Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1314/11-12-1995 Συμπληρωματικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του νέου -ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ-

ΥΠΟΙΚ 1138254/6297/0014/ΠΟΛ.1314/11.12.1995 Συμπληρωματικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του νέου "ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ".

Σε συνέχεια της διαταγής μας 1109485/5006/0014/29-9-95 και ύστερα απόερωτήματα που υπέβαλαν ορισμένες Δ.Ο.Υ. σχετικά με το ως άνω θέμα, κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε τα εξής:

1. Το πεδίο "Εν ακινησία" (κωδ.22 της ενότητας στοιχεία αυτοκινήτου), συμπληρώνεται (με χ) στις κατωτέρω περιπτώσεις:

- Οταν οποιοδήποτε όχημα τίθεται σε ακινησία κατά τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.2367/1953 (κατάθεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας ή αναγκαστική ακινησία).

- Οταν ο κάτοχος οχήματος, προκειμένου να το μεταβιβάσει, αποξενώνεται των στοιχείων κυκλοφορίας αυτού (Φ.Ι.Χ., Λ.Ι.Χ.) ή προβαίνει στον αποχαρακτηρισμό του (Φ.Δ.Χ., Λ.Δ.Χ.).

2. Για τις μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων εκτός των επιβατικών Ι.Χ. και των μοτοσικλετών Ι.Χ. θα προβαίνετε στις ακόλουθες ενέργειες:

Η αρμόδια για τη φορολογία τουο πωλητή ΔΟΥ θα συντάσσει "ΜΔΑ" στο οποίο θα συμπληρώνονται:

- τα στοιχεία της "ταυτότητας αυτοκινήτου",

- το πεδίο "μεταβολή" (κωδ. 12) της ενότητας "ενέργεια" με (χ).

- η "ημερομηνία" (κωδ.14) κατάθεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος στην αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ή στη Δ.Ο.Υ. (π.χ. προκειμένου για ΦΙΧ) ή αυτή κατά την οποία συμπληρώθηκε η δήλωση μεταβίβασης (π.χ.προκειμένου για ΦΔΧ),

- το πεδίο "εν ακινησία" (κωδ.22) της ενότητας "κατάσταση αυτοκινήτου", με (χ).

Στη συνέχεια και μόλις η ανωτέρω Δ.Ο.Υ. παραλάβει το έγγραφο επικύρωσης της σχετικής μεταβίβασης από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών θα συντάσσει "Μ.Δ.Α. στο οποίο θα συμπληρώνονται:

- τα στοιχεία της "ταυτότητας αυτοκινήτου",

- το πεδίο "μεταβίβαση" (κωδ.13) της ενοτητος "ενέργεια" με (χ),

- η "ημερομηνία" (κωδ.14) της μεταβίβασης,

- τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη ή συνιδιοκτητών (κωδ. 61), κατά περίπτωση.

Εννοείται ότι στην περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. του αγοραστή είναι άλλη από αυτή του πωλητή, η Δ.Ο.Υ. του πωλητήη θα συμπληρώνει στο κατά τα ανωτέρω "Μ.Δ.Α." και τον κωδικό αριθμό της νέας "αρμοδίας Δ.Ο.Υ." (κωδ. 53) και θα αποστέλλει αμέσως τον φάκελο του οχήματος (με το αντίγραφο του "Μ.Δ.Α.") στη νέα Δ.Ο.Υ.

Προσοχή: Εάν η επικύρωση της μεταβίβασης σταλεί στη Δ.Ο.Υ. του αγοραστή,τότε αυτή θα πρέπει να την αποστείλει αμέσως στη Δ.Ο.Υ. του πωλητή προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμπλήρωση του ως άνω "Μ.Δ.Α." και η διαβίβαση του φακέλου του οχήματος.

Η αρμόδια για τη φορολογία του αγοραστή Δ.Ο.Υ. όταν παραλάβει το απογραφικόδελτίο και το αντίγραφο της νέας άδειας κυκλοφορίας του κατά τα ανωτέρω μεταβιβασθέντος οχήματος θα συντάσσει "Μ.Δ.Α." στο οποίο θα συμπληρώνονται:

- τα στοιχεία της "ταυτότητας αυτοκινήτου",

- το πεδίο "μεταβολή" (κωδ.12) της ενότητας "ενεργεία" με (χ),

- η "ημερομηνία" (κωδ.14) έκδοσης της νέας άδειας κυκλοφορίας,

- το πεδίο "εν κινήσει" (κωδ.21) της ενότητας "κατάσταση αυτοκινήτου",

- στην περίπτωση που επέλθει αλλαγή σε κάποιο από τα στοιχεία του αυτοκινήτου (π.χ. αλλαγή μικτού βάρους - ωφέλιμου φορτίου) θα σημαίνεται με (χ) ή θα συμπληρώνεται κατά περίπτωση, το αντίστοιχο πεδίο της ενότητας "λοιπά στοιχεία".

3. Εάν για οποιοδήποτε λόγο, ο φάκελος οποιουδήποτε οχήματος έχει διαβιβαστεί σε νέα αρμόδια Δ.Ο.Υ. και διαπιστωθεί από το ΚΕ.Π.Υ.Ο. ότι είναι λανθασμένο το σχετικό "Μ.Δ.Α.", που έχει συμπληρωθεί από την παλαιά Δ.Ο.Υ., τότε τα στοιχεία αυτού θα περριληφθούν στην "Κατάσταση λαθών" ποου θα σταλεί στη νέα αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Στην περίπτωση αυτή, η νέα Δ.Ο.Υ. θα συντάξει και θα στείλει στο ΚΕ.Π.Υ.Ο. νέο "Μ.Δ.Α.", στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που είχαν αναγραφεί στο προηγούμενο "Μ.Δ.Α.", αλλά σωστά συμπληρωμένα (το αντίγραφο του παλαιού "Μ.Δ.Α.", αλλά σωστά συμπληρωμένα (το αντίγραφο του παλαιού "Μ.Δ.Α.", σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την ως άνω διαταγή, αποστέλλεται μαζί με το φάκελο του οχήματος στη νέα αρμόδια Δ.Ο.Υ.).

Επισημαίνεται ότι κατά τη συμπλήρωση του σωστού "Μ.Δ.Α., από τη νέα αρμόδια Δ.Ο.Υ. θα πρέπει απαραίτητα να γραφεί στο πεδίο "αρμόδια Δ.Ο.Υ.", της "ταυτότητας αυτοκινήτου", ο κωδικός αριθμός της παλαιάς ΔΟΥ δεδομένου ότι λόγω του λάθους δεν έχει γίνει καμία μεταβολή στο αρχείο αυτοκινήτων του ΚΕ.Π.Υ.Ο και τα στοιχεία της "Ταυτότητας αυτοκινήτου" παραμένουν στην αρχική τους κατάσταση.

4. Στην περίπτωση που μετεαβιβάζεται οποιαδήποτε όχημα και ταυτόχρονα διδαπιστώνεται μεταβολή κάποιου από τα στοιχεία αυτού (π.χ. αλλαγή αριθμού κυκλοφορίας, κυλινδρισμού κινητήρα κ.λπ.), για την οποία δεν έχει ενημερωθεί το ΚΕ.Π.Υ.Ο., θα συμπληρώνεται ένα "Μ.Δ.Α." για τη μεταβίβαση και ένα "Μ.Δ.Α." για τη μεταβολή, κατά τα οριζόμενα στις αντίστοιχες παράγραφους του πρώτου κεφαλαίου της ως άνω διαταγή μας.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στο οποίο κοινοποιείται ή παρούσα, παρακαλείται για τις δικές του ενέργειες προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του να αποστέλλουν άμεσα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τις επικυρώσεις των μεταβιβάσεων των αναφερομένων στην ως άνω παρ.2 οχημάτων (Δ.Ο.Υ. πωλητών), καθώς και τα σχετικά απογραφικά δελτία και τα αντίγραφα των νέων αδειών κυκλοφορίας (Δ.Ο.Υ. αγοραστών).

Επίσης, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα παρακαλούνται να ενημερώσουν τα μέλη της προκειμένου να αποστέλλουν άμεσα στις Δ.Ο.Υ. των πωλητών τις επικυρώσεις των μεταβιβάσεων των οχημάτων που αναφέρονται στην ως άνω παρ.2, στις περιπτώσεις που γ` αυτές καταρτίζονται συμβολαιογραφικά έγγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!