Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

Π. 7089/703/22-10-1986 Απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούνται : α) στα πλαίσια των ρυθμίσεων των διπλωματικών και Προξενικών σχέσεων και β) για τις ανάγκες αναγνωρισμένων από την Ελλάδα διεθνών οργανισμών ή του προσωπικού τους.

Π. 7089/703 (ΦΕΚ B 784 - 07.11.1986) 

Απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούνται : α) στα πλαίσια των ρυθμίσεων των διπλωματικών και Προξενικών σχέσεων και β) για τις ανάγκες αναγνωρισμένων από την Ελλάδα διεθνών οργανισμών ή του προσωπικού τους. 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη : 

1. Τις κατωτέρω διατάξεις του Ν. 1642/1986 «για την εφαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 125 Α), 

α) των εδαφίων αα και ββ της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 22, 

β) της παραγράφου 2 του άρθρου 22, 

γ) της περίπτωσης λδ' της παραγράφου 1 του άρθρου 18 και

δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 58. 

2. Tu. διατάξεις του Ν.Δ. 503/1970 «περί κυρώσεως της υπογραφείσης εν Βιέννη την 18η Απριλίου 1961 υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συμβάσεως περί διπλωματικών σχέσεων». 

3. Τις διατάξεις του Ν. 90/1975 «περί κυρώσεως της εν Βιέννη την 24η Απριλίου 1963 υπογραφείσης Διεθνούς Συμβάσεως επί των προξενικών σχέσεων». 

4. Τις διατάξεις του Ν. 412/1947 «περί κυρώσεως συμβάσεως  περί προνομίων και ασυλιών των Ηνωμένων Εθνών». 

5. Τις διατάξεις του Ν.Δ. 3989/1959 «περί κυρώσεως της πολυμερούς Συμβάσεως περί της Νομικής Καταστάσεως των Προσφύγων». 

6. Τις διατάξεις του Ν.Δ. 2658/1963 «περί κυρώσεως της μεταξύ Ελλάδος και προσωρινής διακυβερνητικής επιτροπής δια την μετακίνηση μεταναστών εξ Ευρώπης, συμβάσεως» και 

7. Τις διατάξεις του Ν. 1511/1985 «περί κυρώσεως συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά μ& την έδρα της Συντονιστικής Μονάδας για το Μεσογειακό Πρόγραμμα δράσεως που υπογράφηκε στο Ναϊρόμπι στις 11 Φεβρουάριου 1982», αποφασίζουμε : 

1. Η Απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας των αγαθών που παραδίδονται και των υπηρεσιών που παρέχονται στα νομικά πρόσωπα, στους διεθνείς οργανισμούς ή στο προσωπικό τους, που προβλέπουν οι διατάξεις των εδαφίων αα και ββ της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Ν. 1642/1986, με εξαίρεση τις περιπτώσεις παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τα μέλη τους, που προβλέπονται από σχετική απόφαση, παρέχεται μόνο με τον όρο της αμοιβαιότητας και για τα αγαθά και τις υπηρεσίες, η απαλλαγή των οποίων προβλέπεται από τις διατάξεις των παραπάνω διεθνών ή διμερών συμβάσεων, με τους πιο κάτω όρους και προϋποθέσεις : 

α) Τα αγαθά που αγοράζουν ή οι υπηρεσίες που δέχονται τα δικαιούχα της απαλλαγής πρόσωπα ή οργανισμοί, να προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών τους ή την κάλυψη ατομικών και οικογενειακών αναγκών του προσωπικού του:. 

β) Τα αγαθά που αγοράζονται κάθε φορά, θα πρέπει να είναι σε λογικές ποσότητες, ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες τους. 

γ) Τα μέλη των διπλωματικών και προξενικών αποστολών και το προσωπικό των μελών των διεθνών οργανισμών, δικαιούνται της απαλλαγής εφόσον είναι κάτοχοι διπλωματικής ταυτότητας του Υπουργείου Εξωτερικών. 

δ) Τα γραφεία των διεθνών οργανισμών να είναι αναγνωρισμένα από την Ελλάδα και να έχουν εξομοιωθεί με διπλωματική αποστολή, ως προς τα προνόμια και τις ατέλειες. 

ε) Προκειμένου για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακής εξυπηρέτησης, διανομή ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, η απαλλαγή παρέχεται μόνο εφόσον πραγματοποιούνται μέσω συσκευών ή μετρητών, η χρήση των οποίων έχει δηλωθεί στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών. 

2. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, το δικαιούχο της απαλλαγής πρόσωπο ή οργανισμός κάθε φορά που αγοράζει αγαθά ή δέχεται υπηρεσίες, υποχρεούται να υποβάλλει στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών αίτηση με αναλυτική εις διπλούν κατάσταση των αγαθών και υπηρεσιών που πρόκειται να λάβει, βεβαιωμένη κατά περίπτωση από την Υπηρεσία του. 

Στο ένα αντίγραφο της αναλυτικής αυτής κατάστασης, αναγράφεται από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών η διάταξη του νόμου, βάσει της οποίας δίδεται η απαλλαγή, παραδίδεται θεωρημένο στο δικαιούχο για να το προσκομίσει στον πωλητή των αγαθών ή σ' αυτόν που παρέχει τις υπηρεσίες, προκειμένου να τύχει απαλλαγής από το φόρο προστιθέμενης αξίας. Η θεωρημένη κατάσταση επισυνάπτεται σαν δικαιολογητικό, από τον πωλητή των αγαθών ή αυτόν που παρέχει την υπηρεσία στο Θεωρημένο στοιχείο που αυτός θα εκδώσει. 

3. Προκειμένου για παροχή υπηρεσιών ή παράδοση αγαθών που αναφέρονται στην περίπτωση ε' -της παραγράφου 1 της παρούσας, τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 2 δικαιολογητικά υποβάλλονται α) κατά την έναρξη εφαρμογής του Νόμου 1642/1986, β) σε κάθε περίπτωση μεταβολής ή αλλαγής των συσκευών ή μετρητών και γ) σε κάθε περίπτωση αλλαγής των δικαιούχων της απαλλαγής προσώπων. 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 1986 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!