Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1050945/390/0015/13.6.2006 Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων.

1050945/390/0015/13.6.2006

ΘΕΜΑ: Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής αίτησής σας, με την οποία ερωτάτε ποιές αξίες της εκκαθάρισης που εκδίδεται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 7 και 8 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., συμπεριλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. και ειδικότερα:

α) Από τον εντολέα πωλητή και τον αντιπρόσωπο που εκδίδει εκκαθάριση πωλήσεων και

β) Από τον εντολέα αγοραστή και τον αντιπρόσωπο που εκδίδει εκκαθάριση αγορών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Η εκκαθάριση των παρ. 7 και 8 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. είναι φορολογικό στοιχείο αξίας αθεώρητο και διακανονίζονται με αυτήν οι σχέσεις στις περιπτώσεις:

α) πώλησης αγαθών για λογαριασμό τρίτου,

β) επεξεργασία για λογαριασμό τρίτου,

γ) αγορά αγαθών για λογαριασμό τρίτου και

δ) λήψης υπηρεσιών για λογαριασμό τρίτου.

Η εκκαθάριση στην ουσία είναι ένα τιμολόγιο, στο οποίο, εκτός της αμοιβής του αντιπροσώπου, του επεξεργαστή (φασονίστα), αναγράφονται και άλλα δεδομένα.

Συνεπώς, εφόσον εκδίδεται εκκαθάριση, δεν απαιτείται η έκδοση και ιδιαίτερου τιμολογίου για την αμοιβή, η οποία πρέπει να απεικονίζεται στην εκκαθάριση.

2. Περαιτέρω διευκρινίστηκε (έγγραφό μας 10423569/49/0015 Β’/18.4.95) ότι ο αντιπρόσωπος, ως εκδότης των φορολογικών στοιχείων για τις πωλήσεις που πραγματοποιεί για λογαριασμό του αντιπροσωπευόμενου (εντολέα), είναι ο άμεσα συναλλασσόμενος με τους αγοραστές των αγαθών του εντολέα και ως εκ τούτου διαθέτει τα δεδομένα που πρέπει να αναγραφούν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις, όπως ονοματεπώνυμο πελάτη, αξία συναλλαγής ΑΦΜ κ.λ.π. και κατά συνέπεια οι καταστάσεις στην περίπτωση αυτή υποβάλλονται ως εξής:

α) ο αντιπρόσωπος θα συμπεριλάβει στη συγκεντρωτική κατάσταση πελατών τα φορολογικά στοιχεία που εκδόθηκαν για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε για λογαριασμό του εντολέα (τρίτου) καθώς και το ποσό της προμήθειας που θα του καταβάλλει ο εντολέας, με βάση τις εκκαθαρίσεις που εξέδωσε προς αυτόν και

β) ο εντολέας θα συμπεριλάβει στην συγκεντρωτική κατάσταση προμηθευτών μόνο την προμήθεια, που έχει κατά τ’ ανωτέρω, καταβάλλει στον αντιπρόσωπο.

3. Κατ’ ανάλογη εφαρμογή των προαναφερομένων, υποβάλλονται και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών στην περίπτωση της αγοράς αγαθών για λογαριασμό τρίτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!