ΠΟΛ. 173/14-6-1988 Τροποποίηση, βελτίωση και κωδικοποίηση όλων των διατάξεων που αφορούν τη φορολογητέα αξία μεταβιβαζόμενων με οποιαδήποτε αιτία ακινήτων εντός σχεδίου και τους συντελεστές που εφαρμόζονται για τη διαμόρφωσή της
Υ.Α.Κ. 3958/108 ΠΟΛ. 173 (Οικονομικών) της 10/14.6.88. Τροποποίηση, βελτίωση και κωδικοποίηση όλων των διατάξεων που αφορούν τη φορολογητέα αξία μεταβιβαζόμενων με οποιαδήποτε αιτία ακινήτων εντός σχεδίου και τους συντελεστές που εφαρμόζονται για τη διαμόρφωσή της, κατά το αντικειμενικό σύστημα.- (Β` 397).
Εχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του αρθρου 41 του Ν. 1249/1982 (ΦΕΚ Α`43) και του άρθρου 14 του Ν. 1473/1984 (ΦΕΚ Α`127).
2. Τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής ή τμηματος αυτής όπως συνθήκες περιβάλλοντος και θέας, εξυπηρέτηση (υποδομή, συγκοινωνία κ.λπ), εμπορικότητα δρόμων και στοών, πολεοδομικές ρυθμισεις (συντελεστής δόμησης και κάλυψης οικοπέδου, οικοδομικό σύστημα, διατηρητέα κτιρια κ.λπ.).
3. Τις ιδιαιτερότητες των ακινήτων, οπως χρήση (οικόπεδο, διαμέρισμα, κατάστημα, αποθηκη, ειδικο κτίριο κ.λπ.), θέα (όψη, γωνιακό σε πλατεία, όροφος κ.λπ.), μέγεθος, παλαιότητα κτιρίου, συνιδιοκτησία, ειδικές συνθήκες (σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά, χωματερή, ρυμοτόμηση κ.λπ.), δέσμευση (διατηρητέο κτίριο, αρχαιολογική παρέμβαση κ.λπ.) και
4. Την ανάγκη εφαρμογής, κατά τη μεταβίβαση ακινήτων, των σχετικών με το αντικειμενικό σύστημα διατάξεων ενιαίως. Αποφασιζουμε:
Αρθρο 1
Ορισμοί
1. Ζώνη γενικώς θεωρείται τμήμα πόλης ή χωρίου η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα οικοδομικά τετράγωνα και απεικονίζεται στις οικείες πινακίδες (χάρτες) περιφερικά με συνεχή κόκκινη διαχωριστική γραμμή και με κεφαλαία γράμματα του αλφαβήτου.
2. Τιμή ζώνης (ΤΖ) είναι η τιμή κατά τετραγωνικό μέτρο <μ2) της επιφάνειας καινούριου διαμερίσματος ή επαγγελματικής στέγης του Α` υπέρ το ισόγειο ορόφου οικοδομής, που έχει πρόσοψη σε δρόμο και βρίσκεται σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης.
3. Γραμμική ζώνη (ΓΖ) θεωρείται η ειδική ζώνη που αναπτύσσεται παράλληλα προς τον άξονα ενός δρομου ή τμήματος του και την τιμή της λαμβάνουν τα ακίνητα και των δυο ή της μιας μόνο, κατά περίπτωση, πλευράς του δρόμου ή του τμήματος τούτου.
4. Τιμή εκκίνησης είναι τιμή ζώνης (ΤΖ) και, οπου έχει καθοριστεί γραμμική ζώνη, η τιμή της γραμμικής αυτής ζώνης <ΓΖ>.
5. Συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) θεωρείται ο συντελεστής που εκφράζει την εμπορικότητα ενός δρόμου ή τμήματος δρόμου (ή στοάς) μιας συγκεκριμένης ζώνης.
6. Συντελεστής συμμετοχής οικοπέδου (ΣΣΟ) θεωρείται ο συντελεστής που εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής της αξίας του οικοπέδου επί τη συνολική αξία κτισμάτων και οικοπέδου.
7. Συντελεστής εκμετάλλευσης ισογείου (Κ) θεωρείται ο συντελεστής που εκφράζει τη δυνατότητα, αλλά και την τάση για εκμετάλλευση του ισογειου σε ενα οικόπεδο και προσδιορίζεται με βάση το ποσοστο κάλυψης του οικοπέδου.
8. Σταθερός συντελεστής, προσδιορισμού της αξίας υπόλοιπου ποσοστού οικοπέδου (Κ1), που αναλογεί στο σύνολο των ορόφων που δεν έχουν ακόμη ανεγερθεί. Ο συντελεστής αυτός είναι ίσος με 0.70. Σε περίπτωση που το ποσοστό κάλυψης του οικοπεδου, το οποιο εχει πραγματοποιηθεί στο ισόγειο, είναι μεγαλύτερο απο το 0.70 αυτού, λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό καλυψης και οχι ο σταθερός αυτός συντελεστής 0.70 .
9. Συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ) θεωρείται ο συντελεστής που εκφράζει τη δυνατότητα οικοδομικής εκμετάλλευσης του οικοπέδου και - συνήθως -συμπίπτει με το συντελεστή δόμησης (ΣΔ) καθε περιοχής.
10. Συντελεστής οικοπέδου (ΣΟ). Ο συντελεστής αυτός χρησιμεύει για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης οικοπέδου ορισμένης περιοχής, με βάση την τιμη ζώνης (ΤΖ).
Αρθρο 2
Γενικές έννοιες
1. Για τα ακίνητα που μεταβιβάζονται με αντάλλαγμα ή αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής (ή προίκας) και βρίσκονται εντός σχεδίου σε περιοχές δήμων και κοινοτήτων, όπου εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της ορολογητέας αξίας, ορίζουμε κατά δήμους και κοινότητες:
α) Τιμές εκκίνησης (ΤΖ), συντελεστές εκμετάλλευσης ισογείου (Κ), συντελεστες οικοπέδου, εμπορικότητας (ΣΕ), συντελεστές με βάση την εμπορικότητα (ΣΒΕ) και συμμετοχής οικοπέδου (ΣΣΟ) κατά ζώνες, όπως αυτες απεικονίζονται με διαχωριστικές γραμμές και με κεφαλαία στοιχεία του αλφαβήτου σε ειδικές πινακίδες (χάρτες).
β) συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ), κατά περιοχές, όπως αυτές απεικονίζονται στις ίδιες πιο πάνω πινακίδες (χάρτες) με διαχωριστικές γραμμές και κεφαλαία λατινικά στοιχεία.
Οι πινακίδες (χάρτες) των περιπτώσεων (α) και (β) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των οικείων αποφάσεων, που ορίζουν την εφαρμογή του συστήματος σε κάθε περιοχή.
2. Οταν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο βρίσκεται σε γραμμική ζώνη (ΓΖ) για τον υπολογισμό της αξίας του λαμβάνεται υπόψη η τιμή της γραμμικής ζώνης και, όπου συντρέχει περίπτωση, ο αντίστοιχος συντελεστής εμπορικότητας (Σ.Ε.). Ακίνητο που εχει πρόσοψη αποκλειστικά στον πίσω ή πλαγιο ή πίσω και πλάγιο ακάλυπτο χώρο δεν ανήκει σε γραμμική ζώνη.
Αν η πρόσοψη του ακινήτου βρίσκεται σε δρόμο από τον άξονα του οποίου διέρχεται το όριο δύο ζωνών, για τον υπολογισμό της αξίας του λαμβάνεται η μεγαλύτερη τιμή ζώνης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση, γωνίας ή διαμπερών ακινήτων που εχουν προσόψεις σε ζώνες με διαφορετικές τιμές.
3. Ο μειωτικός συντελεστής, που,ισχύει για τα ρυμοτομούμενα ακίνητα, δεν εφαρμόζεται, αν από την κήρυξη της ρυμοτομίας μέχρι το χρόνο φορολογίας έχει συμπληρωθεί οκταετία και η ρυμοτομία δεν εχει πραγματοποιηθεί.
Σε ρυμοτομούμενο ακίνητο, που έχει χαρακτηρισθεί και ως διατηρητέο ή μη οικοδομήσιμο, εφαρμόζεται μόνο ο μικρότερος συντελεστής μεταξύ εκείνου του ρυμοτομούμενου και του διατηρητέου ή μη οικοδομήσιμου.
Αν ρυμοτομείται τμήμα μόνο του ακινήτου, ο προσδιορισμός της αξίας γίνεται χωριστά για το ρυμοτομούμενο και χωριστά για το μη ρυμοτομούμενο τμήμα. Εφόσον, μετά τη ρυμοτόμηση, το κτίσμα που απομένει δεν μπορεί στατικά, κατά τη βεβαίωση της πολεοδομικής υπηρεσίας, να θεωρηθεί αυτοτελής οικοδομή, θεωρείται ρυμοτομούμενο. Ο φόρος υπολογίζεται στη συνολική αξία του ακινήτου (ρυμοτομούμενου και μη ρυμοτομούμενου).
Για την εφαρμογή του μειωτικού συντελεστή απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας για τη ρυμοτομούμενη έκταση σε μ2 και το χρονο δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σχετικής πράξης ρυμοτόμησης (απόφασης ή διατάγματος).
4. Οταν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο περιέρχεται, σε περισσότερους από ένα δικαιούχους, για τον προσδιορισμό της αξίας του εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής συνιδιοκτησίας.
Ο μειοτικός συντελεστής συνιδιοκτησίας δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μεταβίβασης αυτοτελών και ανεξάρτητων ιδιοκτησιών, λόγω συμμετοχής αυτων, κατά ορισμένο ποσοστό, στο επίκοινο οικόπεδο.
5. Αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο έχει πρόσοψη αποκλειστικά σε δρόμο (ή δρόμους) στους οποίους η απόσταση μεταξύ των δυο οικοδομικών γραμμών ή γραμμών δόμησης είναι μέχρι έξι (6) μέτρα, για τον προσδιορισμό της αξίας του εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής πλάτους δρόμου.
Ως γραμμή δόμησης θεωρείται εκείνη που έχει πραγματοποιηθει. Σε περίπτωση ρυμοτομίας και εφοσον δεν εχει παρέλθει οκταετία απο την κήρυξη της, ως γραμμή δομησης λογίζεται εκείνη της ρυμοτομίας.
6. Οταν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο έχει, πρόσοψη σε περισσότερους απο ένα δρόμους ή σε δρόμο και πλατεία ή αποκλειστικά σε πλατεία (ελεύθερο ειδικό χώρο, ο οποίος ορίζεται απο εγκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλης ή οικισμού, προορίζεται και εχει ήδη διατεθεί σε κοινη χρηση), για τον προσδιορισμό της αξίας του εφαρμόζεται ο αυξητικός συντελεστής πρόσοψης.
7. Για τον προσδιορισμό της αξίας ακινήτου που έχει πρόσοψη αποκλειστικά στον πίσω ή πλάγιο ή πλάγιο και πίσω ακάλυπτο χώρο (πλήν πρασιάς) εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής πρόσοψης, κατά περίπτωση.
8. Υπόγειο είναι ο όροφος ή τμημα ορόφου, του οποίου η οροφή βρίσκεται ές 1,90 μέτρο ψηλότερα απο την οριστική στάθμη του εδάφους (αν η άδεια ανέγερσης της οικοδομής εκδόθηκε μέχρι και τη 18.2.1986) ή έως 1.50 μέτρο ψηλότερα απο την οριστική στάθμη του εδάφους (αν η άδεια ανέγερσης της οικοδομής εκδόθηκε απο τη 19.2.1986 και μετά) ανεξάρτητα απο το ύψος της στάθμης του δαπέδου απο την οροφή, εφόσον τούτο (υπόγειο) δεν έχει προσμετρηθεί στο συντελεστή δόμησης (ΣΔ) του οικοπέδου.
Σε περίπτωση που ο χώρος έχει περισσότερες απο μια εισόδους, για να θεωρηθεί υπόγειος, θα πρεπει όλες οι είσοδοι να έχουν αντίστοιχα τα πιο πάνω ύψη απο την οριστική στάθμη του εδάφους, όπως αυτή (στάθμη) διαμορφώνεται με εκσκαφή, επίχωση ή επίστρωση και σύμφωνα με το νόμο.
Απαιτείται προσκόμιση της άδειας ανέγερσης της οικοδομής ή άλλου δημόσιου εγγράφου που να αποδεικνύει το χρόνο έκδοσης της άδειας.
Για τον προσδιορισμό της αξίας του υπογείου εφαρμόζονται οι κατά περίπτωση μειωτικοί συντελεστες. Ο κατά τα άνω οροφος ή το τμήμα αυτού δε θεωρείται υπόγειο, αν τούτο:
α) Χρησιμοποιείται ως χώρος κύριας χρήσης, ειτε μερικά είτε ολικά, οπότε η αξία του προσδιορίζετα, με βάση τη χρήση του και τον αντίστοιχο συντελεστή υπόγειου ορόφου.
β) εχει προσμετρηθει στο συντελεστή δόμησης (ΣΔ), οπότε θεωρείται ισόγειος χώρος (κατοικία ή κατάστημα). Για τη μη προσμέτρηση του στο συντελεστή δόμησης απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης της αρμόδιας υπηρεσίας, εκτός εάν το υπόγειο επικοινωνεί με το ισόγειο αποκλειστικά με είσοδο απο το κλιμακοστάσιο ή το ισόγειο αποκλειστικά με είσοδο απο το κλιμακοστάσιο ή το ισόγειο κατάστημα, οπότε δεν είναι αναγκαία η προσκόμιση της βεβαίωσης.
γ) εχει εμβαδόν μεγαλύτερο απο 100 μ2 και εφόσον, στην περίπτωση αυτή έχει δική του είσοδο σε δρόμο ή σε στοά ή στον ακάλυπτο χώρο, οπότε θεωρείται χώρος ειδικής χρήσης.
δ) βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο, οπότε θεωρείται χώρος ειδικής χρήσης και
ε) εχει περισσότερες απο μια εισόδους και όλες οι είσοδοι του δεν εχουν αντίστοιχα τα ανωτέρω υψομετρικα στοιχεία απο την οριστική στάθμη του εδάφους, οπότε θεωρείται ισόγειος χώρος (κατοικίας ή κατάστημα).
9. Οταν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είναι πλήρως αποπερατωμένο, για τον προσδιορισμό της αξίας του εφαρμόζεται, κατά περίπτωση, μειωτικός συντελεστής παλαιότητας.
Η παλαιότητα αρχίζει μετά την πάροδο δύο ετών απο την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την ημερομηνία της τελευταίας αναθεώρησης της ή, αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, απο την ημερομηνία της πρώτης ηλεκτροδότησης του κτιριου ή, σε περίπτωση αυθαίρετου κτίσματος εντός σχεδίου, απο την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής πράξης νομιμοποίησης τούτου. Αν συντρέχει περίπτωση ανακαίνισης του κτιρίου, λαμβάνεται η ημερομηνία έκδοσης ή έγκρισης της σχετικής άδειας.
Αν δεν υπάρχει κανένα από τα στοιχεία αυτά, ο συντελεστής παλαιότητας είναι ίσος με 1.00. Χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου δεν υπολογίζεται για την παλαιότητα.
10. Αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο έχιε χαρακτηρισθεί ολόκληρο ως διατηρητέο, έστω και αν επιτρέπονται σ`αυτο επισκευές ή διαρρυθμίσεις ή ενισχύσεις της φέρουσας κατασκευής του κτιρίου, για τον προσδιορισμό της αξίας του εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 0.70.
Ο μειωτικός συντελεστής δεν εφαρμόζεται οταν έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μόνο τα μορφολογικά στοιχεία του κτίσματος (διατήρηση όψεων, εξωστών κ.λπ.) ή όταν έχει κηρυχθεί διατηρητέος ολόκληρος ο οικισμός.
Η κήρυξη ενός ακινήτου ως διατηρητέου αποδεικνύεται με την προσκόμιση βεβαίωσης της αρμόδιας υπηρεσίας, απο την οποία πρέπει να προκύπτει η έκδοση και μη ανάκληση του οικείου διατάγματος ή αποφασης.
Μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται ομοίως και σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που εχει υποστεί ζημιές απο σεισμό ή πυρκαγιά ή πλημμύρα.
Ο συντελεστής στην περίπτωση αυτή προκύπτει αν απο τη μονάδα (1) αφαιρέσουμε το λόγο της απαιτούμενης δαπάνης αποκατάστασης της ζημίας, κατά το χρόνο φορολογίας, προς το γινόμενο της τιμής ζώνης (ΤΖ) επί την επιφάνεια ή τον όγκο, κατά περίπτωση, του συγκεκριμένου ακινήτου. Για το είδος της ζημίας και την απαιτούμενη δαπάνη αποκατάστασης της απαιτείται προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από αρμόδιο μηχανικό, θεωρημένη απο το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Σε περίπτωση που το κτίσμα, συνεπεία σεισμού, πλημμύρας, πυρκαγιάς ή παλαιότητας έχει κριθεί κατεδαφιστέο, τοτε δε λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας για το κατεδαφιστέο κτίσμα. Αν ομως πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα, αυτα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου, έστω και αν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.
11. Κριτήριο βάθους ενός ακινήτου θεωρείται το γινόμενο του μήκους της πρόσοψης του ή του αθροίσματος των προσοψεών του επι τον εαυτόν του επί σταθερό, κατα περίπτωση. συντελεστη.
12. Το ακίνητο, στο οποίο δεν υπάρχει κτίσμα και του οποίου απαγορεύεται η οικοδομική αξιοποίηση, λόγω αρχαιολογικής έρευνας για αόριστο χρονικό διάστημα, θεωρείται δεσμευμένο και για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη μειωτικός συντελεστης. Για την εφαρμογή του συντελεστή αυτού απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης της αρμόδιας υπηρεσίας, από την οποία να αποδεικνύεται η έκταση που δεσμεύεται και το είδος της δεσμευσης.
Αξία ακινήτου, του οποίου τμήμα μόνο είναι δεσμευμένο, είναι το άθροισμα της αξίας του δεσμευμένου και του μη δεσμευμένου τμήματος αυτού που υπολογίζεται χωριστά.
13. Στοά, είναι ο στεγασμένος ελεύθερος και προσπελάσιμος στο κοινό χώρος, που η δημιουργία του επιβάλλεται από εγκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο (ή ο χώρος που συνδέει εσωτερικά κοινόχρηστους χώρους του οικισμού ή προκήπια, είτε μεταξύ τους είτε με ελεύθερα προσπελάσιμους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου), ο οποίος κατασκευάζεται στην κύρια όψη του κτιρίου και στη στάθμη του πεζοδρομίου.
Διαμπερής θεωρείται η στοά που συνδέει δύο ή περισσότερους δρόμους ή δρόμο και πλατεία ή πλατείες, ενώ τυφλή θεωρείται η στοά που δεν έχει άλλη, πλήν της εισόδου της, έξοδο.
14. Χωματερή θεωρείται η βαθειά εκσκαφή του οικοπέδου για απόληψη χώματος για οποιαδήποτε χρήση. Η μειονεκτική επιφάνεια ορίζεται από την επιφάνεια του σκάμματος, σε οριζόντια τομή 10 μέτρων, από το γύρω έδαφος, προσαυξημένη κατά ποσοστό 50%. Για την επιφάνεια αυτή, που κατά ανώτατο όριο μπορεί να ισούται με ολόκληρη την έκταση του οικοπέδου, υπολογίζεται συντελεστής για το πέρα των 1Ο μέτρων βαθος και μέχρι το βαθύτερο σημείο του σκάμματος, ο οποίος είναι 6 εκατοστά για κάθε μέτρο βάθους. Ο συντελεστής αυτός δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 0.75.
15. Για τον προσδιορισμό της αξίας μεταβιβαζόμενου ακινήτου, το οποίο δεν έχει πλήρως αποπερατωθεί, εφαρμόζεται, κατά περίπτωση, μειωτικός συντελεστής.
16. Αν η διαχωριστική, μεταξύ δύο περιοχών με διαφορετικό Σ.Α.Ο., γραμμή τέμνει το οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) στο οποίο βρίσκεται το οικόπεδο, λαμβάνεται ο Σ.Α.Ο. με το μικρότερο συντελεστη, αν το οικόπεδο έχει πρόσοψη στην πλευρά του Ο.Τ. που τέμνεται από τη διαχωριστική γραμμή, και, στην περίπτωση που δεν τέμνεται, λαμβάνεται ο Σ.Α.Ο. της περιοχής στην οποία έχει πρόσοψη του οικοπέδου.
Σε περιπτώσεις γωνιακών οικοπεδων, λαμβάνεται ο ΣΑΟ με το μεγαλύτερο συντελεστή, που προκύπτει από την εφαρμογή των ανωτέρω για κάθε μία πρόσοψη του οικοπέδου.
Οταν η διαχωριστική γραμμή εφάπτεται σε πλευρά Ο.Τ., θεωρείται ότι αυτή διέρχεται από τον άξονα του αντίστοιχου δρόμου και δεν τέμνει το Ο.Τ.
17. Ο συντελεστης δόμησης (Σ.Δ.) οικοπέδου, θεωρείται εξαντλημένος αν έχει καλυφθεί τουλάχιστον το ενενήντα στα εκατό (90%) του συνολικού συντελεστή δόμησης, που ορίζεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.
18. φορολογητέα αξία των δουλειών (πραγματικών και προσωπικών), εκτός της θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου, είναι το γινόμενο της αξίας που προκύπτει με την εφαρμογή των διατάξεων του αντικειμενικού συστήματος, επί συντελεστές ίσους με τα ποσοστά της πλήρους κυριότητας των ακινητων, όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές διαταξεις του ν.δ. 118/1973 (ΦΕΚ 202 Α`).
Αρθρο 3
Διαμέρισμα ή επαγγελματική στέγη (εκτός από κατάστημα) και γενικά κατοικία σε οικόπεδο εντός σχεδίου
1. Φορολογητέα αξία των ακινήτων της κατηγορίας αυτής είναι το γινόμενο της τιμής της αντίστοιχης ζώνης επί τη συνολική επιφάνεια (ωφέλιμη) του διαμερίσματος ή της επαγγελματικής στέγης ή της κατοικίας, το τυχόν ποσοστό συνιδιοκτησίας και τους σχετικούς συντελεστές αυξομείωσης.
Οταν δεν είναι γνωστή η ωφέλιμη επιφάνεια,τότε, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, ως ωφέλιμη λαμβάνεται η μικτή επί συντελεστή:
Σε περίπτωση που ο συντελεστης δόμησης (ΣΔ) του οικοπέδου δεν έχει εξαντληθεί και μεταβιβάζεται ολόκληρο το ακίνητο, φορολογητέα αξία αυτού είναι το άθροισμα της αξίας που προκύπτει με την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων και της αξίας του ποσοστού οικοπέδου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα εκμετάλλευσης επί το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης (ΣΔ) του οικοπέδου.
Η αξία του ποσού του οικοπέδου προκύπτει με την εφαρμογή της παραγράφου 7 του άρθρου 5 της απόφασης αυτής.
2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 2, η αξία ρυμοτομούμενου τμήματος μεταβιβαζόμενου διαμερίσματος, επαγγελματικής στέγης ή κατοικίας υπολογίζεται χωριστά με συντελεστή: 0.60
3. Αν το διαμέρισμα, η επαγγελματική στέγη ή η κατοικία βρίσκεται σε υπόγειο χώρο, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 8 του αρθρου 2, για τον προσδιορισμό της αξίας της λαμβάνεται το 0.40 της επιφάνειας της, αν η οροφή του υπογείου βρίσκεται μεχρι και την οριστική στάθμη του εδάφους, ή το 0.60 της επιφάνειας της, αν η οροφή της βρίσκεται ψηλότερα από την οριστική στάθμη του εδάφους.
4. Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται, εφόσον συντρέχει περίπτωση, οι ακόλουθοι συντελεστές:
α) Συνιδιοκτησίας, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 2: 0.90
β) Πλάτους δρόμου, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 5 του αρθρου 2: 0.80
γ) Πρόσοψης σε περισσότερους από ένα κ.λ.π. δρόμους, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 6 του αρθρου 2:
1.Ο8
δ) Πρόσοψης αποκλειστικά στον πίσω ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου (πλην πρασιάς) κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 7 του αρθρου 2, και εφόσον το οικόπεδο υπαγόταν στο σύστημα δόμησης:
δα)"Μικτό", "Συνεχές", "Πτερύγων": 0.80
δβ)"Πανταχόθεν ελεύθερο": 0.95
δγ)"Μικτό" και εάν το διαμέρισμα κ.λ.π. έχει πρόσοψη αποκλειστικά στον πλάγιο ή πίσω ακάλυπτο χώρο: 0.80
ισόγ.α`ορ.β`ορ.γ`ορ.δ`ορ.ε`ορ.στ`ορ.ζ`ορ.η`ορ & πάνω
- Για ΣΕ 0,90 1,00 1,04 1,08 1,12 1,16 1,20 1,24 1,28 μέχρι και 3 - Για ΣΕ 0,95 1,10 1,04 1,08 1,12 1,16 1,20 1,24 1,28 πάνω απο 3 μέχρι και 5 - Για ΣΕ 1,00 1,15 1,04 1,08 1,12 1,16 1,20 1,24 1,28 πάνω απο 5
Οι ίδιοι κατά τα άνω συντελεστές Α` ορόφου ισχύουν και σε περίπτωση μεταβίβασης αυτοτελούς οριζόντιας ιδιοκτησίας, που βρίσκεται μεταξύ ισογείου και α`ορόφου (μεσοπάτωμα, ημιόροφος).
5. Για τα αμιγή κτίρια γραφείων (δηλαδή κτίρια που κατά το 9Ο% τουλάχιστον του ογκου τους είναι γραφεία, με συνυπολογισμό στο ποσοστό αυτό των καταστημάτων ισογείου, υπογείου και α ορόφου), καθώς και για διαμερίσματα, επαγγελματικές στέγες ή κατοικίες που βρίσκονται μέσα σε ειδική περιοχή δήμου ή κοινότητας, όπως αυτή ορίζεται στην οικεία απόφαση, ισχύουν ιδιαίτεροι, κατά περίπτωση, συντελεστές ορόφου που αναφέρονται στην ίδια απόφαση.
Ισόγειος χώρος σε αμιγές κτίριο γραφείων, ανεξάρτητα από τη χρήση του, θεωρείται κατάστημα και γι`αυτό εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 4 της απόφασης αυτής.
6. Οταν το διαμέρισμα κ.λ.π. έχει επιφάνεια:
α) Μέχρι και 40 μ2, εφαρμόζεται συντελεστής 1,05
β) Πάνω από 40 μ2 μέχρι και 150 μ2, εφαρμόζεται συντελεστής 1,00
γ) Πάνω από 150 μ2 μέχρι και 200 μ2, εφαρμόζεται συντελεστης 1,05
δ) Πάνω από 200 μ2 μέχρι και 300 μ2, εφαρμόζεται συντελεστής 1,10
ε) Πάνω από 300 μ2 εφαρμόζεται συντελεστής 1,15
Οταν το ακίνητο έχει περισσότερους από ένα ορόφους, ο υπολογισμός της αξίας γίνεται χωριστά για κάθε όροφο, με βάση την επιφάνεια του και συμπλήρωση ιδίου εντύπου.
Αν όμως οι όροφοι έχουν ενιαία λειτουργική ενότητα μεταξύ τους, για τον υπολογισμό της αξίας, ως συντελεστής επιφάνειας εφαρμόζεται εκείνος που αναλογεί στο άθροισμα της επιφάνειας όλων των ορόφων.
7. Για τον υπολογισμό της αξίας μεταβιβαζόμενου διαμερίσματος κ.λ.π., για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις των διατάξεων της παρ. 9 του αρθρου 2 της απάφασης αυτής και με την επιφύλαξη τούτων, εφαρμόζονται οι ακόλουθοι μειωτικοί συντελεστές, αντίστοιχα για κάθε χρόνο παλαιότητας:
1ος χρόνος 0.98 2ος " 0.96 3ος " 0.94 4ος " 0.92
Σε περίπτωση που το διαμέρισμα κ.λ.π. εχει πρόσοψη αποκλειστικά στον πλάγιο ή πίσω ακάλυπτο χώρο και η άδεια κατασκευής εκδόθηκε από τη 18.2.1986 (έναρξη ισχύος ν. 1587/1985, ΦΕΚ 210 Α`) και μετά, εφαρμόζεται ενιαίος συντελεστής πρόσοψης: Ο.95
8. Για το ισόγειο και τους πάνω από αυτό ορόφους του μεταβιβαζόμενου ακινήτου ισχύουν οι ακόλουθοι συντελεστές ορόφου:
5ος " 0.90 6ος " 0.88 7ος " 0.86 8ος " 0.84 9ος " 0.82 10ος " 0.8Ο 11ος " 0.78 12ος " 0.76 13ος " 0.74 14ος " 0.72 15ος " 0.70 16ος " 0.69 17ος " 0.68 18ος " 0.67 19ος " 0.66 20ος " 0.65 21ος " 0.64 22ος " 0.63 23ος " 0.62 24ος " 0.61 25ος " και πάνω 0.60
9. Ο προσδιορισμός της αξίας ακινήτου του παρόντος άρθρου, το οποίο βρίσκεται σε ειδικές συνθήκες, κατά την έννοια και με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στην παρ. 10 του άρθρου 2 της απόφασης αυτής, γίνεται με την εφαρμογή ειδικών συντελεστών (Σ.Ει.Σ.) ως κατωτέρω:
Για όσα έχουν υποστεί ζημιές από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα, ο συντελεστής ειδικών συνθηκών προκύπτει αν απο τη μονάδα (1) αφαιρέσουμε το λόγο της απαιτούμενης δαπάνης αποκατάστασης της ζημίας, κατά το χρόνο της φορολογίας, προς το γινόμενο της τιμής ζώνης (Τ.Ζ.) επί την επιφάνεια του διαμερίσματος κ.λ.π.
10. Οταν το μεταβιβαζόμενο διαμέρισμα κ.λ.π. δεν είναι πλήρως αποπερατωμένο, για τον προσδιορισμό της αξίας του, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής, κατά τον ακόλουθο πίνακα:
α) Αποπερατωμένο ή θεωρούμενο από το νόμο ως αποπερατωμένο: 1.00
β) Βρίσκεται στο στάδιο αποπεράτωσης του σκελετού: 0.54
γ) Βρίσκεται στο στάδιο αποπεράτωσης των οπτοπλινθοδομών 0.60
δ) Βρίσκεται στο στάδιο αποπεράτωσης επιχρισμάτων: 0.70
ε) Βρίσκεται στο στάδιο αποπεράτωσης δαπέδων: 0.85
11. Η μεταβίβαση πυλωτής (στεγασμένου ισόγειου και ελεύθερου ανοικτού χώρου), που δεν έχει συνυπολογισθεί στο συντελεστή δόμησης (Σ.Δ.) του οικοπέδου και δε χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου, δε φορολογείται. Αν όμως χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, φορολογείται, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι συνυπολογισθεί στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.
12. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και όταν μεταβιβάζονται ποσοστά εξ αδιαιρέτου οικοπέδου με επαχθή αιτία και από το νόμο θεωρείται ότι μεταβιβάζεται αποπερατωμένο διαμέρισμα κ.λ.π.
Αρθρο 4.
Κατάστημα
1. Φορολογητέα αξία των ακινήτων της κατηγορίας αυτής είναι το γινόμενο της τιμής της αντίστοιχης ζώνης επί το συντελεστή εμπορικότητας (ΣΕ), την επιφάνεια του καταστήματος σε τετραγωνικά μέτρα (μ2), όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την τυχόν εφαρμογή του συντελεστή κριτηρίου βάθους, τους συντελεστές παταρίου και υπογείου, όταν υπάρχει πατάρι ή υπόγειο, το τυχόν ποσοστό συνιδιοκτησίας και τους σχετικούς συντελεστές αυξομείωσης.
Σε περίπτωση που ο συντελεστής δόμησης (ΣΔ) του οικοπέδου δεν εχει εξαντληθεί και μεταβιβάζεται ολόκληρο το ακίνητο, φορολογητέα αξία αυτού είναι το άθροισμα της αξίας που προκύπτει με την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου και της αξίας του ποσοστού οικοπέδου, που αντιστοιχεί στο δικαίωμα εκμετάλλευσης επί το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης (ΣΔ) του οικοπέδου. Η αξία του ποσοστού προκύπτει με την εφαρμογή της παραγράφου 7 του άρθρου 5 της απόφασης αυτής.
2. Αν το κατάστημα βρίσκεται σε υπόγειο χώρο, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 8 του άρθρου 2, για τον προσδιορισμό της αξίας του λαμβάνεται το 0.40 της επιφάνειας του, αν η οροφή του υπογείου βρίσκεται μέχρι και την οριστική στάθμη του εδάφους, ή το 0.60 της επιφάνειας του, αν η οροφή του βρίσκεται ψηλότερα από την οριστική στάθμη του εδάφους.
3. Για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται οι ακόλουθοι συντελεστές:
α) Συνιδιοκτησίας, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του αρθρου 2: 0.90
β) Πλατους δρόμου, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 5 του άρθρου 2: 0.80
γ) Πρόσοψης σε περισσότερους απο ένα δρόμους, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 6 του αρθρου 2: 1.12
Πρόσοψεις καταστήματος θεωρούνται οι πλευρές του που συνορεύουν με δρόμο ή δρόμους ή πρασιές ή με πλατείες, εφόσον έχουν ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα, αποθήκες κ.λ.π.) σ αυτές.
0.80
δ) Πρόσοψης σε τυφλή στοά, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 13 του άρθρου 2: 0.50
ε) Πρόσοψης αποκλειστικά σε ακάλυπτο χώρο, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 7 του αρθρου 2: 0.80
στ) Κριτηρίου βάθους, κατά την έννοια και τις προϋποθέσεις της παρ. 11 του αρθρου 2, ίσου με το γινόμενο της πρόσοψης ή του αθροίσματος των προσόψεων επί τον εαυτόν του επί 2. Στην περίπτωση αυτή, για τον προσδιορισμό της αξίας, λαμβάνεται υπόψη η επιφάνεια του ισόγειου καταστήματος, αν αυτή είναι μικρότερη από το κριτήριο βαθους, ή το κριτήριο βάθους, στο οποίο προστίθεται το μισό της διαφοράς τούτου από την επιφάνεια του καταστήματος, αν αυτή (επιφάνεια) είναι μεγαλύτερη από το κριτήριο βάθους.
Αν το ισόγειο κατάστημα επικοινωνεί με το δρόμο αποκλειστικά με δίοδο, για τον υπολογισμό του κριτηρίου βάθους, λαμβάνεται υπόψη το πλάτος της διόδου στη ρυμοτομική γραμμή. Ο πλάγιος ή πίσω ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου, ανεξάρτητα από τις διαστάσεις του, δε θεωρείται δίοδος.
ζ) Υπογείου, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 8 του αρθρου 2. Στην περίπτωση που το κατάστημα διαθέτει υπόγειο χώρο, εφόσον η οροφή του βρίσκεται μέχρι και την οριστική στάθμη του εδάφους, για τον προσδιορισμό της επιφάνειας του καταστήματος, λαμβάνεται η επιφάνεια αυτού, στην οποία προστίθεται, ως ισοδύναμη επιφάνεια ισογείου, το:
ζα) 0.30 της επιφάνειας του υπογείου, αν τούτο χρησιμοποιείται ως χώρος κύριας χρήσης (ως κατάστημα) ή
ζβ) 0.20 της επιφάνειας του υπογείου, αν τούτο έχει δική του είσοδο από δρόμο ή στοά ή
ζγ) 0.15 της επιφάνειας του υπογείου, αν τούτο δεν έχει δική του είσοδο από δρόμο ή στοά.
Αν όμως η οροφή του υπόγειου χώρου βρίσκεται πάνω από την οριστική στάθμη του εδάφους, εφαρμόζονται αντίστοιχα οι συντελεστές 0.40 ή 0.25 ή 0.20
η) Παταρίου 0.15 στην επιφάνεια του, ως ισοδύναμη επιφάνεια του αντίστοιχου ισόγειου καταστήματος.
Πατάρι ή υπογειο κατάστημα θεωρείται το πατάρι ή το υπόγειο που λειτουργικά συνδέεται και εξυπηρετεί το κατάστημα, ανεξάρτητα από το αν έχει και άλλη, εκτός του καταστήματος, είσοδο ή αν αποτελούν ή όχι αυτοτελή και ανεξάρτητη ιδιοκτησία.
θ) Ρυμοτομουμένου, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 3 του αρθρου 2:
4. Για τον προσδιοριμό της αξίας καταστήματος, που έχει προσόψεις σε περισσότερους απο ένα δρόμους ή σε δρόμο και διαμπερή στοά, ανεξάρτητα απο τη θέση της εισόδου του, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) μεταξύ των δρόμων ή του δρόμου και της στοάς.
Ως συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) διαμπερούς στοας λογίζεται ο ΣΕ του δρόμου με τη μικρότερη εμπορικότητα, προσαυξημένος κατά ποσοστό 20% της διαφοράς τούτου (ΣΕ) από το συντελεστή εμπορικότητας (ΣΕ) του δρόμου με τη μεγαλυτέρη εμπορικότητα. Οταν η στοά συνδέει περισσότερους από δύο δρόμους, ως εισοδός της θεωρείται η συμβολή αυτής με το δρόμο που έχει το μεγαλύτερο συντελεστή εμπορικότητας (ΣΕ). Ο συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) κάθε κλάδου της στοάς καθορίζεται κατά τα οριζόμενα στο αμέσως προηγούμενο εδάφιο, θεωρούμενης, ως διαμπερούς της στοάς που αντιστοιχεί στη διαδρομή μεταξύ της εισόδου και εξόδου του συγκεκριμένου κλάδου αυτης. Για τα τμήματα κλάδων στοάς, που αποτελούν κοινές διαδρομές, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ).
Κατάστημα, που εχει προσόψεις σε δύο κλάδους διαμπερούς στοάς, δε θεωρείται γωνιαίο και δεν εφαρμόζεται σ αυτό ο αυξητικός συντελεστής, για τον οποίο η παρ. 6 του αρθρου 2. Για τον υπολογισμό της αξίας του λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) του κλάδου που παρουσιάζει την εμπορικότερη κίνηση. Αν το κατάστημα έχει πρόσοψη (ή προσόψεις) αποκλειστικά στον πίσω πλάγιο ή πίσω και πλάγιο ακάλυπτο χώρο και το ενιαίο οικόπεδο, στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα, έχει πρόσοψη σε δύο ή περισσότερους δρόμους, ως συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) λαμβάνεται ο μικρότερος των δρόμων τούτων.
5. Για τον υπολογισμό της αξίας του μεταβιβαζόμενου καταστήματος, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις των διατάξεων της παρ. 9 του αρθρου 2 της απόφασης αυτής και με την επιφύλαξη τούτων, εφαρμόζονται οι ακόλουθοι μειωτικοί συντελεστές:
1ος χρόνος 0.99 2ος " 0.98 3ος " 0.97 4ος " 0.96 5ος " 0.95 6ος " 0.94 7ος " 0.93 8ος " 0.92 9ος " 0.91 10ος " 0.9Ο 11ος " 0.89 12ος " 0.88 13ος " 0.87 14ος " 0.86 15ος και πάνω 0.85
6. Ο προσδιορισμός της αξίας ακινήτου του παρόντος άρθρου, το οποίο βρίσκεται σε ειδικές συνθήκες, κατά την έννοια με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στην παρ. 10 του αρθρου 2 της απόφασης αυτης, γίνεται με την εφαρμογή ειδικών συντελεστών (Σ.Ει.Σ.) ως κατωτέρω:
α) Για διατηρητέα, συντελεστής 0.70
β) Για όσα έχουν υποστεί ζημιές απο σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα, ο συντελεστής ειδικών συνθηκών προκύπτει αν απο τη μοναδα (1) αφαιρέσουμε το λόγο της απαιτούμενης δαπάνης αποκατάστασης της ζημίας κατά το χρόνο φορολογίας, πρός το γινόμενο της τιμής ζωνης (Τ.Ζ.) επί την επιφάνεια του καταστήματος.
7. Οταν το μεταβιβαζόμενο κατάστημα (κτίσμα) δεν είναι πλήρως αποπερατωμένο, για τον προσδιορισμό της αξίας του εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής κατά τον ακόλουθο πίνακα:
α) Αποπερατωμένο ή θεωρούμενο απο το νομο ως αποπερατωμένο. 100
β) Βρίσκονται στο στάδιο αποπεράτωσης του σκελετού: 0.72
γ) Βρίσκονται στο στάδιο αποπεράτωσης των οπτοπλινθοδομών: 0.74
δ) Βρίσκονται στο στάδιο αποπεράτωσης των επιχρισμάτων: 0.79
ε) Βρίσκονται στο στάδιο αποπεράτωσης των δαπέδων: 0.82
8. Για τον προσδιορισμό της αξίας καταστήματος που βρίσκεται σε άλλο, εκτός του ισογείου, όροφο και δεν έχει λειτουργική ενότητα με τους λοιπούς ορόφους, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 6 και 7 του αρθρου 8, που ισχύουν για τα κτίρια τα οποία δεν μπορούν να υπαχθούν σε οποιαδήποτε κατηγορία.
Σε περίπτωση που το κατάστημα έχει λειτουργική ενότητα με τους λοιπούς ορόφους, για τον προσδιορισμό της αξίας του, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 2 και 7 του αρθρου 8, που ισχύουν για τα πολυκαταστήματα.
9. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και σε περίπτωση που μεταβιβάζονται ποσοστά οικοπέδου με επαχθή αιτία και από το νόμο θεωρείται ότι μεταβιβάζεται αποπερατωμένο το κτίσμα του καταστήματος.
Αρθρο 5
Οικόπεδο.
1. Φορολογητέα αξία του οικοπέδου είναι το γινόμενο του συντελεστή αξίας οικοπέδου επί την τιμή της αντίστοιχης ζώνης (ΤΖ), την επιφάνεια του οικοπεδου σε τετραγωνικά μέτρα (μ2), όπως αυτη προκύπτει μετά την τυχόν εφαρμογή του συντελεστή κριτηρίου βάθους, το τυχόν ποσοστό συνιδιοκτησίας και τους συντελεστές αυξομείωσης.
Για τον υπολογισμό της αξίας οικοπέδου, στο οποίο έχει συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία, λαμβάνεται η επιφάνεια του τμήματος του οικοπέδου που αντιστοιχεί στην κάθετη ιδιοκτησία.
2. Για τον υπολογισμό της αξίας του οικοπέδου λαμβάνεται υπόψη:
α) Τιμή ζώνης (ΤΖ),
β) σταθερός συντελεστής, κατά περίπτωση, όπως αυτός ορίζεται στους οικείους πίνακες τιμών και
γ) το γινόμενο του συντελεστή συμμετοχής οικοπέδου (Σ.Σ.Ο.) επί του συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), εφόσον ο συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) είναι ίσος με τη μονάδα (1) ή το άθροισμα του γινομένου του συντελεστή συμμετοχής οικοπέδου (ΣΣΟ) επί το συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ) επί το συντελεστή με βάση την εμπορικότητα (Σ.Β.Ε.) και του γινομένου της διαφοράς της μονάδας (1) από το συντελεστή εμπορικότητας (ΣΕ) επί το συντελεστή εκμετάλλευσης ισογείου (Κ), εφόσον ο συντελεστης εμπορικότητας (ΣΕ) είναι μεγαλύτερος απο τη μονάδα (1.00).
Σε περίπτωση που το οικόπεδο δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο και εφόσον τούτο επικοινωνεί με το δρόμο αποκλειστικά με δίοδο, ως συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) λαμβάνεται το 0.80 του αντίστοιχου συντελεστή εμπορικότητας του δρόμου, εκτός εάν τούτο τελεί υπό καθεστώς κάθετης ιδιοκτησίας, οπότε εφαρμόζεται συντελεστης εμπορικότητας (ΣΕ) του ενιαίου οικοπέδου. Αν το οικόπεδο έχει πρόσοψη σε περισσότερους από έναν δρόμους, ως συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) λαμβάνεται ο μεγαλύτερος μεταξύ των δρόμων αυτών.
3. Αν σε οικόπεδο υπάρχει "ειδικό κτίριο" και τούτο έχει οικοδομηθεί με συντελεστή δόμησης (Σ.Δ.) μεγαλύτερο κατά μία τουλάχιστον μονάδα (1) από το συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ) που ορίζεται, για την περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο, ως ΣΑΟ λαμβάνεται ο συντελεστής δόμησης (Σ.Δ.) που έχει πραγματοποιηθεί.
Αν το οικόπεδο δεσμεύεται από πολεοδομικές ή άλλες διατάξεις ή αν έχει γίνει τροποποίηση των όρων δόμησης της περιοχής, ώστε ο συντελεστής δόμησης (ΣΔ) που μπορεί να πραγματοποιηθεί, συνεπεία αυτών των διατάξεων είναι μικρότερος του οριζόμενου με την απόφαση, κατά περίπτωση, συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), ως τιμή ΣΑΟ λαμβάνεται ο συντελεστής δόμησης (ΣΔ) που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει αν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του συντελεστη δόμησης (ΣΔ), σε αλλο ακίνητο, οπότε ο υπολογισμός της αξίας του υπόλοιπου ποσοστού οικοπέδου που αντιστοιχεί στο συντελεστή δόμησής (ΣΔ), που δεν έχει πραγματοποιηθεί, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του παρόντος άρθρου.
Για τις περιπτώσεις αυτές, ο συντελεστής δόμησης (Σ.Δ) αποδεικνεύεται απο τεχνική έκθεση μηχανικού, θεωρημένη απο την αρμόδια πολειοδομική υπηρεσία.
Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών ή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών δε θεωρούνται δέσμευση.
4. Οταν μεταβιβάζεται ενιαίο και αυτοτελές ακάλυπτο οικόπεδο και το εμβαδόν του είναι μεγάλυτερο απο το δεκαπλάσιο του εμβαδού του κανόνα άρτιου οικοπέδου της αντίστοιχης περιοχής, για τον προσδιοριμό της αξίας του, λαμβάνεται συντελεστής μεγέθους 0.70
Η κατά κανόνα αρτιότητα του οικοπέδου βεβαιώνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.
5. Για τον υπολογισμό της αξίας του οικοπέδου εφαρμόζονται, εφόσον συντρέχει περίπτωση, οι ακόλουθοι συντελεστές.
α) Συνιδιοκτησίας, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 2 0.90
Αν μεταβιβάζονται χιλιοστά οικοπέδου που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω εξάντλησης του συντελεστή δόμησης (Σ.Δ.), δηλαδή χιλιοστά οικοπέδου που αντιστοιχούν σε προδοκώμενη αλλά αβεβαίη μελλοντική δυνατότητα οικοδόμησης, ο συντελεστής συνιδιοκτησίας ορίζεται σε: 0.15
β) Πλάτους δρόμου, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 5 του άρθρου 2 0.80
γ) Πρόσοψης σε περισσότερους κ.λπ. απο ένα δρόμους, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 6 του άρθρου 2: 1.15
δ) Κριτηρίου βάθους, ίσου με το γινόμενο της πρόσοψης ή του αθροίσματος των προσόψεων του οικοπέδου επι τον εαυτόν του επι 3. Στην περίπτωση αυτή, για τον προσδιορισμό της αξίας, λαμβάνεται η επιφάνεια του οικοπέδου, αν αυτή είναι μικρότερη απο το κριτήριο βάθους, ή το κριτήριο βάθους, ή το κριτήριο βάθους στο οποίο προστίθεται το μισό της διαφοράς του απο την επιφάνεια του οικοπέδου, αν αυτή (επιφάνεια) είναι μεγάλυτερη απο το κριτήριο βάθους. Αν το οικόπεδο επικοινωνεί με το δρόμο αποκλειστικά με δίοδο, για την εφαρμογή του κριτηρίου βάθους, λαμβένται υπόψη, ως πρόσοψη, το πλάτος της διόδου στη ρυμοτομική γραμμή, εκτός εάν τούτο τέλει υπο καθεστώς κάθετης ιδιοκτησίας, οπότε λαμβάνεται υπόψη η πρόσοψη του ενιαίου οικοπέδου, ενώ ως επιφάνεια η επιφάνεια της κάθετης ιδιοκτησίας.
Σε περίπτωση μεταβίβασης οικοπέδου που δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο (τυφλό) δεν εφαρμόζεται κριτήριο βάθους, ούτε συντελεστής εμπορικότητας (Σ.Ε.)
ε) Αν το μεταβιβαζόμενο οικόπεδο δεν είναι οικοδομήσιμο και δεν μπορεί να τακτοποιηθεί, είτε με προσκύρωση είτε με ανταλλαγή, για τον προσδιορισμό της αξίας του εφαρμόζεται συντελεστής. 0.50
Αν όμως μπορεί να τακτοποιηθεί, εφαρμόζεται συντελεστής: 0.80
Για να ληφθούν υπόψη οι κατά τα άνω μειωτικοί συντελεστές απαιτείται σχετική βεβαίωση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας.
Για το τμήμα οικοπέδου μεταβιβάζεται με προσκύρωση ή ανταλλαγή ή μεταβίβαση γενικά, ώστε οικόπεδο μη οικοδομήσιμο να κατάστεί οικοδομήσιμο, δεν εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής.
Ομοίως δεν εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής αν το οικόπεδο, στο οποίο γίνεται η συνένωση, είναι οικοδομήσιμο.
στ) Δεσμευμένου, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις τις παρ. 12 του άρθρου 2: 0.50
ζ) Χωματερής, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 14 του άρθρου 2. Ο συντελεστής ορίζεται ίσος με την μονάδα (1), μειουμένη κατά το γινόμενο του λόγου της μειονεκτικής επιφάνειας προς τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου επί το συντελεστή της παρ. 14 του άρθρου 2.
Για τον υπολογισμό, της μειονεκτικής επιφάνειας χωματερής απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο απο αρμόδια τεχνική υπηρεσία, οριζοντιογραφία του σκάμματος, οριζόντια τομή σε βάθος 10 μέτρων απο το έδαφος και εμβαδομέτρηση της, καθώς και χαρακτηριστικές τομές.
η) Ρυμοτομουμένου, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 2: 0.50
θ) Μεγέθους: 0.70
Ο συντελεστής αυτός δεν εφαρμόζεται όταν το εμβαδόν του ενιαίου και αυτοτελούς οικοπέδου είναι μεγαλύτερο απο το δεκαπλάσιο του εμβαδού του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου της αντίστοιχης περιοχής. Η κατά κανόνα αρτιότητα βεβαιώνεται απο την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.
Εγγρ.1083617/830/500/3/3.10.91, Απάντηση στο με αριθμ.πρωτ.33199 /13.9.1991 έγγραφό σας. Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό έγγραφό σας, με το οποίο ζητάτε να σας γνωρίσουμε άν κατά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας οικοπέδου με το έντυπο 3 πρέπει να λαμβάνεται υπόψει το κριτήριο μεγέθους, τόσο του βαρυνομένου όσο και του ωφελουμένου οικοπέδου, για το μετασχηματισμό των επιφανειών μεταφοράς Σ.Δ. σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με την παράγραφο 5θ, του άρθρου 5 της με αριθμ. πρωτοκόλλου Κ .3958/108/10.6.88(ΠΟΛ 173) απόφασης του Υπουργού των Οικονομικών, ο συντελεστής μεγέθους εφαρμόζεται γενικά όταν το εμβαδόν του ενιαίου και αυτοτελούς ακαλύπτου οικοπέδου είναι δεκαπλάσιο του εμβαδού του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου της περιοχής".
6. Οταν μεταβιβάζεται ποσοστό οικοπέδου, για τον προσδιορισμό της αξίας του, εφαρμόζεται ειδικός συντελεστής αξίας του ποσοστού που αντιστοιχεί:
α) Σε χώρους με ειδική χρήση (π.χ. θέατρα, ξενοδοχεία, εργοστάσια, κλινικές, εμπορικά κέντρα, κ.λπ.), οι οποίοι αποτελούν τμήματα οποιουδήποτε κτιρίου μικτής χρήσης, δηλαδή κτιρίου που δεν εξ ολοκλήρου ειδικής χρήσης ή είναι κτίριο με διαφορετικές ειδικές χρήσεις, καθώς και σε οριζόντιες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε ειδικά κτίρια, για τα οποία ορίζει το άρθρο 8 της απόφασης αυτής.
Στην περίπτωση αυτή ο συντελεστής ισούται με κλάσμα που έχει αριθμητή την επιφάνεια του μεταβιβαζομένου χώρου με ειδική χρήση, μετά της αντίστοιχης αναλογίας του στους κοινόχρηστους χώρους, και παρονομαστή την επιφάνεια του οικοπέδου πολλαπλασιασμένη επι όρο ίσο με το άθροισμα του συντελεστή αξιοποιήσης οικοπέδου (ΣΑΟ) και του γινομένου του συντελεστή εκμετάλλευσης ισογείου (ΚΙ) επι το συντελεστή εμπορικότητας (ΣΕ), μειωμένο κατά μία μονάδα (1). Εάν μεταβιβάζεται και επιφάνεια χώρου ειδικής χρήσης, που βρίσκεται στο ισόγειο, ως αριθμητής λαμβάνεται το άθροισμα της επιφάνειας του μεταβιβαζομένου χώρου με ειδική χρήση και του γινομένου της επιφάνειας του ισογείου με ειδική χρήση επι το συντελεστή εμπορικότητας του οικοπέδου (ΣΕ).
Αν το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί στο ισόγειο, είναι μεγαλύτερο, απο το 0.70 αυτού, ως συντελεστής εκμετάλλευσης ισογείου (Κ1) λαμβάνεται το ποσοστό αυτό και όχι ο συντελεστής εκμετάλλευσης ισογείου (Κ) που αναγράφεται στους πίνακες.
β) Σε μελλοντική επέκταση του κτιρίου
βα) Οταν είναι γνωστά απο την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας η επιφάνεια και η θέση της προσθήκςη, ο συντελεστής ισούται με κλάσμα που έχει αριθμητή την επιφάνεια της προσθήκης ορόφου ή ορόφων, επαυξημένη μετά την τυχόν επιφάνεια προσθήκης ισογείου επι το συντελεστή εμπορικότητας (ΣΕ) και παρανομαστή την επιφάνεια του οικοπέδου επι όρο ίσο με το άρθροισμα του συντελεστή αξιοποιήσης οικοπέδου (ΣΑΟ) και του γινομένου του συντελεστή στη εκμετάλλευσης ισογείου (Κ1) επι το συντελεστή εμπορικότητας μειωμένο κατά μία (1) μονάδα.
Αν απο την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας δεν είναι γνωστή η επιφάνεια της προσθήκης ενός ορόφου, απαιτείται βεβαίωση μηχανικού για τη μέγιστη επιτρεπομένη επιφάνεια της προσθήκης αυτής.
Στις πιο πάνω επιφάνειες συνυπολογίζεται και εκείνη των κοινόχρηστων χώρων
ββ) Οταν δεν υπάρχει πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή δεν προκύπτουν απ`αυτή τα απαραίτητα στοιχεία (επιφάνεια θέση της προσθήκης) ο συντελεστής ισούται με την διαφορά απο τη μονάδα ενός κλάσματος που έχει ως αριθμητή τη συνολική επιφάνεια της υπάρχουσας οικοδομής (ορόφου ή ορόφων) μετά των κοινόχρηστων χώρων, επαυξημένη κατά το γινόμενο της επιφάνειας του υπάρχοντος ισογείου, επι το συντελεστή εμπορικότητας και ως παρονομαστή την επιφάνεια του οικοπέδου, πολλαπλασιασμένη επι όρο ίσο με το άθροισμα του συντελεστή αξιοποιήσης οικοπέδου (ΣΑΟ) και του γινομένου του συντελεστή εκμετάλλευσης ισογείου (Κ1) επι το συντελεστή εμπορικότητας, μειωμένο κατά (1) μονάδα.
Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται μόνον όταν ζητείται το υπόλοιπο ποσοστό οικοπέδου, στο σύνολο των ορόφων που δεν έχουν ανεγερθεί. Αν το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί στο ισόγειο, είναι μεγαλύτερο απο το 0.70 αυτού ως συντελεστής εκμετάλλευσης ισογείου (Κ1) λαμβάνεται το ποσοστό αυτό και όχι ο συντελεστής εκμετάλλευσης ισογείου (Κ) που αναγράφεται στους πίνακες.
γ) Στις πιο πάνω περιπτώσεις α και β, όταν μεταβιβάζεται επιφάνεια υπογείου χώρου ή χώρων και η επιφάνεια αυτή δεν προσμετρείται στο συντελεστή δόμησης (ΣΔ) του οικοπέδου, για τον προσδιορισμό του συντελεστή αξίας οικοπέδου ως ΣΑΟ λαμβάνεται ΣΑΟ των πινάκων τιμών, προσαυξημένος κατά το λόγο της συνολοικής επιφάνειας των προβλεπομένων υπογείων χώρων, που δεν προσμετρώνται στο ΣΔ, πρός την επιφάνεια του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας πολειοδομικής υπηρεσίας.
Οταν μεταφέρεται συντελεστής δόμησης (ΣΔ) σε συγκεκριμένο οικόπεδο, ως συντελεστής αξιοποιήσης οικοπέδου (ΣΑΟ) λαμβάνεται εκείνος των πινάκων, προσαυξημένος κατά το λόγο της συνολοκής μεταφερομένης επιφάνειας προς την επιφάνεια του ωφελούμενου οικοπέδου.
7. Αν η τυχόν προβλεπόμενη απο πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας μελλοντική επέκταση του ακινήτου απαγορεύεται, απο πολεοδομικές ή και άλλες διατάξεις που ισχύουν, για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται η πραγματική δυνατότητα προσθήκης, εφόσον αποδεικνεύεται απο βεβαίωση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας.
8. Σε περίπτωση μεταβίβασης ποσοστών εξ αδιαιρέτου οικοπέδου με επαχθή αιτία που απο το νόμο λογίζεται τοι μεταβιβάζεται αποπερατωμένο κτίσμα εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις της απόφασης αυτής, οι οποίες αναφέρονται στον προσδιορισμό της αξίας του κτίσματος ως αποπερατωμένου.
Αρθρο 6
Υπόγειοι χώροι - Αποθήκες και άλλα βοηθητικά κτίσματα στον ακάλυπτο χώρο
1. Φορολογητέα αξία των ακινήτων της κατηγορίας αυτής, ανεξάρτητα απο τον αν έχει η όχι εξαντληθεί γι`αυτά ο συντελεστής δόμησης (ΣΔ), είναι το γίνόμενο της τιμής της αντίστοιχης ζώνης επι την επιφάνεια τους σε μ2, το τυχόν ποσοστό συνιδιοκτησίας και τους σχετικούς συντελεστές αυξομοίωσης.
2. Αν το οικόπεδο, στο οποίο βρίσκεται ο υπόγειος χώρος η αποθήκη ή το βοηθητικό κτίσμα γενικά έχει πρόσοψη στον πίσω ή πλάγιο ακάλυπτο χώρο ή έχει πρόσοψη σε δρόμο απο τον άξονα του οποίου διέρχεται το όριο δύο ζωνών η γραμμική ζώνη, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 της απόφασης αυτής. Σε περίπτωση υπογείου χώρου που έχει εισόδους απο περισσότερους απο ένα δρόμους, για τον προσδιορισμό της αξίας του λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) του εμπορικότερου δρόμου, στον οποίο βρίσκεται μια απο της εισόδους τους.
3. Ο προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων του άρθρου αυτού δεν επηρεάζεται απο το αν έχουν δοθεί ή οχι γι`αυτά ποσοστά συνδιοκτησίας στο οικόπεδο ή αν φέρονται ως παρακολούθημα άλλης οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Για τον προσδιορισμό της αξίας τους εφαρμοζόνται οι ακόλουθοι συντελεστές
α) Ρυμοτομουμένου, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 2: 0.60
β) Συνιδιοκτησίας, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 2: 0.90
γ) Εισόδου
γα) Για αποθήκες ή άλλα βοηθητικά κτίσματα στον ακάλυπτο χώρο εφαρμόζεται, ως συντελεστής εισόδου, το γινόμενο του συντελεστή εμπορικότητας (ΣΕ) του οικοπέδου επί 0.18
γβ) για βοηθητικά κτίσματα στον ακάλυπτο χώρο, που χρησιμοποιούνται ως χώροι κυρίας χρήσης, εφαρμόζεται σταθερός συντελεστής: 0.50
γγ) για υπόγειο χώρο, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 8 του άρθρου 2. Στην περίπτωση αυτή, αν η οροφή του υπογείου χώρου βρίσκεται χαμηλότερα ή και μέχρι την οριστική στάθμη του εδάφους και εφόσον ο χώρος αυτός ή έχει δική του είσοδο απο δρόμο ή πρασία ή στοά ή έχει δίκη του εισόδο αποκλειστικά απο κεντρικό κλιμακοστάσιο ή έχει δική του εισόδου απο οποιοδήποτε άλλο σημείο, για τον προσδιορισμό της αξίας του εφαρμόζονται αντίστοιχα οι συντελεστές 0,20χΣΕ ή 0,15χΣΕ. Αν όμως η οροφή του υπογείου χώρου βρίσκεται ψηλότερα απο την οριστική στάθμη του εδάφους, εφαρμόζονται αντίστοιχα συντελεστές 0,25χΣΕ ή 0.20χΣΕ.
δ) Παλαιότητας, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 9 του άρθρου 2, ως ακολούθως:
1ος Χρόνος 0.99 2ος Χρόνος 0.98 3ος Χρόνος 0.97 4ος Χρόνος 0.96 5ος Χρόνος 0.95 6ος Χρόνος 0.94 7ος Χρόνος 0.93 8ος Χρόνος 0.92 9ος Χρόνος 0.91 10ος Χρόνος 0.90 11ος Χρόνος 0.89 12ος Χρόνος 0.88 13ος Χρόνος 0.87 14ος Χρόνος 0.86 15ος Χρόνος και πάνω 0.85
Αρθρο 7
Θέση στάθμευσης αυτοκινήτου
1. Φορολογητέα αξία της θέσης στάθμευσης αυτοκινήτων, ανεξάρτητα απο το αν έχει η όχι εξαντληθεί γι`αυτή ο συντελεστής δόμησης (ΣΔ), είναι το γινόμενο της τιμής της αντίστοιχης ζώνης επι την επιφάνεια της θέσης σε τετραγωνικά μέτρα (μ2) και τους σχετικούς συντελεστές αυξομείωσης.
Αυτοτελή κτίρια ή τμήματα προορισμένων για στάθμευση αυτοκινήτων υπάγονται στα ειδικά κτίρια και γι`αυτά εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του άρθρου 8 της απόφασης αυτής.
2. Ο προοσδιορισμός της αξίας της θέσης στάθμευσης αυτοκινήτων δεν επηρεάζεται απο το αν γι`αυτή έχει δοθεί η όχι ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο ή αν φέρεται ως παρακολούθημα άλλης οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Για τη θέση στάθευσης που βρίσκεται σε υποστύλο (PILOTIS) ή σε ακάλυτπο χώρο και στο σχετικό τίτλο κτήσης δεν προσδιορίζεται η επιφάνεια της σε τετραγωνικά μέτρα (μ2), ως επιφάνεια αυτής λογίζεται έκταση 20 μ2.
3. Για τον προσδιορισμό της αξίας της θέσης στάθμευσης αυτοκινήτων εφαρμόζονται οι ακόλουθοι συντελεστές:
α) Στάθμευσης σε ακάλυπτο χώρο 0.10
β) Στάθμευσης σε υπόστεγο ή χώρο (PILOTIS)
0.15
γ) Στάθμευσης σε υπόγειο χώρο, κατά την έννοια με τις προϋποθέσεις της παρ. 8 του άρθρου 2, ίσος με το γινόμενο του συντελεστή εμπορικότητας (ΣΕ) επι: 0.20
δ) Στάθμευσης σε κλειστό ισόγειο χώρο ίσος με το γινόμενο του συντελεστή εμπορικότητας (ΣΕ) επι: 0.50
ε) Παλαιότητας, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 9 του άρθρου 2, ως ακολούθως:
1ος Χρόνος 0.99 2ος Χρόνος 0.98 3ος Χρόνος 0.97 4ος Χρόνος 0.96 5ος Χρόνος 0.95 6ος Χρόνος 0.94 7ος Χρόνος 0.93 8ος Χρόνος 0.92 9ος Χρόνος 0.91 10ος Χρόνος 0.90 11ος Χρόνος 0.89 12ος Χρόνος 0.88 13ος Χρόνος 0.87 14ος Χρόνος 0.86 15ος Χρόνος και άνω 0.85
4. Αν η θέση στάθμευσης έχει εισόδους απο περισσότερους απο ένα δρόμους, για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής εμπορικότητας (ΣΕ) του εμπορικότερου δρόμου, στον οποίο βρίσκεται η μία απο τις εισόδους
Αρθρο 8
Ειδικά κτίρια Χώροι ειδικής χρήσης σε κτίρια μικτής χρήσης
Φορολογητέα αξία των ακινήτων της κατηγορίας αυτής είναι το γινόμενο του αθροίσματος της αξίας του οικοπέδου ή του ποσοστού οικοπέδου που αντιστοιχεί σ`αυτά και των κτισμάτων τους επι τους συντελεστές αυξομοίωσης τους.
1. Εργοστασιακοί χώροι- Σταθμοί αυτοκινήτων (Γκαράζ) - Αποθηκευτικοί χώροι, καθώς και υπόγειοι χώροι με εμβαδόν μεγάλυτερο απο 100 μ2 και είσοδο σε δρόμο ή σε στοά ή στον ακάλυπτο χώρο.
α) Φορολογητέα αξία των κτισμάτων των ακινήτων αυτής της κατηγορίας είναι το γινόμενο του συντελεστή αξίας τετραγωνικού μέτρου (κόστους ανά μ2) επι τη μεταβιβαζόμενη επιφάνεια, στην οποία περιλαμβάνεται και η κοινόχρηστη, προσαυξημένη κατά την αξία των μηχανημάτων και λοιπών κατασκευών, που αποτελούν συστατικά του ακινήτου.
Η αξία των μηχανημάτων και συστατικών γενικά προσδιορίζονται απο την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
β) Για τον προσδιορισμό τις αξίας λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής αξίας τετραγωνικού μέτρου (μ2), που είναι
βα) Για κτίρια με ξύλινη ή σιδερένια στέγη και ελέυθερο άνοιγμα (πλάτος μεταξύ δυο αποστυλώσεων ή μεταξύ δύο πλευρών, εφόσον δεν υπάρχουν υποστυλώματα):
Μέχρι 6.50 μ. 7.000 Πάνω απο 6.50 μ. μέχρι 10 μ. 8.500 Πάνω απο 10 μ. μέχρι 15 μ. 10.000 Πάνω απο 15 μ. μέχρι 25 μ. 12.000 Πάνω απο 25 μ. 14.000
ββ) Για κτίρια με στέγη οπλισμένου σκυροδέματος ή μικτής κατασκευής και εφόσον το ελέυθερο, κατά τα άνω, άνοιγμα είναι
Μέχρι 6.50 μ. 9.000 Πάνω απο 6.50 μ. μέχρι και 10 μ. 10.000 Πάνω απο 10 μ. μέχρι και 15 μ. 12.000 Πάνω απο 15 μ. μέχρι και 25 μ. 14.000 Πάνω απο 25 μ. 16.000
γ) Σε περίπτωση που το μικτό ύψος του κτιρίου είναι πάνω απο 7 μέτρα, οι συντελεστές (κόστος ανά μ2) των περιπτώσεων (α) και (β) της παραγράφου αυτής πολλαπλασιάζονται επι το λόγο του μικτού ύψους του χώρου του κτιρίου προς τα 7 μ. Ως μικτό ύψος θεωρείται το ύψος κάθε ορόφου ή υπογείου, στο οποίο περιλαμβάνεται και το πάχος της οροφής.
2. Εκπαιδευτήρια - Πολυκαταστήματα
α) Φορολογητέα αξία των μεταβιβαζομένων κτισμάτων είναι το γινόμενο του συντελεστή αξίας κυβικού μέτρου (κόστος ανά μ3) επι το συνολικό όγκο τους, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο αντίστοιχος όγκος των κοινοχρήστων
β) Για τον προσδιορισμό της αξίας των μεταβιβαζομένων κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη συντελεστής αξίας κυβικού μέτρου, που είναι
βα) Για το κτίριο με κεντρικό κλιματισμό, δηλαδή μόνιμη κεντρική εκτατάσταση ψύξης ή θέρμανσης του κτιρίου, το γινόμενο της αντίστοιχης τιμής ζώνης (ΤΖ) επι 0.23
ββ) Για το κτίριο χωρίς κεντρικό κλιματισμό, το γινόμενο της αντίστοιχης τιμής ζώνης (ΤΖ) επι 0.20
3. Κτίρια θεαμάτων - ακροαμάτων κλινικών
α) Φορολογητέα αξία των μεταβιβαζομένων κτισμάτων είναι το γινόμενο του συντελεστή αξίας κυβικού μέτρου (κόστος ανα μ3) επι το συνολικό όγκο τους, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο αντίστοιχος όγκος των κοινοχρήστων.
β) Για τον προσδιορισμό της αξίας των μεταβιβαζομένων κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη συντελεστής αξίας κυβικού μέτρου, που είναι
βα) Για κτίρια με κεντρικό κλιματισμό δρχ: 9.500
ββ) Για κτίρια χωρίς κεντρικό κλιματισμό δρχ: 8.000
4. Ξενοδοχεία:
α) Φορολογητέα αξία των μεταβιβαζομένων κτισμάτων είναι το γινόμενο του συντελεστή αξίας κυβικού μέτρου (κόστος ανα μ3) επι το συνολικό όγκο τους, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο αντίστοιχος όγκος των κοινοχρήστων
β) Για τον προσδιορισμό της αξίας των μεταβιβαζομένων κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη συντελεστής αξίας κυβικού μέτρου, που είναι
βα) Για ξενοδοχεία πολυτελείας και Α κατηγορίας
Με κεντρικό κλιματισμό, δραχμές 13.000 Χωρίς κεντρικό κλιματισμό, δραχμές 11.500
ββ) Για ξενοδοχεία Β` κατηγορίας: Με κεντρικό κλιματισμό, δραχμές 12.000 Χωρίς κεντρικό κλιματισμό, δραχμές 10.500
βγ) Για ξενοδοχεία Γ κατηγορίας: Με κεντρικό κλιματισμό, δραχμές 9.500 Χωρίς κεντρικό κλιματισμό, δραχμές 8.000
βδ) Για ξενοδοχεία Δ και κατωτέρων κατηγοριών, δραχμές 8.000
5. Εμπορικό κέντρο
Εμπορικό κέντρο θεωρείται το σύνολο των καταστημάτων ή γραφείων τα οποία περιλαμβάνονται σε οικοδομικό συγκρότημα, που, βάσει σχετικής οικοδομικής άδειας, έχει ανεγερθεί με συνολικό σχεδιασμό για το σκοπό αυτό και διαθέτει εσωτερική κυκλοφορία
α) Φορολογητέα αξία των μεταβιβαζόμενων κτισμάτων είναι το γινόμενο του συντελεστή αξία κυβικού μέτρου (κόστος ανά μ3) επι το συνολικό όγκο τους, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο αντίστοιχος όγκος των κοινοχρήστων.
β) Για τον προσδιορισμό της αξίας των μεταβιβαζομένων κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη συντελεστής αξίας κυβικού μέτρου που είναι
βα) Για εμπορικό κέντρο, το οποίο έχει κεντρικό κλιματισμό και ο μεταβιβαζόμενος χώρος είναι
- Στο υπόγειο, ίσος με το γινόμενο της αντίστοιχης τιμής ζώνης (ΤΖ) επι 0.21
Στο ισόγειο, ίσος με το γινόμενο της αντίστοιχης τιμής ζώνης (ΤΖ) επι 0.28
Σε όροφο, ίσος με το γινόμενο της αντίστοιχης τιμής ζώνης επι 0.23
ββ) Για εμπορικό κέντρο, το οποίο δεν έχει κεντρικό κλιματισμό και ο μεταβιβαζόμενος χώρος βρίσκεται
Στο υπόγειο, ίσος με το γινόμενο της αντίστοιχης τιμής ζώνης (ΤΖ) επι 0.18
Στο ισόγειο, ίσος με το γινόμενο της αντίστοιχης τιμής ζώνης (ΤΖ) επι 0.25
Σε όροφο, ίσος με το γινόμενο της αντίστοιχης τιμής ζώνης (ΤΖ) επι 0.20
6.Κτίρια ή χώροι που δεν μπορούν να υπαχθούν σε καμία άλλη κατηγορία
α) Φορολογητέα αξία των μεταβιβαζομένων κτισμάτων είναι το γινόμενο του συντελεστή αξίας κυβικού μέτρου (κόστους ανα μ3) επι το συνολικό όγκο των μεταβιβαζομένων κτισμάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο αντίστοιχος όγκος των κοινοχρήστων.
β) Ο συντελεστής αξίας κυβικού μέτρου είναι 5.500 δρχ.
7.Για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων όλων των προγενέστερων παραγράφων του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται εφόσον συντρέχει περίπτωση, οι ακόλουθοι συντελεστές
α) Παλαιότητας, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 9 του άρθρου 2, όπως ο κατώτερο πίνακας:
αα) Για κτίρια ή χώρους ξενοδοχείων, εκπαιδευτηρίων θεαμάτων, κλινικών:
1ος Χρόνος 0.96 2ος Χρόνος 0.92 3ος Χρόνος 0.88 4ος Χρόνος 0.84 5ος Χρόνος 0.80 6ος Χρόνος 0.76 7ος Χρόνος 0.72 8ος Χρόνος 0.68 9ος Χρόνος 0.64 10ος Χρόνος 0.60 11ος Χρόνος 0.58 12ος Χρόνος 0.56 13ος Χρόνος 0.54 14ος Χρόνος 0.52 15ος Χρόνος και πάνω 0.50
αβ) Για τα λοιπά ειδικά κτίρια ή χώρους με ειδική χρήση σε κτίρια μικτής χρήσης
1ος Χρόνος 0.98 2ος Χρόνος 0.96 3ος Χρόνος 0.94 4ος Χρόνος 0.92 5ος Χρόνος 0.90 6ος Χρόνος 0.88 7ος Χρόνος 0.86 8ος Χρόνος 0.84 9ος Χρόνος 0.82 10ος Χρόνος 0.80 11ος Χρόνος 0.78 12ος Χρόνος 0.76 13ος Χρόνος 0.74 14ος Χρόνος 0.72 15ος Χρόνος 0.70
β) Διατηρητέου, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 10 του άρθρου 2: 0.70
γ) Βλάβης απο σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα:
Ο συντελεστής ειδικών συνθηκών (Σ.Ει.Σ) προκύπτει αν απο τη μονάδα (1) αφαιρέσουμε το λόγο της απαιτούμενης δαπάνης αποκατάστασης του κτίσματος κατά το χρόνο φορολογίας, προς το κόστος ανά κυβικό μέτρο (μ3) επι τον όγκο του κτίσματος.
Προκειμένου για εργοστασιακούς χώρους, σταθμούς αυτοκινήτων ή αποθηκευτικούς χώρους, ο συντελεστής ειδικών συνθηκών (Σ.Ει.Σ.) προκύπτει αν απο τη μονάδα (1) αφαιρέσουμε το λόγο της απαιτούμενης δαπάνης αποκατάστασης του κτίσματος, κατά το χρόνο φορολογίας, προς το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο (μ2) επι την επιφάνεια του κτίσματος
δ) Ρυμοτομουμένου, κατά την έννοια και με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 2: 0.70
ε) Αποπεράτωσης, κατά την έννοια και με τις προϋποθέσεις της παρ. 15 του άρθρου 2, κατά τον ακόλουθο πίνακα, εφόσον το κτίσμα είναι:
- Αποπερατωμένο ή θεωρουμένο απο το νόμο ως αποπερατωμένο: 1.00
- Στο στάδια αποπεράτωσης του σκελετού 0.25
- Στο στάδιο αποπεράτωσης των οπτοπλινθοδομών: 0.30
- Στο στάδιο αποπερατώσης των επιχρισμάτων: 0.52
- Στο στάδιο αποπεράτωσης των δαπέδων: 0.72
8. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και σε περίπτωση μεταβίβασης με επαχθή αίτια ποσοστών εξ αδιαιρέτου οικοπέδου, που κατά το νόμο λογίζεται οτι μεταβιβάζεται αποπερατωμένο κτίσμα.
Αρθρο 9
Δηλώσεις - Φύλλα υπολογισμού αξίας
1. α) Οι δηλώσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών και
β) τα φύλλα υπολογισμού φορολογητέας αξίας, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των δηλώσεων, έχουν όπως τα σχετικά υποδείγματα που επισυνάπτονται ως παράρτημα της απόφασης αυτής.
2. Οι πιο δηλώσεις και τα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτων θα υποβάλλονται μονο αν σ`αυτές (δηλώσεις) περιλαμβάνονται και ακίνητα που μεταβιβάζονται με αντάλλαγμα η αίτια θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής ή προίκας, που βρίσκονται εντός σχεδίου στους δήμους και στις κοινότητες που ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας.
3. Οι δηλώσεις και τα αναλυτικά δελτία φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών, που έχουν ορισθεί με την απόφαση μας Κ 9015/284/11.10.1980, διατηρούνται, εφόσον σ`αυτές (δηλώσεις) δεν περιέχονται ακίνητα της προηγούμενης παραγράφου.
4. Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεών, γονικών παροχών και προικών υποβάλλονται σε τρία (3) αντίτυπα, ενώ οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών σε δύο (2) αντίτυπα, σύμφωνα με όσα ορίζονται με τις αποφάσεις μας Κ. 10706/284/18.12. 1979 και Κ. 10711/1182/19.12.1979 αντίστοιχα
5. Τα φύλλα υπολογισμού της αξίας υποβάλλονται σε δύο (2) αντίτυπα, απο τα οπία το ένα παραμένει στην οικον. εφορία και το άλλο αποστέλλεται υπ`αυτή, μαζί με αντίτυπο της φορολογικής δήλωσης, στο Μηχανογραφικό Κέντρο του Υπουργείου των Οικονομικών (ΜΗ Κ.Υ.Ο.)
Αρθρο 10
Διατάξεις που καταργούνται
Απο την έναρξη ισχύος των διατάξεων της απόφασης αυτής καταργείται κάθε προγενέστερη, σχετική με τα θέματα που ρυθμίζονται απ`αυτή τη διάταξη.
Οι διατάξεις που καταργούνται εξακολουθούν να εφαρμόζονται για υποθέσεις εκκρεμμείς κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης αυτής, για τις οποίες η φορολογική ενοχή γεννήθηκε πρίν από την έναρξη ισχύος της.
Αρθρο 11
Εναρξη ισχύος
Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει απο τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
ΣΣ. Η αναδημοσίευση των υποδειγμάτων των δηλώσεων φορολογίας και των φύλλων υπολογισμού του φόρου παραλείπεται για τεχνικούς λόγους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα παίρνουν απο τις οικονομικές εφορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!