Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τα βασικά σημεία συνέντευξης του Α. Τσίπρα για φορολογία, αξιολόγηση, ΔΝΤ και ΕΛΣΤΑΤ

Ακριβή αποσπάσματα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, τις φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης, την τρίτη αξιολόγηση, το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την ΕΛΣΤΑΤ.

Για τον ΕΝΦΙΑ

"Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβριο, μιας αναδιάρθρωσης στο φόρο του ΕΝΦΙΑ, η οποία, όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ήταν αναδιάρθρωση σε σχέση με το τελικό ποσό, διότι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι, με βάση το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, να είναι σταθερό και αν δεν κάνω λάθος, είναι γύρω στα 2,6 δις ευρώ. Αλλά ήταν μια αναδιάρθρωση στο εσωτερικό της διάρθρωσης των φόρων, που το περίπου 40% της κάτω στρωμάτωσης, δηλαδή, των χαμηλών στρωμάτων, που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, είχαν κάποιες μειώσεις για κάποιους σημαντικές, για κάποιους άλλους όχι πολύ σημαντικές, αλλά κάποιες μειώσεις, για ένα 30% είχαν σταθερή τιμή στη φορολογία τους και για ένα 25%, στα υψηλά κλιμάκια, είδαν μια κάποια επιβάρυνση. Δηλαδή, είχαμε μια πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ τον χρόνο που μας πέρασε. Για το 2020, έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση, αν δεν κάνω λάθος, κατά ένα ποσοστό γύρω στο 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης απέναντι στους πολίτες, άρα και αυτό θα επιφέρει μια κάποια καλύτερη κατανομή στους φορολογούμενους. Σε ό,τι αφορά την προοπτική για την επόμενη ημέρα, θέλω να σας πω ότι το πού θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα δημιουργηθεί από το 2019 και μετά, είναι ένα στοιχείο, το οποίο θέλει κουβέντα και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα με το οικονομικό επιτελείο. Δηλαδή, δεν έχουμε καταλήξει αν ο καταλληλότερος χώρος κατανομής αυτού του δημοσιονομικού χώρου θα είναι σε αυτό τον φόρο ή σε άλλους φόρους. Κριτήριό μας, να είστε βέβαιοι, θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Διότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάρα πολλοί φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Και ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος, ο οποίος είναι άδικος σε ό,τι αφορά τη μικρή ιδιοκτησία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά, εάν θέλετε, και θα έχω το θάρρος να το πω πάρα πολύ ανοιχτά, σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ιδιοκτησία, δεν είναι. Διότι η μεγάλη ιδιοκτησία, εν πάση περιπτώσει, με κάποιο τρόπο αποκτήθηκε. Ποια είναι η μεγάλη αδικία, που δημιουργείται και αυτό πρέπει να το παραδεχθώ; Όχι ο φόρος αυτός καθαυτός στη μεγάλη ιδιοκτησία, αλλά το γεγονός ότι είμαστε σε μια εποχή κρίσης, που δεν κινείται η οικονομία και που αυτός ο οποίος θα ήθελε να αξιοποιήσει το ακίνητό του για να έχει κάποια εισοδήματα, διότι δεν έχει πια εισοδήματα ή έχουν μειωθεί τα εισοδήματά του, δεν μπορεί να το πουλήσει. Αυτό ήταν το μεγάλο θέμα. Σιγά-σιγά, λοιπόν, νομίζω ότι βγαίνοντας από την κρίση, θα αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία στην αγορά. Ήδη, βλέπουμε ότι έχει αρχίσει σιγά-σιγά, με δειλά βήματα, να κινείται η αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα βεβαίως στις τουριστικές περιοχές. Και πιστεύουμε ότι σε αυτό θα συμβάλλει και η προσπάθεια, που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, της δημιουργίας ενός πλαισίου σύγκλισης των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών. Να σταματήσει, δηλαδή, να είναι άλλη η αντικειμενική αξία και άλλη η πραγματική αξία των ακινήτων. Και νομίζω ότι αυτό θα γίνει μάλιστα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης."

Φοροελαφρύνσεις αν επιτευχθεί υπεραπόδοση των στόχων

"...προβλέπεται η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων το 2020 -έχει ψηφιστεί στα αντίμετρα που αφορούν το 2020- από το 29% στο 26%, ήδη. Γιατί το 2020 και όχι το 2019; Διότι, τα αντίμετρα συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα μέτρα, εκεί όπου δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος από φορολογία, αντισταθμίζεται αυτός ο δημοσιονομικός φόρτος από μείωση της φορολογίας. Άρα, λοιπόν, πήγαν το 2020 τα φορολογικά μέτρα και το 2019 έχουμε τις δαπάνες. Εάν, λοιπόν, δούμε, του χρόνου τέτοιον καιρό ή στο τέλος του 2018, όταν θα φτιάχνουμε τον Προϋπολογισμό του 2019, ότι για άλλη μια φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας, τα αποτελέσματα που θα έχουμε από την ανάπτυξη, θα έχουμε απόδοση καλύτερη από αυτή που περιμέναμε, πράγμα το οποίο δεν είναι απίθανο να συμβεί -συνέβη το 2016, ελπίζουμε να συμβεί και το 2017, μπορεί να συμβεί και το 2018- και διαμορφωθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος από τον προβλεπόμενο, τότε, είπα και πιο πριν, θα φροντίσουμε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, στοχευμένα, να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Διότι, νομίζω ότι είναι κοινή εκτίμηση πως η επιβάρυνση που υπάρχει, ιδίως σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, είναι οριακή επιβάρυνση και είναι βέβαιο ότι η επόμενη ημέρα της κρίσης σημαίνει και ένα πεδίο άμβλυνσης αυτής της επιβάρυνσης, που επιβλήθηκε τα χρόνια της προσαρμογής, που ήταν μια πρωτοφανής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσαρμογή. Να πω και κάτι άλλο με την ευκαιρία: Ένα από τα θέματα που συζητάμε και ανέφερα και στην ομιλία μου στην Πνύκα, στην προοπτική της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, είναι να μετατραπεί η νομισματική σύγκλιση σε οικονομική και εν τέλει σε πολιτική και να υπάρξουν στην Ευρώπη, πέρα από θεσμοί δημοκρατικής εμβάθυνσης, και ένας κοινός Προϋπολογισμός και μια κοινή εποπτεία διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος και του δημόσιου χρέους, αλλά και φορολογική σύγκλιση. Αναχαίτιση, δηλαδή, αυτής της μεγάλης απόκλισης που υπάρχει σήμερα και δημιουργεί συνθήκες ανισότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Γι΄ αυτό, λοιπόν, έλεγα πριν ότι αν όντως υπάρξουν γενναίες τομές και προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους αλλαγές στην Ευρώπη, αυτό θα είναι προς όφελος της Ελλάδας.

"Η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό"

"Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση, πρέπει να σας πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε μπροστά μας. Γι΄ αυτό τον σκοπό, το επόμενο διάστημα, θα συγκαλέσω άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς το επόμενο διάστημα. Και θα πάρουμε τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διότι, επαναλαμβάνω, ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας. Και αν θέλετε, η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση και της τοποθέτησης του Γάλλου Προέδρου, ήταν η συμφωνία του σε αυτό και η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, να έρθουν με καλή πίστη και να μην προβάλουν ζητήματα έξω από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, που μπορεί να καθυστερήσουν αυτή τη διαδικασία. Διότι, πια, είναι εμφανές ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, δεν είναι μόνο ζήτημα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα. Είναι ζήτημα που αφορά την επιτυχία της Ευρώπης και τη δυνατότητά της συνολικά να ξεπεράσει την κρίση. Διότι, το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης."

Για το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

"Εμείς στο βαθμό που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μια συμφωνία που έχουμε μπροστά μας και ξέρουμε πολύ καλά ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, ότι έχουμε βρεθεί και σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα. Άλλωστε, η τρίτη αξιολόγηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα, ζητήματα εφαρμογής, νομοθεσίας και όχι κρίσιμα πολιτικά ζητήματα και, βεβαίως, αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές, καλή τη πίστη, θα έρθουν με ένα κοινό στόχο. Να σας το πω διαφορετικά: εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, στο βαθμό που τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε ασφαλώς και χωρίς την παρουσία του, το πιστεύουμε αυτό, το πιστεύαμε από την αρχή. Ήμασταν οι μόνοι που το πιστεύαμε τότε, τώρα το πιστεύουν οι περισσότεροι στην Ευρώπη. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ, να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο πόδι έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δυόμιση χρόνια, κάποια στιγμή, πρέπει να αποφασίσουνε. Φαντάζομαι ότι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να πάρουν τις αποφάσεις τους είναι, εντάξει να γίνουν και οι γερμανικές εκλογές, μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτό δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αφορά συνολικά την Ευρώπη. Και νομίζω ότι το γεγονός ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και τη νέα αρχιτεκτονική της, στο οποίο πλαίσιο η Ελλάδα δεν είναι απλώς κομπάρσος ή παρατηρητής, παρεμβαίνει, έχει άποψη, η ελληνική κυβέρνηση έχει άποψη, θέση και διαμορφώνει συμμαχίες, σήμερα, στην Ευρώπη. Το διαπιστώσατε, νομίζω, με την επίσκεψη Μακρόν. Το γεγονός αυτό, πιστεύω, ότι μας ευνοεί. Διότι το συνολικότερο χρονοδιάγραμμα αυτών των αλλαγών εντάσσεται μέσα στο χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Άρα, η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, επαναλαμβάνω, είναι προϋπόθεση για ένα success story, για να θυμηθώ τα παλιά, όχι δικό μας, αλλά της Ευρώπης. Για μια προοπτική επιτυχίας που θα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.​"

"Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ"

"Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως και με βάση αυτά τα στοιχεία λειτουργεί, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση αυτά τα στοιχεία προχώρησαν όλα τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και με βάση αυτά τα στοιχεία προχωράμε και δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Πέραν αυτού, λοιπόν, δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο."

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!