Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1176/6-7-2001 Απαλλαγή από Φ.Π.Α. των εργασιών περισυλλογής καταλοίπων και απορριμάτων πλοίων ανεξάρτητα από την εκχώρηση ή μη του δικαιώματος εκτέλεσης των εργασιών αυτών σε τρίτους από τους αρμόδιους φορείς

ΥΠΟΚ 1049255/2672/353/0014/ΠΟΛ. 1176/6.7.2001

Απαλλαγή από Φ.Π.Α. των εργασιών περισυλλογής καταλοίπων και απορριμάτων πλοίων ανεξάρτητα από την εκχώρηση ή μη του δικαιώματος εκτέλεσης των εργασιών αυτών σε τρίτους από τους αρμόδιους φορείς.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα και για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή της εγκυκλίου Π. 889/392/ΠOΛ. 32/29.1.1988 (πέμπτο εδάφιο περ. α παρ. 7), σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 2859/2000 KΩΔIKAΣ ΦOPOY ΠPOΣTIΘEMENHΣ AΞIAΣ απαλλάσσεται από το Φ.Π.A. η παροχή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των πλοίων και πλωτών μέσων για τα οποία προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των περ. α και β της παρ. 1 του ίδιου άρθρου και νόμου.

2. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 38 της A.Y.O. Π. 8271/4879/ΠOΛ. 366/18.12.87 η παραπάνω απαλλαγή χορηγείται εφόσον οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται άμεσα στα πλοία, πλωτά μέσα κ.λπ. για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των μεταφορικών αυτών μέσων καθώς και του φορτίου τους.

3. Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 8 του ίδιου ως άνω νόμου, ο υποκείμενος στο φόρο που μεσολαβεί σε παροχή υπηρεσιών, ενεργώντας στο όνομά του, αλλά για λογαριασμό άλλων προσώπων, θεωρείται ότι λαμβάνει και παρέχει ο ίδιος τις υπηρεσίες αυτές.

4. Ειδικότερα, με το πέμπτο εδάφιο της περ. α της παρ. 7 της εγκυκλίου Π. 889/392/ΠOΛ. 32/29.1.1988 δεν επιβαρύνονται με φόρο προστιθέμενης αξίας οι εργασίες περισυλλογής καταλοίπων και απορριμάτων των πλοίων που ενεργούνται από τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία ή από τρίτα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που ενεργούν τις ίδιες πράξεις, κατά παραχώρηση του δικαιώματος αυτού από τους παραπάνω οργανισμούς ή ταμεία, σε μεταφορικά μέσα (πλοία - αυτοκίνητα - σιδηρόδρομους) και αγαθά που μεταφέρονται από αυτά, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου της παρούσας εγκυκλίου.

5. Από τα πραγματικά περιστατικά και όπως μας έχουν γνωρίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες των προαναφερόμενων Οργανισμών και λοιπών αρμόδιων φορέων δεν απαιτείται σε κάθε περίπτωση εκχώρηση του ως άνω δικαιώματος προκειμένου να εκτελεσθούν οι εν λόγω εργασίες περισυλλογής καταλοίπων και απορριμάτων από τρίτα πρόσωπα, δεδομένου ότι ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης του μεταφορικού μέσου μπορεί να αναθέτει ο ίδιος στα πρόσωπα αυτά την εκτέλεση των προαναφερομένων εργασιών, η ευχέρεια βέβαια αυτή κρίνεται κατά περίπτωση από τις ως άνω αρχές.

6. Yστερα από τ` ανωτέρω διευκρινίζεται ότι η προαναφερόμενη απαλλαγή εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την εκχώρηση ή μη του δικαιώματος εκτέλεσης των εργασιών περισυλλογής καταλοίπων και απορριμάτων σε τρίτα πρόσωπα, εκ μέρους των αρμόδιων φορέων OΛΠ, Λιμεναρχείο κ.λπ., με την προϋπόθεση ότι οι υπηρεσίες προσφέρονται άμεσα στη διαχειρίστρια ή πλοιοκτήτρια εταιρεία η οποία και τιμολογείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!