Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1041/31-1-1997 Υπερχρεωμένες και προβληματικές επιχ-σεις

ΥΠΟΙΚ 1013973/1073/0016/ΠΟΛ.1041/31.1.1997 Υπερχρεωμένες και προβληματικές επιχ/σεις.

"Οπως είναι γνωστό το άρθρο 49 Ν.1892/90 προέβλεπε ότι:

"Στις περιπτώσεις πώλησης ή κάθε άλλου είδους μεταβίβασης επιχειρήσεων ή της πλειοψηφίας των μετοχών των επιχειρήσεων αυτών, που ανήκουν στα κάθε είδους ν.π. του δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται από τις ισχύουσες μέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος διατάξεις του Ν.1256/82, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και κάθε άλλη σχετική επιβάρυνση που βεβαιώνονται μετά την πώληση ή τη μεταβίβαση αλλά ανάγονται σε προηγούμενο αυτής χρονικό διάστημα, βαρύνουν αποκλειστικά τον ΟΑΕ και την πωλήτρια τράπεζα του δημόσιου τομέα...".

Ακολούθως μετά από ερώτημα ΔΟΥ εκδόθηκε η υπ`αριθμ.651/93 γνωμ. του ΝΣΚ η οποία ερμηνεύοντας το παραπάνω άρθρο μεταξύ άλλων δέχεται ότι οι παρακρατούμενοι και αποδοτέοι στο Δημόσιο φόροι δεν εμπίπτουν στη ρύθμιση της διάταξης αυτής καθόσον στις περιπτώσεις αυτές φορολογικό υποκείμενο δεν είναι η μεταβιβαζόμενη επιχείρηση, αλλά τρίτα πρόσωπα και απλώς η επιχείρηση ενεργεί σαν όργανο του Δημοσίου για την παρακράτηση, η οποία παρακράτηση αποτελεί εκπλήρωση φορολογικής υποχρέωσης τρίτων και όχι σελ.1 από φόρους αλλά από εισφορές-ποινές που επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος λόγω μη εκπλήρωσης υποχρεώσεων απορρεουσών από εξαγωγική δραστηριότητα μιας εταιρείας θα μπορούσαν να υπαχθούν στις διατάξεις του άρ.49 Ν.1892/90.

Το ΝΣΚ με την 617/94 γνωμ.δέχτηκε ότι επειδή τα χρέη αυτά χαρακτηρίζονται από τον προϋπολογισμό σαν "λοιπά μη φορολογικά έσοδα"δεν εμπίπτουν στην προαναφερόμενη διάταξη".

Ακολούθως το αρ. 49 Ν.1892/90 αντικαταστάθηκε δυνάμει του αρ.2 παρ.9 Ν.2302/95 και για τον λόγο αυτό και με αφορμή ερωτήματα που γεννήθηκαν σε διάφορες ΔΟΥ ενόψει και του γεγονότος ότι απειλείται πειθαρχική δίωξη κατά του προϊσταμένου της ΔΟΥ που δεν εφαρμόζει την παραπάνω διάταξη επαναφέραμε το θέμα θέτοντας υπόψη του ΝΣΚ τα νέα ερωτήματα.

Το ΝΣΚ εξέδωσε την υπ`αριθμ. 612/96 γνωμοδότησή του με την οποία μεταξύ άλλων δέχεται ότι:

α. Η νέα διάταξη με την οποία αντικαταστάθηκε το άρθρο 49 Ν.1892/90 επαναλαμβάνει την καταργηθείσα και δεν περιέλαβε στην έννοιά της τους παρακρατούμενους φόρους και τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

β. Για την περίπτωση που το Δημόσιο ασκεί τριτανακοπή κατά της συμφωνίας του αρ.44 Ν.1892/90, με την πλήρωση των όρων του άρθρου αυτού η ΔΟΥ πρέπει να προχωρήσει στην προβλεπόμενη διαγραφή χωρίς να επηρεάζεται από την άσκηση της τριατανακοπής.

Εάν εν τω μεταξύ χωρήσει και μεταβίβαση της επιχείρησης και εφόσον η επιχείρηση αυτή υπάγεται στις διατάξεις του αρ.49 του ίδιου νόμου, οι διατάξεις αυτές θα εφαρμοστούν (σύμφωνα πάντα με την κατά τα ανωτέρω ερμηνεία τους) πάλι χωρίς να επηρεάζεται η εφαρμογή τους από την άσκηση της τριατανακοπής κατά της συμφωνίας του άρθρου 44 Ν.1892/90.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι όλες οι μνημονεύομενες γνωμοδοτήσεις έχουν γίνει δεκτές από τον υπουργό των Οικονομικών και σας κοινοποιούνται.

........................................................................

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!