Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1017/16-1-1996 Αναρρωτικές άδειες

YΠOIK 1006133/82/0001/ΠOΛ. 1017/16.1.1996 Αναρρωτικές άδειες

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται από υπηρεσίες σχετικά με το καθεστώς των αναρρωτικών αδειών σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Οπως είναι γνωστό, με το άρθρο 16 του N. 2085/1992 Pύθμιση θεμάτων οργάνωσης, λειτουργίας και προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις, καθορίστηκαν τα όρια και η διαδικασία χορήγησης των βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών, ως ακολούθως:

α) Μέχρι τρεις ημέρες, με γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού.

β) Μέχρι τρεις περαιτέρω ημέρες, με γνωμάτευση του υπηρεσιακού γιατρού.

γ) Μέχρι τέσσερις περαιτέρω ημέρες ή δέκα απευθείας, με κοινή γνωμάτευση του Διευθυντή και ενός Επιμελητή της οικείας κλινικής ή τμήματος δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος ή νοσηλευτικού ιδρύματος NΠΔΔ.

Ετσι το ανώτατο όριο χορήγησης βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών με αποδοχές χωρίς γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, ανέρχεται συνολικά στις δέκα ημέρες για κάθε χρόνο.

2. Εκτός από τις ανωτέρω βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες ο υπάλληλος δικαιούται και αναρρωτικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τον αριθμό τόσων μηνών όσα είναι τα χρόνια της πραγματικής υπηρεσίας του, αφαιρουμένης κάθε φορά της άδειας που χορηγήθηκε μέσα στην προγενέστερη πενταετία. H εν συνεχεία χορηγούμενη όμως άδεια, δεν μπορεί να υπερβεί τους δώδεκα μήνες. Επίσης σε όσους υπαλλήλους έχουν προσβληθεί από δυσίατα νοσήματα, χορηγούνται αναρρωτικές άδειες, των οποίων τα όρια καθορίζονται στο διπλάσιο. Στην περίπτωση που η αναρρωτική άδεια παρατείνεται πέραν του οριζομένου χρόνου από τον Y.K. (Π.Δ. 611/77), ο υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα.

3. Προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα δυσλειτουργίας, οι προϊστάμενοι των Yπηρεσιών θα πρέπει να παραπέμπουν άμεσα τον υπάλληλο που δηλώνει ασθένεια στον ελεγκτή γιατρό και εάν δεν υπάρχει ελεγκτής γιατρός, στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, με την επιφύλαξη της παρ. 1 της παρούσης, οι δε υπάλληλοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις ιατρικές γνωματεύσεις στην Yπηρεσία μέσα στην προβλεπόμενη από την αριθμ. 1011678/168/0001/28.1.1994 εγκύκλιό μας, τριών (3) ημερών προθεσμία, από την έναρξη της αναρρωτικής αδείας.

4. Σε περίπτωση που από τ` αρμόδια όργανα της Yγειονομικής Yπηρεσίας (Ελεγκτής γιατρός - Υγειονομική Επιτροπή) διαπιστώνεται ότι ο υπάλληλος απουσίασε από την υπηρεσία χωρίς πράγματι να είναι ασθενής, τότε ο προϊστάμενος θα κινεί τη διαδικασία για την πειθαρχική δίωξη αυτού σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 205 και επομένων του Υπαλληλικού κώδικα και θα προβαίνει άμεσα στην περικοπή των αποδοχών του (κύριων και πρόσθετων) κατ` εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 94 του Υπαλληλικού κώδικα και των ειδικών περί πρόσθετων αποδοχών διατάξεων.

5. Τονίζεται ότι, για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, οι υπάλληλοι πρέπει να ειδοποιούν την Yπηρεσία τους, αυθημερόν, όπου και αν ευρίσκονται, με τον πλέον πρόσφορο τρόπο, για την απουσία τους λόγω ασθένειας και για τον αριθμό ημερών αναρρωτικής αδείας που συνέστησε εγγράφως ο θεράπων ιατρός τους. Σε περίπτωση παράτασης αυτής ειδοποιεί εκ νέου, άμεσα.

6. Oι κ.κ. Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών παρακαλούνται να φροντίσουν για την επίδοση αντιγράφου της παρούσας, με αποδεικτικό, σε κάθε υπάλληλο της υπηρεσίας τους, στο εξής δε να επιδίδουν αντίγραφο αυτής σε κάθε νεοδιοριζόμενο, αποσπώμενο ή μετατασσόμενο υπάλληλο.

7. Oι κ.κ. Επιθεωρητές, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να φροντίσουν για την πιστή εφαρμογή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!