Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. Φ. 800/78/322995 Σ.1853/18-4-2016 Έγκριση Γενικού Κανονισμού Διπλογραφικής Λογιστικής Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αριθμ. Φ. 800/78/322995 Σ. 1853    

ΦΕΚ Β 1692/13-6-2016

Έγκριση Γενικού Κανονισμού Διπλογραφικής Λογιστικής Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

1. Έχοντας υπόψη :
α. Το Ν.δ. 721/1970, "Περί Οικονομικής Μέριμνας και Λογιστικής των Ε.Δ.", άρθρο 5.
β. Το Ν.2292/1995 "Οργάνωση και Λειτουργία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Διοίκηση και Έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων και Άλλες Διατάξεις", όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
γ. Την υπ" αριθμ. 3 Γνωμάτευση της 13ης/11-5-2015, Συνεδρίασης Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), αποφασίζουμε:

1. Εγκρίνουμε τον Γενικό Κανονισμό Διπλογραφικής Λογιστικής Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, από την εφαρμογή του οποίου δεν προκαλείται επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού και θέτουμε αυτόν σε εφαρμογή από της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΕΔ)

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α"
ΓΕΝΙΚΑ

ΤΜΗΜΑ 1ο
ΣΚΟΠΟΣ

1. Σκοπός του παρόντος Κανονισμού είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη λογιστική λειτουργία των οικονομικά ανεξάρτητων Μονάδων και Υπηρεσιών των ΕΔ, στο πλαίσιο των διατάξεων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
2. Για τη λεπτομερή ανάλυση των διατάξεων του παρόντος Γενικού Κανονισμού, τη δομημένη περαιτέρω ανάπτυξη της λογιστικής ως και την παροχή οδηγιών εφαρμογής του, είναι δυνατό να εκδίδεται κατά Κλάδο των Ε.Δ. Ειδικός Κανονισμός, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες στην αποστολή, τις ανάγκες και την οργάνωσή τους.

ΤΜΗΜΑ 2ο
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

1. Για τον καθορισμό λογιστικού σχεδίου σε κάθε Κλάδο των ΕΔ απαιτείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.δ.721/1970, η έκδοση Κανονισμού, στον οποίο να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία :
α. Η εφαρμοστέα λογιστική μέθοδος και το σύστημα εγγραφών
β. Τα τηρούμενα λογιστικά βιβλία
γ. Το διάγραμμα και ο τρόπος κίνησης των λογαριασμών
δ. Τα έντυπα εσωτερικής λογιστικής υπηρεσίας
ε. Τα παραστατικά που υποστηρίζουν τις οικονομικές πράξεις

2. Με τις διατάξεις του Ν.4270/2014, στο πλαίσιο των καθοριζομένων στο Π.δ. 15/2011, προβλέπεται η εφαρμογή διπλογραφικής λογιστικής από τους Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης. Στις εν λόγω διατάξεις προβλέπονται οι βασικές λογιστικές αρχές, το σύστημα λογιστικής καταγραφής, οι κατηγορίες λογαριασμών, η περίοδος τακτοποιητέων εγγραφών, τα λογιστικά βιβλία.

3. Το νέο λογιστικό σύστημα επιφέρει δυναμική μεταβολή στις ισχύουσες οικονομικές διαδικασίες, παρέχοντας σημαντικό αριθμό πληροφοριών επί της περιουσιακής διάρθρωσης, της οικονομικής θέσης, της συγκρισιμότητας των οικονομικών στοιχείων, του παραγόμενου οικονομικού έργου και της εν γένει συναλλακτικής δραστηριότητας των Μονάδων και Υπηρεσιών των ΕΔ, σε τυποποιημένο επίπεδο.

ΤΜΗΜΑ 3ο
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

1. Το λογιστικό σχέδιο που καθορίζεται στον παρόντα Κανονισμό εφαρμόζεται από όλες τις οικονομικά ανεξάρτητες Μονάδες και Υπηρεσίες των ΕΔ, δηλαδή από τις Μονάδες και Υπηρεσίες που έχουν οικονομική αυτοτέλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.δ.721/1970.

2. Εξαιρούνται από τον παρόντα Κανονισμό οι Μονάδες και Υπηρεσίες των ΕΔ που εφαρμόζουν διαφορετικό λογιστικό σχέδιο, βάσει διατάξεων Νόμου, ή Προεδρικών Διαταγμάτων ή Γενικού Κανονισμού, όπως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ, ΟΣΜΑΕΣ, ΟΣΜΑΝ, ΟΣΜΑΑ κ.α.), Στρατιωτικά Πρατήρια (ΕΚΕΜΣ, ΠΟΝ, ΣΕΠΑ), Στρατιωτικά Νοσοκομεία (401 ΓΣΝΑ, ΝΝΑ, 251 ΓΝΑ κα), λοιπές Στρατιωτικές Μονάδες ή Υπηρεσίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Ομοίως εξαιρούνται κατ" αρχή και οι Στρατιωτικές Εκμεταλλεύσεις Εξυπηρέτησης Προσωπικού ΕΔ, που διαχειρίζονται κεφάλαια εκτός Κρατικού Π/Υ.

3. Τα ΓΕ δύνανται να εντάσσουν τις Στρατιωτικές Εκμεταλλεύσεις Εξυπηρέτησης Προσωπικού της ανωτέρω παραγράφου 2 στο παρόν λογιστικό σχέδιο.

4. Οι Ειδικοί Κανονισμοί - Εγχειρίδια των Γενικών Επιτελείων που έχουν εκδοθεί βάσει διατάξεων που καταργούνται δυνάμει της παραγράφου 1 του άρθρου 177 του Ν. 4270/2014, εφόσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις του Ν. 4270/2014 και στα καθοριζόμενα στον παρόντα Κανονισμό διατηρούνται σε ισχύ.

ΤΜΗΜΑ 4ο
ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Η έκδοση του παρόντος Κανονισμού προβλέπεται από το ΝΔ. 721/1970 «Περί Οικονομικής Μερίμνης και Λογιστικού των ΕΔ».

2. Για τη σύνταξή του ελήφθησαν υπόψη τα ακόλουθα :
α. Οι διατάξεις του Ν.4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας-δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄143/28-6-2014).
β. Οι διατάξεις του Ν.δ.721/1970 «Περί Οικονομικής Μερίμνης και Λογιστικού των ΕΔ» (ΦΕΚ Α"251/ 23.11.1970).
γ. Οι διατάξεις του Π.δ. 15/2011 «Περί ορισμού του περιεχομένου και του χρόνου έναρξης εφαρμογής της διπλογραφικής λογιστικής τροποποιημένης ταμειακής βάσης» (ΦΕΚ Α"30 / 02-03-2011), όπως αυτές προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες συναλλακτικές δραστηριότητες των ΕΔ.

3. Οι τροποποιήσεις και συμπληρώσεις του παρόντος Κανονισμού αποτελούν ευθύνη της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΓΕΕΘΑ και εγκρίνονται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 18 Απριλίου 2016

Ο Υπουργός 
Παναγιώτης Καμμένο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!