Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΛ MYDATA, εκσυγχρονισμός για ποιον;

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών

11 Μαρτίου 2021

Δελτίο Τύπου

MYDATA, εκσυγχρονισμός για ποιον;

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων (mydata), οι εργαζόμενοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που θα επιφέρει η συγκεκριμένη μετάβαση παράλληλα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα!

Τα ηλεκτρονικά βιβλία εντάσσονται στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του κράτους, μια πάγια επιδίωξη των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης το οποίο εξυπηρετεί, από την μία πλευρά, στην υλοποίηση με καλύτερους όρους της ευνοϊκής φορολογικής και αναπτυξιακής πολιτικής για το μεγάλο κεφάλαιο-που συνδυάζεται με την ένταση της φοροληστείας για τα λαϊκά στρώματα-, και από την άλλη πλευρά στο να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των κλάδων, της κερδοφορίας τους, την απαραίτητη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και για να ανακαλύπτει άμεσα τις ευκαιρίες επένδυσης με υψηλή κερδοφορία ανά κλάδο. 

Τα ηλεκτρονικά βιβλία συνοδεύονται από την διεκπεραίωση μιας σειράς εργασιών μέσα από τις γνώστες πλατφόρμες, που έχουν οδηγήσει σε μια «έκρηξη» επιπρόσθετης δουλειάς των εργαζόμενων στο χώρο των λογιστικού – φοροτεχνικού επαγγέλματος και μείωσης του κόστους του κρατικού μηχανισμού. 

Δεν είναι μία κατάσταση win-win! Κάποιος κερδίζει, κάποιος χάνει!

Η παραπάνω εξέλιξη δεν θα ωφελήσει πραγματικά ούτε τους μισθωτούς και τους μικρούς αυτοαπασχολουμένους του κλάδου, άλλα ούτε και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα.

Οι μόνοι ωφελημένοι του κλάδου θα είναι οι μεγάλες λογιστικές, ελεγκτικές – συμβουλευτικές εταιρείες καθώς και εταιρίες πληροφορικής και μηχανογράφησης που θα ασχοληθούν με την προσαρμογή των λογιστικών προγραμμάτων, αφού έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία, το απαραίτητο κεφάλαιο για να ανταπεξέλθουν.

Από κοντά η πλειοψηφία του ΟΕΕ που μαζί με την κυβέρνηση διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουν τα mydata και πιέζουν για την πιο γρήγορη εφαρμογή τους παρά τις διακηρύξεις περί παράτασής τους...

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι εργαζόμενοι (μικρών και μεγάλων εταιριών), όπου η δουλειά τους θα εντατικοποιηθεί, με απαράδεκτους όρους εργασίας χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα.

Σε αυτό συμβάλει και η μη ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το 2009. Μακροπρόθεσμα οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε τεράστια συγκέντρωση των σχετικών δραστηριοτήτων σε μερικές μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, με τις πιο μικρές να οδηγούνται αναπόφευκτα σε κλείσιμο.

Άρα οι αλλαγές στον κλάδο θα είναι σημαντικές με νέο γύρο απολύσεων, αύξηση της ανεργίας, προσλήψεις με χειρότερους όρους και δικαιώματα.

Το φάρμακο που γίνεται…φαρμάκι!

Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιφέρει αντικειμενικά μείωση του αναγκαίου εργάσιμου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες και ταυτόχρονα να καλύπτονται περισσότερες ανάγκες μας.

Αντ’ αυτού βλέπουμε αύξηση του ατομικού εργάσιμου χρόνου και ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας. Ποια είναι η αιτία αυτού του «παραδόξου»;

Δεν είναι η τεχνολογία καθαυτή που φταίει, αλλά το κριτήριο με βάση το οποίο αξιοποιείται. Και το κριτήριοαυτό δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα παραδείγματα είναι αρκετάόπως: η τηλεργασία, που όχι απλά δεν βοηθά τους εργαζόμενους να ζουν καλύτερα, αλλά έχει οδηγήσει σε κατάργηση της διάκρισης ελεύθερου-εργάσιμου χρόνου, σε μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας,  μεταφορά δαπανώνπου έκαναν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους.

Το ψηφιοποιημένο κράτος που «επιτρέπει» στον καθένα να πληρώνει τους υπέρογκους ληστρικούς φόρους από κάθε σημείο, κάθε ώρα. Το ηλεκτρονικό χρήμα που έχει γονατίσει κυριολεκτικά χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. 

Η θέση της ΠΟΛ

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση στα σωματεία τους, η πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς, ωράριο, άδειες, που θα είναι συνολικά πλέγμα προστασίας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ενισχύεται και από την ψηφιακή της μορφή. Έτσι θα μπαίνει φρένο στην χειροτέρευση των όρων εργασίας μας.

Σε αυτό το δρόμο της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες μας ενάντια στον κοινό αντίπαλο έχουμε το καθήκον της συμπόρευσης με τους συμμάχους μας, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου.

Σε λίγες μέρες ξεκινά η υποχρεωτική εφαρμογή των mydata ενώ από ότι φαίνεται ούτε η ΑΑΔΕ προς το παρόν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή αφού προκύπτουν συνεχώς ερωτήματα για το τρόπο της υλοποίησης ανά είδος επιχείρησης, και οι οδηγίες που δίνει περισσότερο μπερδεύουν πάρα βοηθούν. 

Απαιτούμε:

1. Αναστολή εφαρμογής των MYDATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας και μόνο για τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.

2. Η προθεσμία διαβίβασης στο mydata να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις προθεσμίες ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων που προβλέπονται στα Ε.Λ.Π.

3. Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλουςτους εργαζόμενους. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (helpdesk) για τηνπλατφόρμα από το υπουργείο.

4. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Μόνιμη σταθερή εργασία με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ένταξη του διαλλείματος στον εργάσιμο χρόνο. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.Υπογραφή ΣΣΕ στην βάση του Σχεδίου της ΠΟΛ με αυξήσεις στους μισθούς και προστασία του ωραρίου.

Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις της Επιτροπής Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών την Τετάρτη 17 Μαρτίου στις 10.00 στην ΑΑΔΕ στην Αθήνα, στο Υπ. Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις.

Καλούμε όλα τα σωματεία της χώρας να πάρουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των συναδέλφων όλο το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!