Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΤΔ Γ1061457 ΕΞ 2016 Απαγορεύσεις και Περιορισμοί - Ασφάλεια τροφίμων - Κοινοποίηση Καν. (ΕΕ) 2016/166

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ -
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ,
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΦΟΡΕΩΝ & ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Δημ. Τσαγκαλάκης
Τηλέφωνο:210 6987444
Fax: 210 6987459
e-mail:d19diadi@otenet.gr

ΑΔΑ: ΨΗΖΥΗ-ΤΒΞ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2016

Αρ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ1061457 ΕΞ 2016

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

ΘΕΜΑ : Απαγορεύσεις και Περιορισμοί - Ασφάλεια τροφίμων - Κοινοποίηση Καν. (ΕΕ) 2016/166 για τον καθορισμό ειδικών όρων που εφαρμόζονται στις εισαγωγές τροφίμων που περιέχουν ή αποτελούνται από φύλλα betel («Piper betle») από την Ινδία

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τον Καν. (ΕΕ) 2016/166 (Συνημμένο 1) «για τον καθορισμό ειδικών όρων που εφαρμόζονται στις εισαγωγές τροφίμων που περιέχουν ή αποτελούνται από φύλλα betel («Piper betle») από την Ινδία», λόγω αυξημένου κινδύνου παρουσίας σαλμονέλας και ο οποίος ισχύει από 12 Φεβρουάριου 2016. Συγκεκριμένα:

Πεδίο εφαρμογής

Ο κοινοποιούμενος κανονισμός ισχύει για φορτία τροφίμων που περιέχουν ή αποτελούνται από φύλλα betel («piper betle L.»), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στον κωδικό Συνδυασμένης Ονοματολογίας 14049000, καταγωγής ή προέλευσης Ινδίας (Παράρτημα Ι του κοινοποιούμενου κανονισμού).

Στις διατάξεις του κανονισμού δεν εμπίπτουν τα προαναφερόμενα είδη όταν αυτά εισάγονται από ιδιώτες για προσωπική κατανάλωση και χρήση ή όταν ο τελικός προορισμός τους δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. εμπορεύματα υπό διαμετακόμιση με προορισμό τρίτη χώρα ή εμπορεύματα εισερχόμενα σε ελεύθερη ζώνη με προορισμό τρίτη χώρα).

Όροι για την έγκριση της εισόδου

Η είσοδος στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ εμπορευμάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του κοινοποιούμενου κανονισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω Καθορισμένων Σημείων Εισόδου (ΚΣΕ), τα οποία στη χώρα μας ταυτίζονται με τα ΚΣΕ που ισχύουν για τα εμπορεύματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του Καν. (ΕΚ) 669/2009 (Συνημμένο 2). Επιπλέον, κάθε εισερχόμενο στην ΕΕ φορτίο ελεγχόμενων εμπορευμάτων οφείλει να συνοδεύεται από Κοινό Έγγραφο Εισόδου - ΚΕΕ (βλ. Παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΚ) 669/2009 - Συνημμένο 3).

Κατά την είσοδο των εν λόγω εμπορευμάτων, οι Τελωνειακές Αρχές συνεργάζονται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου - ΠΚΠΦ & ΠΕ και Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής - ΔΑΟΚ) προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ελεγχόμενων εμπορευμάτων χωρίς την έγκριση των αρμοδίων Αρχών, η είσοδος ελεγχόμενων εμπορευμάτων από μη καθορισμένα σημεία εισόδου ή τέλος, εμπορευμάτων των οποίων η είσοδος απορρίπτεται από τις αρμόδιες Αρχές. Οι αποφάσεις των εν λόγω Υπηρεσιών εμφαίνονται στο Κοινό Έγγραφο Εισόδου, στα πεδία ΙΙ.6, ΙΙ.14 και ΙΙ.16 του Μέρους ΙΙ.

Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία

Το πρωτότυπο ΚΕΕ συνοδεύει το φορτίο μέχρι και την άφιξή του στο σημείο όπου πρόκειται να τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία. Κατά τη θέση των ελεγχόμενων εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία, η προσκόμιση του ΚΕΕ (σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή), δεόντως υπογεγραμμένου (θέση ΙΙ.21, Μέρος ΙΙ του ΚΕΕ), σφραγισμένου (θέση ΙΙ.20, Μέρος ΙΙ του ΚΕΕ) και με την έγκριση της αρμόδιας Αρχής στη θέση ΙΙ.14 του Μέρους ΙΙ, αποτελεί υποχρεωτική συνθήκη προκειμένου να επιτραπεί η υπαγωγή τους στο συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς.

Σε περίπτωση κατά την οποία μία αποστολή φορτίου διαχωριστεί σε μικρότερες σε χρονικό σημείο μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της αρμόδιας Αρχής αλλά πριν από τη θέση του σε ελεύθερη κυκλοφορία, τότε κάθε επιμέρους φορτίο οφείλει να συνοδεύεται από επικυρωμένο (από την αρμόδια Αρχή) αντίγραφο του ΚΕΕ.

Μετέπειτα μεταφορά

Στην περίπτωση που αποφασισθεί από τις Υπηρεσίες του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο καθορισμένο σημείο εισόδου η έγκριση της μεταφοράς ελεγχόμενου φορτίου στο σημείο προορισμού ενώ εκκρεμεί η έκδοση των αποτελεσμάτων των φυσικών ελέγχων, τότε το φορτίο συνοδεύεται από επικυρωμένο αντίγραφο του ΚΕΕ στο οποίο εμφαίνεται η σχετική απόφαση (πεδίο ΙΙ.5 του Μέρους ΙΙ) και η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο όταν προσκομιστεί το πρωτότυπο ΚΕΕ με την ένδειξη «ΑΠΟΔΕΚΤΟ για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία» στο πεδίο ΙΙ. 14 του Μέρους ΙΙ, καθώς και με τη σχετική θεώρηση της αρμόδιας Αρχής.

Διαχείριση μη συμμορφούμενων εμπορευμάτων

Η απόφαση για τη μεταχείριση των ελεγχόμενων εμπορευμάτων στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με τον κοινοποιούμενο κανονισμό ανήκει στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιών του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα καθορισμένα σημεία εισόδου (βλ. πεδία ΙΙ.6 και ΙΙ.16: εκ νέου αποστολή, καταστροφή, μετατροπή, χρήση για άλλο σκοπό) με την επιφύλαξη των επιβεβλημένων κατά περίπτωση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων.

TARIC

Σημειώνεται ότι το μέτρο που προβλέπεται από τον κοινοποιούμενο κανονισμό για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία είναι ενσωματωμένο στο taric (κωδικός μέτρου CD202) και συνδεδεμένο με τους κωδικούς εμπορευμάτων του πεδίου εφαρμογής του. Ο κωδικός του δηλούμενου στη θέση 44-1 της διασάφησης Κοινού Εγγράφου Εισόδου είναι ο C678. Στις περιπτώσεις υποβολής διασαφήσεων εισαγωγής ειδών που αποστέλλονται από την Ινδία και κατατάσσονται στους κωδικούς του πεδίου εφαρμογής του κοινοποιούμενου κανονισμού, όμως δεν εμπίπτουν στις διατάξεις αυτού (και συνεπώς δεν απαιτείται η έκδοση Κοινού Εγγράφου Εισόδου), προκειμένου οι εν λόγω διασαφήσεις εισαγωγής να γίνονται αποδεκτές από το ICISnet, οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να συμπληρώνουν στο πεδίο 44-1 της διασάφησης τον κωδικό πλασματικού πιστοποιητικού Υ066 «Προϊόντα που δεν περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από φύλλα betel «Piper betle»». Τέλος, στις περιπτώσεις υποβολής διασαφήσεων εισαγωγής ειδών που κατατάσσονται στους κωδικούς του πεδίου εφαρμογής του κοινοποιούμενου κανονισμού, όμως δεν αποστέλλονται από την Ινδία, προκειμένου οι εν λόγω διασαφήσεις εισαγωγής να γίνονται αποδεκτές από το ICISnet, οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να συμπληρώνουν στο πεδίο 44-1 της διασάφησης τον κωδικό πλασματικού πιστοποιητικού Υ065 «Εμπορεύματα που δεν αποστέλλονται από την Ινδία».

Συνημμένα: -3-

Ακριβές αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος του
Αυτοτελούς Τμήματος Διοίκησης
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!