Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών Δελτίο Τύπου - Για την συνάντηση με εκπρόσωπους του υπουργείου Εργασίας

Δελτίο Τύπου - Για την συνάντηση με εκπρόσωπους του υπουργείου Εργασίας (video) - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΛ και του Υπουργείου Εργασίας μετά από αίτημα της ΠΟΛ σχετικά με:

  • την ανάγκη ύπαρξης διαλείμματος από την χρήση υπολογιστή ΕΝΤΟΣ του ωραρίου
  • την αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών και την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων από τους εργοδότες είτε ο εργαζόμενος είναι στα γραφεία, είτε σε καθεστώς τηλεργασίας
  • και τέλος την ανάγκη διαβούλευσης ανάμεσα σε εργοδότες και την συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων για όλα τα ζητήματα.

Ως ΠΟΛ ανεδείξαμε ότι, με την υπάρχουσα νομοθεσία (Οδηγία 90/270/ΕΟΚ και Π.Δ. 398/1994) για «την ασφάλεια στην εργασία και την προστασία της υγείας των εργαζομένων» αλλά και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε εργαζόμενο για την μη χορήγηση διαλείμματος ο οποίος καθημερινά χειριζόταν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι εργοδότες του κλάδου μας οφείλουν ανά δίωρο να παρέχουν διάλειμμα 15 λεπτών ή ενασχόληση του εργαζόμενου σε άλλη εργασία συναφή με την ειδικότητά του όχι όμως ενασχόληση με τον υπολογιστή. Δεδομένου δε ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν στην συντριπτική πλειοψηφία εξ ολοκλήρου μέσω υπολογιστή, θα πρέπει να παρέχεται διάλλειμα συνολικά 1 ώρας εντός του 8ώρου (15 λεπτά ανά 2ωρο). Ο χρόνος αυτός είναι εργάσιμος και δεν μπορεί να συγχέεται με οποιοδήποτε λόγο με το διάλειμμα ενός εργαζόμενου από την εργασία του, δεν αντικαθιστά το ένα το άλλο, αλλά πρέπει να χορηγούνται και τα δύο.

Επίσης αναδείξαμε την συχνή ανεπάρκεια, αν όχι πλήρη απουσία, των μέτρων προστασίας ενάντια στις επαγγελματικές ασθένειες του κλάδου μας (μυοσκελετικά, ψυχοσωματικά κλπ) και ότι συμφώνα με την κείμενη νομοθεσία οι εταιρείες οφείλουν να παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και ότι χρειάζεται για την προστασία της υγείας μας (εργονομικά γραφεία, καρέκλες οθόνες κλπ) αλλά και της ψυχική μας υγείας (τήρηση ωραρίου, όχι ατελείωτα υπερωρίες και εντατικοποίηση) ανεξάρτητα από το αν ο εργαζόμενος βρίσκεται σε τηλεργασία ή όχι.

Τέλος καταγγείλαμε τις περιπτώσεις εργοδοτών που με διάφορες ανυπόστατες προφάσεις αρνούνται την είσοδο της συνδικαλιστικής οργάνωσης στον χώρο εργασίας των συναδέλφων που βάσει νόμου είναι αδιαπραγμάτευτη ώστε να ελέγχει την τήρηση αυτών, να ενημερώνει και να ασκεί απαρέγκλιτα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Διεκδικήσαμε μέτρα από την πλευρά του Υπουργείου για την εφαρμογή των παραπάνω.

Από την πλευρά του Υπουργείου, καθώς δεν μπορούσαν και αλλιώς, αναγνώρισαν το πρόβλημα μη εφαρμογής τις νομοθεσίας είτε για το ανά δίωρο διάλειμμα είτε για την μη εφαρμογή μέτρων προστασίας και πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών.

Το Υπουργείο απάντησε ότι: πρέπει να υπάρχει 15λεπτη ξεκούραση ανά δίωρο από τον υπολογιστή και πρέπει να τηρείται από τους εργοδότες, ότι οφείλουν οι εργοδότες να αναλαμβάνουν το σύνολο από τα κόστη της πρόληψης επαγγελματικών ασθενειών με αντίστοιχες υποδομές είτε ο εργαζόμενος βρίσκεται σε τηλεργασία είτε όχι. Τέλος ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα για την ενημέρωση των εργαζομένων στον χώρο εργασίας τους και για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Δεσμεύτηκε για συνάντηση σε άμεσο χρόνο με την Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να διερευνήσουμε τα παραπάνω θέματα περισσότερο, ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την προστασία μας και για την πραγματοποίηση ελέγχων σε εταιρείες του κλάδου μας.

Συνάδελφοι, δεν έχουμε αυταπάτη ότι το Υπουργείο θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών. Έξαλλου μην ξεχνάμε ότι είναι το ίδιο Υπουργείο με Υπουργό τον Χατζηδάκη που ουσιαστικά κατήργησε το 8ωρο. Όμως αξιοποιούμε κάθε τρόπο για να προστατεύουμε τα δικαιώματα μας. Ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος διασφάλισής τους είναι με την μαζική μας συμμετοχή στα σωματεία μας και την οργανωμένη παρέμβαση μας σε κάθε εργασιακό χώρο. Με την διεκδίκηση και τον αγώνα μας προστατεύουμε και την υγεία μας και τα δικαιώματα μας. Κατακτούμε νέα.

Έχοντας υπόψη λοιπόν αυτό, το επόμενο διάστημα προχωρούμε σε παρεμβάσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς του κλάδου μας για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και να διεκδικήσουμε την άμεση εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Συνεχίζουμε με ευθύνη και αγωνιστικότητα τις παρεμβάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.

Δίνουμε δυναμικό παρών τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, 6.30μμ στο Σύνταγμα στην κινητοποίηση ενάντια στην μονιμοποίηση της τηλεργασίας, τα ωράρια λάστιχο και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Καλούμε όλους του συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις και στις αρχαιρεσίες των Σωματείων του κλάδου σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

07.10.2021

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!