Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Δ1α/ΓΠ.οικ. 41302/2021 Επιπλέον σημεία διάθεσης με κρατική μέριμνα αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό (self test).

Δ1α/ΓΠ.οικ. 41302/2021

ΦΕΚ B’ 2888/02.07.2021

Επιπλέον σημεία διάθεσης με κρατική μέριμνα αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό (self test).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ - ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) των άρθρων πεντηκοστού όγδοου και εξηκοστού όγδοου του ν. 4812/2021 «Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης της από 3.2.2020 επιμέρους σύμβασης δωρεάς για το Έργο I [Παράρτημα 5 του ν. 4564/2018] και της από 13.5.2021 τροποποίησης της από 6.9.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των Παραρτημάτων της, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις» (Α’ 110),

β) του άρθρου 27 του ν. 4792/2021 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και λοιπές διατάξεις» (Α’ 54),

γ) του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα» (Α’ 48),

δ) του π.δ. 147/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης» (Α’ 192),

ε) του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148)

στ) του π.δ. 40/2020 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α’ 85),

ζ) του π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 155),

η) του π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2),

θ) της υπό στοιχεία Υ6/9.7.2019 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας» (Β’ 2902) και

ι) της υπό στοιχεία Υ4/9.1.2021 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλειο Κοντοζαμάνη» (Β’ 32).

2. Την υπό στοιχεία Β1α/οικ.41215/1.7.2021 εισήγηση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

3. Την ανάγκη λήψης μέτρων για την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτοδιαγνωστικές διαδικασίες ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 (self test) με κρατική μέριμνα έως 30.9.2021, με σκοπό την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας, σε συνέχεια των από 31.5.2021 και 22.6.2021 αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, δεδομένου ότι:

α) δεν διασφαλίζεται η καθολική ή έστω ισχυρά πλειοψηφική συμμετοχή φαρμακείων στη διαδικασία διάθεσης των εν λόγω αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών, σε συνδυασμό με τη διακοπή διάθεσής τους ήδη από 7.6.2021 από τα φαρμακεία της Αχαΐας και μέχρι εξαντλήσεως αποθεμάτων,

β) οι αυτοδιαγνωστικές δοκιμασίες δεν διατίθενται κατά τις εφημερίες/διημερεύσεις - διανυκτερεύσεις και

γ) συντρέχει επιτακτική ανάγκη πρόβλεψης πρόσθετων σημείων στην εφοδιαστική κάλυψη κατά τη θερινή περίοδο λόγω των θερινών διακοπών δικαιούχων και φορέων διανομής, αποφασίζουμε:

Άρθρο πρώτο
Επιπλέον σημεία διάθεσης αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών με κρατική μέριμνα

Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, στη διάθεση αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 (self test) με κρατική μέριμνα από τη δημοσίευση της παρούσης έως 30.9.2021, συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που λειτουργούν νόμιμα ως υπεραγορές τροφίμων (supermarkets) και παντοπωλεία. Η προμήθεια και παράδοση των προϊόντων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στα ανωτέρω σημεία διάθεσης γίνεται από την κρατική εφοδιαστική αλυσίδα.

Άρθρο δεύτερο
Διαδικασία διανομής

Η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό (self test) από τα επιπλέον σημεία διάθεσης του άρθρου 1 γίνεται δωρεάν, με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του Προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης από τα φυσικά πρόσωπα. Μαζί με τις δωρεάν αυτοδιαγνωστικές δοκιμασίες (self test) παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες για την κατ’ οίκον διενέργειά τους. O αριθμός των χορηγούμενων αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών και η συχνότητα διάθεσής τους στους δικαιούχους ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των επιπλέον σημείων διάθεσης του άρθρου 1 αποκτούν πρόσβαση στο Σύστημα Διαχείρισης αποθεμάτων διανομής και διάθεσης αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 που τηρείται στην ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ», έπειτα από την αυθεντικοποίησή τους με προσωπικούς κωδικούς πιστοποίησης που χορηγούνται για τον σκοπό αυτόν από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα τα σημεία διάθεσης του άρθρου 1 συμμετέχουν στη διαδικασία διάθεσης αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών με κρατική μέριμνα.

Οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι καταχωρούν στο ανωτέρω σύστημα τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), τον Προσωρινό Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.), με σκοπό την ταυτοποίηση του φυσικού προσώπου και την επιβεβαίωση ότι το φυσικό πρόσωπο είναι δικαιούχος αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου.

Μετά την καταχώριση και αποκλειστικά για τις ανάγκες ταυτοποίησης και επιβεβαίωσης ότι το φυσικό πρόσωπο είναι δικαιούχος, το ανωτέρω σύστημα εμφανίζει το ονοματεπώνυμο αυτού και την ένδειξη αν δικαιούται ή όχι αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19.

Άρθρο τρίτο
Ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας από τα επιπλέον σημεία διάθεσης του άρθρου 1 περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παρούσας και της σχετικής νομοθεσίας, επί τη βάσει της οποίας εκδίδεται, και αφορούν στα πρόσωπα που προσέρχονται στα επιπλέον σημεία διάθεσης του άρθρου αυτού για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό (self test).

Κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων τηρούνται οι ρυθμίσεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137) και λαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια αυτών. Υπεύθυνος επεξεργασίας των ανωτέρω δεδομένων ορίζεται η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, κατά τους ορισμούς του Γ.Κ.Π.Δ. και του ν. 4624/2019 (Α’ 137), η οποία υποχρεούται να λαμβάνει και να τηρεί διαρκώς τα κατάλληλα και αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφάλειας των λαμβανόμενων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή. Η Η.ΔΙ.ΚΑ. ΑΕ είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγική λειτουργία του συστήματος διαχείρισης αποθεμάτων, διανομής και διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 (self test) στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2021

Οι Υπουργοί

Ανάπτυξης και Επενδύσεων
ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Υγείας
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Αναπληρωτής Υγείας
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ

Υπουργός Επικρατείας
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!