Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

ΥΠΟΙΚ : Εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ     

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ     

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Νίκης 5-7     
10180 Αθήνα 
Tηλ.:  210-3332553/4 
Fax: 210-3332559 
e-mail: press@minfin.gr 
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου 

Εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη συζήτηση στη Βουλή για την «Κύρωση της ΠΝΠ: "Επείγουσα ρύθμιση για την αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων λόγω πρόωρης λήξης της θητείας του" και άλλες διατάξεις». 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, 

Θα ήθελα να ξεκινήσω την εισήγησή μου αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις.  Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ούτε φυσικά τις προοπτικές  της. 

Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει αποδείξει ότι όχι μόνο είναι επάξιο μέλος της Ευρωζώνης αλλά και ότι έχει τα εχέγγυα να ξεκινήσει μια ταχεία αναπτυξιακή πορεία αποκατάστασης του χαμένου εδάφους της τελευταίας εξαετίας. 

Αυτή η πορεία προς την ανάπτυξη αποτελεί πλέον μια απτή πραγματικότητα. Φυσικά, το μέλλον δεν θα είναι ανέφελο αλλά σίγουρα δεν θα θυμίζει την επώδυνη περίοδο που διανύσαμε ως τώρα. 

Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η ψυχραιμία, η προσήλωση στους στόχους μας και η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση μπορούν να μας οδηγήσουν στην οριστική έξοδο από την κρίση, πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. 

Όσοι παρακολουθούν  τις διεθνείς αγορές, γνωρίζουν  ότι αυτές είναι  πολλές φορές νευρικές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους. Όμως,  για την πραγματική οικονομική κατάσταση της  χώρας μιλάνε  τα αδιάσειστα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της: 

Η χώρα έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που της επιτρέπει να κάνει μεθοδικά και λελογισμένα βήματα αποκατάστασης αδικιών. 

Η χώρα θα ολοκληρώσει ομαλώς το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, που εκτελεί σε συνεννόηση με τους πιστωτές της. 

Η χώρα έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της την υιοθέτηση μιας βιώσιμης λύσης για το δημόσιο χρέος της. Στην προσπάθεια αυτή μας στηρίζει και η ΕΚΤ. Ίσως μάθατε ότι  σε λίγο θα ανακοινωθούν μέτρα που θα διευκολύνουν την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες ούτως ώστε να διευκολυνθεί και η ρευστότητα από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.   

Σήμερα, έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη να βλέπουμε μπροστά και να αποδείξουμε ότι η πολιτική μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. 

Περνάω τώρα στις διατάξεις του νομοσχεδίου. 

Με το άρθρο 1 κυρώνουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) που αφορά τον τρόπο αναπλήρωσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.  

Δεδομένου ότι δεν είχε προβλεφθεί στη νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία συγκεκριμένος τρόπος αναπλήρωσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κρίθηκε αναγκαία η εν λόγω ΠΝΠ, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η απρόσκοπτη λειτουργία της συγκεκριμένης Γενικής Γραμματείας όσο και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των φορολογουμένων. 

Έτσι λοιπόν και μέχρι να αναλάβει ο νέος διάδοχος του Γενικού Γραμματέα,  με το παρόν άρθρο, καλύφθηκε το κενό για τις ημέρες μεταξύ της παραίτησης του προηγούμενου και της ανάληψης καθηκόντων από τον επόμενο. 

Στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, εισάγονται συμπληρωματικές διατάξεις για την απλοποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την αιθυλική αλκοόλη. Προς άρση των ανησυχιών, που εκφράστηκαν εκ μέρους κάποιων βουλευτών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η διάταξη δεν αφορά τους μικρούς αποσταγματοποιούς τοςυ λεγόμενους "διήμερους" για ιδία χρήση, αλλά μόνο τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς για επαγγελματική χρήση.   

Το άρθρο 3 του νομοσχεδίου αφορά στην αξιοποίηση της κινητής περιουσίας της ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ που έχει περιέλθει πλέον στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα προβαίνουμε στην παραχώρηση χρήσης κινητής περιουσίας, η οποία βρίσκεται στα ταπητουργικά εργαστήρια που λειτουργούσε η προαναφερθείσα εταιρεία σε διάφορους νομούς  της χώρας (Έβρου, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Δράμας, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Καστοριάς και Αιτωλοακαρνανίας).  

Η περιουσία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από Δήμους και άλλους φορείς.  

Η παραχώρηση θα περιοριστεί σε φορείς που εποπτεύονται από το Δημόσιο, με πρώτη προτεραιότητα, την παραχώρηση σε φορείς των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων. 

Παράλληλα,  θα δοθεί η δυνατότητα να εκκενωθούν τα συγκεκριμένα ενοικιασμένα ακίνητα και να παραληφθούν από τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου το Δημόσιο να μην επιβαρύνεται με δαπάνες ενοικίων. 

Σχετικά με το ερώτημα του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Γελαλή για τις απαιτήσεις των πιστωτών του Οργανισμού, δεν τίθεται κανένα ζήτημα, δεδομένου ότι το Δημόσιο αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις της απορροφούμενης εταιρείας. 

Επίσης, ο κ. Γελαλής έθεσε θέμα προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Για αυτά είναι αρμόδια η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Σε σχέση με το ερώτημα που έθεσε στην Επιτροπή, η κυρία Βαλαβάνη για την παραχώρηση του κτηρίου (της οδού Μαρίνου Αντύπα 86-88) στην Ηλιούπολη, δεν αφορά την ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε., καθόσον το συγκεκριμένο κτήριο αφορά περιουσία της εταιρείας Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ Α.Ε.). 

Όπως είναι γνωστό ο ΟΠΕ συγχωνεύθηκε με το Invest in Greece σε έναν ενιαίο φορέα, τον Οργανισμό Enterprise Greece, στον οποίο ανήκει πλέον το μισό κτήριο μέχρι 31/12/2014 και μετά θα μεταβιβασθεί στην ΕΤΑΔ.  

Το άλλο μισό ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και έχει αποφασιστεί ότι θα στεγαστεί εκεί η ΔΟΥ Ηλιουπόλεως. Δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία για τη χρήση της αίθουσας εκδηλώσεων, που να έχει γνωστοποιηθεί στο υπουργείο. 

Θα ήθελα στη συνέχεια να παρουσιάσω στο Σώμα την τροπολογία που έχουμε καταθέσει, σχετικά με την αναδιατύπωση του άρθρου 27Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.  

Η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης τροπολογίας, που ψήφισε η Βουλή για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις  των τραπεζών.  

Ενσωματώνει τις τελευταίες απόψεις φορέων της Ε.Ε. οι οποίοι τοποθετήθηκαν με λεπτομέρεια μετά την ψήφιση της τελευταίας τροπολογίας ρυθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, μέσα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Η άρτι ιδρυθείσα τραπεζική ένωση στην ΕΕ αποτελεί ένα εξαιρετικά δυναμικό και σύνθετο πεδίο πολιτικής στο οποίο κάθε χώρα και το τραπεζικό της σύστημα οφείλουν να προσαρμόζονται. 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πληρούνται οι προϋποθέσεις του εποπτικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ και ότι αντιμετωπίζεται το ζήτημα της επάρκειας των εποπτικών τους κεφαλαίων.  

Η διάταξη προσομοιάζει την προηγηθείσα πορτογαλική ρύθμιση: το Δημόσιο, ως αντάλλαγμα για την υποχρέωση που έχει αναλάβει προς τις τράπεζες, αποκτά τη δυνατότητα να λάβει αποζημίωση στο 110%, υπό τη μορφή δωρεάν μετοχών σε τρέχουσα τιμή.   

Αυτό αντισταθμίζει επαρκώς τον κίνδυνο για οικονομική απώλεια του κράτους, το οποίο, σημειωτέον, μπορεί να μεταβιβάσει άμεσα τους παραστατικούς τίτλους είτε στους υπάρχοντες μέτοχους υπό προϋποθέσεις είτε σε οποιονδήποτε τρίτο, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. 

Με την αναθεωρημένη νομοθετική ρύθμιση, πετυχαίνουμε θωράκιση των κεφαλαίων των τραπεζών, ίση μεταχείριση έναντι των άλλων τραπεζών του Νότου στα επερχόμενα stress tests και διατήρηση του κεφαλαιακού αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, 

Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε όλους τους βασικούς της στόχους. Θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα και μέσω αυτού τις αποταμιεύσεις των πολιτών.  

Επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα και αναζητά τρόπους, ώστε να προχωρήσει σε σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων.  

Οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν μια περίοδο επιτάχυνσης των μεγάλων τομών και μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αφήσει για πάντα πίσω το οδυνηρό παρελθόν.  

Σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε από την Ντόρα Μπακογιάννη για τον ΕΝΦΙΑ: 

Σχετικά με την κατατεθείσα τροπολογία εκ μέρους της κυρίας Μπακογιάννη οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν ήδη αντικείμενο δράσης και επεξεργασίας από το υπουργείο Οικονομικών. Όσον αφορά την αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών σημειώνεται πως έχει ήδη συσταθεί επιτροπή υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους με βαθιές γνώσεις στην αγορά ακινήτων. Η επιτροπή ήδη εργάζεται προς το σκοπό αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες ώστε να αντανακλούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς. Σχετικά με τον ΈΝΦΙΑ πρέπει να τονίσουμε πως η μείωση τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί ήδη στόχο της κυβέρνησης.  

Επισημαίνεται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς τα έσοδα από το φόρο θα μειωθούν σταδιακά από το 1,43% του ΑΕΠ,  κάτω από το 1% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, παράλληλα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Το πνεύμα της τροπολογίας είναι στην κατεύθυνση των θέσεων που εξετάζονται  από το υπουργείο στο πλαίσιο που προανέφερα. Συνεπώς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει δεκτή.  

Σας ευχαριστώ  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!