Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υ.Α. 1388/154201/2021 Τροποποίηση των υπ’ αρ. 250744/17.06.2003 (Β’ 861) και 225020/31.03.2003 (Β’ 492) κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας, σε συμμόρφωση προς την εκτελεστική Οδηγία (ΕΕ) 2021/415 της Επιτροπής (L 81).

Αριθμ. 1388/154201

ΦΕΚ Β 2643/18.06.2021

Τροποποίηση των υπ’  αρ. 250744/17.06.2003 (Β’ 861) και 225020/31.03.2003 (Β’ 492) κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας, σε συμμόρφωση προς την εκτελεστική Οδηγία (ΕΕ) 2021/415 της Επιτροπής (L 81).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 62 του ν. 4235/2014 «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (Α’ 32), όπως η παρ. 2 τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 4384/2016 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις» (Α’ 78).

β) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005, Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

2. Το π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2).

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Σκοπός

Με την παρούσα τροποποιούνται:

α) η υπ’ αρ. 250744/17.06.2003 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών» (Β’ 861) και

β) η υπ’ αρ. 225020/31.03.2003 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων δημητριακών προς σπορά» (Β’ 492), σε συμμόρφωση προς την εκτελεστική Οδηγία (ΕΕ) 2021/415 της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2021, για την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 66/401/ ΕΟΚ και 66/402/ΕΟΚ με σκοπό την προσαρμογή στην εξέλιξη των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων, των ταξινομικών ομάδων και των ονομασιών ορισμένων ειδών σπόρων και ζιζανίων (L 81).

Άρθρο 2

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 250744/17.06.2003 (Β’ 861) κοινής υπουργικής απόφασης (Άρθρο 1 της εκτελεστικής Οδηγίας (ΕΕ) 2021/415) Η υπ’ αρ. 250744/17.06.2003 (Β’ 861) κοινή υπουργική απόφαση τροποποιείται ως ακολούθως:

1. Ο δέκατος έκτος ορισμός της υποπερ. i) της περ. Β της παρ. 2 του άρθρου 2 Festuca trachyphylla (Hack.) Krajina Φεστούκα η κτηνοτροφική αντικαθίσταται από τον ορισμό Festuca trachyphylla (Hack.) Hack. Φεστούκα η κτηνοτροφική

2. Το παράρτημα II του άρθρου 29, τροποποιείται ως εξής:

α) Η επικεφαλίδα της στήλης 7 στον πίνακα της περ. Α της παρ. 2 του τμήματος Ι αντικαθίσταται από το κείμενο «Elymus repens».

β) Η επικεφαλίδα της στήλης 5 στον πίνακα της περ. Α της παρ. 2 του τμήματος ΙΙ αντικαθίσταται από το κείμενο «Elymus repens».

Άρθρο 3

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 225020/31.03.2003 (Β’ 492) κοινής υπουργικής απόφασης (Άρθρο 2 της εκτελεστικής Oδηγίας (ΕΕ) 2021/415)

Η υπ’ αρ. 225020/31.03.2003 (Β’ 492) κοινή υπουργική απόφαση τροποποιείται ως ακολούθως:

1. Στην περ. Α της παρ. 3 του άρθρου 2:

α) ο όγδοος ορισμός

Sorghun bicolor (L)

Moench Σόργο αντικαθίσταται από τον ορισμό

Sorghun bicolor (L.)

Moench subsp. bicolor Σόργο

β) ο ένατος ορισμός

Sorghum sudanense (Piper) Stapf Σόργο του Σουδάν αντικαθίσταται από τον ορισμό

Sorghum bicolor (L.) Moench subsp. drummondii (Steud.) de

Wet ex Davidse

Σόργο του Σουδάν

γ) ο ενδέκατος ορισμός

Triticum aestivum L. Μαλακός σίτος αντικαθίσταται από τον ορισμό

Triticum aestivum L. subsp. aestivum Μαλακός σίτος

δ) ο δωδέκατος ορισμός

Triticum durum Desf. Σκληρός σίτος αντικαθίσταται από τον ορισμό

Triticum turgidum L. subsp. durum (Desf.) van

Slageren

Σκληρός σίτος

ε) ο δέκατος τρίτος ορισμός

Triticum spelta L. Σίτος spelta-Όλυρα αντικαθίσταται από τον ορισμό

Triticum aestivum L. subsp. spelta (L.) Thell. Σίτος spelta

στ) ο δέκατος πέμπτος ορισμός

Sorghum bicolor (L.)

Moench x Sorghum sudanense (Piper) Stapf

Υβρίδια που προκύπτουν από την διασταύρωση

Sorghum bicolor και Sorghum sudanense αντικαθίσταται από τον ορισμό Sorghum bicolor (L.)

Moench subsp. bicolor x Sorghum bicolor (L.) Moench subsp. drummondii (Steud.) de Wet ex Davidse

Υβρίδια που προκύπτουν από την διασταύρωση Sorghum bicolor (L.)

Moench subsp. bicolor και Sorghum bicolor (L.) Moench subsp. drummondii (Steud.) de Wet ex Davidse

2. Το παράρτημα I του άρθρου 25 τροποποιείται ως εξής:

α) Η υποσημείωση (*) του πίνακα της παρ. 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«(*) Στις περιοχές όπου η παρουσία S. Halepense ή S. bicolor subsp. drummondii συνιστά ιδιαίτερο ζήτημα σταυροεπικονίασης ισχύουν τα ακόλουθα:

α) οι καλλιέργειες για την παραγωγή βασικών σπόρων προς σπορά Sorghum bicolor subsp. bicolor ή των υβριδίων αυτού πρέπει να απομονώνονται σε απόσταση τουλάχιστον 800 m από οποιαδήποτε τέτοια πηγή μολύνουσας γύρης,

β) οι καλλιέργειες για την παραγωγή πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά Sorghum bicolor subsp. bicolor ή των υβριδίων αυτού πρέπει να απομονώνονται σε απόσταση τουλάχιστον 400 m από οποιαδήποτε τέτοια πηγή μολύνουσας γύρης.».

β) Η παρ. 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «5. Καλλιέργειες που προορίζονται για την παραγω- γή πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά υβριδίων των ειδών Avena nuda, Avena sativa, Avena strigosa, Oryza sativa, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum turgidum subsp. durum, Triticum aestivum subsp. spelta και self-pollinating xTriticosecale και καλλιέργειες που προορίζονται για την παραγωγή πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά υβριδίων του είδους Hordeum vulgare μέσω τεχνικής διαφορετικής από την κυτταροπλασματική αρρενοστειρότητα (CMS)

α) η καλλιέργεια συμμορφώνεται με τα ακόλουθα πρότυπα όσον αφορά τις αποστάσεις από γειτονικές πηγές γύρης οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη ξένη επικονίαση: η ελάχιστη απόσταση του θηλυκού γονέα πρέπει να είναι 25 μέτρα από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία του ιδίου είδους εκτός από καλλιέργεια του άρρενος γονέα, η απόσταση αυτή είναι δυνατόν να μην τηρείται αν υπάρχει επαρκής προστασία από οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ξένη γονιμοποίηση,

β) η καλλιέργεια παρουσιάζει επαρκή ταυτότητα και καθαρότητα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των γονέων.

Όταν οι σπόροι προς σπορά παράγονται με χρήση παράγοντα χημικού υβριδισμού, η καλλιέργεια συμμορφώνεται με τα ακόλουθα άλλα πρότυπα ή προϋποθέσεις:

βα) η ελάχιστη ποικιλιακή καθαρότητα κάθε γονέα είναι η εξής: - Avena nuda, Avena sativa, Avena strigosa, Hordeum vulgare, Oryza sativa, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum turgidum subsp. durum και Triticum aestivum subsp. spelta: 99,7 %, αυτογονιμοποιούμενο xTriticosecale: 99,0 %,

ββ) ο ελάχιστος υβριδισμός πρέπει να είναι 95 %. Το ποσοστό υβριδισμού εκτιμάται σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς μεθόδους, εφόσον υπάρχουν τέτοιες μέθοδοι. Όταν ο υβριδισμός καθορίζεται από έλεγχο των σπόρων πριν από την πιστοποίηση, δεν απαιτείται προσδιορισμός του ποσοστού υβριδισμού κατά τους επιτόπιους ελέγχους.»,

γ) Η υποπερ. α’ της περ. Β της παρ. 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α) για Avena nuda, Avena sativa, Avena strigosa, Hordeum vulgare, Oryza sativa, Phalaris canariensis, xTriticosecale, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum turgidum subsp. durum, Triticum aestivum subsp. spelta, Secale cereale: ένας».

3. Το παράρτημα II του άρθρου 25 τροποποιείται ως εξής:

α) η παρ. 1 τροποποιείται ως εξής:

αα) Η περ. Α αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «Α. Avena nuda, Avena sativa, Avena strigosa, Hordeum vulgare, Oryza sativa, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum turgidum subsp. durum, Triticum aestivum subsp. spelta εκτός των υβριδίων σε κάθε περίπτωση:

Κατηγορία Ελάχιστη ποικιλιακή καθαρότητα (%)

Βασικοί σπόροι προς σπορά 99,9

Πιστοποιημένοι σπόροι προς σπορά, πρώτης αναπαραγωγής 99,7

Πιστοποιημένοι σπόροι προς σπορά, δεύτερης αναπαραγωγής 99,0

Η ελάχιστη ποικιλιακή καθαρότητα ελέγχεται κυρίως από επιτόπιες επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο παράρτημα I.»,

αβ) Η περ. Γ αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «Γ. Υβρίδια των ειδών Avena nuda, Avena sativa,

Avena strigosa, Hordeum vulgare, Oryza sativa, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum turgidum subsp. durum, Triticum aestivum subsp. spelta, και του αυτόγαμου είδους xTriticosecale.

Η ελάχιστη ποικιλιακή καθαρότητα των σπόρων προς σπορά της κατηγορίας «πιστοποιημένοι σπόροι προς σπορά» ανέρχεται σε 90%.

Στην περίπτωση του είδους Hordeum vulgare που παράγεται με CMS είναι 85%. Οι προσμίξεις εκτός της σειράς επανόρθωσης δεν υπερβαίνουν το 2%.

Η ελάχιστη ποικιλιακή καθαρότητα εξετάζεται σε επίσημη δοκιμή μετελέγχου σε κατάλληλη αναλογία δειγμάτων.»,

β) Στον πίνακα της περ. Α της παρ. 2, η καταχώριση στην τρίτη γραμμή της στήλης 1 «Avena nuda, Avena sativa, Avena.strigosa, Hordeum vulgare, Oryza sativa, Triticum aestivum, Triticum durum, και Triticum spelta» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Avena sativa, Avena strigosa, Hordeum vulgare, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum turgidum subsp. durum, Triticum aestivum subsp. spelta».

4. Το παράρτημα III του άρθρου 25 τροποποιείται ως εξής:

α) στην τρίτη γραμμή της πρώτης στήλης, η καταχώριση «Avena nuda, Avena sativa, Avena strigosa, Hordeum vulgare, Triticum aestivum,Triticum durum, Triticum spelta, Secale cereale, x Triticosecale» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Avena sativa, Avena strigosa, Hordeum vulgare, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum turgidum subsp. durum, Triticum aestivum subsp. spelta, Secale cereale, x Triticosecale»,

β) στην έκτη γραμμή της πρώτης στήλης, η καταχώριση «Sorghum bicolor» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Sorghun bicolor (L.) Moench subsp. bicolor»,

γ) στην έβδομη γραμμή της πρώτης στήλης, η κατα- χώριση «Sorghum sudanense» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Sorghum bicolor (L.) Moench subsp. drummondii (Steud.) de Wet ex Davidse»,

δ) στην όγδοη γραμμή της πρώτης στήλης, η καταχώριση «Υβρίδια του Sorghum bicolor x Sorghum sudanense» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Υβρίδια Sorghum bicolor (L.) Moench subsp. bicolor x Sorghum bicolor (L.) Moench subsp. drummondii (Steud.) de Wet ex Davidse».

Άρθρο 4

Έναρξη ισχύος (Άρθρο 3 της εκτελεστικής Oδηγίας (ΕΕ) 2021/415)

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2021

Ο Υπουργός

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!