Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1274/1990 Απαλλαγή από το Φ.Π.Α. της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και των στενά συνδεόμενων με αυτή πράξεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΙΕΘΥΝΣΗ Φ.Π.Α. & Ε.Φ.
ΤΜΗΜΑ Α΄

Αθήνα 24 Δεκεμβρίου 1990

Αρ.Πρωτ.: 1093741/5870/0014

ΠΟΛ.: 1274

ΘΕΜΑ: Απαλλαγή από το Φ.Π.Α. της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και των στενά συνδεόμενων με αυτή πράξεων.

Αφορμή, λαβόντες από ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας, σχετικά με την απαλλαγή από το Φ.Π.Α. ορισμένων πράξεων που πραγματοποιούνται από πρόσωπα που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Από το N. 1642/86, άρθρο 18 παρ. 1 περίπτωση ΙΓ ορίζεται ότι απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α. η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, γενικά και η στενά συνδεόμενες με αυτή πράξεις από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από ιδιωτικά, εφόσον οι τιμές της έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης, με τον ίδιο νόμο και παράγραφο, στην περίπτωση ΙΘ ορίζεται ότι απαλλάσσεται από το φόρο η παροχή υπηρεσιών και η παράδοση αγαθών που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία εκδηλώσεων που οργανώνονται από αυτά για την οικονομική τους ενίσχυση, ενώ με την Α.Υ.Ο. αριθ. Π. 6786/86 ορίζεται ότι για την απαλλαγή αυτή απαιτείται αίτηση προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και έγκριση του προϊσταμένου αυτής για το είδος των υπηρεσιών, καθώς και για το είδος και την ποσότητα των αγαθών, των οποίων ζητείται η απαλλαγή από το φόρο.

2. Με την εγκύκλιο αριθ. 10 του ιδίου νόμου έγινε αποδεκτό ότι η έννοια των υπηρεσιών εκπαίδευσης πρέπει να εξετάζεται με ευρύτητα και συνεπώς στις υπηρεσίες αυτές πρέπει να περιλαμβάνεται κάθε είδος εκπαίδευσης που παρέχεται τόσο από τα δημόσια εκπαιδευτήρια, όσο και από τα ιδιωτικά. Εξαίρεση μόνο γίνεται στα «εργαστήρια ελευθέρων σπουδών», όπου απαλλάσσονται εκείνες μόνο οι σχολές ή τμήματα σχολών που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση.

Ακόμη, με την ίδια εγκύκλιο έγινε αποδεκτό ότι με ορισμένες προϋποθέσεις (εποπτεία από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων) απαλλάσσονται και οι ανώτερες σχολές δραματικής τέχνης και οι σχολές κινηματογραφίας, που λειτουργούν με βάση το Π.Δ. 370/83 και το Ν.Δ. 4208/61 και μόνο για τα τμήματα που λειτουργούν με βάση αυτά, που δεν απαλλάσσονται για τα τμήματα που δεν προβλέπονται από τις παραπάνω διατάξεις, καθώς και για τις πωλήσεις διαφόρων ειδών προς τους μαθητές τους, όπως η πώληση φορμών, ειδικών παπουτσιών χορού κ.λπ..

3. Ύστερα από τα παραπάνω και στα πλαίσια της ευρύτητας του πνεύματος ως προς την απαλλαγή από το Φ.Π.Α. της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και των στενά συνδεόμενων με αυτή πράξεων όπως εκφράζεται και από την οδηγία 77/388/Ε.Ο.Κ. (6η οδηγία Φ.Π.Α. άρθρο 13Α, παρ. 1 περ. ΙΕ), γίνεται αποδεκτό ότι οι στενά συνδεόμενες με την εκπαίδευση πράξεις παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών απαλλάσσονται του Φ.Π.Α. χωρίς τις διατυπώσεις που προβλέπονται από την Α.Υ.Ο. αριθ. Π.6786/86, εφόσον αυτές πραγματοποιούνται στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης από πρόσωπα που έχουν αναγνωρισθεί ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και παρέχουν εκπαίδευση για την βελτίωση των εγκαταστάσεών τους ή των παρεχομένων υπηρεσιών εκπαίδευσης ή τη χορήγηση υποτροφιών.

Οι πράξεις αυτές απαλλάσσονται εφόσον πραγματοποιούνται ευκαιριακά ή έστω περιοδικά σε μόνιμη βάση και τα έσοδα που αποφέρουν δεν υπερβαίνουν τα τρία τοις εκατό (3%) των συνολικών ετήσιων εσόδων των προσώπων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!