Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 17297/19-4-2011 Προϋποθέσεις, περιορισμοί και εξειδίκευση των ενισχυόμενων δαπανών για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3908/2011

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Νίκης 5-7, Πλ. Συντάγματος
Ταχ. Κώδικας : 10563 Αθήνα
Πληροφορίες :
Τηλ. : 210 3258800-4, 210 3332267
Φαξ : 210 333 2264

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ
Αθήνα, 19 Απριλίου 2011 
Αριθμ. Πρωτ. 17297

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Προϋποθέσεις, περιορισμοί και εξειδίκευση των ενισχυόμενων δαπανών για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3908/2011.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) του άρθρου 3 του ν. 3908/2011 «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή» (Φ.Ε.Κ. 8 /Α'/1-2-2011).

β) Του άρθρου 90 του «Κώδικα για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α'98).

γ) Του Π.Δ. 178/2000 «Περί Οργανισμού του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας» (ΦΕΚ Α' 165). δ) Του Π.Δ. 185/2009 «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε «Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας», μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» (ΦΕΚ Α' 213).

ε) Του Π .Δ. 189/2009 (ΦΕΚ A'211) «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων», όπως τροποποιήθηκε με τα Π.Δ. 24/2010 (ΦΕΚ Α'56), 28/2010 (ΦΕΚ Α'64), 50/2010 (ΦΕΚ Α'89) και 96/2010 (ΦΕΚ Α'170).

στ) Του Π.Δ. 89/2010 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ Α' 154). ζ) Της υπ'αριθμ. 46500/ΔΙ0Ε 1914 (ΦΕΚ Β'1642) απόφασης του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας περί «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Παναγιώτη Ρήγα».

η) Του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την κοινή αγορά κατ' εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης (Γενικός κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία).

2. Τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2007-2013 (2006/C 54/08).

3. Το κοινοτικό πλαίσιο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την Έρευνα και Ανάπτυξη και την Καινοτομία (2006/C 323/01).

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Άρθρο  1

Ορισμοί

1. Ως «υλικά περιουσιακά στοιχεία» (άρθρο 3 παρ. 1 περ. α του ν. 3908/2011) νοούνται τα στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με τα κτήρια, τη μονάδα παραγωγής, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό.

2. Ως «άυλα περιουσιακά στοιχεία» (άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν. 3908/2011) νοούνται:

α) τα στοιχεία ενεργητικού που προκύπτουν από τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της απόκτησης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης, τεχνογνωσίας ή μη νομικά κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων, συμπεριλαμβανομένων της απόκτησης σημάτων συμμόρφωσης και της προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού, και

β) τα στοιχεία που συνδέονται με συμβουλευτικές υπηρεσίες παρεχόμενες από εξωτερικούς συμβούλους, όπως οι δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες μελετών για τον ανασχεδιασμό των επιχειρηματικών διαδικασιών, την τυποποίηση των διαδικασιών, έρευνες αγοράς κ.ά., εφόσον o! υπηρεσίες αυτές δεν αποτελούν συνεχόμενη ή περιοδική δραστηριότητα, ούτε συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης, όπως τακτικές υπηρεσίες παροχής φορολογικών και νομικών συμβουλών ή διαφημιστικές υπηρεσίες.

3. Ως «μελέτες και αμοιβές συμβούλων» (άρθρο 3 παρ. 2 περ. θ του ν. 3908/2011) νοούνται αυτές που αφορούν την παρακολούθηση του υποβαλλόμενου και υλοποιούμενου επενδυτικού σχεδίου.

4. Στα «έργα και προγράμματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας» (άρθρο 3 παρ. 1 περ. γ του ν. 3908/2011) περιλαμβάνονται η εφαρμοσμένη έρευνα ή πειραματική ανάπτυξη, σύμφωνα με την ορολογία του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά Κατηγορία, και η απόκτηση και επικύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Ως «εφαρμοσμένη έρευνα ή πειραματική ανάπτυξη» νοείται η απόκτηση, ο συνδυασμός, η διαμόρφωση και η χρήση υφισταμένων επιστημονικών, τεχνολογικών, επιχειρηματικών και άλλων γνώσεων και δεξιοτήτων για την παραγωγή σχεδίων και διατάξεων για νέα, τροποποιημένα ή βελτιωμένα προϊόντα, μεθόδους ή υπηρεσίες.

Η εφαρμοσμένη έρευνα δεν περιλαμβάνει τις συνήθεις τροποποιήσεις ή τις τροποποιήσεις που επέρχονται κατά καιρούς σε προϊόντα, γραμμές παραγωγής, μεταποιητικές μεθόδους, υφιστάμενες υπηρεσίες και άλλες λειτουργίες σε εξέλιξη, ακόμη και αν αυτές οι τροποποιήσεις αποτελούν, ενδεχομένως, βελτιώσεις.

5. Ως «επιλέξιμο κόστος ή επιλέξιμη δαπάνη» νοείται το σύνολο των δαπανών που δύνανται να ενισχυθούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.3908/2011.

6. Ως «ενισχυόμενο κόστος ή ενισχυόμενη δαπάνη» νοείται το τμήμα των επιλέξιμων δαπανών το οποίο τελικώς ενισχύεται λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών, κατά κατηγορία δαπανών, του άρθρου 3 του ν.3908/2011.

7. Οι δαπάνες κατατάσσονται σε κατηγορίες που παρουσιάζονται στο Παράρτημα της παρούσας, σε συμφωνία και με το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο. Το εν λόγω Παράρτημα προσαρτάται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Άρθρο 2

Ενισχυόμενες δαπάνες για υλικά περιουσιακά στοιχεία

Οι ενισχυόμενες δαπάνες για υλικά περιουσιακά στοιχεία δύνανται να αφορούν:

α) Την κατασκευή, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων και των συνδεδεμένων με αυτές ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τις δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το σαράντα τοις εκατό (40%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

β) Την αγορά παγίων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μια παραγωγική μονάδα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

(1) η μονάδα αυτή έχει παύσει τη λειτουργία της,

(2) αποκτάται από ανεξάρτητο επενδυτή,

(3) η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς,

(4) αφαιρούνται ενισχύσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί πριν την αγορά.

γ) Την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας καθώς και των φορτηγών ψυγείων μόνον εφόσον αποτελούν αναπόσταστο στοιχείο της μονάδας.

δ) Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, εφόσον η χρηματοδοτική μίσθωση περιλαμβάνει την υποχρέωση αγοράς αυτών κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Δεν ενισχύονται δαπάνες που αφορούν τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταφορικών μέσων και τεχνικών εγκαταστάσεων.

Άρθρο 3

Προϋποθέσεις ενίσχυσης δαπανών για άυλα περιουσιακά στοιχεία

1. Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία του άρθρου 1 παρ. 2 περ. α της παρούσας, προκειμένου να αποτελούν ενισχυόμενες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου, πρέπει:

α) να αποτελούν αποσβεστέα στοιχεία του ενεργητικού, β) να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στην ενισχυόμενη επένδυση, γ) να αποκτώνται από τρίτους με τους όρους που ισχύουν στην αγορά και δ) να εντάσσονται στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να παραμένουν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που λαμβάνει την περιφερειακή ενίσχυση για περίοδο τουλάχιστον πέντε (5) ετών.

2. Οι δαπάνες για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία του άρθρου 1 παρ. 2 περ. β της παρούσας, πρέπει να συναρτώνται άμεσα με το υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο, να αποτελούν αποσβεστέα στοιχεία του ενεργητικού και ενισχύονται μόνο για επενδυτικά σχέδια Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

3. Το κόστος των ενισχυόμενων άυλων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Άρθρο  4

Προϋποθέσεις ενίσχυσης δαπανών για μελέτες και αμοιβές συμβούλων

Οι δαπάνες που αφορούν μελέτες και αμοιβές συμβούλων πρέπει να αποτελούν αποσβεστέα στοιχεία του ενεργητικού και ενισχύονται για επενδυτικά σχέδια νέων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων μέχρι ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου και έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000,00) ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης των δαπανών αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του ενισχυόμενου κόστους αυτών.

Άρθρο  5

Προϋποθέσεις ενίσχυσης δαπανών για έργα και προγράμματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας

1. Τα έργα και προγράμματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας αποτελούν ενισχυόμενες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου, εφόσον:

α) σχετίζονται με τη δραστηριότητα και τα προϊόντα της επιχείρησης, β) πραγματοποιούνται εντός της προθεσμίας ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου και γ) εκτελούνται από την επιχείρηση είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και φορείς ή με Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου για εφαρμοσμένη έρευνα δεν μπορεί να υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, προσαυξανόμενο κατά δέκα (10) εκατοστιαίες μονάδες για μεσαίες επιχειρήσεις και είκοσι (20) εκατοστιαίες μονάδες για μικρές επιχειρήσεις, αν η ενίσχυση χορηγείται σε ΜΜΕ.

3. Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου για απόκτηση και επικύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου για μεσαίες επιχειρήσεις και το σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου για μικρές επιχειρήσεις.

4. Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι ακόλουθες:

α) Για εφαρμοσμένη έρευνα:

(1) Δαπάνες προσωπικού (ερευνητές, τεχνικοί και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό στο βαθμό που απασχολούνται στα ερευνητικά σχέδια).

(2) Δαπάνες για αγορά ή για μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης οργάνων και εξοπλισμού στην έκταση και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το ερευνητικό σχέδιο. Αν τέτοια όργανα και εξοπλισμός δεν χρησιμοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του ωφέλιμου βίου τους για το ερευνητικό σχέδιο, επιλέξιμες θεωρούνται μόνο οι δαπάνες απόσβεσης που αντιστοιχούν στη διάρκεια του επενδυτικού σχεδίου και οι οποίες υπολογίζονται με βάση τους υποχρεωτικούς συντελεστές αποσβέσεων.

(3) Τα έξοδα για κτίρια, στην έκταση και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το ερευνητικό σχέδιο. Είναι επιλέξιμο μόνο το κόστος τις απόσβεσης που αντιστοιχεί στη διάρκεια του ερευνητικού σχεδίου, με βάση τους υποχρεωτικούς συντελεστές αποσβέσεων.

(4) Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, τεχνικές γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή εκχωρήθηκαν από εξωτερικές πηγές στην τιμή της αγοράς, εφόσον δεν υπάρχει στοιχείο αθέμιτης σύμπραξης, καθώς και οι δαπάνες για συμβουλευτικές και ισοδύναμες υπηρεσίες χρησιμοποιούμενες αποκλειστικά για την ερευνητική δραστηριότητα.

β) Για δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας:

(1) Όλες οι δαπάνες που προηγούνται της απονομής του δικαιώματος στο πλαίσιο της αρχικής έννομης τάξης, περιλαμβανομένων των δαπανών κατάρτισης, υποβολής και διεκπεραίωσης της αίτησης, καθώς και των δαπανών ανανέωσης της αίτησης πριν από την παραχώρηση του δικαιώματος.

(2) Οι δαπάνες μετάφρασης και άλλες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απονομή ή την κατοχύρωση του δικαιώματος σε άλλες έννομες τάξεις.

(3) Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την υπεράσπιση της ισχύος του δικαιώματος κατά την επίσημη διεκπεραίωση της αίτησης και την ενδεχόμενη διαδικασία εναντίωσης, έστω και αν οι εν λόγω δαπάνες ανακύπτουν μετά την απονομή του δικαιώματος.

Άρθρο 6

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β').

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Κατάταξη δαπανών σε κατηγορίες

Προσαρτημένο στην υπ' αριθμ. 17297/19-4-2011 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

 

Α. ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

1

ΚΤΗΡΙΑΚΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΗΡΙΩΝ

2

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ (ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ)

3

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ - ΛΟΙΠΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

4

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

5

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

6

ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

7

ΑΫΛΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (του άρθρου 3 παρ 1β Ν. 3908/2011)

8

ΑΓΟΡΑ ΠΑΓΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΥΣΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ (του άρθρου 3 παρ 1αβ Ν. 3908/2011)

 

Β. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΜΜΕ

9

ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ του άρθρου 3 παρ 2 θ του Ν. 3908/2011 (μόνο για ΜΜΕ)

10

ΑΛΛΑ ΑΫΛΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του άρθρου 3 παρ 1β Ν. 3908/2011 (μόνο για ΜΜΕ)

 

Γ. ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

11

ΚΤΗΡΙΑΚΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΗΡΙΩΝ

12

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ - ΛΟΙΠΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

13

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

14

ΑΫΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Δ. ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

15

ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!