Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1177476 ΕΞ 2018 Ανακοίνωση της Επιτροπής δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 17 του πρωτοκόλλου 1 της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β'
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Εύα Καραβανά
Τηλέφωνο:210 6987541
Fax:210 6987 506
E-Mail:d17-c@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr

ΑΔΑ: ΨΩ4Ω46ΜΠ3Ζ-ΟΜΗ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2018

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1177476 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Ανακοίνωση της Επιτροπής δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 17 του πρωτοκόλλου 1 της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και των κρατών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και με τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας - Κοινοποίηση του καταλόγου των υλών καταγωγής Νότιας Αφρικής, οι οποίες δεν μπορούν να εισαχθούν απευθείας στην ΕΕ χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις, για τις οποίες δεν ισχύει η σώρευση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ »

Σχετ.:1) Η αριθ. ΔΔΘΤΟΚ Β 1154883 ΕΞ2016/26 -10- 2016 ΔΥΟ (Κοινοποίηση Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός και των κρατών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, αφετέρου - ΑΔΑ: Ω24ΗΗ-1ΤΠ)

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής, σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή, την εν θέματι Ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C407/12.11.2018) σχετικά με την κοινοποίηση του καταλόγου των υλών καταγωγής Νότιας Αφρικής, οι οποίες δεν μπορούν να εισαχθούν απευθείας στην ΕΕ χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις, για τις οποίες δεν ισχύει η σώρευση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ (Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής).

Τα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ είναι τα εξής: η Δημοκρατία της Μποτσουάνας, το Βασίλειο του Λεσόθο, η Δημοκρατία της Μοζαμβίκης, η Δημοκρατία της Ναμίμπιας, η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και το Βασίλειο της Σουαζιλάνδης.

Με την Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και των κρατών της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής αφετέρου (ανωτέρω σχετική), υιοθετούνται ευέλικτοι κανόνες καταγωγής και διευρυμένες δυνατότητες σώρευσης προκειμένου τα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ να μπορούν να επωφελούνται από τους μειωμένους δασμούς της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής διαγώνιας σώρευσης μεταξύ των κρατών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, της ΕΕ, των άλλων κρατών ΣΟΕΣ της ΑΚΕ (κράτη Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού) και των ΥΧΕ (Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη). Η διαγώνια σώρευση εφαρμόζεται μεταξύ περισσότερων από δυο χωρών που εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία του προϊόντος, το οποίο αποκτά την προτιμησιακή καταγωγή της χώρας όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία επεξεργασία ή μεταποίηση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή είναι πέραν των ανεπαρκών επεξεργασιών. Η διαγώνια σώρευση προϋποθέτει οι επεξεργασίες/μεταποιήσεις να διενεργούνται επί καταγόμενων υλών. Ειδικότερα ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ ότι: Οι ύλες καταγωγής κράτους ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, ΕΕ, άλλων κρατών ΣΟΕΣ της ΑΚΕ ή ΥΧΕ, θεωρούνται ύλες καταγωγής κράτους ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, όταν οι ύλες αυτές ενσωματώνονται σε προϊόν που παράγεται στο συγκεκριμένο κράτος ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, με την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία ή μεταποίηση που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το κράτος είναι περάν των ανεπαρκών (άρθρο 9 του εν λόγου πρωτοκόλλου καταγωγής).

Ωστόσο, η σώρευση που προβλέπεται στην ανωτέρω παράγραφο 2 του άρθρου 4 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ δεν εφαρμόζεται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 15 στοιχείο γ) του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ στις ύλες καταγωγής Νότιας Αφρικής που δεν μπορούν να εισαχθούν απευθείας στην ΕΕ ατελώς και χωρίς ποσοστώσεις.

Σε σχέση με τα ανωτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 17 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ, η ΕΕ, η ΤΕΜΑ (Τελωνειακή Ένωση της Μεσημβρινής Αφρικής) και η Μοζαμβίκη ορίζουν, αντίστοιχα, τον κατάλογο των σχετικών υλών, τον κοινοποιούν καθώς και φροντίζουν να τον επικαιροποιούν όποτε χρειάζεται. Μετά την κοινοποίηση, όπως αυτή προβλέπεται στην εν λόγω παράγραφο, κάθε μέρος δημοσιεύει τους εν λόγω καταλόγους, σύμφωνα με τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες.

Συνεπώς με την κοινοποιούμενη Ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποιεί τον κατάλογο των υλών καταγωγής Νότιας Αφρικής, οι οποίες δεν μπορούν να εισαχθούν απευθείας στην ΕΕ χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις, για τις οποίες δεν ισχύει η σώρευση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ. Η ΕΕ επίσης, κοινοποίησε τον κατάλογο στη Γραμματεία της Τελωνειακής Ένωσης της Μεσημβρινής Αφρικής (ΤΕΜΑ) και στο υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Μοζαμβίκης.

Διευκρινίζεται ότι τα μέτρα που επηρεάζουν τα υψηλότερα επίπεδα της δομής Κωδικού της ονοματολογίας [δηλαδή στο επίπεδο των 2 ψηφίων (Κεφάλαιο ΕΣ), των 4 ψηφίων (Κλάση ΕΣ), των 6 ψηφίων (Διάκριση ΕΣ) ή των 8 ψηφίων (Κωδικός ΣΟ)], ισχύουν επίσης για όλους τους κωδικούς στα χαμηλότερα επίπεδα της δομής κωδικού.

Για παράδειγμα: Οι εισαγωγές στην ΕΕ νοτιοαφρικανικών προϊόντων της Διάκρισης 0302541 του Εναρμονισμένου Συστήματος (ΕΣ) (πρώτη ύλη του καταλόγου) υπόκεινται σε δασμούς, και, επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 15 στοιχείο γ) του πρωτοκόλλου 1, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς σώρευσης που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του πρωτοκόλλου 1. Το γεγονός αυτό επηρεάζει το σύνολο των κωδικών της συνδυασμένης ονοματολογίας και του TARIC κάτω από την εν λόγω διάκριση του ΕΣ, οι οποίοι είναι οι εξής: 0302 54 11, 0302 54 15,

0302 541910, 030254 1920, 030254 1990 και 030254 90.

Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 17 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ, όπου η ΕΕ, η ΤΕΜΑ (Τελωνειακή Ένωση της Μεσημβρινής Αφρικής) και η Μοζαμβίκη ορίζουν, αντίστοιχα, τον κατάλογο των σχετικών υλών και φροντίζουν να επικαιροποιούνται οι κατάλογοι όποτε χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίζεται συνέπεια με τις εν λόγω παραγράφους. Η ΤΕΜΑ και η Μοζαμβίκη κοινοποιούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους αντίστοιχους καταλόγους τους και κάθε μεταγενέστερη έκδοσή τους με εμφανείς τις αλλαγές (track changes). Η ΕΕ κοινοποιεί στη γραμματεία της ΤΕΜΑ και στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Μοζαμβίκης τον δικό της κατάλογο και κάθε μεταγενέστερη έκδοσή του με εμφανείς τις αλλαγές (track changes). Μετά την κοινοποίηση, όπως αυτή προβλέπεται στην εν λόγω παράγραφο, κάθε μέρος δημοσιεύει τους εν λόγω καταλόγους, σύμφωνα με τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες. Η παρούσα Ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στις 12-11-2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!