ΔΔΘΤΟΚ Β 1045905/2016 Παροχή οδηγιών επί της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ. Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β' Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10 101 84 Αθήνα Πληροφορίες:Αγγελική Καρανικόλα Τηλέφωνο:210 69 87 513 FAX:210 6987506 Email:d17- c@2001.svzefxis.gov.gr |
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Αρ. Πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Β 1045905 ΕΞ 2016 Αθήνα, 18 Μαρτίου 2016 ΠΡΟΣ: Όπως Πίνακας Διανομής |
ΘΕΜΑ : Παροχή οδηγιών επί της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου.
ΣΧΕΤ: Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β 5026589ΕΞ2015/23-12-2015 ΔΥΟ (Κοινοποίηση Ανακοίνωσης σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου).
Α. Με την ανωτέρω σχετική, σας κοινοποιήθηκε για ενημέρωση και εφαρμογή η ανακοίνωση σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L321/05.12.2015).
Ειδικότερα, ορίζεται ότι βάσει του άρθρου 4 της Απόφασης του Συμβουλίου αριθ. 2014/668/ΕΕ (L278/20.9.2014), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθ. 2014/691/EE (L 289/3.10.2014), από την 1η Ιανουαρίου 2016 εφαρμόζονται προσωρινά ορισμένοι τίτλοι, παραρτήματα και πρωτόκολλα της εν λόγω συμφωνίας, όπως αναλυτικά περιγράφονται στην προαναφερόμενη ανακοίνωση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το Πρωτόκολλο Καταγωγής (Πρωτόκολλο Ι) της συμφωνίας, το οποίο σας κοινοποιούμε κατά λόγο αρμοδιότητας.
Το πλήρες κείμενο της κοινοποιούμενης συμφωνίας είναι δημοσιευμένο στης Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στο τεύχος L 161/29.5.2014 στην ιστοσελίδα: https://eur-lex.europa.eu
Β. Επί της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Ουκρανίας αφετέρου, επισημαίνονται κυρίως τα κατωτέρω:
i. ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ-ΣΤΟΧΟΣ (άρθρο 25)
Τα συμβαλλόμενα μέρη, δημιουργούν προοδευτικά ζώνη ελευθέρων συναλλαγών εντός μεταβατικής περιόδου που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης συμφωνίας (εκτός και αν προβλέπεται διαφορετικά στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ αυτής), βάσει των σχετικών διατάξεών της και σύμφωνα με το άρθρο XXIV της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου του 1994 (GATT του 1994).
ii. ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΑΣΜΩΝ (άρθρο 27)
Για τους σκοπούς του κεφαλαίου 1, του τίτλου IV (Εμπόριο και συναφή με το εμπόριο θέματα) της κοινοποιούμενης συμφωνίας ως «τελωνειακοί δασμοί» ορίζονται οι δασμοί ή επιβαρύνσεις κάθε είδους που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή ή την εξαγωγή εμπορευμάτων ή συνδέονται με αυτές, συμπεριλαμβανομένων όλων των πρόσθετων τελών ή επιβαρύνσεων που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή ή την εξαγωγή ή συνδέονται με αυτές. Στους τελωνειακούς δασμούς δεν περιλαμβάνονται:
α) επιβαρύνσεις ισοδύναμες με εσωτερικό φόρο, οι οποίες επιβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 32 (Εξαγωγικές επιδοτήσεις και άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος) της κοινοποιούμενης συμφωνίας,
β) δασμοί που επιβάλλονται σύμφωνα με το κεφάλαιο 2 (Μέτρα αποκατάστασης) του τίτλου IV της κοινοποιούμενης συμφωνίας,
γ) τέλη ή άλλες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 33 (Τέλη και άλλες επιβαρύνσεις) της κοινοποιούμενης συμφωνίας.
iii. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ (άρθρο 29)
Κάθε μέρος μειώνει ή καταργεί του τελωνειακούς δασμούς σε προϊόντα καταγωγής του άλλου μέρους σύμφωνα με τους πίνακες υποχρεώσεων που καθορίζονται στο Παράρτημα Ι-Α της κοινοποιούμενης συμφωνίας (σελ. 184 έως 1600).
Για τα μεταχειρισμένα ενδύματα και άλλα μεταχειρισμένα είδη που υπάγονται στον κωδικό 63090000 της Ουκρανίας, η Ουκρανία καταργεί τους τελωνειακούς δασμούς επί των εισαγωγών σύμφωνα με τους όρους του Παραρτήματος Ι-Β της κοινοποιούμενης συμφωνίας (σελ. 1607).
Για κάθε εμπόρευμα ο βασικός δασμολογικός συντελεστής επί του οποίου εφαρμόζονται οι διαδοχικές μειώσεις είναι εκείνος που καθορίζεται στο Παράρτημα Ι της κοινοποιούμενης συμφωνίας.
Εάν οποτεδήποτε μετά την έναρξη ισχύος της κοινοποιούμενης συμφωνίας ένα μέρος μειώσει ένα δασμό μάλλον ευνοούμενου κράτους (ΜΕΚ) που εφαρμόζει, ο εν λόγω δασμός εφαρμόζεται ως βασικός συντελεστής μόνο εφόσον είναι χαμηλότερος από το δασμολογικό συντελεστή που υπολογίζεται βάσει του προαναφερόμενου Πίνακα Υποχρεώσεων.
Στο Παράρτημα Ι-Α του κεφαλαίου 1 του Τίτλου IV απαριθμούνται οι Πίνακες Υποχρεώσεων έκαστου συμβαλλόμενου μέρους σχετικά με τη μείωση ή κατάργηση των δασμών για τα εμπορεύματα καταγωγής του άλλου μέρους, ανά κωδικό εμπορεύματος. Ειδικότερα, περιλαμβάνεται Πίνακας κατάργησης των δασμών της Ουκρανίας για τα εμπορεύματα καταγωγής ΕΕ (σελ. 184 έως 899) και στη συνέχεια Πίνακας κατάργησης των δασμών της ΕΕ για τα εμπορεύματα καταγωγής Ουκρανίας (σελ.900 έως 1600).
iv. ΡΗΤΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (άρθρο 30)
Κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να αυξήσει οποιοδήποτε υπάρχοντα δασμό, ούτε να εγκρίνει νέο δασμό για τα εμπορεύματα καταγωγής του άλλου μέρους. Ωστόσο η εν λόγω διάταξη δεν στερεί από κανένα μέρος τη δυνατότητα είτε να αυξάνει ένα δασμό στο ύψος που ορίζεται στον Πίνακα Υποχρεώσεών του έπειτα από μονομερή μείωση, είτε να διατηρεί ή να αυξάνει ένα δασμό, όπως εγκρίνεται από το όργανο επίλυσης διαφορών (ΟΕΔ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
ν. ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ (άρθρο 31)
Τα συμβαλλόμενα μέρη δε θεσπίζουν ούτε διατηρούν τελωνειακούς δασμούς, φόρους ή κάθε άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος που επιβάλλεται στις εξαγωγές ή συνδέεται με τις εξαγωγές εμπορευμάτων προς το έδαφος του άλλου μέρους.
Οι υπάρχοντες τελωνειακοί δασμοί ή τα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος που εφαρμόζει η Ουκρανία, όπως απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι-Γ (σελ. 1608-1613) της κοινοποιούμενης συμφωνίας καταργούνται σταδιακά εντός μεταβατικής περιόδου σύμφωνα με τον Πίνακα Υποχρεώσεών της που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι-Γ. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική σημείωση ο εν λόγω πίνακας θα πρέπει αναθεωρηθεί. Επιπρόσθετα, η Ουκρανία δύναται να θεσπίσει μέτρα διασφάλισης για τους εξαγωγικούς δασμούς, όπως ορίζεται στο Παράρτημα Ι-Δ της κοινοποιούμενης συμφωνίας.
vi. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (άρθρο 37)
Τα μέρη συμφωνούν ότι η διοικητική συνεργασία είναι ουσιαστική για την εφαρμογή και τον έλεγχο της προτιμησιακής μεταχείρισης και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τις παρατυπίες και την απάτη σε τελωνειακά θέματα σχετικά με την εισαγωγή, την εξαγωγή, τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων καθώς και την υπαγωγή τους σε οποιοδήποτε άλλο τελωνειακό καθεστώς ή διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων απαγόρευσης, περιορισμού και ελέγχου. Στο συγκεκριμένο άρθρο προβλέπεται η δυνατότητα σε ένα μέρος να προβεί σε προσωρινή αναστολή μιας συγκεκριμένης προτιμησιακής μεταχείρισης για κάποιο προϊόν, υπό τους όρους κα τις προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στο εν λόγω άρθρο.
vii. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
Επί του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής της ως άνω συμφωνίας επισημαίνονται τα ακόλουθα :
Οι κανόνες καταγωγής και οι μέθοδοι διοικητικής συνεργασίας που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της κοινοποιούμενης συμφωνίας, περιλαμβάνονται στο Πρωτόκολλο Καταγωγής (Πρωτόκολλο Ι, σελ. 1994 έως 2120).
1. ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ «ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» Ή «ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ (άρθρο 2)
Θεωρούνται προϊόντα καταγωγής ενός συμβαλλόμενου μέρους:
- Τα προϊόντα που παράγονται εξ' ολοκλήρου σε ένα συμβαλλόμενο μέρος, κατά την έννοια του άρθρου 5 (Εξ' ολοκλήρου παραγόμενα προϊόντα) του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής και
- τα προϊόντα που παράγονται σε ένα μέρος και περιέχουν ύλες που δεν έχουν παραχθεί εξ' ολοκλήρου σ' αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι οι ύλες αυτές έχουν υποστεί επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση στο εν λόγω μέρος, κατά την έννοια του άρθρου 6 (Επαρκώς επεξεργασμένα ή μεταποιημένα προϊόντα) του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
2. ΣΩΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ (άρθρα 3 και 4)
Τα προϊόντα θεωρούνται ως προϊόντα καταγωγής ενός μέρους αν παράγονται στο εν λόγω μέρος με ύλες καταγωγής άλλου μέρους, με την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία ή μεταποίηση που πραγματοποιήθηκε υπερβαίνει τις ανεπαρκείς επεξεργασίες ή μεταποιήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7, χωρίς ωστόσο να απαιτείται οι ύλες αυτές να έχουν υποστεί επαρκείς επεξεργασίες ή μεταποιήσεις.
3. ΕΞ' ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (άρθρο 5)
Στο άρθρο 5 του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής, απαριθμούνται τα προϊόντα που θεωρούνται ως εξ ολοκλήρου παραγόμενα σε ένα συμβαλλόμενο μέρος.
4. ΕΠΑΡΚΩΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ Ή ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (άρθρο 6)
Τα προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί εξ' ολοκλήρου, για την εφαρμογή του άρθρου 2 του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής, θεωρείται ότι υπέστησαν επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις του πίνακα που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου (σελ. 2019-2110).
Οι προϋποθέσεις αυτές δηλώνουν για όλα τα προϊόντα που καλύπτονται από τη συμφωνία, την επεξεργασία ή τη μεταποίηση που πρέπει να υποστούν οι μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων αυτών και εφαρμόζονται μόνο σε σχέση με αυτές τις ύλες, προκειμένου τα παραγόμενα προϊόντα να αποκτήσουν το χαρακτήρα καταγωγής.
Επομένως, εάν ένα προϊόν που έχει αποκτήσει το χαρακτήρα καταγωγής, πληρώντας τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον πίνακα για το προϊόν αυτό, χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός άλλου προϊόντος, οι προϋποθέσεις που ισχύουν για το προϊόν στο οποίο τούτο ενσωματώνεται δεν ισχύουν και ως προς αυτό και δεν λαμβάνονται υπόψη οι μη καταγόμενες ύλες που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.
Παρά τα ανωτέρω, είναι δυνατή για την κατασκευή ενός προϊόντος, η χρησιμοποίηση μη καταγόμενων υλών με την προϋπόθεση ότι η συνολική τους αξία δεν υπερβαίνει το 10% της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος (κανόνας γενικής ανοχής).
Ωστόσο επισημαίνονται τα ακόλουθα:
- Όταν ο προβλεπόμενος κανόνας καταγωγής είναι κανόνας ποσοστού δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση του ποσοστού αυτού μέσω του κανόνα γενικής ανοχής.
- Ο κανόνας γενικής ανοχής 10% δεν εφαρμόζεται στα προϊόντα των κεφαλαίων 50 έως 63 του Εναρμονισμένου Συστήματος.
- Οι επεξεργασίες που υφίστανται οι ύλες που καλύπτονται από τον κανόνα γενικής ανοχής πρέπει να υπερβαίνουν εκείνες που χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκείς.
Οι ανωτέρω διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7 του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής, για την ανεπαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση.
5. ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Ή ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ (άρθρο 7)
Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου 7, οι επεξεργασίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αυτού, θεωρούνται ως ανεπαρκείς επεξεργασίες ή μεταποιήσεις για την απόκτηση του χαρακτήρα καταγωγής στα προϊόντα, ανεξάρτητα από το εάν πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής (περί επαρκώς επεξεργασμένων ή μεταποιημένων προϊόντων).
6. ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (άρθρο 13)
Η προτιμησιακή μεταχείριση που προβλέπεται από την κοινοποιούμενη συμφωνία, εφαρμόζεται αποκλειστικά στα εμπορεύματα που πληρούν τις απαιτήσεις του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής και μεταφέρονται απευθείας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας. Ωστόσο, καταγόμενα προϊόντα που αποτελούν μια και μόνο αποστολή είναι δυνατόν να μεταφέρονται μέσω άλλων εδαφών, με ενδεχόμενη μεταφόρτωση ή προσωρινή αποθήκευση σε αυτά τα εδάφη, υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα παραμένουν υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών της χώρας διαμετακόμισης ή αποθήκευσης και ότι δεν υφίστανται εκεί άλλες εργασίες εκτός από την εκφόρτωση, την επαναφόρτωση ή κάθε άλλη εργασία που αποβλέπει στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.
Τα καταγόμενα προϊόντα είναι δυνατόν να μεταφέρονται με αγωγούς μέσω εδάφους άλλου από το έδαφος της ΕΕ ή της Ουκρανίας.
Για την απόδειξη της τήρησης του κανόνα της απευθείας μεταφοράς, προσκομίζονται στις τελωνειακές αρχές του μέρους εισαγωγής, τα ακόλουθα:
1. Ένα ενιαίο έγγραφο μεταφοράς που καλύπτει τη διέλευση από το μέρος εξαγωγής μέσω της χώρας διαμετακόμισης ή
2. βεβαίωση που χορηγείται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας διαμετακόμισης η οποία παρέχει ακριβή περιγραφή των προϊόντων, αναφέρει τις ημερομηνίες εκφόρτωσης και επαναφόρτωσης των προϊόντων και εφόσον συντρέχει περίπτωση, τα ονόματα των πλοίων ή των άλλων μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν και πιστοποιεί τις συνθήκες υπό τις οποίες τα προϊόντα παρέμειναν στη χώρα διαμετακόμισης ή
3. ελλείψει των ανωτέρω, οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο.
7. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΔΑΣΜΩΝ Ή ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΔΑΣΜΟΥΣ (άρθρο 15)
Δεν είναι δυνατή η επιστροφή δασμών ή η απαλλαγή από δασμούς οποιουδήποτε είδους στην ΕΕ ή στην Ουκρανία για τις μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων καταγωγής ΕΕ ή Ουκρανίας, για τα οποία (προϊόντα) εκδίδεται ή συντάσσεται αποδεικτικό καταγωγής (πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1 ή Δήλωση Τιμολογίου), σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
Η προαναφερόμενη απαγόρευση εφαρμόζεται όταν τα προϊόντα που παράγονται από τις ως άνω μη καταγόμενες ύλες εξάγονται και όχι όταν διατίθενται για κατανάλωση στα συμβαλλόμενα μέρη.
Η εν λόγω απαγόρευση επιστροφής ή απαλλαγής από δασμούς ισχύει μόνο για τις μη καταγόμενες ύλες που καλύπτονται από τη κοινοποιούμενη συμφωνία.
8. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ (Πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, Δήλωση Τιμολογίου άρθρα 16-31)
Τα προϊόντα καταγωγής ενός μέρους κατά την εισαγωγή τους στην επικράτεια του άλλου μέρους, προκειμένου να επωφεληθούν από το ευεργέτημα της προτιμησιακής μεταχείρισης πρέπει να συνοδεύονται από:
- Πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, υπόδειγμα του οποίου περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής,
- δήλωση του εξαγωγέα επί του τιμολογίου, του δελτίου παράδοσης ή άλλου εμπορικού εγγράφου (εφεξής «Δήλωση Τιμολογίου») επί των οποίων περιγράφονται τα σχετικά προϊόντα με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, το κείμενο της οποίας περιλαμβάνεται στο Παράρτημα IV του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
I. Διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1 (άρθρο 17)
Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1 εκδίδεται από τις τελωνειακές αρχές του μέρους εξαγωγής ύστερα από γραπτή αίτηση του εξαγωγέα ή υπ' ευθύνη του, από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του (υπόδειγμα της αίτησης περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Πρωτοκόλλου Καταγωγής).
Ο εξαγωγέας που αιτείται την έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1, πρέπει να είναι σε θέση, εάν του ζητηθεί από τις τελωνειακές αρχές του μέρους εξαγωγής στο οποίο εκδίδεται το πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, να υποβάλει ανά πάσα στιγμή κάθε κατάλληλο έγγραφο για την απόδειξη του χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων καθώς και την τήρηση των λοιπών όρων του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1 εκδίδεται από τις τελωνειακές αρχές κράτους μέλους της ΕΕ ή της Ουκρανίας και τίθεται στη διάθεση του εξαγωγέα, μόλις πραγματοποιηθεί ή εξασφαλισθεί η πραγματική εξαγωγή, με την προϋπόθεση ότι τα σχετικά εμπορεύματα μπορούν να θεωρηθούν ως καταγόμενα προϊόντα ή προϊόντα καταγωγής ΕΕ ή Ουκρανίας και πληρούν τους λοιπούς όρους του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
Οι τελωνειακές αρχές που εκδίδουν τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR 1 λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επαλήθευση του χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων και της τήρησης των λοιπών απαιτήσεων του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
II. Εκ των υστέρων έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1 (άρθρο 18)
Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1 μπορεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εκδίδεται μετά την εξαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά, εάν :
- Δεν είχε εκδοθεί πιστοποιητικό κυκλοφορίας κατά τη στιγμή της εξαγωγής συνεπεία λαθών, ακούσιων παραλείψεων ή ειδικών περιστάσεων, ή
- Αποδεικνύεται κατά τρόπο ικανοποιητικό στις τελωνειακές αρχές ότι εκδόθηκε πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό κατά την εισαγωγή για τεχνικούς λόγους.
Στα πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR 1 που εκδίδονται εκ των υστέρων πρέπει να αναγράφεται, στη θέση 7 «Παρατηρήσεις», η ακόλουθη φράση στην αγγλική γλώσσα «ISSUED RETROSPECTIVELY».
Οι λοιποί όροι σχετικά με την εκ των υστέρων έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1 αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 18 του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
III. Έκδοση αντιγράφου του πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1 (άρθρο 19)
Σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή καταστροφής ενός πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1, ο εξαγωγέας μπορεί να ζητήσει από τις τελωνειακές αρχές που το εξέδωσαν αντίγραφο αυτού, το οποίο συμπληρώνεται βάσει των εγγράφων εξαγωγής που κατέχουν. Το αντίγραφο αυτό, που πρέπει να φέρει την ημερομηνία έκδοσης του πρωτότυπου πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1, αρχίζει να ισχύει από την εν λόγω ημερομηνία.
Στα αντίγραφα των πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR 1 πρέπει να αναγράφεται στη θέση 7 «Παρατηρήσεις», η ακόλουθη ένδειξη στην αγγλική γλώσσα: «DUPLICATE».
IV. Πιστοποιητικά αντικατάστασης (άρθρο 20)
Όταν προϊόντα καταγωγής τίθενται υπό τον έλεγχο τελωνειακής αρχής της ενός μέρους, είναι δυνατή η αντικατάσταση του πρωτοτύπου αποδεικτικού καταγωγής (πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, Δήλωση Τιμολογίου) από ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR 1, προκειμένου όλα ή ορισμένα από τα προϊόντα αυτά να αποσταλούν αλλού εντός της επικράτειας του εν λόγω μέρους. Τα πιστοποιητικά αντικατάστασης εκδίδονται από την τελωνειακή αρχή, στον έλεγχο της οποίας τίθενται τα προϊόντα.
Επισημαίνεται ότι το πιστοποιητικό αντικατάστασης είναι δυνατό να εκδοθεί τόσο βάσει προηγουμένως εκδοθέντος πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1 όσο και βάσει συνταχθείσας Δήλωσης Τιμολογίου. Στη θέση 7 «Παρατηρήσεις» των πιστοποιητικών αντικατάστασης EUR 1 αναγράφεται στην αγγλική γλώσσα η ένδειξη "REPLACEMENT CERTIFICATE".
V. Δήλωση Τιμολογίου (άρθρο 22)
Η Δήλωση Τιμολογίου είναι δυνατόν να συντάσσεται:
- από εγκεκριμένο εξαγωγέα ανεξάρτητα από την αξία των σχετικών προϊόντων,
- από οποιονδήποτε εξαγωγέα για κάθε αποστολή που αποτελείται από ένα ή περισσότερα δέματα, τα οποία περιέχουν καταγόμενα προϊόντα, η συνολική αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα ΕΥΡΩ 6.000.
Για να συνταχθεί Δήλωση Τιμολογίου πρέπει τα σχετικά προϊόντα να μπορούν να θεωρηθούν ως προϊόντα καταγωγής μέρους και να πληρούν τους όρους του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής. Ο εξαγωγέας που συντάσσει Δήλωση Τιμολογίου πρέπει να είναι σε θέση να προσκομίσει ανά πάσα στιγμή, εάν του ζητηθεί από τις τελωνειακές αρχές του μέρους εξαγωγής, όλα τα κατάλληλα έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των εν λόγω προϊόντων, καθώς και την τήρηση των λοιπών όρων του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
Η Δήλωση Τιμολογίου, φέρει σε πρωτότυπο την ιδιόχειρη υπογραφή του εξαγωγέα και μπορεί να συντάσσεται κατά την εξαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά ή μετά την εξαγωγή, με τον όρο ότι προσκομίζεται στο μέρος εισαγωγής το αργότερο δύο έτη μετά την εισαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά.
Η Δήλωση Τιμολογίου συντάσσεται από τον εξαγωγέα με δακτυλογράφηση, αποτύπωση μέσω σφραγίδας ή με εκτύπωση στο τιμολόγιο, στο δελτίο αποστολής ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο, βάσει του κειμένου που παρατίθεται στο Παράρτημα IV του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
Η Δήλωση Τιμολογίου μπορεί να είναι και χειρόγραφη, οπότε πρέπει να συντάσσεται με μελάνι και με ευανάγνωστους χαρακτήρες.
VI. Εγκεκριμένος εξαγωγέας (άρθρο 23)
Οι τελωνειακές αρχές του μέρους εξαγωγής μπορούν να επιτρέπουν σε κάθε εξαγωγέα (εφεξής: «εγκεκριμένος εξαγωγέας»), ο οποίος πραγματοποιεί συχνές αποστολές προϊόντων βάσει της κοινοποιούμενης συμφωνίας και πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου, να συντάσσει Δηλώσεις Τιμολογίου ανεξάρτητα από την αξία των σχετικών προϊόντων. Ο αριθμός αδείας του εγκεκριμένου εξαγωγέα αναγράφεται επί της Δήλωσης Τιμολογίου.
Ο εγκεκριμένος εξαγωγέας δεν απαιτείται να υπογράφει τις Δηλώσεις Τιμολογίου, υπό τον όρο ότι παρέχει στις τελωνειακές αρχές του μέρους εξαγωγής, γραπτή δέσμευση ότι αποδέχεται την πλήρη ευθύνη για κάθε Δήλωση Τιμολογίου, από την οποία προκύπτει ότι οι εν λόγω Δηλώσεις ισχύουν σαν να έφεραν πράγματι χειρόγραφη υπογραφή του.
VII. Διάρκεια ισχύος αποδεικτικού καταγωγής (άρθρο 24)
Τα αποδεικτικά καταγωγής ισχύουν για τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης των πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR 1 ή από την ημερομηνία σύνταξης της Δήλωσης Τιμολογίου στο μέρος εξαγωγής και εντός αυτής της προθεσμίας πρέπει να υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές του μέρους εισαγωγής. Αποδεικτικά καταγωγής που υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές του μέρους εισαγωγής μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας είναι δυνατόν να γίνονται δεκτά για την εφαρμογή του προτιμησιακού καθεστώτος, εφόσον η αδυναμία μη εμπρόθεσμης υποβολής τους οφείλεται σε εξαιρετικές περιστάσεις.
Σε άλλες περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής, οι τελωνειακές αρχές του μέρους εισαγωγής μπορούν να αποδέχονται τα αποδεικτικά καταγωγής όταν τα προϊόντα έχουν προσκομισθεί πριν από την εν λόγω τελική ημερομηνία.
VIII. Απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού καταγωγής (άρθρο 27)
Τα προϊόντα που αποστέλλονται υπό μορφή μικροδεμάτων μεταξύ ιδιωτών ή που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών γίνονται δεκτά ως καταγόμενα προϊόντα, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση αποδεικτικού καταγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα αυτά δεν εισάγονται στο πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών, δηλώνονται ότι πληρούν τους όρους του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής και δεν υπάρχει στις τελωνειακές αρχές καμία αμφιβολία ως προς την ειλικρίνεια της σχετικής δήλωσης. Προκειμένου περί ταχυδρομικών αποστολών, η δήλωση αυτή μπορεί να αναγράφεται στις δηλώσεις τελωνείου (CN22/CN23) ή σε φύλλο χαρτιού που προσαρτάται στις δηλώσεις αυτές.
Η συνολική αξία των προϊόντων αυτών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 500 ευρώ στην περίπτωση μικροδεμάτων ή τα 1.200 ευρώ στην περίπτωση προϊόντων που αποτελούν μέρος των προσωπικών αποσκευών ταξιδιωτών.
IX. Φύλαξη του αποδεικτικού καταγωγής και των συνοδευτικών εγγράφων (άρθρο 29)
Ο εξαγωγέας που αιτείται την έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1, φυλάσσει επί τρία τουλάχιστον έτη τα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 17, παράγραφος 3 του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής και τα οποία σχετίζονται με την απόδειξη του χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων και την τήρηση των λοιπών όρων του εν λόγω Πρωτοκόλλου.
Οι τελωνειακές αρχές του μέρους εξαγωγής που εκδίδουν πιστοποιητικό κυκλοφορίας ΕUR 1 φυλάσσουν επί τρία τουλάχιστον έτη την αίτηση έκδοσης του εν λόγω πιστοποιητικού που αναφέρεται στο άρθρο 17, παράγραφος 2 του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου.
Ο εξαγωγέας που συντάσσει Δήλωση Τιμολογίου, φυλάσσει επί τρία τουλάχιστον έτη αντίγραφο αυτής καθώς και τα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 22, παράγραφος 3 του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου και τα οποία σχετίζονται με την απόδειξη του χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων και την τήρηση των λοιπών όρων αυτού.
Οι τελωνειακές αρχές του μέρους εισαγωγής, φυλάσσουν επί τρία τουλάχιστον έτη τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας ΕUR 1 και τις Δηλώσεις Τιμολογίου που υποβάλλονται σε αυτές.
9. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
I. Αμοιβαία Συνδρομή (άρθρο 32)
Για να διασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής, η ΕΕ και η Ουκρανία παρέχουν αμοιβαία συνδρομή, μέσω των αρμόδιων τελωνειακών αρχών, για τον έλεγχο της γνησιότητας των πιστοποιητικών κυκλοφορίας ΕUR 1 ή των Δηλώσεων Τιμολογίου και της ακρίβειας των πληροφοριών που περιέχονται στα εν λόγω αποδεικτικά καταγωγής.
II. Έλεγχος των αποδεικτικών καταγωγής (άρθρο 33)
Ο εκ των υστέρων έλεγχος των αποδεικτικών καταγωγής πραγματοποιείται είτε δειγματοληπτικά είτε κάθε φορά που οι τελωνειακές αρχές του μέρους εισαγωγής έχουν βάσιμες αμφιβολίες ως προς την αυθεντικότητα, την εγκυρότητα αυτών ή την τήρηση των λοιπών όρων του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
Σε περίπτωση βάσιμων αμφιβολιών εάν εντός 10 μηνών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος ελέγχου δεν δοθεί απάντηση ή εάν η απάντηση δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες για τη διαπίστωση της αυθεντικότητας του αποδεικτικού καταγωγής ή της καταγωγής των προϊόντων, οι τελωνειακές αρχές που έχουν ζητήσει τον έλεγχο αρνούνται, εκτός εκτάκτων περιστάσεων, την προτιμησιακή μεταχείριση.
Ο έλεγχος διενεργείται από τις τελωνειακές αρχές του μέρους εξαγωγής. Για το σκοπό αυτό οι εν λόγω αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητούν την προσκόμιση κάθε αποδεικτικού στοιχείου και να διενεργούν ελέγχους των λογιστικών βιβλίων του εξαγωγέα καθώς και οποιονδήποτε άλλο έλεγχο κρίνουν αναγκαίο.
Υπενθυμίζεται ότι, οι κατά τα ανωτέρω έλεγχοι των αποδεικτικών καταγωγής (πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, Δήλωση Τιμολογίου) που θα ζητούνται από τις υπηρεσίες σας θα διενεργούνται μέσω της ΕΛ.Υ.Τ Αττικής, κατά τα διαλαμβανόμενα στην υπ' αριθ. Δ.421/263/10.03.2005 ΔΥΟΟ.
III. Ελεύθερες ζώνες (άρθρο 35)
Τα μέρη προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που διακινούνται υπό την κάλυψη αποδεικτικού καταγωγής και παραμένουν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους σε ελεύθερη ζώνη στο έδαφός τους, δεν αντικαθίστανται από άλλα προϊόντα ούτε υποβάλλονται σε επεξεργασίες άλλες από τις συνήθεις εργασίες που αποβλέπουν στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.
Παρά τα ανωτέρω, όταν προϊόντα καταγωγής ενός από τα μέρη εισάγονται σε ελεύθερη ζώνη υπό την κάλυψη αποδεικτικού καταγωγής και υφίστανται επεξεργασία ή μεταποίηση, οι αρμόδιες αρχές εκδίδουν νέο πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, εφόσον ζητηθεί από τον εξαγωγέα, εάν η επεξεργασία ή η μεταποίηση είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής.
Γ. Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!