Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1123/7-5-2001 Ελεγχος υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. για τη θεώρηση στοιχείων του Κ.Β.Σ. μετά την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υποβολής τους μέσω TAXISNET

ΥΠΟΙΚ 1045334/1847/261/0014/ΠΟΛ.1123/7.5.2001

Ελεγχος υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. για τη θεώρηση στοιχείων του Κ.Β.Σ. μετά την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υποβολής τους μέσω TAXISNET

Σχετικά με το αναφερόμενο θέμα και για την ομοιόμορφη εφαρμογή της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1055/2-3-2001, σχετικά με την θεώρηση φορολογικών στοιχείων και τον οφειλόμενο έλεγχο της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ από τους υπόχρεους σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ. ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. δε θεωρεί φορολογικά στοιχεία σε υπόχρεο ο οποίος δεν έχει υποβάλλει στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία δηλώσεις απόδοσης οποιουδήποτε παρακρατούμενου ή επιρριπτόμενου φόρου, τέλους, εισφοράς από οποιαδήποτε αιτία.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1055/ 2-3-2001, οι προθεσμίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που υποβάλλονται ηλεκτρονικά (μέσω του συστήματος TAXIS NET), παρατείνονται μέχρι την 5η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου.

3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1054/2-3-2001, σε συνδυασμό με την από 30-1-2001 σύμβαση Διατραπεζικής Πληρωμής Ηλεκτρονικών δηλώσεων ΦΠΑ του Ελληνικού Δημοσίου με τις τράπεζες και την ΔΙΑΣ ΑΕ και τον συνημμένο σε αυτή κανονισμό λειτουργίας, δίδεται η δυνατότητα στο διατραπεζικό σύστημα να παραδίδει το αρχείο των χρεώσεων για επεξεργασία στις υπηρεσίες μας μία ημέρα μετά την καταληκτική ημέρα εργασίας. Ως ημέρα εργασίας θεωρείται η ημέρα συναλλαγής με το διατραπεζικό σύστημα και εάν αυτή είναι αργία (όχι τοπική) η επόμενη εργάσιμη ημέρα. Επίσης, δίνεται μία επιπλέον ημέρα στις υπηρεσίες μας να επεξεργαστούν το αρχείο αυτό προκειμένου να το παραδώσουν στο διατραπεζικό σύστημα, μετά τις τυχόν μεταβολές ή απορρίψεις και να διαβιβάσουν το αρχείο στις Δ.Ο.Υ., με τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν, έγιναν δεκτές και καταβλήθηκε ο φόρος.

4. Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι οι Δ.Ο.Υ. έχουν τις πληροφορίες για την υποβολή των δηλώσεων και καταβολή των χρεωστικών ποσών αυτών το πρωί της τρίτης εργάσιμης ημέρας μετά την καταληκτική ημέρα εργασίας, γίνεται δεκτό ότι μέχρι την προηγούμενη της μέρας αυτής, κατά την θεώρηση των στοιχείων, θα ελέγχεται η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ της προηγούμενης φορολογικής περιόδου.

Για καλύτερη κατανόηση αυτών, παραθέτουμε τα ακόλουθα παραδείγματα ελέγχου υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής τους:

α) Μέχρι και την 9η Μαίου 2001 (δεδομένου ότι η 5η του μηνός Μαίου είναι Σάββατο, άρα καταληκτική ημερομηνία υποβολής Δευτέρα 7 Μαίου) θα ελέγχεται:

- η υποβολή της περιοδικής δήλωσης του μηνός Φεβρουαρίου 2001 προκειμένου για υποκείμενους που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας του ΚΒΣ ή πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές

- η υποβολή της περιοδικής δήλωσης του Α διμήνου 2001 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) και της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2000 για υποκειμένους που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ

- η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. 2000 για υποκειμένους που τηρούν βιβλία Α κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

β) Μέχρι και την 7η Ιουνίου 2001 θα ελέγχεται:

- η υποβολή της περιοδικής δήλωσης του μηνός Μαρτίου 2001 και της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2000 προκειμένου για υποκείμενους που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας του ΚΒΣ ή πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές (από 8/6 ελέγχεται η υποβολή δήλωσης του Απριλίου)

- η υποβολή της περιοδικής δήλωσης του Α διμήνου 2001 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) και της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2000, για υποκειμένους που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ (από 8/6 ελέγχεται η υποβολή της δήλωσης Μαρτίου - Απριλίου)

- η υποβολή της περιοδικής δήλωσης του Α τριμήνου 2001 και της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2000, προκειμένου για υποκειμένους που τηρούν βιβλία Α κατηγορίας του ΚΒΣ.

γ) Μέχρι και την 9η Ιουλίου 2001 θα ελέγχεται:

- η υποβολή της περιοδικής δήλωσης του μηνός Απριλίου 2001 και της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2000 προκειμένου για υποκείμενους που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας του ΚΒΣ ή πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές

- η υποβολή της περιοδικής δήλωσης του Β διμήνου 2001 (Μάρτιος - Απρίλιος) και της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2000, για υποκειμένους που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ

- η υποβολή της περιοδικής δήλωσης του Α τριμήνου 2001 και της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2000, προκειμένου για υποκειμένους που τηρούν βιβλία Α κατηγορίας του ΚΒΣ.

5. Κατόπιν των ανωτέρω και μέχρι να ανασχεδιασθεί σύμφωνα με τις νέες συνθήκες το πρόγραμμα ελέγχου της υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, κατά την διαδικασία της θεώρησης στοιχείων ΚΒΣ, μέσω του συστήματος TAXIS, στις περιπτώσεις εκείνες που θα εμφανιστεί κώλυμα θεώρησης λόγω μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ της τελευταίας και μόνο φορολογικής περιόδου και προκειμένου να παρακαμφθεί το κώλυμα αυτό και να συνεχίσει η διαδικασία της θεώρησης μέσω TAXIS πρέπει να χρησιμοποιείται στο πεδίο απόφαση θεώρησης της οθόνης θεώρηση βιβλίων - Στοιχείων ο αριθμός αυτής της εγκυκλίου, για να αποφεύγεται η δημιουργία προβλημάτων στις σχέσεις με τους φορολογούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!