Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1066017/510/0015/20/7/2006 Μεταφορά Υποκαταστήματος.

1066017/510/0015/20/7/2006

ΘΕΜΑ: Μεταφορά Υποκαταστήματος.

Με σχετική αίτησή σας μας γνωρίζετε ότι Ανώνυμη Εταιρία πελάτης σας πρόκειται να μετεγκατασταθεί σε νέο τριώροφο κτήριο στο Δήμο Αμαρουσίου όπου θα συστεγάζεται με δύο ακόμα επιχειρήσεις του ιδίου ομίλου. Στο νέο αυτό κτήριο θα μεταφερθεί η έδρα της εταιρίας από το Δήμο Ν. Ηρακλείου και το υποκατάστημα της που τηρεί αυτοτελή λογιστική από το Δήμο του Ν. Φαλήρου, το οποίο θα λειτουργήσει στο νέο κτήριο σε διαφορετικό χώρο από την έδρα και θα αναπτύξει τις ίδιες δραστηριότητες. Ζητάτε να σας γνωρίσουμε εάν το υποκατάστημα αυτό μετά τη μεταφορά του θα συνεχίσει να τηρεί βιβλία που εξάγουν αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα.

Σχετικά με τα προαναφερόμενα σας πληροφορούμε τα εξής

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του ΚΒΣ το υποκατάστημα από τα βιβλία του οποίου εξάγεται αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα τηρεί ίδια βιβλία τρίτης κατηγορίας και εξάγει τελικό αποτέλεσμα το οποίο ενσωματώνεται με λογιστική εγγραφή στα βιβλία της έδρας.

2. Όπως έχει διευκρινιστεί (έγγραφο 1089091/712/3.10.2001) η αλλαγή του τρόπου εξαγωγής του αποτελέσματος στην διάρκεια της χρήσης, ούτε προβλέπεται ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα, καθόσον με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ορίζεται ότι τα υποκαταστήματα τα οποία επιλέγουν να εξάγουν αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα, έχουν υποχρέωση να εξάγουν αυτό για ολόκληρη την χρήση και όχι για τμήμα αυτής, καθότι από τις ισχύουσες διατάξεις δεν προβλέπεται διαδικασία εξαγωγής αποτελέσματος στην διάρκεια της χρήσης (διενέργεια απογραφής, κ.λπ.).

3. Επίσης, σε περίπτωση μεταφοράς υποκαταστήματος με ΟΝ LΙΝΕ σύνδεση με την έδρα, επιχείρησης υπόχρεης σε τήρηση βιβλίου αποθήκης, διευκρινίστηκε (έγγραφο 1007440/44/17.2.2005) ότι είναι δυνατόν αντί να ανοιχτούν νέες μερίδες στο βιβλίο αποθήκης της έδρας για το «νέο» υποκατάστημα που ομοίως συνδέεται ΟΝ LΙΝΕ με την έδρα, να συνεχιστεί η ενημέρωση των μερίδων που ήδη τηρούνται στο βιβλίο αποθήκης για το «παλαιό» υποκατάστημα, δηλαδή θεωρείται ίδιο υποκατάστημα με μεταφορά απλώς του τόπου λειτουργίας του.

4. Ενόψει των προαναφερόμενων συνάγεται ότι επί μεταφοράς υποκαταστήματος από τα βιβλία του οποίου εξάγεται αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα σε άλλο τόπο, κατά τα αναφερόμενα στο εισαγωγικό τμήμα του παρόντος, πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τα βιβλία του και να εξάγει αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα τουλάχιστον μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου. Η εταιρία πελάτης σας, έχει το δικαίωμα στο εν λόγω υποκατάστημά της να μην εξάγει αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα (αυτοτελή λογιστική) από την έναρξη της επόμενης διαχειριστικής του περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!