Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ο. 3036/2024 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 15, 22, 24, 25, 26, 27, 31, 38 του ν. 5115/2024 «Κύρωση της έβδομης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ENERGEAN OIL AND GASΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ» (Α'98/01.07.2024).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (Γ.Δ.Φ.)
I. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ (ΔΙ.ΕΛ.ΔΙ.)
ΤΜΗΜΑ Α'
Ταχ. Δ/νση : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης
Ταχ. Κώδ. : 18346, Μοσχάτο
Τηλέφωνο : 2104802275
E-Mail : dieldi@aade.gr

II. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (Δ.Ε.Α.Φ.)
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 105 62 Αθήνα
Τηλέφωνο : 210 3375192
E-Mail : deaf@aade.gr

IΙΙ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (Δ.Ε.Ε.Φ.)
Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα
Τηλέφωνο : 2132122416
E-Mail : deef@aade.gr

ΙV. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ (Δ.Ε.Φ.Κ. & Π.)
Ταχ. Δ/νση : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης
Ταχ. Κώδ. : 18346, Μοσχάτο
Τηλέφωνο : 210 4802670
E-Mail : defk@aade.gr

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2024

Ο.3036

ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 15, 22, 24, 25, 26, 27, 31, 38 του ν. 5115/2024 «Κύρωση της έβδομης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ENERGEAN OIL AND GASΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ» (Α'98/01.07.2024).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 15, 22, 24, 25, 26, 27, 31, 38 του ν. 5115/2024 «Κύρωση της έβδομης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ENERGEAN OIL AND GASΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ» (Α'98/01.07.2024).

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Κοινοποίηση των διατάξεων των κάτωθι άρθρων του ν. 5115/2024: 1. Άρθρο 15 Φορολογία 2. Άρθρο 22 παρ. 5 Προσωπικό του Αναδόχου 3. Άρθρο 24 Λογιστικά Βιβλία και Στοιχεία 4. Άρθρο 25 παρ.8,9 Δασμοί, Φόροι και Τέλη 5. Άρθρο 26 παρ. 1,3,7,9 Μεταβιβάσεις και Εκχωρήσεις 6. Άρθρο 27 παρ. 4,10,11,12 Διάθεση Ιδιοκτησίας 7. Άρθρο 31 παρ. 21,22 Παράβαση, Λύση και Λήξη της Σύμβασης 8. Άρθρο 38 Τέλη χαρτοσήμου Συμβάσεων κ.λπ.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Οι κοινοποιούμενες διατάξεις αφορούν την Κύρωση της έβδομης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ENERGEAN OIL AND GASΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ».

 

Σας κοινοποιούμε συνημμένα για ενημέρωση και εφαρμογή τις διατάξεις των άρθρων 15, 22, 24 25, 26, 27, 31, 38 του ν. 5115/2024 «Κύρωση της έβδομης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ENERGEAN OIL AND GASΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ» (Α'98/01.07.2024), ως ακολούθως:

Άρθρο 15 Φορολογία

1) 0 Ανάδοχος υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), καθώς και σε περιφερειακό φόρο πέντε τοις εκατό (5%), χωρίς καμία πρόσθετη τακτική έκτακτη εισφορά, τέλος άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου οποιουδήποτε τρίτου, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου α'της παραγράφου του άρθρου 8 του Νόμου 2289/1995, όπως ισχύει.

2) 0 πιο πάνω φορολογικός συντελεστής θα παραμείνει σταθερός για όλη τη διάρκεια της παρούσας Σύμβασης, (υπό την επιφύλαξη τυχόν νεώτερης ευνοϊκότερης ρύθμισης), και Θα επιβάλλεται επί του Καθαρού Φορολογητέου Εισοδήματος του Αναδόχου που προκύπτει στην Ελλάδα, από τις εργασίες Πετρελαίου, όπως το εισόδημα καθορίζεται από τις Παρακάτω διατάξεις του παρόντος Άρθρου.

3) 0 Ανάδοχος έχει υποχρέωση υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος και τήρησης λογιστικών βιβλίων, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

4) 0 οφειλόμενος κατά τα ανωτέρω φόρος, με βάση τις υποβαλλόμενες από τον Ανάδοχο δηλώσεις φόρου εισοδήματος, βεβαιούται και εξοφλείται εφάπαξ κατ’ έτος, όπως προβλέπεται από τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 2289/1995 (ΦΕΚ 27 Α'1995).

5) 0 Ανάδοχος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, απαλλάσσεται από την προβλεπόμενη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 2289/1995 (ΦΕΚ 27/Α/1995).

6) 0 Ανάδοχος υποχρεούται να τηρεί ξεχωριστό λογαριασμό Εργασιών Πετρελαίου, για κάθε Ημερολογιακό Έτος, ούτως ώστε να είναι εφικτή η σύνταξη Λογαριασμού Κερδών και Ζημιών καθώς και Ισολογισμού, που να παρουσιάζει τα αποτελέσματα των εν λόγω εργασιών και τα εκ των αποτελεσμάτων αυτών επηρεαζόμενα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού ή ευθέως σχετιζόμενα με αυτές, όπως επίσης και το καθαρό Φορολογητέο Εισόδημα του Αναδόχου.

7) Για τον καθορισμό του Καθαρού Φορολογητέου Εισοδήματος του Αναδόχου, για κάθε Ημερολογιακό Έτος, Λογαριασμός Κερδών και Ζημιών πιστούται με τα κατωτέρω:

α) Με το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα του Αναδόχου που προκύπτει από τις πωλήσεις (marketing) των υδρογονανθράκων που παράγονται από τις Εργασίες Πετρελαίου, όλων των Περιοχών Εκμετάλλευσης, όπως και με το ισόποσο της αξίας όλων των τυχόν υπό του Ελληνικού Δημοσίου σε είδος ληφθέντων και μη πωληθέντων από τον Ανάδοχο Υδρογονανθράκων.

β) Με κάθε άλλο εισόδημα ή πρόσοδο, που συνδέονται ευθέως με τις Εργασίες Πετρελαίου προκύπτουν από την μεταφορά προϊόντων, για λογαριασμό τρίτων, μέσα στην Ελληνική Επικράτεια.

8) Για τον καθορισμό κατά τα ανωτέρω, του Καθαρού Φορολογητέου Εισοδήματος του Αναδόχου, ως άνω Λογαριασμός Κερδών και Ζημιών χρεώνεται με ολόκληρο το Κόστος Πετρελαίου, το οποίο τυγχάνει αποσβεστέο εξ ολοκλήρου, μέσα στο αυτό Ημερολογιακό Έτος.

9) Το εν λόγω Κόστος Πετρελαίου, περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τα εξής:

α) Την δαπάνη για τα υλικά, εφόδια και ενέργεια, που χρησιμοποιήθηκαν αναλώθηκαν.

β) Τους μισθούς και τις σχετικές προς αυτούς επιβαρύνσεις, την δαπάνη για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από τρίτους, περιλαμβανομένων των πληρωμών προς Συγγενείς Εταιρείες, για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν μέσα στο πλαίσιο των Εργασιών Πετρελαίου, (εφόσον οι πληρωμές αυτές δεν είναι ανώτερες εκείνων που Θα καταβάλλοντο προς Μη Συγγενείς Εταιρείες, για όμοιες ανάλογες υπηρεσίες), και εν γένει με οποιαδήποτε γενικά δαπάνη, μέσα έξω από την Ελλάδα, για την διεξαγωγή των Εργασιών Πετρελαίου σχετικά με αυτές.

γ) Τις δαπάνες διοίκησης και εγκατάστασης, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες για ευρεσιτεχνίες, δικαιώματα για την χρησιμοποίηση αδειών και δαπανών για έρευνες, τα γενικά έξοδα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα σχετικά με τις Εργασίες Πετρελαίου, τις δαπάνες για μισθώματα άλλες πληρωμές για την κτήση κινητών και ακινήτων, τα ασφάλιστρα, καθώς και εύλογο ποσό, για τα εκτός Ελλάδας πραγματοποιούμενα γενικά έξοδα για υπηρεσίες παρεχόμενες για τις Εργασίες Πετρελαίου, από διευθυντές υπαλλήλους που κατοικούν στην αλλοδαπή και από τα κεντρικά γραφεία του Αναδόχου ή από τις Συγγενείς Εταιρείες που εδρεύουν στην αλλοδαπή και εργάζονται νια λογαριασμό του, (το οποίο ποσό δεν θα είναι ανώτερο κατά ποσοστό 10% επί του συνόλου των αντίστοιχων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα), και με τις άμεσες δαπάνες, στις οποίες υποβλήθηκαν στην αλλοδαπή τα εν λόγω κεντρικά γραφεία, σχετικά με τις Εργασίες Πετρελαίου, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό των δαπανώ αυτών δεν θα είναι ανώτερο κατά 10% του συνόλου των αντίστοιχων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα.

δ) Τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την πώληση (marketing) Υδρογονανθράκων, στις περιλαμβάνονται oι δαπάνες για τυχόν υπηρεσίες μεσιτείας και πώλησης.

ε) Τους τόκους, τις επιβαρύνσεις Τραπεζών, προμήθειες ασφαλιστών, ασφάλιστρα ή συναφείς αμοιβές, καταβληθείσες προς οποιονδήποτε πιστωτή, μέτοχο ή Συγγενή Εταιρεία του Αναδόχου, κατά τα ποσά αυτών που πράγματι καταβλήθηκαν για διεξαγωγή των Εργασιών Πετρελαίου, εφόσον τα ποσά αυτά είναι αληθινά και εύλογα και συμβαδίζουν με τις επικρατούσες κατά χρόνο του δανεισμού επικρατούσες συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές και τις αγορές κεφαλαίου.

στ) Τις ζημιές, λόγω βλάβης, καταστροφής ή απώλειας, ιδιοκτησίας που παράχθηκε, αποκτήθηκε κατασκευάσθηκε πωλήθηκε για οποία καταβλήθηκε ασφαλιστική ή άλλη αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών, από επισφαλείς απαιτήσεις, απαιτήσεις προς αποζημίωση και συναλλαγματικών διαφορών κατά τη μετατροπή νομισμάτων.

ζ) Τις αποδοχές και αμοιβές για υπηρεσίες που πράγματι προσφέρθηκαν από τρίτους, σχετικά παρούσα Σύμβαση (1) δεδουλευμένες ή καταβληθείσες απ’ ευθείας προς αυτούς τους τρίτους, είτε (2) δεδουλευμένες ή καταβληθείσες προς άλλους, για λογαριασμό των τρίτων αυτών, με τη μορφή ασφάλισης, σύνταξης ή άλλη μορφή.

η) Τις λοιπές μη αποσβεσθείσες δαπάνες ιδιοκτησίας που διατέθηκαν με πώληση, επιστροφή, εγκατάλειψη ή αλλιώς, περιλαμβανομένων των δαπανών για γεωτρήσεις μη παραγωγικών Φρεάτων, που δεν έχουν αποσβεσθεί.

8) Άλλες πληρωμές, λόγω ζημιών επιβαρύνσεων, σχετικών τις Εργασίες Πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά και όχι περιοριστικά του μεριδίου του Δημοσίου (royalties) που προβλέπεται από την παρ. 5 του άρθρου 14 της παρούσας Σύμβασης και της στρεμματικής αποζημίωσης, εξαίρεση Φόρο Εισοδήματος του Αναδόχου.

ι) Κάθε άλλη τακτική και αναγκαία δαπάνη, που επιτρέπεται από τους εκάστοτε ισχύοντες στην Ελλάδα νόμους και δεν καλύπτεται από την παρούσα Σύμβαση, σχετικά με τη φορολογία του καθαρού εισοδήματος των ανωνύμων εταιρειών.

κ) Τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνικής παρακολούθησης και του οικονομικού - διαχειριστικού ελέγχου που διενεργείται από Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτο οριζόμενο για σκοπό αυτό από Ελληνικό Δημόσιο κατά τα άρθρα 11 παράγραφος 6 και 24 παράγραφος 5 της Σύμβασης, αντίστοιχα, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν δύνανται να υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 Ευρώ ετησίως.

10) Εάν Κόστος Πετρελαίου δεν καλύπτεται από παραγωγή υδρογονανθράκων συγκεκριμένο Ημερολογιακό Έτος, η διαφορά θα μεταφέρεται στο επόμενο Ημερολογιακό Έτος, μέχρις ότου καλυφθεί πλήρως, θεωρούμενο ως Κόστος Πετρελαίου του επόμενου αυτού έτους.

Άρθρο 22 Προσωπικό του Αναδόχου

5) Το αλλοδαπό προσωπικό του Αναδόχου, υπόκειται στον Φόρο Εισοδήματος που επιβάλλεται στην Ελλάδα, μετά από συνεχή διαμονή έξη (6) μηνών στην Ελλάδα και μόνο για τις αποδοχές του που καταβάλλονται από τον Ανάδοχο, για υπηρεσίες προς αυτόν που παρασχέθηκαν στην Ελλάδα, Οι φορολογικές αποδοχές, είτε έχουν καταβληθεί, στην Ελλάδα σε ευρώ, είτε στην αλλοδαπή σε αλλοδαπό συνάλλαγμα, είτε οι αναφερόμενες σαν δαπάνη στα βιβλία του Αναδόχου. Η κατά τα προαναφερόμενα διαμονή αλλοδαπού υπαλλήλου στην Ελλάδα, αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης των κανονικών αδειών διαμονής και εργασίας. Το αλλοδαπό προσωπικό του Αναδόχου υποχρεούται να καταβάλει όλους τους λοιπούς ελληνικούς φόρους, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει κάθε Φορά.

Άρθρο 24 Λογιστικά Βιβλία και Στοιχεία

1) Τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία του Αναδόχου, θα τηρούνται στην Ελληνική γλώσσα και εάν επιθυμεί ο Ανάδοχος και στην Αγγλική. Θα περιλαμβάνουν δε όλες τις Εργασίες Πετρελαίου και θα τηρούνται σύμφωνα με τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, (και της σχετικής Ελληνικής Νομοθεσίας), που ισχύει κάθε φορά. Θα υπόκεινται δε στην παρακολούθηση και εποπτεία Ελλήνων Ορκωτών Λογιστών.

2) Επιτρέπεται στον Ανάδοχο και εκφράζει σε Δολάρια Η.Π.Α. τις δαπάνες και τις επενδύσεις του και να τηρεί τα λογιστικά του βιβλία και να καταρτίζει τις οικονομικές του εκθέσεις στο εν λόγω νόμισμα. Παρ όλα ταύτα όμως, στις φορολογικές δηλώσεις του Αναδόχου, που υποβάλλονται στις Ελληνικές Αρχές, τα ποσά θα πρέπει να εκφράζονται σε ευρώ, για δε την μετατροπή των ποσών που εκφράζονται σε Δολάρια Η.Π.Α., θα πρέπει να εφαρμόζεται η ισοτιμία που καθορίζει το Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ημέρα κλεισίματος του ισολογισμού (λήξη διαχειριστικής χρήσης).

3) Το Ελληνικό Δημόσιο έχει το δικαίωμα, να ελέγχει και να επαληθεύσει τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία του Αναδόχου, επί μία πενταετία (5ετία), από την λήξη του Ημερολογιακού Ετους στο οποίο αναφέρεται ο έλεγχος αυτός. Μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από το τέλος του προαναφερόμενου ελέγχου ή της επαλήθευσης, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να διατυπώνει προς τον Ανάδοχο, τις παρατηρήσεις ή τις αξιώσεις του κατ' αυτού, σχετικά με οποιαδήποτε ανακρίβεια ή σφάλμα που εντοπίσθηκε κατά τον συγκεκριμένο έλεγχο ή επαλήθευση.

Αν το Ελληνικό Δημόσιο, δεν προβεί σε έλεγχο ή επαλήθευση, μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία των πέντε (5) ετών ή αν δεν διατυπώσει παρατηρήσεις, αντιρρήσεις ή αξιώσεις, μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία των εξήντα (60) ημερών, θα θεωρείται ότι έχει εγκρίνει τα βιβλία και στοιχεία και τις εγγραφές που έχουν γίνει σε αυτά από τον Ανάδοχο, για το συγκεκριμένο Ημερολογιακό Έτος.

4) Οι προαναφερόμενες διατάξεις του Άρθρου αυτού εφαρμόζονται ανάλογα, σε κάθε νομικό πρόσωπο (εταιρεία), που ενδέχεται να αποτελεί τον Ανάδοχο.

5) Οι διατάξεις του άρθρου αυτού αναφέρονται στον διαχειριστικό έλεγχο εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπροσωπούντος το Ελληνικό Δημόσιο ως συμβαλλόμενο μέρος και όχι τον φορολογικό έλεγχο εκ μέρους των αρμοδίων Φορολογικών Αρχών του Ελληνικού Δημοσίου, για τον οποίο εφαρμόζονται οι διατάξεις της ισχυούσης φορολογικής νομοθεσίας, η οποία και υπερισχύει κάθε αντίθετης ρύθμισης των διατάξεων των παραγράφων του παρόντος άρθρου αυτού, υπό την επιφύλαξη της ισχύος ειδικών διατάξεων του Ν. 2289/95.

Άρθρο 25 Δασμοί, Φόροι και Τέλη

8) Οι συμβάσεις των δανείων πιστώσεων που παρέχονται στον Ανάδοχο από τράπεζες πιστωτικούς οργανισμούς πάσης φύσεως αλλοδαπά νομικά πρόσωπα για να εκτελεσθούν οι συμβατικές εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, οι τόκοι και εξόφλησή τους, απαλλάσσονται αντικειμενικά από κάθε γενικό ειδικό, τακτικό έκτακτο Φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, δικαίωμα, τακτική έκτακτη εισφορά, κράτηση και γενικά από κάθε οικονομικό βάρος υπέρ του Δημοσίου και κάθε τρίτου, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 9 του Ν. 2289/1995, πλην του Φόρου προστιθέμενης αξίας.

9) Τα μερίσματα Ελληνικών Εταιρειών, εκδοχέων, των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα Σύμβαση, σύμφωνα με τα σχετικά οριζόμενα στο κατωτέρω Άρθρο 26 υπόκεινται σε φορολόγηση, κατά την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία Άρθρο 26 Μεταβιβάσεις και Εκχωρήσεις

1) Ο Ανάδοχος έχει το δικαίωμα, αφού τηρήσει τους όρους του παρόντος Άρθρου, να μεταβιβάζει και εκχωρεί ελεύθερα, με όρους και συμφωνίες αμοιβαία αποδεκτούς μεταξύ εκχωρητού και εκδοχέως;

α) το ποσοστό συμμετοχής του στην παρούσα Σύμβαση, συνολικά μερικά, καθώς και όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, που απορρέουν από την παρούσα και αντιστοιχούν στο τμήμα αυτής που εκχωρείται και μεταβιβάζεται, και

β) το ποσοστό συμμετοχής του, συνολικά μερικά, σε μία περισσότερες Άδειες Εκμετάλλευσης, στις οποίες αναφέρεται η παρούσα Σύμβαση.

3) Οι μεταβιβάσεις σε Συγγενείς Εταιρείες σε εταιρείες του Αναδόχου, δεν χρειάζονται την προηγούμενη έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου, Θα Πρέπει όμως να γνωστοποιούνται σε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) ημέρες από ημερομηνία υπογραφής τους. κάθε περίπτωση, οι μεταβιβάσεις/εκχωρήσεις αυτές, ποινή ακυρότητας, Πρέπει να περιέχουν ειδική διάταξη, σύμφωνα οποία οι εκδοχείς, για χρόνο παραμένουν Συγγενείς Εταιρείες του Αναδόχου, θα είναι αλληλέγγυα, αδιαίρετα και ολόκληρο υπεύθυνοι, μαζί Ανάδοχο, για εκπλήρωση των όρων και συμφωνιών παρούσας Σύμβασης.

7) Σε περίπτωση εκχώρησης Συγγενείς Εταιρείες, Ανάδοχος θα παραμείνει έναντι του Ελληνικού Δημοσίου από κοινού και εις ολόκληρον υπεύθυνος μαζί με την αποκτώσα Συγγενή Επιχείρηση για χρόνο αποκτώσα παραμένει Συγγενής Επιχείρηση του Αναδόχου, ρητή μνεία περί αυτού θα πρέπει να γίνεται σύμβαση εκχώρησης.

9) Στις πράξεις εκχώρησης και μεταβίβασης, κατά τα ανωτέρω, θα πρέπει, επί ποινή ακυρότητας, να ορίζεται ρητά υποκείμενο φορολογίας.

Άρθρο 27 Διάθεση Ιδιοκτησίας

4) Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές έχουν αποσβεστεί εντελώς, κατά τα προαναφερόμενα, ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τα συγκεκριμένα ακίνητα στο Ελληνικό Δημόσιο, μόνο με την καταβολή από αυτό ποσοστού τριάντα πέντε επί τοις εκατό (35%) επί της αξίας του που δεν έχει ακόμη αποσβεστεί.

Η καταβολή αυτή δεν υπόκειται σε οποιουσδήποτε εμμέσους ή άμεσους φόρους, οποιασδήποτε μορφής και φύσεως, τέλη, δικαιώματα, κρατήσεις και/ή εισφορές ή άλλες ειδικές επιβαρύνσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή οποιασδήποτε αρχής ή νομικού προσώπου και γενικά οποιουδήποτε τρίτου.

6) Σε περίπτωση που, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας Σύμβασης, ο Ανάδοχος πουλήσει τα αναφερόμενα στην ως άνω παράγραφο 5 κινητά, με την επιφύλαξη των αναφερομένων σ’ αυτήν περιορισμών, τότε, αν το προϊόν αυτής της πωλήσεως είναι μεγαλύτερο από την εμφανιζόμενη στα βιβλία του Αναδόχου, κατά την ημέρα της πωλήσεως, αξία του πωληθέντος κινητού, η διαφορά που προκύπτει από αυτό προστίθεται στα ακαθάριστα έσοδα του Αναδόχου, του Ημερολογιακού έτους μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πώληση του περιουσιακού αυτού στοιχείου και θεωρείται σαν ακαθάριστο έσοδο, προερχόμενο από την πώληση Υδρογονανθράκων, για τον υπολογισμό του φόρου, όπως και για τον καθορισμό του Συνολικού Μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 14 της παρούσας Σύμβασης. 10) Ρητά συμφωνείται ότι, για όσο χρόνο ισχύουν και βρίσκονται σε λειτουργία μία ή περισσότερες Περιοχές Εκμετάλλευσης, σύμφωνα παρούσα Σύμβαση, ο Ανάδοχος έχει δικαίωμα, να παρακρατεί και να χρησιμοποιεί όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία, η οποία, κατά την κρίση του, θεωρείται αναγκαία για εκτέλεση των Εργασιών Πετρελαίου, στη συγκεκριμένη Περιοχή Εκμετάλλευσης, που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και λειτουργία, ή σχετικά αυτήν.

11) Με τη λήξη ή τη λύση παρούσας Σύμβασης, το προϊόν της εκποίησης των κινητών πραγμάτων, τα οποία είναι πέραν εκείνων τα οποία παρέλαβε με την παρούσα Σύμβαση, κατά το Άρθρο 35 αυτής, θα διατεθεί για την δαπάνη των εργασιών αποκατάστασης του περιβάλλοντος, κατά τον λόγο πενήντα τοις εκατό (50%) μεταξύ του Αναδόχου και του Ελληνικού Δημοσίου.

12) Σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο επιθυμεί να διατηρήσει στην ιδιοκτησία του τα εν λόγω (και πέραν εκείνων τα οποία παρέδωσε στον Ανάδοχο με την παρούσα Σύμβαση, κατά άρθρο 35 αυτής) κινητά θα καταβάλει στον Ανάδοχο πενήντα τοις εκατό (50%) της αξίας που θα προσδιορισθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή, ως αυτός οριστεί από κοινού από τα Συμβαλλόμενα Μέρη.

Το προαναφερόμενο μερίδιο του Αναδόχου είναι ελεύθερο γενικά κάθε άμεσου ή έμμεσου φόρου οποιασδήποτε μορφής και φύσεως, τελών, δικαιωμάτων, κρατήσεων και/ή εισφορών ή όποιας άλλης ειδικής επιβάρυνσης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή οποιασδήποτε αρχής ή νομικού προσώπου και γενικά κάθε τρίτου.

Άρθρο 31 Παράβαση, Λύση και Λήξη της Σύμβασης

21) Για αντιμετώπιση των δαπανών που Θα απαιτηθούν, για τη σφράγιση παραγωγικών και μη φρεάτων και υδροφόρων στρωμάτων, την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, τα οποία θα δημιουργηθούν πέραν των παραλαμβανομένων κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας Σύμβασης, ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να τηρεί ειδικό Λογαριασμό, σε Τράπεζες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, στον οποίο θα κατατίθεται κάθε ημερολογιακό ποσό, το οποίο θα καθορίζεται με απόφαση της Ε.Α.Δ.Ε., κατά την προαναφερόμενη διαδικασία. Σε περίπτωση αδυναμίας λήψης απόφασης από την Ε.Α.Δ.Ε. για το ύψος του ετησίως κατατιθέμενου ποσού, το θέμα θα παραπέμπεται Αποκλειστικό Εμπειρογνώμονα για την διευθέτηση του.

22) Το συσσωρευμένο ποσό του λογαριασμού πλέον τόκων θα αποτελεί ειδικό αποθεματικό του Αναδόχου, για την εκπλήρωση των ανωτέρω υποχρεώσεών του και οι ετήσιες καταβολές θα φέρονται σε χρέωση του λογαριασμού εσόδων - εξόδων της συγκεκριμένης περιοχής εκμετάλλευσης.

Οι τόκοι του λογαριασμού αυτού εξαιρούνται από την παρακράτηση φόρου και από φόρο ή κράτηση οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας.

Άρθρο 38 Τέλη χαρτοσήμου Συμβάσεων κ.λπ.

Η παρούσα Σύμβαση απαλλάσσεται αντικειμενικά από κάθε γενικό ειδικό, τακτικό ή έκτακτο φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, δικαίωμα, τακτική ή έκτακτη εισφορά, κράτηση και γενικά από κάθε οικονομικό βάρος υπέρ του Δημοσίου και κάθε τρίτου, πλην του φόρου προστιθέμενης αξίας. Η μεταβίβαση δικαιωμάτων από αυτήν, οι συμβάσεις έργου που συνάπτονται για τους συμβατικούς σκοπούς από τον Ανάδοχο με εργολάβους και από αυτούς με υπεργολάβους, η μίσθωση, η παραχώρηση ή η με οποιονδήποτε τρόπο κτήση της χρήσης ακινήτων κατά τις διατάξεις του παρόντος, υπάγονται στις ρυθμίσεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!