Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1113648 ΕΞ 2018 Ανακοίνωση στους εισαγωγείς σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές στα πλαίσια των προτιμησιακών συμφωνιών Ε.Ε - Τουρκίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Β'
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Εύα Καραβανά
Τηλέφωνο:210 6987541
Fax:210 6987 506
E-Mail:d17-c@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr

ΑΔΑ: 64ΩΥ46ΜΠ3Ζ-ΩΥ6

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2018

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1113648 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Ανακοίνωση στους εισαγωγείς σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές στα πλαίσια των προτιμησιακών συμφωνιών Ε.Ε - Τουρκίας»

Σχετ.:1) Η αρ.πρωτ. Δ543/335/14-03-2008 Δ.Υ.Ο.Ο (κοινοποίηση επεξηγηματικών σημειώσεων σχετικά με τα πανευρωμεσογειακά πρωτόκολλα για τους κανόνες καταγωγής)

2) Η αρ. πρωτ. Δ19Α 5036666 ΕΞ2013 / 14-10-2013 ΕΔΥΟ [Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 (L 269/ 10.10.2013), για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα]

Σας ενημερώνουμε ότι από τις Τουρκικές Τελωνειακές Αρχές δημιουργήθηκε ένα νέο σύστημα έκδοσης των πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR και των πιστοποιητικών καταγωγής EUR.1 & EUR-MED Τουρκίας, με το οποίο τα εν λόγω πιστοποιητικά εκδίδονται και εγκρίνονται από τα τουρκικά τελωνεία με ηλεκτρονικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα:

Από 01-01-2019, δεν θα υπάρχει πια εντυπωμένη τελωνειακή σφραγίδα υγρού μελανιού στην σχετική θέση των πιστοποιητικών (θέση 12 στα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR και θέση 11 στα πιστοποιητικά καταγωγής EUR.1 & EUR-MED) για την τελωνειακή έγκριση του εγγράφου, αλλά θα υπάρχει μία νέα σφραγίδα που θα είναι ηλεκτρονική.

Το εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα εφαρμόζεται σταδιακά ως ακολούθως:

Για τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR: Από 14 Μαΐου 2018, ενώ για τα πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω της απλουστευμένης διαδικασίας θα εφαρμοστεί από 2 Ιουλίου 2018.

Για άλλα πιστοποιητικά και έγγραφα (π.χ πιστοποιητικά καταγωγής EUR.1 & EUR-MED, πιστοποιητικά καταγωγής απλά): Από 24 Μαΐου 2018.

Θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2019, όπου τα πιστοποιητικά μπορούν να εκδίδονται είτε με την έως τώρα συνήθη διαδικασία είτε ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από την Τουρκία στο πλαίσιο της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας, ήδη από τις 24 Απριλίου 2018, δεν έφεραν υπογραφή από τις εκδούσες τουρκικές τελωνειακές αρχές. Αντί υπογραφής, φέρουν έναν μοναδικό και μη αναπαραγώγιμο κωδικό QR (QR code) ο οποίος, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές εμφανίζεται στο πιστοποιητικό μόνο κατά την ηλεκτρονική θεώρηση από τα τουρκικά τελωνεία. Ο εν λόγω κωδικός, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «υπογραφή» εντός του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία1, θα πρέπει να υπάρχει στα πιστοποιητικά, υπογραφή τησ Τουρκικησ Τελωνειακησ Αρχησ που τα εκδίδει (στην θέση 12 στα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR και στην θέση 11 στα πιστοποιητικά καταγωγησ EUR.1 & EUR-MED).

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική (1), στο άρθρο 18 αναφέρεται ότι η «απουσία υπογραφησ των αρμόδιων αρχών έκδοσησ», θεωρείται ωσ τεχνικόσ λόγοσ απόρριψησ. Ωσ εκ τούτου, (αφού αναφερθούν οι λόγοι απόρριψησ), το πιστοποιητικό επιστρέφεται στον εισαγωγέα, ώστε αυτόσ να είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση για έκδοση νέου πιστοποιητικού εκδοθέντοσ εκ των υστέρων και στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπογεγραμμένου από τισ αρμόδιεσ τουρκικέσ τελωνειακέσ αρχέσ.

Λόγω των ανωτέρω και κατόπιν ενημέρωσησ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα πιστοποιητικά κυκλοφορίασ A.TR και τα πιστοποιητικά καταγωγησ EUR.1 & EUR-MED, που έχουν εκδοθεί από τισ Τουρκικέσ Τελωνειακέσ Αρχέσ μέσω ηλεκτρονικού συστηματοσ και τα οποία δεν φέρουν την υπογραφη τησ Τουρκικησ Τελωνειακησ Αρχησ που τα εκδίδει (στην θέση 12 για τα πιστοποιητικά κυκλοφορίασ A.TR και στην θέση 11 για τα πιστοποιητικά καταγωγησ EUR.1 & EUR-MED), δεν θα γίνονται αποδεκτά ως έγκυρα έγγραφα, με συνέπεια την μη χορήγηση προτιμησιακής μεταχείρισης.

Όπωσ αναφέρθηκε ανωτέρω, θα απορρίπτονται για «τεχνικούς λόγους» , και ο διασαφιστησ θα πρέπει να υποβάλει ένα νέο υπογεγραμμένο πιστοποιητικό «εκ των υστέρων»2 εκδοθέν από τισ αρμόδιεσ Τουρκικέσ Αρχέσ.

Σύμφωνα με το άρθρο 163 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα - UCC [που κοινοποιηθηκε με την ανωτέρω (2) σχετικη], τα υποστηρικτικά έγγραφα (μεταξύ των οποίων και τα αποδεικτικά στοιχεία καταγωγησ ί καθεστώτοσ των εμπορευμάτων) που απαιτούνται για την εφαρμογη των διατάξεων που διέπουν το τελωνειακό καθεστώσ για το οποίο διασαφίζονται τα εμπορεύματα, πρέπει να βρίσκονται στην κατοχη του διασαφιστη και στη διάθεση των τελωνειακών αρχών τη στιγμη τησ υποβολησ τησ τελωνειακησ διασάφησησ η εφόσον ζητηθεί στα πλαίσια τελωνειακών ελέγχων. Επιπλέον, όπωσ αναλυτικά αναφέρθηκε, η προτιμησιακη μεταχείριση δεν μπορεί να χορηγηθεί με βάση μη υπογεγραμμένα πιστοποιητικά (EUR1, EUR-MED, A.TR) τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ωσ έγκυρα έγγραφα και η προτιμησιακη μεταχείριση δεν δύναται να χορηγηθεί.

Λόγω των ανωτέρω, συνιστάται στουσ οικονομικούσ φορείσ :

1) Να επανεξετάσουν τα έγγραφα που κατέχουν, και συγκεκριμένα τα πιστοποιητικά (EUR1, EUR-MED, A.TR) που εκδόθηκαν από τισ τουρκικέσ τελωνειακέσ αρχέσ κατά την περίοδο μεταξύ 24 Απριλίου 2018 και 12 Ιουλίου 2018,

και

2) Σε περίπτωση εντοπισμού μη υπογεγραμμένων πιστοποιητικών από τις αρμόδιες τουρκικές τελωνειακές αρχές (στην θέση 12 για τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR και στην θέση 11 για τα πιστοποιητικά καταγωγής EUR.1 & EUR-MED), να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση εκ των υστέρων, των ορθών (έγκυρων) υπογεγραμμένων πιστοποιητικών (κατόπιν επικοινωνίας με τους Τούρκους εξαγωγείς), για τυχόν εκ των υστέρων ελέγχων των εμπορευμάτων που έχουν ήδη εκκαθαριστεί.

Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR που εκδίδονται στο πλαίσιο της "απλουστευμένης διαδικασίας" που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 5 στοιχείο 

β) της απόφασης αριθ. 1/2006 της Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΚ-Τουρκίας της 26.09.2006, όπου η θέση 12 των πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR δεν φέρει υπογραφή των τελωνειακών αρχών.

Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!