Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1224/25-9-2001 Εκπτωση ως δαπάνης του τεκμαρτού ενοικίου από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου επιχείρησης που τηρεί βιβλία B κατηγορίας του K.B.Σ.

YΠOIK 1089345/1443/A0012/ΠOΛ. 1224/25.9.2001

Εκπτωση ως δαπάνης του τεκμαρτού ενοικίου από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου επιχείρησης που τηρεί βιβλία B κατηγορίας του K.B.Σ.

Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του N. 2238/1994, εισόδημα από ακίνητα είναι αυτό που προκύπτει κάθε οικονομικό ή κατά περίπτωση γεωργικό έτος, είτε από εκμίσθωση ή επίταξη ή έμμεσα από ιδιοκατοίκηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ή από παραχώρηση της χρήσης σε τρίτο χωρίς αντάλλαγμα, μιας ή περισσότερων οικοδομών είτε από εκμίσθωση γαιών.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης ββ της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, στα γενικά έξοδα διαχείρισης περιλαμβάνεται και το τεκμαρτό ενοίκιο των ακινήτων που ανήκουν στον επιχειρηματία και χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση, εφόσον αυτό υπολογίστηκε στο εισόδημα από ακίνητα.

3. Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, οι εκπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων (περιλαμβάνεται και το γενικό έξοδο διαχείρισης του τεκμαρτού ενοικίου από ακίνητα) ενεργούνται με την προϋπόθεση ότι τα ποσά αυτών έχουν αναγραφεί στα βιβλία της επιχείρησης.

4. Ακόμη, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του K.B.Σ. (π.δ. 186/1992) ο υπόχρεος στην τήρηση βιβλία B κατηγορίας καταχωρεί τα έσοδα και τις δαπάνες στο τηρούμενο βιβλίο εσόδων - εξόδων σύμφωνα με τις ανάγκες της φορολογίας εισοδήματος και του Φ.Π.A.

5. Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του K.B.Σ. στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου (εσόδων - εξόδων) και εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, γίνεται ανάλυση των ακαθαρίστων εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, με διάκριση λιανικών - χονδρικών, των εξόδων για αμοιβές προσωπικού και τρίτων, για ενοίκια, για τόκους και για λοιπά έξοδα. H ανάλυση αυτή δεν απαιτείται εάν προκύπτει από τον τρόπο τήρησης του βιβλίου εσόδων - εξόδων.

6. Ενόψει των ανωτέρω, στην περίπτωση ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτου από ατομική επιχείρηση με βιβλία B κατηγορίας, το τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοχρησιμοποίηση αποτελεί σε κάθε περίπτωση εισόδημα από ακίνητα (A κατηγορίας) ανεξάρτητα από την καταχώρηση ή μη στα τηρούμενα βιβλία. Για την αναγνώριση, όμως, ως εξόδου του αντίστοιχου ποσού τεκμαρτού ενοικίου απαιτείται η εγγραφή στα τηρούμενα βιβλία (εσόδων - εξόδων) η οποία μπορεί να διενεργηθεί κατά την ανακεφαλαίωση εσόδων - εξόδων κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!