Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Κρίσιμες επισημάνσεις στην ημερίδα του Υπουργείου Οικονομικών

-  Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Σε ορισμένους τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη, οι αλλαγές πρέπει να είναι αποφασιστικές και να μην σταματούν από το φόβο του πολιτικού κόστους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην ημερίδα του ΥΠΟΙΚ με θέμα «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής: Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη».

Αν κατεστημένα συνδικαλιστικά και λοιπά συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει λύση, πρόσθεσε ο κ.  Στουρνάρας. Η δημιουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών δομών. Για παράδειγμα, η λειτουργία της προβλήτας του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO αύξησε ήδη σημαντικά τη συνολική αποδοτικότητα του λιμανιού προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

"Σήμερα βιώνουμε κρίση δημόσιου χρέους, μετά από μια δεκαπενταετή περίοδο ταχείας ανάπτυξης, πολύ ταχύτερης από αυτήν της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της οποίας το μέσο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σχεδόν έφτασε, το 2008, αυτό της Ευρωζώνης (πλησίασε το 90%). Όμως, η τρέχουσα κρίση του δημόσιου χρέους αναμένεται να μειώσει το μέσο βιοτικό επίπεδο κατά 10% περίπου σωρευτικά, τα έτη 2009, 2010 και 2011", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σημείωσε παράλληλα ότι "η διάσωση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και το δίχτυ ασφαλείας του ευρώ, ελαχιστοποίησε τις επιπτώσεις της κατάρρευσης στο βιοτικό μας επίπεδο και προσφέρει την πολυτέλεια του χρόνου να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία με τη δημιουργία του νέου, υγιούς και ανταγωνιστικού αναπτυξιακού προτύπου, που θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις εξαγωγές".

Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας κατά τον κ. Στουρνάρα,  αφορούν:

-Την απελευθέρωση περίπου εβδομήντα επαγγελμάτων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές.

-Την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας

-Την άρση περισσότερων από εκατό εμποδίων (αντικινήτρων) στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις

-Την ενίσχυση των θεσμών (π.χ. δικαιοσύνη) και τη βελτίωση της δομής του ίδιου του κράτους

-Την ενίσχυση του "τριγώνου της γνώσης"

- ΜΙΡΑΝΤΑ ΞΑΦΑ:  Κρίσιμη χαρακτήρισε την υλοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας η κυρία Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο ομιλίας της στην ημερίδα του ΥΠΟΙΚ. Τάχθηκε κατά των οριζόντων περικοπών, ενώ άσκησε κριτική για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι αν και οι μεταρρυθμίσεις κινούνται σε θετικό άξονα, δεν είναι δυνατό  να κόβονται συντάξεις και να δίνονται 700 εκατ. ευρώ για το ασφαλιστικό της ΔΕΗ.

Για την ΔΕΗ πρότεινε μεταξύ άλλων την κατάργηση του ενιαίου φορέα για το σύνολο της επικράτειας με τη δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων, για παράδειγμα ΔΕΗ Κρήτης  που θα προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές και θα συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο. Πρότεινε επίσης τα λιγνιτωρυχεία να αποσυνδεθούν και να γίνουν ανεξάρτητες επιχειρήσεις.

- ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επείγουσα χαρακτήρισε τη ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ, Ηλίας Μόσιαλος, ενώ χαρακτήρισε ταμπού το θέμα της μόνιμης απασχόλησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Άσκησε κριτική για την ανεπάρκεια του κυβερνητικού έργου, έκανε λόγο για συνταγματική μεταρρύθμιση στην παιδεία και για ριζική αναδόμηση του δημοσίου ώστε να μεταφερθούν οι υπάλληλοι εκεί που χρειάζονται.

Μιλώντας για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι υπάρχει μεν όφελος από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν ειδικά στα ευγενή ταμεία.

Πρότεινε περιορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών που αποτελούν το 14,8% των απασχολούμενων στην Ελλάδα, έναντι μέσου όρου 8% στην Ε.Ε. και 6% στη Γερμανία, τη στιγμή που, όπως επισήμανε, δεν έχουμε βαριά βιομηχανία.

Έφερε ως παράδειγμα κακής διαχειριστικής δυνατότητας το γεγονός ότι στο ΙΚΑ απασχολούνται 20.000 υπάλληλοι εκ των οποίων οι 10.000 είναι διοικητικοί και από αυτούς οι 9.500 ασχολούνται με τις συντάξεις, ενώ μόνο 800 υπάλληλοι κάνουν την ίδια δουλειά στη Σουηδία

Σημείο κλειδί είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρόσθεσε. Σημείωσε ωστόσο ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραμένει ακόμα στα χαρτιά και έθεσε το ερώτημα πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τόσο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις όταν δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Για την επιτροπή ανταγωνισμού είπε ότι είναι ένα παρατηρητήριο στρεβλώσεων που έχει μόνο νομικούς και μόνο έναν οικονομολόγο που ασχολείται με την αρχειοθέτηση των υποθέσεων και πρότεινε να μπορεί να παρεμβαίνει και σε θέματα ολιγοπωλίου του ελληνικού δημοσίου

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!