Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ: Δε θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Νίκης 5-7

10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4

Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη μετά τη σύσκεψη για το συντονισμό δράσεων για την αιθαλομίχλη

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Καλημέρα και χρόνια σας πολλά. Ο λόγος που σας φέραμε εδώ σήμερα, ανήμερα Χριστουγέννων, είναι γιατί χτες ξεπεράστηκαν τα όρια των αιρούμενων σωματιδίων σε ορισμένες πόλεις και επειδή για λόγους δημόσιας υγείας η Κυβέρνηση αυτή δεν κάνει διακοπές, θέλαμε να σας εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα που ίσως δεν τα γνωρίζει ο κόσμος.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με τα δικά μου θέματα διότι λέγονται πολλά τελευταία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εξίσωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης.

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι πέρσι οι στόχοι για φόρο στα καύσιμα συνολικά και ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα ήταν 7 δις ευρώ, για την ακρίβεια 7.114.000.000 €. Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν 280 εκ. που είχαν προϋπολογιστεί για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Άρα ο στόχος, ο καθαρός στόχος ήταν 6,8 δις ευρώ.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις που έχουμε τώρα, που θεωρούμε ότι έτσι θα κλείσει ο χρόνος. Πέρα από το επίδομα θέρμανσης η πραγματοποίηση από τα έσοδα είναι 6,6 δις. Από αυτά, πρέπει να αφαιρέσουμε 120 εκ. περίπου, δεν ξέρουμε το ακριβές νούμερο, που ήταν πραγματικά το επίδομα θέρμανσης που καταβλήθηκε στην περσινή θερμαντική περίοδο. Το νούμερο δεν είναι ακριβές ίσως είναι λίγο λιγότερο, αλλά βάζω 120 εκ. για να είναι η μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά.

Επομένως τα καθαρά έσοδα από φόρους σε ενεργειακά προϊόντα είναι 6.481.000 €. Η απόκλιση είναι 353 εκ., δηλαδή περίπου 5%.

Που οφείλεται αυτό. Η απόκλιση αυτή, των 353 εκ., οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε ενόψει της αύξησης της τιμής και ανήλθε περίπου σε 238 εκ. λίτρα και σε μια σειρά από άλλους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την τιμή του προϊόντος, ούτε με την ύφεση. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες και είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο κύκλωμα πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης.

Για την ακρίβεια από εξειδικευμένη οικονομετρική μελέτη προκύπτουν τα εξής: Η μείωση των ποσοτήτων στο πετρέλαιο θέρμανσης που ανήλθε περίπου σε 70% (60% μεταξύ του 2012 και του 2013) οφείλεται στους εξής παράγοντες:

  • Κατά 11% περίπου (11,5%) οφείλεται στην επίδραση της τιμής λόγω του αυξημένου φόρου
  • Κατά 3,4% οφείλεται στην ύφεση
  • Κατά 23,9% οφείλεται στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες. Αυτό μετριέται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αν θέλετε θα σας πω μετά.
  • Κατά 32% οφείλεται στο αποτέλεσμα αποθεματοποίησης του ’12 και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Άρα ένα μικρό μόνο της μείωσης των φορολογούμενων ποσοτήτων του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στην αύξηση του φόρου και άρα στην τιμή. Το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες, στην αποθεματοποίηση που έγινε το ’12 και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο κύκλωμα πετρέλαιο θέρμανσης – πετρέλαιο κίνησης. Το λαθρεμπόριο δεν είναι μόνο εκεί, είναι και στις εξαγωγές είναι και στο ναυτιλιακό. Αλλά το κομμάτι που αφορά πετρέλαιο θέρμανσης – πετρέλαιο κίνησης έχει καταπολεμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εξίσωση.

Τώρα, η πολιτική του Υπουργείου είναι η εξής: αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, η θεραπεία του όμως δεν είναι να μειώσουμε την τιμή, μείωση τιμής σημαίνει ότι ανοίγουμε πάλι παράθυρα σε λαθρεμπόριο και επίσης σημαίνει ότι επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή και αυτούς για παράδειγμα που θέλουν να θερμάνουν πισίνες, να πω ένα ακραίο παράδειγμα.

Η δική μας η προτίμηση είναι να δώσουμε επίδομα θέρμανσης σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ειδικά στους φτωχότερους. Όπως ξέρετε και όπως σας είπα πριν, ενώ είχαμε προϋπολογίσει ότι θα δοθεί σε επίδομα θέρμανσης πέρσι 280 εκ., δόθηκαν γύρω στα 100 με 120 εκ. Για να διευκολύνουμε τον κόσμο διευρύναμε φέτος κατά πολύ τα κριτήρια του επιδόματος, δηλαδή τώρα και μπορώ να σας πω ότι με αυτά που θα σας πω καλύπτουμε περίπου το μισό πληθυσμό.

Σας θυμίζω ότι διευρύναμε το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο από 25.000 σε 30.000 € για τον έγγαμο από 35.000 σε 40.000 € με προσαύξηση 3.000 για κάθε τέκνο, για τη μονογεϊκή οικογένεια έως 43.000 € και όταν υπάρχει ένα τέκνο και με προσαύξηση 3.000 € για κάθε επιπλέον τέκνο.

Στα περιουσιακά κριτήρια διευρύναμε το κριτήριο ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο από 150.000 σε 200.000 € για τον έγγαμο από 200.000 σε 300.000 €. Επίσης το κριτήριο κατοχής αυτοκινήτων έχει διευρυνθεί, επίσης αυξήσαμε το ποσό επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 € ανά λίτρο από 0,28 € ανά λίτρο, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από αυτό προκύπτει ότι πάνω από 600.000 νοικοκυριά μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και για όσους συμπολίτες μας παίρνουν το επίδομα αυτό, η τιμή διαμορφώνεται σε λιγότερο από 1 ευρώ ανά λίτρο περίπου δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Επίσης θεσπίσαμε προκαταβολή 25% για να διευκολυνθεί ο κόσμος να έρθει να πάρει πετρέλαιο και αυτό έχει ήδη γίνει. Δηλαδή ενώ πέρσι από την περίοδο 15 Οκτωβρίου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου είχαμε χορηγήσει μόνο 6 εκ. σε επίδομα θέρμανσης, φέτος την ίδια περίοδο έχουμε χορηγήσει 60 εκ., άρα δέκα φορές περισσότερο που σημαίνει ότι υπάρχει ανταπόκριση.

Αυτό που θέλω να πω ως μήνυμα είναι ότι υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης ακόμη φέτος, είναι περίπου στα 200 εκ. Έχουν χορηγηθεί τα 60 εκ. άρα ο κόσμος πρέπει να προσέλθει και να κάνει χρήση του επιδόματος αυτού. θα ήθελα να δώσω τον λόγο τώρα στον κ. Μανιάτη και κατόπιν κ. Γεωργιάδη για να πουν θέματα που αφορούν τη δική τους αρμοδιότητα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα και χρόνια πολλά. θέλω να δώσω ένα καθαρό μήνυμα: οι πολίτες να σκεφτούν καθαρά, να χρησιμοποιήσουν καθαρή ενέργεια, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που δίνουμε για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις οικογένειες, στις 470.000 οικογένειες που είναι ενταγμένες στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Εδώ και μήνες κάνουμε ένα αγώνα δρόμου και έχουμε κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και οι Υπηρεσίες είναι έτοιμοι και επαγρυπνούν για τη δημόσια υγεία. Έχουμε προβλέψει ειδικά κίνητρα για τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Παρακολουθούμε συστηματικά και με λεπτομέρεια τις μετρήσεις και ιδιαίτερα την εξέλιξη των φαινομένων τόσο στην Αττική όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Είναι ήδη σε ισχύ  η απόφασή μας για δωρεάν χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο για τις ημέρες που υπάρχει πρόβλεψη για έντονα φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δηλαδή για αιθαλομίχλη.

Ήδη το μέτρο αυτό ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από χτες και θα ισχύει έως και την Παρασκευή για τα περίπου 72.000 νοικοκυριά που υπάγονται στη συγκεκριμένη χωρική ενότητα στη Θεσσαλονίκη.

Να θυμίσω ότι στην Αττική έχουμε πάνω από 150.000 οικογένειες δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου. Συζητούμε για όλη την Ελλάδα για περίπου 2 εκ. Ελλήνων που μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχεται για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών, από αυτές τις μέρες, μέσα στις οποίες υπάρχει πρόβλεψη για εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν αυτή τη δωρεάν παροχή και να κάνουν χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης. Δρούμε προληπτικά και με σύνεση και αντίστοιχες ενημερώσεις θα γίνονται για κάθε Περιφέρεια, άμεσα, με ευθύνη του αντίστοιχου Αντιπεριφερειάρχη όταν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη. Ευχαριστώ.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα. Βρεθήκαμε σήμερα εδώ διότι διαπιστώσαμε ότι σε μια σειρά πόλεων χτες είχαμε υπέρβαση των σχετικών ορίων.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Υγείας έχουμε καθιερώσει  μια μικτή Επιτροπή ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου και δράσαμε προληπτικά ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και να μην έχουμε την περσινή εικόνα. Γι' αυτό και η Κοινή Υπουργική Απόφαση βγήκε εγκαίρως και προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την εξέλιξη του φαινομένου.

Πρέπει να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα. Σήμερα ο κ. Υπουργός των Οικονομικών μας εξήγησε με πλήρη στοιχεία που δεν χωρούν αμφισβήτηση ότι το μέτρο της εξισώσεως του φόρου πετρελαίου θερμάνσεως και κινήσεως είναι απολύτως επιτυχημένο.

Όσοι εξακολουθούν να πιέζουν την αλλαγή του μέτρου, άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων πετρελαίου. Οι αδύναμοι συμπολίτες μας μπορούν να πάρουν το επίδομα θέρμανσης για το οποίο η Κυβέρνηση έχει δώσει φέτος τα τριπλάσια σχεδόν χρήματα με πέρσι.

Πέντε εκατομμύρια Έλληνες δικαιούνται να πάρουν το επίδομα θέρμανσης και με την ενεργοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τον κ.  Μανιάτη, όπως ακούσατε από σήμερα θα λειτουργεί και προληπτικά, έτσι ώστε να μπορούμε να προλαβαίνουμε την εξέλιξη του φαινομένου και όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τέτοιες θα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να περάσουμε το όριο των 150 μικρογραμμαρίων και άρα θα δίνεται το δωρεάν ρεύμα προληπτικά στις περιοχές εκείνες ώστε να μην υπάρχει αυτή η υπέρβαση. Οι δικαιούμενοι κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο θα μπορούν να έχουν δωρεάν ρεύμα για να θερμαίνονται με ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες έχουν και πολύ υψηλότερη ούτως ή άλλως ενεργειακή απόδοση.

Άρα η Κυβέρνηση δρα προληπτικά, βοηθάει τους αδύναμους συμπολίτες μας να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες με πρώτους οι οποίοι δεν χωρούν αμφιβολία.

Από εκεί και πέρα το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους πολίτες και τους υπολοίπους δηλαδή που τυχόν δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου που μας βλάπτει όλους.

Όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου το φαινόμενο της αιθαλομίχλης ευνοείται θα πρέπει ο καθένας από εμάς  να αναλαμβάνει το μερίδιο της ατομικής του ευθύνης και να σβήνει εκείνα τα θερμαντικά μέσα, τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Επιπλέον πρέπει να σας πω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει πολύ μεγάλη προσοχή και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα σε όλες τις πνευμονολογικές κλινικές της χώρας έτσι ώστε αν υπάρξουν έκτακτα  περιστατικά, να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Πρέπει να πω ότι όπως ενημερώθηκα από το Κέντρο επιχειρήσεων μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη μεταβολή, μετριέται σε μια αύξηση των ποσοστών προσελεύσεως με πνευμονολογικά προβλήματα κάτω του 10% που θεωρείται φυσιολογική για την εποχή.

Όμως εμείς πρέπει να δρούμε προληπτικά και καλούμε τους συμπολίτες μας τις μέρες που οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι τέτοιες που δεν θα επιτρέπουν την χρήση τζακιών κι άλλων μέσων όπως οι ξυλόσομπες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, οι πιο αδύναμοι να αξιοποιήσουν αυτά που σας είπαμε προηγουμένως ώστε να μπορούν να θερμανθούν χωρίς να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και όλοι οι υπόλοιποι σε ένα πλαίσιο ατομικής ευθύνης για τις δύο ή τρεις μέρες το μήνα όπου αυτό το φαινόμενο θα υπάρχει, θα βοηθήσουμε όλοι για να μην έχουμε προβλήματα στη δημόσια υγεία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανιάτη επομένως κατεβάζουμε το όριο επιφυλακής για να προλάβουμε και προληπτικά να εφαρμόσουμε το οικιακό τιμολόγιο;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Στην Υπουργική Απόφαση που φαντάζομαι την έχετε στη διάθεσή σας προβλέπεται –γιατί το έχουμε προβλέψει αυτό- ακόμη κι όταν δεν είμαστε στα όρια των 150 ο Περιφερειάρχης ή αντίστοιχα ο Υπουργός για την περιοχή της Αθήνας, να εκδίδει ανακοίνωση σύσταση προς τους πολίτες, ώστε να πάψουν να καίνε τζάκι και αντίθετα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για το διπλάσιο αριθμό ημερών.

Άρα και προληπτικά με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί ο Περιφερειάρχης να εκδώσει και καλούμε τους Περιφερειάρχες με βάση την Υπουργική Απόφαση που έχουμε συνυπογράψει δέκα Υπουργοί, να ενεργοποιήσουν τη συγκεκριμένη διάταξη για προληπτική δράση ενόψει της πιθανής εμφάνισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με κατώτατο όριο κ. Υπουργέ;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Υπάρχουν τα όρια που προβλέπουν οι παγκόσμιοι Οργανισμοί 50 έως 70, 70 έως 100, 100 έως 150 και άνω των 150. Ο κάθε Περιφερειάρχης έχει την ευθύνη να παίρνει την αντίστοιχη απόφαση, του εκχωρούμε αυτή την αρμοδιότητα και δεσμεύεται αντίστοιχα η Κυβέρνηση μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, να καλύψει το συγκεκριμένο κενό.

Αυτή είναι η απόφαση, είναι απολύτως σαφής η Κοινή  Υπουργική Απόφαση, είναι συγκεκριμένος και ο τρόπος με τον οποίο οι Υπηρεσίες του Υπουργείου μας εδώ και περίπου τρεις μήνες συνεργάζονται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών, έχουν πάρει πλήρεις οδηγίες και οι Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες περιβάλλοντος, άρα θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρχει σωστή και πλήρης εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κόστος αυτό πως θα καλυφθεί κ. Μανιάτη

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο κόσμος θα ξέρει ότι πλέον έχει δωρεάν ρεύμα από την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη. Σωστά;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:  Ναι. Για διπλάσιο αριθμό ημερών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν όμως δεν ξεπεραστεί το όριο; Υπάρχει περίπτωση να μην είναι δωρεάν το ρεύμα που θα κάψει;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ενεργοποιείται η συγκεκριμένη πρόβλεψη όταν η ΔΕΗ παραλάβει από τον Περιφερειάρχη τη συγκεκριμένη δημόσια σύσταση, η οποία γίνεται και προς τους πολίτες της αντίστοιχης περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξαρτήτως ορίου; Αν ο Αντιπεριφερειάρχης πει στα 100, θα το δεχτείτε;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι ζήτημα το οποίο προσδιορίζεται απολύτως στην Υπουργική Απόφαση. Η απάντηση είναι ότι αν ο Περιφερειάρχης με τις Υπηρεσίες του αξιολογήσει ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε επιβαρημένες μετεωρολογικές συνθήκες, έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη διάταξη, πριν το όριο των 150 και πριν ακόμη και τα 120, στα 100. Εμπιστευόμαστε τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη ο οποίος έχει στενή συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου και τις αρμόδιες δικές του Υπηρεσίες.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Να διευκρινίσω λίγο ότι αυτό ήταν και από τα θέματα της σημερινής μας συσκέψεως, αυτό που θέλουμε να γίνει είναι να δράσουμε προληπτικά, ώστε να ξέρουν οι πολίτες που δικαιούνται το δωρεάν ρεύμα όταν επίκεινται μετεωρολογικές συνθήκες τέτοιες που ευνοούν αυτό το φαινόμενο και όταν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κρίνει με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ….

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες μας.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Της συνεργασίας φυσικά. Ότι αυτό πρόκειται να συμβεί, δρούμε προληπτικά για να δούμε το φαινόμενο πριν αυτό δημιουργηθεί. Η Κυβέρνηση είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ πείτε μας κάτι για τον Πρόεδρο του Αγλαΐα Κυριακού.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Να τελειώσουμε αυτό πρώτα, μην αλλάξουμε κουβέντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πιο καινούργιο που ακούσαμε σήμερα είναι η καθαρή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι το μέτρο είναι απολύτως επιτυχημένο, θα ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό Οικονομικών με βάση τα στοιχεία που μας είπατε κ. Στουρνάρα, είπατε ότι είναι 353 εκ. περίπου η υστέρηση που υπάρχει …

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Σε σχέση με τον στόχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν συμφωνείτε με τον Υπουργό Υγείας που λέει ότι είναι απολύτως επιτυχημένο και αν είναι επιτυχημένο ποιος πρέπει να πιστωθεί αυτή την επιτυχία και πως σχολιάζετε αυτούς που λένε ότι είναι αποτυχημένο και αν είναι αποτυχημένο ποιος πρέπει να χρεωθεί.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Κατ' αρχήν συμφωνώ απολύτως με τον κ. Γεωργιάδη, η Κυβέρνηση πιστώνεται το μέτρο αυτό. Διότι η Κυβέρνηση αυτή είχε το θάρρος να εφαρμόσει την εξίσωση ένα μέτρο δηλαδή που επί χρόνια ολόκληρα πολλές Κυβερνήσεις σχεδίαζαν, αλλά ποτέ δεν επέβαλλαν. Τώρα το επιβάλλαμε και το μέτρο θεωρείται απολύτως πετυχημένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από την προληπτική δράση υπάρχει σκέψη για κάποιο οικονομικό αντικίνητρο στη χρήση ξυλείας;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όχι. Από πλευράς δικής μας, δεν έχουμε σκεφτεί κάτι τέτοιο.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σήμερα ούτε ως ιδέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας και πόσες φορές από την αρχή του χειμώνα έχουμε φτάσει σε αυτό το όριο των 150 ή και το έχουν ξεπεράσει; Πόσες φορές έχει συμβεί αυτό;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η γενική εικόνα που έχουμε είναι ότι Ιωάννινα, Λάρισα, Κοζάνη, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη και ασφαλώς η Αθήνα είναι περιοχές στις οποίες πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά. Διότι δείχνει ότι υπάρχουν, ειδικά αυτό τον καιρό μετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες ευνοούν αυτό το φαινόμενο.

Στην Αττική για παράδειγμα τις επόμενες μέρες η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν μας δίνει πιθανότητα εμφάνισης φαινομένου, αντίθετα στα Γιάννενα ή την Κοζάνη υπάρχουν σοβαρές τέτοιες πιθανότητες. Η Θεσσαλονίκη ήδη το έχει ενεργοποιήσει. Μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί αυτά τα φαινόμενα, είμαστε όμως έτοιμοι δεδομένου ότι έχουμε και το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στον Περιφερειάρχη για την υπόλοιπη Ελλάδα ή στην Αθήνα στον Υπουργό, να πάρει μέτρα.

Εδώ θέλω να τονίσω το εξής: η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει όλα τα δυνατά μέτρα από τη μείωση ή την αποφυγή της χρήσης τζακιών, μέχρι περιορισμούς στην κυκλοφορία και ούτω καθ’ εξής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση τα παίρνει όλα αυτά τα μέτρα. Έχει όμως τη δυνατότητα ο συναρμόδιος Υπουργός Υγείας, Μεταφορών, Παιδείας, Δημόσιας Διοίκησης και τα λοιπά να δίνει τις αντίστοιχες οδηγίες σε συνεργασία πάντα με τις Υπηρεσίες μας.

Έχουμε διαμορφώσει δηλαδή το πλήρες πλέγμα δυνατών μέτρων, προβλέποντας οποιαδήποτε πιθανή εξέλιξη του φαινομένου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή το 150 δεν το έχουμε φτάσει μέχρι στιγμής πουθενά στην Ελλάδα. Έγινε μια φορά αν άκουσα καλά.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το 150 είναι ένα όριο που μετριέται κάθε φορά με συγκεκριμένη μεθοδολογία, την οποία ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές και την εφαρμόζει η Υπηρεσία.

Για παράδειγμα στην Αττική για να χρησιμοποιηθεί το όριο των 150 θα πρέπει τρεις σταθμοί αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ιστορικά εμφάνιση φαινομένων από τους έξι που έχουμε, να εμφανίσουν αυτό το φαινόμενο. Διότι δεν έχει και νόημα εάν ένας μόνο σταθμός για κάποιες ώρες το εμφανίσει. Οι μετρήσεις είναι 24ωρες άρα μετρούμε σε 24ωρη βάση και οι Υπηρεσίες πάντα συνυπολογίζουν και τις ευρύτερες μετεωρολογικές συνθήκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: η τρόικα πρώτον θεωρεί επιτυχημένο το μέτρο της εξίσωσης; Δεύτερον, τους θέσατε προχτές ζήτημα επαναφοράς του φόρου εκεί που ήταν; Και τρίτον, αν η τρόικα έχει ενημερωθεί για το δωρεάν ρεύμα κι όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε από εδώ και μπρος;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Στην τρόικα είχε σταλεί μια πρόταση παλαιότερα, μια πρόταση για μείωση του φόρου. Δεν τη δέχτηκε. Δεν δέχτηκε επίσης ούτε τη διεύρυνση του επιδόματος το οποίο όμως εμείς θεσμοθετήσαμε τελικά, γιατί είναι χρήσιμο μέτρο.

Τώρα, τη στιγμή που το δωρεάν ρεύμα θα χρηματοδοτηθεί όπως είπε ο κ. Μανιάτης από το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό είναι μέσα στη συμφωνία ότι εφόσον υπάρχει υπέρβαση πρωτογενούς πλεονάσματος από το στόχο, η υπέρβαση αυτή κατά 70% μπορεί να διανεμηθεί με συγκεκριμένους τρόπους και κατά 30% θα πάει σε μείωση του χρέους. Άρα είμαστε εντός της συμφωνίας που έχουμε κάνει.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Στο συγκεκριμένο ερώτημα επιτρέψτε μου να σας προσθέσω μια ακόμη πληροφορία σε σχέση με τον τρόπο που οι Υπουργοί Ενέργειας όλης της Ευρώπης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας θέσαμε ως επερχόμενη Προεδρία το ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη, ως πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας για το 2014. Άρα αυτό ως πολιτική επιλογή του συνόλου των κρατών - μελών έχει υιοθετηθεί, δηλαδή η λήψη κάθε είδους μέτρου το οποίο θα στηρίξει τα ευπαθή νοικοκυριά.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι η εξίσωση του φόρου δεν ήταν αίτημα της τρόικας, ήταν αίτημα πολλών Κυβερνήσεων. Θυμάμαι από το 2000 και πριν ακόμη ότι πολλές Κυβερνήσεις το έλεγαν, αλλά καμία δεν τόλμησε να το κάνει. Αυτή ήταν η πρώτη Κυβέρνηση που εξίσωσε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης. Υπολογίζω ότι καταπολεμήθηκε λαθρεμπόριο γύρω στο 15% των συνολικών ποσοτήτων του πετρελαίου θέρμανσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε  Στουρνάρα  θα θέλαμε να μας σχολιάσετε τις τελευταίες πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανανέωση στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή διαχωρισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και των Οικονομικών με εσάς να διαχειρίζεστε τα εξωτερικά θέματα και τον κ. Λαζαρίδη τα εσωτερικά.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Αυτό είναι στη φαντασία ορισμένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Πρόεδρο του Παίδων;

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κοιτάξτε, ήταν ένα πολύ λυπηρό περιστατικό. Εμείς ήμασταν ενήμεροι για την εξέλιξη αυτής της επιχείρησης, η σύλληψη του κ. Τομπούλογλου επ’ αυτοφώρω αποδεικνύει ότι με την παρούσα Κυβέρνηση και τον συγκεκριμένο Πρωθυπουργό, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση οποιοσδήποτε νομίζει ότι επειδή μπορεί να έχει κάποιες γνωριμίες ή κάποιες προνομιακές σχέσεις με ένα Κόμμα, θα τη γλιτώσει. Είναι απολύτως προφανές ότι δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και ζητούμε η τιμωρία του να είναι παραδειγματική.

Τώρα ως προς την ουσία του διορισμού του που έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση, ο κ. Χάρης Τομπούλογλου δεν έχει διοριστεί από την Κυβέρνηση, ο κ. Χάρης Τομπούλογλου διορίστηκε από το Ίδρυμα «Αγλαΐα Κυριακού» του οποίου είναι ισόβιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Βάσει του νόμου είναι υποχρεωμένη η εκάστοτε Κυβέρνηση, του νόμου δηλαδή του Νοσοκομείου αυτού, να δέχεται την απόφαση του Ιδρύματος. Και το Ίδρυμα επέλεξε τον κ. Τομπούλογλου για Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διοικητή, γι' αυτό και εγώ δεν είχα ούτε ο προκάτοχός μου καμία ανάμιξη στο διορισμό του.

Ζητάμε όμως και θα καλέσω τα μέλη του Ιδρύματος του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι στο γραφείο μου τις επόμενες μέρες, πρώτον φυσικά να προχωρήσω σε άμεση αλλαγή του κ. Τομπούλογλου και να ζητήσω την παραίτησή του από τη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου και φυσικά από εδώ και μπρος να συζητήσουμε πως θα μπορεί η Κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερη ανάμιξη στο διορισμό του Διοικητή του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», διότι για να αναλαμβάνουμε μία ευθύνη, πρέπει να έχουμε και την ευθύνη.

Στην προκειμένη περίπτωση ο διορισμός δεν έχει καμία σχέση με την Κυβέρνηση. Αντιθέτως η Ελληνική Αστυνομία όπως δουλεύει υπό τις οδηγίες της παρούσης Κυβερνήσεως έκανε τη δουλειά της άριστα και σας υπενθυμίζω είναι η δεύτερη επ’ αυτοφώρω σύλληψη που γίνεται επί των δικών μου ημερών στο Υπουργείο Υγείας σε Νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχατε κάποια άποψη από καιρό; Γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι θέλατε από καιρό την απομάκρυνση του κ. Τομπούλογλου.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Υπήρχαν διάφορες πληροφορίες και είχα ενημερώσει τον κ. Πρωθυπουργό εδώ και πολλούς μήνες ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση ήταν μια επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία επιτέλεσε η Ελληνική Αστυνομία με πολύ μεγάλη επιτυχία, αξιοποιώντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και όπως είπα και πριν και επαναλαμβάνω η ιδέα ότι κάποιοι μπορούν να τη γλιτώσουν γιατί θεωρούν ότι είναι, ας το πούμε όπως συνηθίζουμε να το λέμε, «τα δικά μας παιδιά», έχει τελειώσει στην Ελλάδα. Όλοι υφίστανται τις συνέπειες του νόμου. Θέλουμε πλήρη πάταξη της διαφθοράς. Αυτές είναι οι εντολές του Πρωθυπουργού.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ καλά Χριστούγεννα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλά Χριστούγεννα.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Χρόνια πολλά, σας ευχαριστούμε πολύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!