Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Γερμανία Κριτική από όλες τις πλευρές στην "στρατηγική ανοίγματος" κυβέρνησης και κρατιδίων

Κριτική για βιασύνη και «υπερβολική» χαλάρωση των μέτρων περιορισμού δέχεται σήμερα η κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής που αποφάσισε από κοινού με τα κρατίδια, σε μια επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη διάρκειας σχεδόν δέκα ωρών.

Η Καγκελάριος φέρεται μάλιστα να υπέκυψε στην πίεση εκείνων των Πρωθυπουργών, οι οποίοι ζητούσαν πιο γρήγορα βήματα επιστροφής στην «κανονικότητα».

Για αναπόφευκτο τρίτο κύμα της πανδημίας, το αργότερο στα μέσα Απριλίου, προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητής μικροβιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ και χαρακτήρισε τα νέα μέτρα τουλάχιστον επικίνδυνα.

«Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι, με αυτές τις αποφάσεις, θα πάρει μπροστά το τρίτο κύμα», έγραψε ο κ. Λάουτερμπαχ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και, σχολιάζοντας ειδικά το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης με ραντεβού, προέβλεψε ότι αρχικά θα λειτουργήσει, «αλλά το αργότερο αρχές Απριλίου ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες θα έχει ξεπεράσει το 100 και αυτό το διάλειμμα θα έχει τελειώσει».

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Θεωρώ ότι με τις αποφάσεις για άνοιγμα ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί σημαντικά - το ίδιο και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Πρόεδρος της Διακλαδικής Ένωσης Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής Γκερνό Μαρξ και πρόσθεσε ότι «η ανησυχία είναι ότι θα κυλήσουμε προς το τρίτο κύμα», λόγω και των παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε στρατηγική ανοίγματος θα έπρεπε να αποφασιστεί μόνο αφού θα είχε εμπεδωθεί η ομαλή εξέλιξη των εμβολιασμών, σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Στην «μειοψηφία» βρέθηκε χθες, Τετάρτη, και ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU), ο οποίος περιέγραψε το τελευταίο διάστημα ως «το χειρότερο της ζωής» του και, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, δήλωσε ότι «με δήθεν δημοφιλείς αποφάσεις δεν θα ξεπεράσουμε την πανδημία».

Το θέμα δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, αλλά μια βιώσιμη επιστροφή στην κανονική ζωή, τόνισε. Ο ίδιος είχε πριν από λίγες ημέρες προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο το Πάσχα να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) δήλωσε ότι οι αποφάσεις συνιστούν "μεγάλο βήμα εμπιστοσύνης" στους πολίτες, επισημαίνοντας ότι, αν αυτή η εμπιστοσύνη διαψευσθεί, αρχές Απριλίου δεν αποκλείεται να έχουμε νέα μέτρα περιορισμού.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς, αναφερόμενος στα μέτρα που αποφασίστηκαν, έκανε λόγο για «λαβύρινθο» και για «αλαλούμ», το οποίο θα εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών και ζήτησε, αντ'αυτών, μεγαλύτερη προσήλωση στο πρόβλημα των εμβολιασμών.

Ως «κάτι παραπάνω από συγκεχυμένα» περιέγραψε τα μέτρα η επικεφαλής των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και κατήγγειλε την έλλειψη, όπως είπε, μιας στρατηγικής με διενέργεια περισσότερων τεστ.

Για «καταστροφικά μέτρα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας (HDE), καθώς, όπως επισημαίνει, επί της ουσίας ανοιχτός παραμένει μόνο ο κλάδος του εμπορίου τροφίμων.

«Απειλούμαστε με νέες απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων», προειδοποίησε ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου, Στέφαν Γκεντ και σημείωσε ότι ακόμη και η λογική του «click and meet» δεν μπορεί πλέον να σώσει τους επιχειρηματίες.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται και πάλι ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αυτή τη φορά για την στρατηγική προμήθειας και διάθεσης των «γρήγορων» τεστ.

Σύμφωνα με την BILD, ο υπουργός φέρεται να καθυστέρησε την παραγγελία των απαιτούμενων τεστ, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την στρατηγική ανοίγματος που σχεδίαζε η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα, ακόμη και η Καγκελάριος απευθύνθηκε στον κ. Σπαν σε έντονο ύφος κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Από την πλευρά του Τύπου, τα περισσότερα σχόλια κάνουν λόγο για «υποχώρηση» της 'Αγγελα Μέρκελ υπό την πίεση των Πρωθυπουργών των κρατιδίων που απαιτούσαν ταχύτερη χαλάρωση του lockdown.

«Προοπτική χωρίς στρατηγική» θεωρεί τις αποφάσεις η Handelsblatt, ενώ το περιοδικό Der Spiegel παραθέτει πίνακα με τα μέτρα και σημειώνει: «Εσείς καταλαβαίνετε το σχέδιο;».

Σε «συμφωνία - μίγμα ψυχοπλακώματος και ελπίδας» αναφέρεται το Focus και η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για «φυλακισμένους στις υποσημειώσεις», σχολιάζοντας το κείμενο των αποφάσεων, το οποίο εκτείνεται σε 13 σελίδες με δεκάδες υποσημειώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!