Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1038598/316/0015/5.5.2006 Εξόφληση φορολογικών στοιχείων με δίγραμμη επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

1038598/316/0015/5.5.2006

ΘΕΜΑ: Εξόφληση φορολογικών στοιχείων με δίγραμμη επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Σε απάντηση της από 19-4-2006 αίτησής σας, με την οποία ερωτάτε εάν η περίπτωση της προεξόφλησης φορολογικού στοιχείου αξίας 15.000 ευρώ και άνω με τμηματικές προκαταβολές μετρητών, του οποίου όμως η τελική αξία (ύψος της συναλλαγής) δεν είναι εκ των προτέρων γνωστή, αλλά διαμορφώνεται με το πέρας της συναλλαγής (και εν τω μεταξύ προκαταβάλλονται τα μετρητά), υπάγεται ή όχι στην υποχρέωση “περί εξόφλησης στοιχείων αξίας άνω των 15.000 ευρώ με δίγραμμη επιταγή ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό” σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 18 του Κ.Β.Σ., σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), όπως τέθηκαν και ισχύουν με την παράγραφο 5 του άρθρου 16 του ν. 2992/2002, «ειδικά για την απόδειξη της συναλλαγής από το λήπτη φορολογικού στοιχείου που αφορά αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας 15.000 € και άνω, απαιτείται η τμηματική ή ολική εξόφληση να γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με δίγραμμη επιταγή».

2. Από τη γραμματική διατύπωση και ερμηνεία της παραπάνω διάταξης, προκύπτει ότι, εφόσον πρόκειται για συναλλαγή η οποία συγκεντρώνει αθροιστικά τις προϋποθέσεις που θέτει η εν λόγω διάταξη, ως προς το ύψος της συναλλαγής (15.000 € και άνω ανά στοιχείο) και το είδος αυτής (αγορά αγαθών – λήψη υπηρεσιών), ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου έχει υποχρέωση να την εξοφλεί περιοριστικά και μόνο με δίγραμμη επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, είτε πρόκειται για τμηματική είτε για ολική εξόφληση, χωρίς να θεσπίζονται εξαιρέσεις και επομένως η εξόφληση των συναλλαγών αυτών με οποιοδήποτε άλλο τρόπο όπως και αυτός που περιγράφεται στη σχετική αίτησή σας δεν καλύπτει τους υπόχρεους έναντι της υποχρέωσης που θεσπίζουν οι συγκεκριμένες διατάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!