Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1126/11-4-1997 Είσπραξη του φόρου εισοδήματος και των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων από τις Τράπεζες και άλλα συναφή θέματα

YΠOIK 1041202/3657/107/0016/ΠOΛ. 1126/11.4.1997

Είσπραξη του φόρου εισοδήματος και των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων από τις Τράπεζες και άλλα συναφή θέματα

Σας πληροφορούμε ότι με την υπ` αριθμ. 1038540/3148/97/0016/4.4.97 απόφαση του Υπουργού Oικονομικών ανατέθηκε στις Τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Ιονική, Πίστεως, Γενική, Αγροτική και Εργασίας να εισπράττουν με διπλότυπα προεκδιδόμενα μηχανόγραφα αποδεικτικά είσπραξης:

α) Τον φόρο εισοδήματος από 1 Απριλίου μέχρι την ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης κάθε οικονομικού έτους 31 Δεκεμβρίου.

β) Τα τέλη κυκλοφορίας αυτ/των από 1 Μαρτίου μέχρι 15 Απριλίου και από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Οκτωβρίου κάθε οικονομικού έτους.

H δυνατότητα είσπραξης από τις Τράπεζες των T.K. Αυτ/των μέχρι 15 Απριλίου και 15 Οκτωβρίου αντίστοιχα, γίνεται για τεχνικούς λόγους προκειμένου να καλυφθεί η περίπτωση της παράτασης καταβολής των δόσεων. Αν ορισμένοι φορολογούμενοι πληρώσουν στις Τράπεζες από 1 - 15 Απριλίου και 1 - 15 Οκτωβρίου αντίστοιχα χωρίς να έχει δοθεί παράταση τότε θα πιστωθούν σαν εκπρόθεσμοι (χωρίς έκπτωση και με προσαύξηση).

Τα προεκδιδόμενα αποδεικτικά είναι διπλότυπα και εξοφλούνται MONO στις Τράπεζες και OXI στις ΔOY.

Oι εισπράξεις παραδίδονται από τις Τράπεζες στο KE.Π.Y.O. σε μαγνητική ταινία και η απόδοση των χρημάτων γίνεται από τα κεντρικά καταστήματα αυτών στην ΔOY Γενικών Εσόδων Αθηνών.

κατά συνέπεια δεν παραδίδουν οι Τράπεζες στις ΔOY αποδεικτικά και επιταγές.

Oι ΔOY εκδίδουν MONO χειρόγραφα αποδεικτικά στις περιπτώσεις:

α. Οταν ο υπόχρεος για την καταβολή δεν επιθυμεί να καταβάλλει ακριβώς το ποσό που αναγράφεται στο αποδεικτικό είσπραξης.

β. Οταν ο υπόχρεος διαπιστώσει ότι τα στοιχεία του αποδεικτικού είναι λανθασμένα.

γ. Οταν ο υπόχρεος (φορολογούμενος) δεν πάρει ή έχει χάσει το προεκδιδόμενο αποδεικτικό.

δ. Οταν γίνεται εξόφληση τίτλου πληρωμής π.χ. AΦEK, Χρηματ. Γραμμάτιο κτλ., δηλ. συμψηφιστικά.

Ειδικά για τα T.K. Αυτ/των εκδίδονται χειρόγραφα αποδεικτικά από 2 Ιανουαρίου κάθε οικονομικού έτους, μέχρι την λήξη της δεύτερης δόσης του ιδίου έτους.

Εξυπακούεται ότι τα χειρόγραφα αποδεικτικά εκδίδονται, όπως μέχρι σήμερα, σε τρία αντίγραφα και στέλνονται τα πρωτότυπα με τα αντίστοιχα ημερήσια και ανακεφαλαιωτικά δελτία στο KE.Π.Y.O. την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την έκδοσή τους.

H αποστολή των αποδεικτικών, καθώς επίσης των καταστάσεων επεξεργασίας και της λοιπής αλληλογραφίας γίνεται υποχρεωτικά μέσω EΛ.TA, εκτός των ΔOY περιοχής T.Δ.Πρωτευούσης (σχετ. Δ/γή 1135636/11494/1653/0016/19.12.96).

Με την νέα διαδικασία είσπραξης πρέπει τα αποδεικτικά να φθάνουν οπωσδήποτε έγκαιρα στο KE.Π.Y.O., ώστε να γίνεται γρήγορα η επεξεργασία τους και η έκδοση των αποδεικτικών της επόμενης δόσης.

Σε περίπτωση που τα αποδεικτικά σταλούν καθυστερημένα και δεν φθάσουν έγκαιρα στο KE.Π.Y.O., τότε θα σας επιστρέφονται για να γίνει η διαγραφή προσαύξησης και στη συνέχεια θα στέλνονται πάλι στο KE.Π.Y.O., για να πιστωθούν τον επόμενο μήνα.

Από 1 Οκτωβρίου κάθε έτους, για T.K. Αυτ/των του ιδίου έτους, εκδίδονται διπλότυπα τύπου A τα οποία πιστώνονται στα υπόλοιπα μετά την λήξη της δεύτερης δόσης (Σχετ. ΠOΛ. 1046/7.2.97).

Επίσης σας πληροφορούμε ότι από φέτος σύμφωνα με το άρθρο 17 του N. 2459/18.2.1997, όταν από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσ. προσώπων προκύψει υποχρέωση καταβολής (χρεωστικό ποσό), τότε ο φόρος καταβάλλεται ως εξής:

Το σύνολο της οφειλής καταβάλλεται σε 3 ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η κάθε μια από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βέβαιωση του φόρου. (π.χ. βεβαίωση Ιούλιος - καταβολή 1ης δόσης Αύγουστος - 2ης δόσης Οκτώβριος -3ης δόσης Δεκέμβριος). Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του οικείου οικονομικού έτους καταβάλλεται σε δύο (2) ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η δεύτερη την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. (π.χ. βεβαίωση Αυγουστος - καταβολή 1ης δόσης Σεπτέμβριος και 2ης δόσης Νοέμβριος). Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον μήνα Οκτώβριο του οικείου οικονομικού έτους και μετά, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. (π.χ. βεβαίωση Οκτώβριος - καταβολή εφάπαξ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου). Αν η συνολική οφειλή είναι μέχρι 30.000 δρχ. για τον ίδιο και για τη σύζυγό του αθροιστικά, μπορεί να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση.

Εάν ο οφειλόμενος, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φόρος καταβληθεί εφάπαξ, μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση στο συνολικό ποσό 5% όταν οι δόσεις ορίζονται σε 3 και 3% όταν οι δόσεις ορίζονται σε 2.

Υστερα από τα ανωτέρω, παρακαλούμε τους κ.κ. Προϊσταμένους των Τμημάτων Εσόδων να ενημερώσουν τους αρμόδιους υπαλλήλους και να φροντίσουν ώστε να τηρούνται σωστά οι πιο πάνω οδηγίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!