Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1181/2-6-2000 Φορολογική μεταχείριση χρηματικού ποσού που καταβάλλεται σε υπαλλήλους για αγορά κατοικίας σε προβληματική περιοχή με βάση την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν.2085-1992

ΥΠΟΙΚ 039957/898/Α0012/ΠΟΛ.1181/2.6.2000

Φορολογική μεταχείριση χρηματικού ποσού που καταβάλλεται σε υπαλλήλους για αγορά κατοικίας σε προβληματική περιοχή με βάση την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν.2085/1992

Με αφορμή ερωτήματα που μας έχουν υποβληθεί σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν.2238/1994, εισόδημα στο οποίο επιβάλλεται ο φόρος είναι το εισόδημα που προέρχεται από κάθε πηγή, ύστερα από την αφαίρεση των δαπανών για την απόκτησή του, όπως αυτό προσδιορίζεται ειδικότερα στα άρθρα 20 έως 51 του ίδιου νόμου και διακρίνεται σε κατηγορίες, όπως αυτές καθορίζονται στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου (εισόδημα από Α`, Β`, ...., Ζ` κατηγορία).

2. Επίσης, στην παρ. 3 του άρθρου 48 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων λογίζεται και κάθε εισόδημα που δεν μπορεί να υπαχθεί σε κάποια από τις κατηγορίες Α` έως Ζ` της παρ. 2 του άρθρου 4.

3. Από τις παραπάνω διατάξεις συνάγεται ότι ως εισόδημα φορολογείται, εφόσον υπάρχει περιοδικότητα και πηγή διαρκούς εκμετάλλευσης, το αντάλλαγμα προσωπικής εργασίας ή οι καρποί περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου, όχι δε και κάθε άλλη προσαύξηση της περιουσίας του, εκτός αν αυτή, με ειδική διάταξη νόμου, λογίζεται για την επαγωγή στο φόρο ως εισόδημα.

4. Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.2085/1992 ορίζεται ότι σε υπαλλήλους που τοποθετούνται ή μετατίθενται σε Υπηρεσία προβληματικής περιοχής, εφόσον μετά πενταετή παραμονή δηλώσουν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή για μια ακόμη δεκαετία και προβούν στην αγορά κατοικίας στην περιοχή αυτή, καταβάλλεται το 40% της αξίας, όπως καθορίζεται από την αρμόδια Φορολογική Αρχή. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής λαμβάνεται υπόψη το μέρος της αξίας της κατοικίας μέχρι εμβαδού 50 τ.μ. για τον άγαμο και 70 τ.μ. για τον έγγαμο, προστιθεμένων 20 τ.μ. για κάθε ανήλικο τέκνο.

5. Κατόπιν των ανωτέρω, το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους ανωτέρω δικαιούχους, με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν.2085/1992 και αντιστοιχεί στο 40% της αξίας της κατοικίας που αγοράζεται σε προβληματικές περιοχές, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο, γιατί λείπουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος (περιοδικότητα, σταθερή πηγή, δυνατότητα διαρκούς εκμετάλλευσής της). Τούτο είναι έσοδο κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, που καταβάλλεται εξ ιδίου δικαιώματος στους δικαιούχους υπαλλήλους και ως τέτοιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του τεκμηρίου που, ενδεχομένως, θα προκύψει από την αγορά της κατοικίας αυτής (άρθρο 17 του Ν.2238/1994).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!