Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ, Ο.Ε.Ε.)

Δ.Τ. : Η επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε για τα φορολογικά πρόστιμα και τους χαμένους στη μετάφραση

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας

Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε για την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Φ.Δ Ν.4174/2013

Αρ.Πρωτ.:0001648/24-02-2014

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη

Κοιν.: Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη Γεώργιο

Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Χάρη

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Κύριε Υπουργέ,

Η προεδρία του συνεργάτη σας κ. Μαυραγάνη στην επιτροπή του Υ.Ο για την αναμόρφωση του φορολογικού μας συστήματος με τις αντίστοιχες πομπώδεις δηλώσεις, περιορίστηκαν από την αδυναμία του μεταφραστή να κατανοήσει ένα κακογραμμένο ξενόγλωσσο κείμενο φορολογικής νομοθεσίας.

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα εάν συνυπολογισθεί και η αλαζονική στάση της παραπάνω επιτροπής ,με το να μη λάβει υπ’ όψιν της, τις προτάσεις της επιτροπής του Ο.Ε.Ε για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, όπως επίσης και τις προτάσεις των ενώσεων η και μεμονωμένων Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Από τις αρχές του 2013 σας έχουμε ενημερώσει για την ανάγκη , αλλά και την ευκαιρία που δινόταν από την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στον επαναπροσδιορισμό του προσανατολισμού της φορολογικής διοίκησης από τον:

  • Φοροεισπρακτικό στόχο που βασίζεται στην Τυπολατρική γραφειοκρατία ,τον αδιαφανή έλεγχο, την ποινή, και την συναλλαγή , στον
  • Ανταποδοτικό στόχο που βασίζεται στην συνεχή εκπαίδευση, την υποστήριξη , την συμβουλευτική δράση, την φοροδοτική ικανότητα, και την ανάπτυξη,

Οι πολιτικές σας δεσμεύσεις ,όμως σας οδήγησαν για μία ακόμα φορά στην υιοθέτηση του βραχυπρόθεσμου φοροεισπρακτικού αποτελέσματος.

Έχοντας συνέχεια ως κύριο στόχο μας ( και ευελπιστούμε και δικό σας) την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που ως αναγκαία προϋπόθεση της απαιτεί, ένα σταθερό, απλό, φιλικό στην επιχειρηματικότητα, και προσωποποιημένο φορολογικό σύστημα,

Σας παρακαλούμε όπως δεχθείτε τις παρακάτω προτάσεις μας :

1. Η εφαρμογή η όχι των άρθρων 54,55,56,57,58,59 του Κ.Φ.Δ ν.4174/2013 να υπόκεινται στην αιτιολογημένη ευχέρεια (ως προς την επιβολή και το ύψος των προστίμων) του εξουσιοδοτημένου Λογιστή – Φοροτεχνικού .Το παραπάνω καθολικό δικαίωμα υπακούει στην προσωποποιημένη φορολογική αντιμετώπιση της επιχείρησης , αίρει τις αδικίες των οριζόντιων μέτρων, ευνοεί την επιχειρηματικότητα , εξορθολογίζει την επιβολή των προστίμων στο μέτρο της φοροδοτικής ικανότητας του φορολογούμενου, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες είσπραξής τους, και τέλος εφαρμόζει στην πράξη τον έλεγχο από το γραφείο . Η δε πιθανή κατάχρηση του θα έχει ως συνέπεια την άρση του δικαιώματος από τον πιστοποιημένο Λ/Φ.

2. Να απενεργοποιηθεί άμεσα η ισχύς των παλαιών κωδικών του Taxisnet για Φυσικά – Νομικά Πρόσωπα , Πολ. 1204/10-09-2013, ήδη εκτιμούμε ότι οι ενέργειες σας έως σήμερα, για την ζημία που υφίσταται το Ελληνικό Δημόσιο από τις συνεχείς παρατάσεις εμπίπτουν στις συνέπειες των αρ.1,2 και §5 αρ. 20 του ν.2523/1997 ,όπως αυτός τροποποιήθηκε με την § 2α αρ.3 ν.3943/2011.

3. Να εφαρμοσθούν άμεσα οι Πολ. 1020/13-12-2012 και Πολ.1021/31-12-2012 , με προαιρετική την εφαρμογή της Πολ.1022/31-1-2014 για όσους δεν επιθυμούν την χρήση των Φ.Τ.Μ και ΕΑΦΔΣΣ για την μεταφορά των δεδομένων.

4. Να επεκταθεί το φορολογικό πιστοποιητικό και στις μικρές επιχειρήσεις με την ενεργοποίηση του Λογιστή Φοροτεχνικού Ελεγκτή Ειδικών Προσόντων.

5. Να επαναλειτουργήσει άμεσα η εφαρμογή για την εύρεση μη Φυσικών Προσώπων και Επιτηδευματιών , που τόσο πολύ είχε βοηθήσει στον περιορισμό της παραοικονομίας.

Επίσης εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους για τις προσπάθειες που γίνονται επαναπροσδιορισμού, η μείωσης των προστίμων ότι είναι παραπλανητικές , και μόνο, ως καλύτερες συνθήκες σφαγής μπορούν να παρομοιασθούν, αφού ένα διοικητικό σύστημα που βασίζεται στην τυπολατρία και την ποινή θα παράγει μόνο συνδιαλλαγή - διαφθορά - ηθική και οικονομική εξαθλίωση.

Η οποιαδήποτε λύση που δεν ενσωματώνεται στην καθημερινή λειτουργία της Φ.Δ και δεν συμπεριλαμβάνει ως μέρος της λύσης, την ενεργή συμμετοχή των πιστοποιημένων Λογιστών – Φοροτεχνικών θα έχει την συνεχή ανάγκη των αυτόκλητων σωτήρων μας για επαναδιαπραγματεύσεις - παρατάσεις και ενέργειες που δεν μας προάγουν ως κλάδο και ως επαγγελματίες, πολύ δε περισσότερο, δεν αξιοποιούν την δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής μας στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδος

www.akioe.gr - info@akioe.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!