Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1264/20-12-1999 Υποχρεώσεις Συμβολαιογράφων, Γραμματέων (Πρωτοδικών Εφετών και Ειρηνοδικείων), Δημάρχων, Ληξιάρχων, Προέδρων και Γραμματέων Κοινοτήτων μετά την κατάργηση των ΔΟΥ Κεφαλαίου Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης

ΥΠΟΙΚ 1106643/587/Α0013/ΠΟΛ.1264/20.12.1999 Υποχρεώσεις Συμβολαιογράφων, Γραμματέων (Πρωτοδικών Εφετών και Ειρηνοδικείων), Δημάρχων, Ληξιάρχων, Προέδρων και Γραμματέων Κοινοτήτων με τις διατάξεις του άρθρου 116 του Ν.Δ.118/1973 και του άρθρου 14, παρ.2 του Α.Ν.1521/1950, μετά την κατάργηση των ΔΟΥ Κεφαλαίου Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης

1. Με αφορμή την κατάργηση των ΔΟΥ Κεφαλαίου Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης είναι ανάγκη να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες σχετικά με τις υποχρεώσεις των προσώπων που περιέχονται στην επικεφαλίδα του θέματος και που πηγάζουν από τις διατάξεις του άρθρου 116 του Ν.Δ.118/1973 (ΦΕΚ 202/Α`) και του άρθρου 14, παρ. 2 του Α.Ν.1521/1950.

Ειδικότερα: ---------- Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του Π.Δ.218/1997 (ΦΕΚ 168/Α`/1997) "Ενοποίηση και Κατάργηση Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών" (ΔΟΥ) καταργήθηκαν οι ΔΟΥ Α` Κεφαλαίου Αθηνών, Β' Κεφαλαίου Αθηνών, ΔΟΥ Κεφαλαίου Πειραιά και ΔΟΥ Κεφαλαίου Θεσσαλονίκης.

Με τις διατάξεις της παρ. 3 του ιδίου ως άνω Π.Δ. η ΔΟΥ Γενικών Εσόδων Αθηνών μετονομάζεται σε ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

Η καθ` ύλην αρμοδιότητα των ανωτέρω καταργουμένων ΔΟΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 1 του ως άνω Π.Δ., περιέρχεται στις κατωτέρω ΔΟΥ, ανάλογα με τα ειδικότερα αντικείμενα ως εξής:

α) Για τα θέματα των κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ της κατοικίας του κληρονομούμενου, αυτού που παρέχει την γονική παροχή ή τον δωρητή αντίστοιχα, εκτός αυτών που αφορούν κατοίκους εξωτερικού, τα οποία περιέρχονται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

β) Για τα θέματα μεταβίβασης ακινήτων στις ΔΟΥ στην περιοχή των οποίων βρίσκεται το ακίνητο.

Φορολογία κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών

Με τις διατάξεις του άρθρου 116 του Ν.Δ.118/1973 θεσπίζονται, για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, υποχρεώσεις που συνίστανται στην παροχή, σε τακτά χρονικά διαστήματα, στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ στοιχείων που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και που αφορούν περιουσιακά γενικώς στοιχεία που αποκτήθηκαν αιτία θανάτου ή δωρεάς ή γονικής παροχής.

3. Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούνται τα πρόσωπα που προβλέπονται από το άρθρο 116 του Ν.Δ.118/1973 να υποβάλουν στις κατά τόπο αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία που προβλέπονται από το ανωτέρω άρθρο.

Φορολογία μεταβίβασης ακινήτων

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 14 του Α.Ν.1521/1950:

"Το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, υποχρεούνται ν` αποστέλλουν με απόδειξη στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.:

α) οι συμβολαιογράφοι, αντίγραφα των προσυμφώνων και των οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων κλπ. που έχουν συναφθεί μέσα στον αμέσως προηγούμενο μήνα,

β) οι γραμματείς των δικαστηρίων, περιλήψεις των αποφάσεων που εκδόθηκαν λόγω μη εκτελέσεως προσυμφώνου κλπ. με τα οποία επιτάσσεται η μεταβίβαση ακινήτων κλπ και

γ) οι προξενικές Αρχές αντίγραφα των προσωρινών ή οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων κλπ, τα οποία έχουν συναφθεί μέσα στον αμέσως προηγούμενο μήνα".

Συνεπώς, μετά την κατάργηση των ΔΟΥ Κεφαλαίου, παρακαλούνται τα ανωτέρω πρόσωπα να αποστέλλουν στις αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!