Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΣΕΒΕ Συμπληρωματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον COVID-19 στις επιχειρήσεις

ΣΕΒΕ

Δελτίο Τύπου

Συμπληρωματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον COVID-19 στις επιχειρήσεις

Σε συνέχεια των προηγούμενων επιστολών – παρεμβάσεων του προς τα αρμόδια Υπουργεία, ο ΣΕΒΕ κατέθεσε εκ νέου σήμερα Τετάρτη 8.4.2020, νέες συμπληρωματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον COVID-19, με κύριους άξονες:

  1. Περαιτέρω διεύρυνση των ΚΑΔ σύμφωνα με τις προτάσεις ΣΕΒΕ.
  2. Συμπληρωματικές προτάσεις για βελτιώσεις μέτρων που έχουν μέχρι τώρα εξαγγελθεί και υλοποιούνται.
  3. Απλούστευση διαδικασιών εκταμιεύσεων ΕΣΠΑ  -Oριζόντια λύση για πληρωμές από όλους τους κρατικούς φορείς αλλά και τις αναθέτουσες αρχές και υπηρεσίες.
  4. Συμπληρωματικές προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων σε σχέση με ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό Νόμο.

Προηγούμενες παρεμβάσεις ΣΕΒΕ για προβλήματα επιχειρήσεων λόγω πανδημίας κορωνοϊού

  1. Eπιστολή προς τον Υπουργό Υγείας για τη χορήγηση – με συνοπτικές διαδικασίες – βεβαιώσεων καλής υγείας στους οδηγούς διεθνών μεταφορών
  2. 1η Επιστολή προς Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών για Ένταξη συμπληρωματικών ΚΑΔ σε αυτούς που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού
  3. 2η Επιστολή προς Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών για Ένταξη συμπληρωματικών ΚΑΔ σε αυτούς που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού
  4. 3η Επιστολή προς Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών για Ένταξη συμπληρωματικών ΚΑΔ σε αυτούς που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού
  5. Πρόταση σειράς μέτρων άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων

ΙΕΕΣ/ΣΕΒΕ: Ελαφρά μείωση των ελληνικών εξαγωγών το Φεβρουάριο 2020

Ελαφρά μείωση κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές το Φεβρουάριο 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες 07.04.2020 η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε €2.635,2 εκατ. έναντι €2.690,9 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με τη μείωση να ανέρχεται σε €55,7 εκατ., δηλαδή 2,1%.

Η Επιτροπή εγκρίνει το ελληνικό καθεστώς παροχής επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δις ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 7.4.2020 ελληνικό καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δις ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.

Το καθεστώς είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς και εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα εκταμιεύονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών μέσω της  πλατφόρμας myBusinessSupport.

Η στήριξη στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος θα χορηγείται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Τα νέα των Αγορών

Βοσνία & Ερζεγοβίνη

Τα 4 αεροδρόμια της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (Σαράγεβο, Μπάνια Λούκα, Τούζλα, Μόσταρ ) θα παραμείνουν ανοιχτά μετά τις 30 Μαρτίου, αποκλειστικά για την διενέργεια πτήσεων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo).

Για την διεξαγωγή οδικών εμπορευματικών μεταφορών παραμένουν ανοιχτοί οι ακόλουθοι συνοριακοί σταθμοί.

Συνοριακές διαβάσεις Klobuk, Vardiste με το Μαυροβούνιο, Karakaj, Raca με την Σερβία, Gradiska, Samac, Bijaca με την Κροατία.

Οι οδηγοί των εισερχομένων φορτηγών ελέγχονται υγειονομικά και οφείλουν να αναφέρουν εγγράφως την πορεία που θα ακολουθήσουν εντός της χώρας και τυχόν σημεία στάσης ή διανυκτέρευσης.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων οι βοσνιακές αρχές επέκτειναν το ωράριο εργασίας όλων των Υπηρεσιών των Τελωνείων σε 24ωρη βάση.

Βέλγιο

  • Μέτρα στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών λόγω πανδημίας κορωνοϊού στο Βέλγιο περισσότερα

Βόρεια Μακεδονία

  • Έκτακτα μέτρα στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών στη Βόρεια Μακεδονία περισσότερα
  • Μέτρα διευκόλυνσης των εμπορευματικών συναλλαγών: Άρση της απαγόρευσης εξαγωγής αλεύρων περισσότερα

Γεωργία

  • Οικονομικές εξελίξεις και μέτρα αναφορικά με την αντιμετώπιση οικονομικών συνεπειών πανδημίας κορωνοϊού στη Γεωργία. περισσότερα

Ισπανία

  • Επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού σε τρεις ζωτικούς τομείς της ισπανικής οικονομίας περισσότερα

Ιταλία

  • Νέα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας και επιχειρήσεων COVID 19 περισσότερα

Μυανμάρ

  • Έρευνα του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού Covid-19 για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στη χώρα περισσότερα

Σερβία

  • CODIV-19 Επικαιροποίηση (8.4.2020) περισσότερα
  • Μέτρα σερβικής κυβέρνησης περισσότερα
  • Η Σερβική Κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή δασμών για την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών προκειμένου να προστατεύσει τους εγχώριους παραγωγούς περισσότερα

Κόσμος

  • Σύνοψη μέτρων στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών λόγω πανδημίας κορωνοϊού (COVID-19)
  • Impact on freight and passenger transport of the global Coronavirus (COVID-19) outbreak

Παράταση προθεσμιών υποβολής προτάσεων και υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ 

Ενεργές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έργων ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς δυνητικούς δικαιούχους με καταληκτική προθεσμία την 31η Μαρτίου 2020, παρατείνονται κατά τρεις μήνες, ήτοι έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των εν εξελίξει πράξεων ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που λήγει την 31η Μαρτίου 2020 παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι νέες προθεσμίες και η δυνατότητα διορθώσεων των δηλώσεων στην ΕΡΓΑΝΗ

Με τη νέα ερμηνευτική εγκύκλιο 14676/253/2020 του Υπουργού Εργασίας “Διευκρινίσεις επί της με αριθμ. 12998/232/23-3-2020 ΚΥΑ (Β’ 1078) για μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων –εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 και λοιπά μέτρα” καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα των υποβολών και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών – εργαζομένων, καθώς και των καταβολών των 800 ευρώ στους δικαιούχους.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα ύψους 1.200 ευρώ, σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας.

Εξειδικεύοντας, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι υπέγραψε υπουργική απόφαση, η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, μέσα στην οποία ενσωματώνονται κυρώσεις για τους ασυνεπείς εργοδότες και γι’ αυτούς που παρουσιάζουν καταχρηστική συμπεριφορά και, συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις εκείνες «που καλούν και πάλι τους εργαζόμενους να δουλέψουν, ενώ έχουν κάνει αναστολή της σύμβασης»

Επίσης, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ.14556/448/ΦΕΚ B’ 1208/07.04.2020 παρατείνονται μέχρι και την 30η Απριλίου 2020 (α) η αναστολή υποχρεώσεων των εργοδοτών προς το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας, και (β) μέχρι και την 24η Απριλίου 2020 η παράταση της άδειας ειδικού σκοπού.

Aπαγόρευση εξαγωγής απολυμαντικών προϊόντων

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ σύμφωνα με την οποία για τους επόμενους έξι (6) μήνες η παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων τύπου 1 για ανθρώπινη χρήση είτε σε μορφή υγρή ή γέλης, είτε εμποτισμένα μαντηλάκια, θα γίνεται αποκλειστικά για διάθεση στην Ελληνική Αγορά. Η υποχρέωση αποκλειστικής διάθεσης και κυκλοφορίας των εν λόγω προϊόντων στην Ελληνική Επικράτεια, καθώς και η απαγόρευση εξαγωγής τους αφορά τόσο τους παραγωγούς όσο και τους μεταπωλητές αυτών.

Προθεσμίες για τη διαβίβαση αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα για επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο

Μετά τη δημοσίευση των Υπουργικών Αποφάσεων (και, ιδίως, της Υπουργικής Απόφασης Α.1075, ΦΕΚ 1160/Β/3-4-2020) για τους εντασσόμενους στα πλαίσια προστασίας μηνός Απριλίου Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), από τις 04/04/2020 τέθηκε σε ισχύ η δυνατότητα αναστολής κατά 75 ημέρες των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων που αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Μάρτιο και εντάχθηκαν τον Απρίλιο.

Για τις επιχειρήσεις με ΚΑΔ ο οποίος προστέθηκε στη λίστα των πληττόμενων τον Απρίλιο οι προθεσμίες διαβίβασης των αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα λήγουν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 13/04/2020.

Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας και τον Απρίλιο

Με τροπολογία, το Υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Σημαντική καθίζηση πωλήσεων καταγράφεται από τις ανακοινώσεις εισηγμένων και από τα μέτρα που λαμβάνουν

Εκτός από τις εταιρείες, η δραστηριότητα των οποίων συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που έχει κλείσει με απόφασή της η κυβέρνηση για τη μείωση των επιπτώσεων του Covid-19, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας φαίνεται πως δέχεται μεγάλες πιέσεις με αποτέλεσμα οι περισσότερες εταιρείες να έχουν αποφασίσει την αναστολή των συμβάσεων προκειμένου να λάβουν οι εργαζόμενοι το επίδομα των 800 ευρώ και να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές επίσης από το κράτος.Επιπλέον, η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντίστοιχες ανακοινώσεις και από εταιρείες που επηρεάζονται από την πορεία του κλάδου.

Τα νέα των Μελών

  • ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Οδηγίες ασφαλούς εργασίας από το σπίτι & Οδηγίες για εργασιακούς χώρους.
  • ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Κορωνοϊός Και Επιχειρήσεις: Η Υποχρέωση Διατήρησης Των Θέσεων Εργασίας.
  • GRANT THORNTON: Ο αντίκτυπος του Covid-19 στην εποπτεία των αγορών κεφαλαίου της ΕΕ.
  • EY Ελλάδος: Webcast | Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, ώρες 13:00-14:00 | Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του COVID-19 | Θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση | εγγραφή εδώ.

Δωρεές Μελών

Επικαιροποιημένος (8.4.2020) ο κατάλογος των Μελών του ΣΕΒΕ που έμπρακτα αποδεικνύουν την Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη και μετέχουν στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των συνανθρώπων μας στον αγώνα για τη νόσο του COVID19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!