Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1024/29-1-2001 Εννοια πρώτης κατοικίας σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης

ΥΠΟΙΚ 1001832/45/A0012/ΠΟΛ. 1024/29.1.2001

Εννοια πρώτης κατοικίας σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης

Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 2238/1994 εξαιρείται από το τεκμήριο η δαπάνη για την αγορά από ενήλικο με δικαίωμα πλήρους κυριότητας ως πρώτης κατοικίας εφόσον η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα. Αν η επιφάνεια της οικοδομής υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα, λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα. Κατά την εφαρμογή των δύο προηγούμενων εδαφίων δεν θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη κατοικία αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα τριάντα πέντε (35) τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και τα εβδομήντα (70) τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για έγγαμο. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται για καθένα τέκνο που βαρύνει τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

2. Οπως είναι γνωστό σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 61 του ν. 2238/1994 οι σύζυγοι γενικά έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση στην οποία δηλώνουν σε χωριστή στήλη τα εισοδήματά τους. Ειδικά οι σύζυγοι υποχρεούνται να επιδώσουν φορολογική δήλωση ο καθένας χωριστά, για το συνολικό εισόδημά τους, όταν έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

3. Στην περίπτωση που αγοράζεται οικία στο όνομα της συζύγου ή του συζύγου η οποία δεν θεωρείται πρώτη κατοικία (γιατί δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 17 του ν. 2238/1994) και μέσα στο ίδιο έτος λύεται ο γάμος, οπότε και υπάρχει υποχρέωση υποβολής χωριστών δηλώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 2238/1994, ενδέχεται για το σύζυγο στο όνομα του οποίου αγοράστηκε η κατοικία αυτή να αποτελεί μετά τη λύση του γάμου πρώτη κατοικία, όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 2238/1994.

4. Ενόψει των ανωτέρω γίνεται δεκτό όπως στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο συζύγους αγοράσει κατοικία με δικαίωμα πλήρους κυριότητας και μετά τη λύση του γάμου μέσα στο ίδιο έτος που αγοράστηκε η κατοικία, αυτή πληρεί τις προϋποθέσεις της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 2238/1994, ο σύζυγος που αγόρασε την κατοικία να τύχει της εξαίρεσης από το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!