Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Σαχινίδης: Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων

«Εχουμε  ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας για να βοηθήσουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε, για να βάλουμε σε έλεγχο και τα δημόσια οικονομικά, αλλά και να βοηθήσουμε το χρέος να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι θα μπορούσε να μειωθεί, αν δουλεύαμε μόνο στο μέτωπο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της ανάπτυξης». Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδης με συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real F.M, με αφορμή την προχθεσινή  άτυπη συνεδρίαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης στη συνέντευξή του τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

« Ξεκινούμε αυτή την προσπάθεια με συγκεκριμένους στόχους, από το 2012 και έως το 2015. Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντι στους Έλληνες πολίτες είναι να προχωρήσουμε με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, να προχωρήσουμε κατά έναν τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Και αξιοποιούμε όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η χώρα και τα οποία μέχρι τώρα παρέμεναν αναξιοποίητα».

«Δεν θέλω να μπω αυτή τη στιγμή σε συγκεκριμένα νούμερα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά τα μεγέθη, τα οποία θα προκύψουν θα είναι αφαιρετικά από το χρέος. Ναι. Αυτό ισχύει απόλυτα. Δηλαδή δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα τα οποία θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή, προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα. Υποχρεωτικά αυτά όλα θα κατευθύνονται στη μείωση του χρέους. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει. Γι΄ αυτό άλλωστε έχουμε καταρτίσει και αυτό το πρόγραμμα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Κ. Σαχινίδη ήδη είδαμε τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία ξεκινάει ένα μπαράζ κινητοποιήσεων. Εγώ αναρωτιέμαι πραγματικά πώς το σχέδιο για μετοχοποίηση της ΔΕΗ θα μπορέσει να γίνει πράξη. Με δεδομένες και τις διαφωνίες μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και του συγκεκριμένου συνδικάτου.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη. Η Κυβέρνηση είπε ότι θα αξιολογήσει τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές για να δει, αν είναι κατάλληλες, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε μία μείωση ποσοστού, η οποία ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και το 17% σε σχέση με το ποσοστό το οποίο διαθέτουμε σήμερα, δηλαδή είμαστε στο 51%, να εξετάσουμε αν μπορούμε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό μέχρι και το 34%. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα βγούμε να διαπραγματευτούμε με τους εργαζομένους για το αν θα προχωρήσουμε ή όχι στη διάθεση αυτού του ποσοστού. Είναι το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και είναι το συμφέρον της χώρας αυτό το οποίο θα καθορίσει ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις που θα πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το πώς θα επηρεαστούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία κι αν πάρει η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα συμφέροντα της παρούσας γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών, τις οποίες δεν θα αφήσουμε να έρθουν αντιμέτωπες με ένα χρέος που θα ξεφύγει κατά πολύ περισσότερο από τα 340 δισ. κατά πολύ περισσότερο.»

«Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει μία εταιρεία η οποία θα μπορεί να διασφαλίζει θέσεις εργασίας, θα μπορεί να διασφαλίζει επενδύσεις, ανάπτυξη των εργασιών και ταυτόχρονα να πληρώνει φόρους προς το κράτος. Ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζει ο καθένας, πιστεύω ότι οι εταιρείες μπορούν να διαμορφώσουν μία πολιτική με την οποία θα επιδεικνύεται  ευαισθησία για τα κοινωνικά τιμολόγια. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η χώρα, αν κι όταν θέλει να ασκεί κοινωνική πολιτική, πρέπει αυτή να την ασκεί κατά έναν τρόπο κοινωνικά δίκαιο και διαφανή. Όποια δαπάνη συνεπάγεται η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, θα πρέπει να περνά μέσα από τον προϋπολογισμό και να μη χρησιμοποιούνται επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα ή του ευρύτερα δημόσιου τομέα, προκειμένου να ασκείται κατά έναν τρόπο αδιαφανή κοινωνική πολιτική.

Επομένως κανείς δε μπορεί να μου εγγυηθεί μέχρι στιγμής, ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν πολλές επιχειρήσεις του δημοσίου ήταν προς την κατεύθυνση της μη επιβάρυνσης του προϋπολογισμού και προς της επίτευξη του στόχου που είναι και το όφελος των αδύνατων οικονομικά στρωμάτων.

Προηγουμένως επικαλέστηκα ένα επιχείρημα από τις συζητήσεις που είχαμε με τους εκπροσώπους της τρόικας, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, με ποιο σκεπτικό προχωρήσαμε στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να αυξήσουμε τα έσοδα. Έκτοτε, οι πολιτικές αυτές απέδωσαν αποτελέσματα σε άλλους τομείς και σε άλλους τομείς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, κυρίως και εξαιτίας ενός γεγονότος το οποίο δεν μπορούσαμε να διαβλέψουμε, ότι δηλαδή η ύφεση κατά 2010 θα ήταν βαθύτερη από αυτή την οποία αρχικά είχαμε εκτιμήσει.

Σε ό, τι αφορά όλους αυτούς οι οποίοι λένε ότι «η αύξηση των φορολογικών συντελεστών επηρέασε την ανάπτυξη», δεν έχω καμία αντίρρηση ότι το Υπουργείο Οικονομικών και με τις περικοπές των δαπανών και με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών λειτούργησε με έναν τρόπο που αφαιρεί από τη ζήτηση. Το ζητούμενο ήταν να προχωρήσουμε σε εκείνες τις αλλαγές έτσι ώστε ότι τραβούσε από τη ζήτηση με την πολιτική του με τις περικοπές των δαπανών και με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών να αναπληρωθεί από την αύξηση που θα ερχόταν είτε μέσα από την αύξηση των εξαγωγών είτε μέσω της αύξησης των επενδύσεων.

Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Δεν μπορεί η χώρα να συντηρεί με ένα πρόγραμμα ελλειμμάτων την ανάπτυξη γιατί αυτή δεν είναι διατηρήσιμη ανάπτυξη και οδηγεί τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!