Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Εργατικά - Ασφαλιστικά

ΔΙΚΤΥΟ Συζήτηση, με θέμα τη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη www.todiktio.eu διοργάνωσε χθες, Τετάρτη 30 Ιουνίου, κλειστή διαδικτυακή συζήτηση, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου και νέων συμπολιτών μας.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν το επικείμενο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, το οποίο έχει δοθεί προς διαβούλευση και, στη συνέχεια, θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ΔΙΚΤΥΟΥ, το ενδιαφέρον ήταν εντυπωσιακό και η συμμετοχή στη συζήτηση αυξημένη, καθώς μετείχαν πάνω 35 νέες και νέοι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι καλύπτουν μεγάλο φάσμα επαγγελματικών πεδίων, ενώ προέρχονται από όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς και από χώρες του εξωτερικού.

Στην εισαγωγή της, η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι καμία μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα και συνέχεια, αν δεν συζητηθεί τεκμηριωμένα με τους πολίτες.

«Γι' αυτό το λόγο, το ΔΙΚΤΥΟ επιδιώκει να συμβάλει στην οργάνωση της δημόσιας συζήτησης γύρω από τα μεγάλα ζητήματα, φέρνοντας κοντά όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις με τους πολίτες και ιδιαίτερα του νέους», σημείωσε.

Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να έχει ως γνώμονα τη «δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους και την προοπτική για τους νέους».

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ανέφερε ότι η προώθηση της επικείμενης μεταρρύθμισης για την κοινωνική ασφάλιση σπάει ταμπού και συνεισφέρει σε μία αλλαγή νοοτροπίας, «καθώς γίνεται για πρώτη φορά ένα σημαντικό βήμα προς ένα σύστημα επικουρικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να κάνουν το δικό τους κουμπαρά, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συνδυάσουν το προσωπικό τους ασφαλιστικό μέλλον με το συλλογικό ασφαλιστικό μέλλον της χώρας».

Τέλος, η πρώην υπουργός τόνισε ότι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση μπορεί μεν καταστεί αντικείμενο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, πρέπει ωστόσο να βασίζεται στη διεθνή εμπειρία, σε σημερινά δεδομένα, και μελλοντικές προοπτικές.

Σύμφωνα με το ΔΙΚΤΥΟ, o υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, αναφερόμενος στο επικείμενο σχέδιο νόμου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία ουσιώδη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που μεριμνά για την επάρκεια των μελλοντικών επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι σημερινές συντάξεις. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, «το νέο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης σχεδιάστηκε με βάση την εμπειρία χωρών με αξιοζήλευτο επίπεδο κοινωνικής προστασίας».

«Για τις ανάγκες του νέου συστήματος θα συσταθεί ένα νέο δημόσιο ταμείο, που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες, οι οποίοι θα επιλέγονται με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες επιλογής», συνέχισε ο κ. Τσακλόγλου.

Κατά τον υφυπουργό, με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, επιδιώκεται:

  • Η μείωση του δημογραφικού κινδύνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Η εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους.
  • Η μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.
  • Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα με την παροχή ισχυρών κινήτρων για νόμιμη εργασία.

Τέλος, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο σημαντικές κρατικές εγγυήσεις. Όπως είπε, «το κράτος εγγυάται την καταβολή των συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος με υπολογισμό τους ωσάν στο σύστημα να συμμετείχαν όλοι οι ασφαλισμένοι (παλαιοί και νέοι)» και προσέθεσε:

«Είναι πολλές οι χώρες που έχουν κεφαλαιοποιητικά συστήματα. Οι αποδόσεις αυτών των συστημάτων έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από τα διανεμητικά συστήματα, αλλά έχουν και πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις. Οι πρώτοι συνταξιούχοι του νέου συστήματος θα πάρουν τη σύνταξή τους, μετά από 3 ή 4 δεκαετίες. Στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα σε βάθος χρόνου εκείνο που μένει είναι οι υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό αποδεικνύεται και από τη διεθνή εμπειρία, αλλά -το τονίζω αυτό - και από την εμπειρία της Ελλάδας.

Επιπλέον, ακόμα και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που οι σωρευτικές αποδόσεις των επενδύσεων του ατομικού λογαριασμού του ασφαλισμένου στο νέο σύστημα είναι αρνητικές, το κράτος εγγυάται ότι η επικουρική του σύνταξη θα αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος σε πραγματικούς όρους. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του νέου συστήματος θα είναι προστατευμένοι από τυχόν ακραίες διακυμάνσεις των αγορών».

Σημειώνεται, επίσης, ότι το ΔΙΚΤΥΟ είχε καταθέσει το 2016 ολοκληρωμένη πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προσανατολισμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες των νέων και των εργαζομένων. Την πρόταση, την οποία το ΔΙΚΤΥΟ ονόμασε «Σχέδιο Ν», λόγω του προσανατολισμού της στις ανάγκες των νέων, συνέταξε ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο οποίος συμμετείχε και στη συζήτηση με τον υφυπουργό, κ. Τσακλόγλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!