Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Αβραάμ Γούναρη, στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Πρότυπης Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Νίκης 5-7

10180 Αθήνα                                                        

Tηλ.:210-3332553/4

Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας,  Αβραάμ Γούναρη, στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Πρότυπης Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας & Εθνικών Κληροδοτημάτων- Ψ.Υ.-ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ.»

Η  Πρότυπη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας που δημιουργείται στην Περιφέρεια Αττικής  θα γίνει οδηγός για την ανάλογη λειτουργία των Περιφερειακών Διευθύνσεων όλης της επικράτειας.

Το σημερινό αποτέλεσμα του έργου του ΨΥ.ΔΗ.ΠΕ.ΕΚ  είναι ο καρπός πολυετούς εργασίας των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών των δύο Γενικών Γραμματειών που σας προσκάλεσαν σήμερα εδώ και αφορά στην ανάδειξη της Δημόσιας Περιουσίας και στην αποτελεσματικότερη προστασία και αξιοποίησή της

Μετά από δύο προσπάθειες που δεν τελεσφόρησαν το 2005 και το 2008 για την διαμόρφωση ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την Δημόσια Περιουσία, ο προσανατολισμός του Υπουργείου μας άλλαξε ουσιαστικά και διαμορφώθηκε ένα εξαιρετικά εξωστρεφές σύστημα, με προτεραιότητα την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στον πολίτη, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά και τις Κοινωφελείς Περιουσίες στο αντικείμενο του έργου.

Το 2010 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013

Το 2011 συστάθηκε η Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, οι παρεμβάσεις της οποίας θεωρώ ότι ήταν καταλυτικές και καίριες για την προώθηση σύγχρονων λύσεων στα σημαντικά θέματα της Δημόσιας Περιουσίας.

Η νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας κατέβαλε προσπάθεια να αναδείξει, όχι μόνο το συγκεκριμένο έργο, αλλά και όλα τα σημαντικά αντικείμενα της Δημόσιας Περιουσίας, (δημόσια κτήματα, ανταλλάξιμα, αιγιαλοί κλπ.), η προστασία και η σωστή διαχείριση των οποίων οι συνέπειες είναι σημαντικές τόσο για την οικονομική όσο και την περιβαλλοντική τους διάσταση.

Το  έργο συμβασιοποιήθηκε το έτος 2013 και είναι ήδη έτοιμες ορισμένες από τις ψηφιακές υπηρεσίες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του έργου για να διατεθούν για χρήση στην Δημόσια Διοίκηση και τους πολίτες. Σήμερα λοιπόν είμαστε στο σημείο της λειτουργίας της Πρότυπης Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας, όπου διαμορφώνεται στη πράξη το νέο ψηφιακό περιβάλλον εργασίας με τη συνεισφορά των επιχειρησιακών και τεχνικών στελεχών του Υπουργείου μας.

Οι εφαρμογές του ΨΥΔΗΠΕΕΚ που ήδη επεξεργάζονται τα στελέχη μας αφορούν:

  • την ακίνητη περιουσία όλου δημόσιου τομέα με το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας, (ΜΑΠ)
  • τις Κοινωφελείς Περιουσίες (που είναι ήδη σε λειτουργία για την διοίκηση και θα δοθεί από 1-1-2015 και στους πολίτες)
  • τον Αιγιαλό που χαράσσεται για πρώτη φορά σε ολόκληρη την ακτογραμμή της χώρας μας (ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία) με στόχο να δοθεί άμεσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου)
  • τις στεγάσεις των δημόσιων υπηρεσιών με όλα τα στοιχεία μισθώσεων και δαπανών  (είναι σε λειτουργία πάνω από ένα χρόνο)
  • την λειτουργία και δημοσιότητα των ζωνών αντικειμενικών αξιών ακινήτων (παραδίδεται περί την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους).                   

Οι προηγούμενες εφαρμογές αποτελούν την βάση για την ανάπτυξη και των υπόλοιπων υπηρεσιών που αποτελούν παραδοτέα του έργου για να διατεθούν στον πολίτη και στην Δημόσια Διοίκηση τον Αύγουστο 2015

Με το νέο αυτό ψηφιακό περιβάλλον για τις υπηρεσίες της Δημόσιας Περιουσίας  προωθείται η διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση αλλά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχοντας όραμα θα μεριμνήσει για την συνεχή εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών της τόσο για τους πολίτες όσο και για την ίδια την διοίκηση και βάζει σαν άμεσο στόχο την ένταξη νέων εφαρμογών στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!