Σταϊκούρας Και οι κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα περιληφθούν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» -
Και οι κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα περιληφθούν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για τις επιχειρήσεις αυτές, τα καταστήματα OΠΑΠ και τις σχολές οδηγών δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου του 2020 με αυτόν του 2019. Πρόσθεσε δε, ότι «ακόμα, όλες οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 μπαίνουν στην επιστρεπτέα 7, χωρίς να έχουν μείωση τζίρου. Εκτός αν έχουν πάρει την επιστρεπτέα 5 και 6, οπότε θα πρέπει να αποδείξουν μείωση τζίρου». Είπε χαρακτηριστικά πως «θα έχει σκαλοπάτια η επιστρεπτέα 7 για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» αναμένεται να καταβληθεί προς το τέλος Απριλίου, με το 50% του ποσού να μην επιστρέφεται και το κατώτατο όριο χρηματοδότησης να είναι τα 1.000 ευρώ. Οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται μετά την ολοκλήρωση στις 16 Μαρτίου της πληρωμής του 6ου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής», από την οποία θα λάβουν κρατική ενίσχυση περίπου 278.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Παράλληλα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για όσους δήλωσαν στοιχεία στο myesoda, αλλά δεν έκαναν υποβολή της αίτησης.
Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός ανέφερε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει την αγορά και στα πρώτα βήματα της επαναλειτουργίας της. «Το πρόγραμμα Γέφυρα και η κάλυψη ποσοστού των παγίων δαπανών θα γίνουν τον Μάιο. Προσδοκούμε τότε η επιχειρηματικότητα να λειτουργεί. Θα έρθουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να καλύψουμε εμείς κομμάτι των δανειακών τους υποχρεώσεων», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «έχουμε κάνει υπερβάσεις. Τόσοι πόροι δεν δόθηκαν ποτέ. Έχουμε υπερβεί τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Απλώς δεν υπάρχουν μόνο τα δημοσιονομικά, υπάρχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα. Εάν δεν αρχίσουν να αυξάνουν τα έσοδα, πώς θα καλύψουμε τις πολύ μεγαλύτερες δαπάνες που επί 13 μήνες τρέχει η ελληνική πολιτεία;».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από τα ενοίκια και για τον Απρίλιο, όπως και το ενδεχόμενο να μην πληρώσουν οι μισθωτοί εισφορά αλληλεγγύης και το 2020. Ειδικά για το τελευταίο, είπε πως «συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δημοσιονομική ευελιξία και το 2022. Αυτό δεν σημαίνει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Όταν θα χτίσουμε τον προϋπολογισμό της χώρας, θα υπάρχουν μέτρα και φορολογικής φύσεως. Το ποια μέτρα θα είναι αυτά θα αποφασιστούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο».
Τέλος, σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δήλωσε ότι οι αλλαγές σε αυτές «δεν σημαίνει ότι στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προλαβαίνει κάποιος αυτομάτως να δει τις όποιες μεταβολές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!