από τους εταίρους μας και να μειωθεί το επιτόκιο».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη Liberation ότι η μέση απόδοση του ελληνικού χρέους είναι 4,7% και το χαρακτήρισε «υποφερτό». Πρόσθεσε πως η οικονομία θα ανακάμψει στο γ΄ και στο δ΄ τρίμηνο του έτους και ότι η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη άνω του 3%-4%.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!