Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Επιστολή διαμαρτυρίας από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου προς το Υπουργείο Οικονομικών

Ε.Λ.Φ.Ε.Ε Ρόδου                                                                                

Αρ. Πρωτ: 12/17-07-2013,

Γρ. Λαμπράκη  7  851 00 Ρόδος

Τηλ : 22410/36500 – fax : 22410/32108

http://www.lsr.gr

e-mail : secretariat@lsr.gr 

 

ΠΡΟΣ:  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜ.ΕΣΟΔΩΝ κ. Χ. ΘΕΟΧΑΡΗ

 

 

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών

 

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,

   Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε την επιμονή του Υπουργείου να αγνοεί την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί, για την επίτευξη κοινής αντίληψης περί χρηστής φορολογικής διοίκησης  και ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Από ότι αφήνει η ηγεσία του Υπουργείου να φανεί, εύλογα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι, η προσφορά των επαγγελματιών του κλάδου στη Δημοσιονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας, δεν τυγχάνει της δέουσας εκτίμησης, ενώ, ταυτόχρονα επιφορτίζεται συνεχώς με όλο και περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες.

Κύριε Γενικέ, σε επιστολή της η ομοσπονδία μας (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) αποσαφηνίζει τις καταληκτικές ημερομηνίες που θα καταστήσουν εφικτή την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, αποσκοπώντας ξεκάθαρα στην καθιέρωση αμφίδρομης επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ του κλάδου και του Υπουργείου, με απώτερο στόχο την ομαλή και αποδοτική λειτουργία τόσο του φορολογικού και εισπρακτικού μηχανισμού όσο και των λογιστικών γραφείων μας.

Δυστυχώς, δεν έχουμε παρατηρήσει έως τώρα πραγματική αντίστοιχη πρόθεση από μέρους σας. Η επίκληση της «μνημονιακής υποχρέωσης», περί υποβολής περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών, μοιάζει αδύνατη, όταν από τα στοιχεία που έχετε δημοσιοποιήσει, προκύπτει ότι στις 52 ημέρες υπολειτουργίας του taxis έχουν υποβληθεί οι 1,8 εκατομμύρια από αυτές. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει αφελή την πεποίθηση ότι στις υπολειπόμενες 46 ημέρες θα υποβληθούν οι εναπομείνουσες  4 και πλέον εκατομμύρια δηλώσεις.

Αποτελεί δε προσωπική μας εκτίμηση και πιστεύουμε δική σας ανομολόγητη γνώση, ότι ο αριθμός των 1,8 εκατομμυρίων δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, εν μέσω συστημικής και όχι μόνον ανεπάρκειας, αναδεικνύει απερίφραστα το υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης που διακατέχει τους επαγγελματίες του κλάδου μας.

Σας ενημερώνουμε δε, ότι η σημερινή τοποθέτησή της ΓΓΠΣ, περί απρόσκοπτης λειτουργίας του taxis, δεν είναι απόρροια επάρκειας τεχνικών υποδομών του συστήματος, αλλά, προϊόν από μέρους μας «χαριστικής δικαιοπραξίας» λόγω επικέντρωσής μας σε φορολογικές υποχρεώσεις παράλληλης λήξης, τις οποίες  παραλείψατε να αναφέρετε (ΦΠΑ, Ε7, ΑΠΔ, Φ.Μ.Υ, ΦΑΕΕ, Δημοτικοί Φόροι, Τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι).    

Για να μην θεωρηθούμε γραφικοί, δεν θα απαριθμήσουμε τους λόγους για τους οποίους οι στόχοι που τίθενται από το Υπουργείο είναι ανέφικτοι. Οι λόγοι σας έχουν κοινοποιηθεί ήδη πολλαπλώς τόσο από την ΠΟΦΕΕ όσο και από τις κατά τόπους  Ενώσεις του κλάδου. Γνωστές είναι και οι πολλαπλές υποχρεώσεις που επιθυμείτε να φέρουμε εις πέρας, την τρέχουσα περίοδο.

Καθήκον μας είναι να σταθούμε απέναντι στον ισοπεδωτικό χαρακτήρα με τον οποίο αντιμετωπίζουν όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, μεταξύ αυτών και το δικό σας, τον επιστήμονα Λογιστή – Φοροτεχνικό στην Ελλάδα, τον μοναδικό ίσως επαγγελματία που συμβάλλει τόσο καθοριστικά στην προσπάθεια επίτευξης των Δημοσιονομικών στόχων. Θεωρούμε απαράδεκτο να:

α) Αποτελεί «μνημονιακή απαίτηση» για τον Λογιστή - Φοροτεχνικό, η κατάταξη σε ήσσονος σημασίας και προτεραιότητας των ιδανικών ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ και ΣΩΜΑΤΙΚΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, προς εξυπηρέτηση ανεφάρμοστων στόχων,

β) Να εργαζόμαστε Σαββατοκύριακα για να αποστείλουμε προσλήψεις που πιθανόν προκύψουν,

γ) Να κινδυνεύουμε να εκθέσουμε εαυτούς και αλλήλους, μέσα από την συνεχή μεταβολή του κανονιστικού πλαισίου μέσα από την υπερωριακή πλέον λειτουργία της μηχανής παραγωγής Π.Δ., Νόμων, Π.Ν.Π., Π.Υ.Σ, ΠΟΛ., Υ.Α., Κ.Υ.Α., ΑΔΛ, και

δ) Να απειλείται με κυρώσεις  ο Λογιστής – Φοροτεχνικός για παραλείψεις που παράγει αυτόματα ο ίδιος ο μηχανισμός.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον μας θεωρείτε άμισθους υπαλλήλους, παρά συνεργάτες. Και αν αυτό δεν είναι ισοπεδωτικό, τότε αφήνουμε εσάς να το χαρακτηρίσετε.    

Κύριε Γενικέ,     

Κανείς από τους πολίτες, και περισσότερο οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί, δεν εθελοτυφλεί στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται  για την ανασυγκρότηση της Χώρας μας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που επωμιζόμαστε δεν μας τρομάζει τουναντίον, μας ταιριάζει. Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε ελεημονούμε παρατάσεις. Αυτές αποτελούν προϊόν ελλιπούς σχεδιασμού και τεχνικής ανεπάρκειας και όχι, αποτέλεσμα επαγγελματικής ανικανότητας ή ασυνειδησίας.

       Από την πλευρά μας ζητάμε το αυτονόητο: Να εργαζόμαστε υπό καθεστώς οικειοθελούς προγραμματισμού, εντός καταληκτικών ημερομηνιών, στα πλαίσια ενός κατ’ αρχήν ΔΙΚΑΙΟΥ και κατ’ επέκταση ΣΤΑΘΕΡΟΥ και ΣΥΝΕΠΟΥΣ φορολογικού συστήματος και μηχανισμού.

      Σε κάθε άλλη περίπτωση, θέτετε μονομερώς εν κινδύνω και εν αμφιβόλω την υπογραφή μας, τη στιγμή μάλιστα που μας καλείτε, εντός ακραία πιεστικών χρονικών ορίων, να φέρουμε σε πέρας επιπρόσθετες εργασίες που απορρέουν από τα νομοθετικά επιχρίσματα Δημοσιονομικής ανάγκης, που συνεχώς υιοθετούνται.    

Σας καλούμε λοιπόν να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τους  Λογιστές – Φοροτεχνικούς, αναγνωρίζοντάς μας ως κύριους εταίρους στον στρατηγικό σχεδιασμό για τη διαμόρφωση και τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος της χώρας μας.

Η παράταση της υφιστάμενης κατάστασης θα έχει σαν αποτέλεσμα μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων που θα μας συμπαρασύρει όλους σε άνευ προηγουμένου ολέθριες για την κοινωνία μας καταστάσεις.

Από την πλευρά μας, σας κάνουμε για άλλη μια φορά γνωστό ότι θέτουμε εαυτούς στην πρώτη γραμμή της μάχης, με την προϋπόθεση ότι θα τύχουμε της κατά τα ανωτέρω υπηρεσιακά προσήκουσας δεοντολογικής αντιμετώπισης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα καταστείτε αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διαφαινόμενη αποτυχία εφαρμογής του φορολογικού σχεδιασμού.

 

 

 

 

 

 

Με τιμή,

για το Δ.Σ της ΕΛΦΕΕ Ρόδου

 

Ο Πρόεδρος

Ηρακλείδης Ιωάννης

Ο  Γ. Γραμματέας

Παπαδημητρίου Παναγιώτης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!